Vlastně se vyznám ze své obliby filmů Michaela manna (zejména jeho akční scény jsou přesně moje gusto). Tak mi to připomnělo závěr jinýho jeho filmu - Heat, rovněž s úžasnou hudbou, pro změnu od Mobyho:
Jo tu scénu jsem myslel. Nelítosný souboj jsem viděl už to je delší doba. Tam taky hraje stejný herec "Magua " z Mohykána vedlejší postavu ? Nejsem si jistej jak se ten herec jmenuje West ?
Taky si myslím, že Poslední Mohykán je vzácný příklad výborně udělaného filmu podle knihy, přesto že je tam jsou docela velký změny v ději. Moc jiných mě nenapadá, možná Hvězdný prach a přidaný kapitán s děsivou pověstí ( byla by škoda přijít o baletní kreace De Nira )
Ono knížka je prostě něco jiného. Z dnešního hlediska jde do značný míry o záležitost pro starší děti a mládež (co se týče charakterů, lidskejch vztahů a tak). Na druhou stranu jí nechybí dobovost (taky to bylo napsaný někdy kolem roku 1830). Film se proti tomu na spoustu věcí dívá moc dnešníma očima.
Nedávno jsem četl v Živé historii, že Cooperova inspirace byl únos dívky v roce 1776. Její otec hraničář a jeho družina jí za tři dny ze zajetí vysvobodili, když indiánské únosce vystopovali a přepadli.
tak včera zomrel čingačkúk, r.i.p. hej na cooperovi bola pre mňa najazujímavejšia tá dobovosť, ale stavba príbehu ma až tak nepohlcovala. nejde o to, že to je mládežnícka literatúra, to bola aj May napr. ale tam som to žral neskutočne.
Flanker: no ved hovorim, cudny si :) na druhu stranu cerneho mustanga ocenujem, to poznalo menej ludi... Ani Syn lovca medvedov, alebo Poklad? To boli podla mna najpodarenejsie "solovky" z prerie. Inak odbocim, ale pamatam si ako ma mierne miatlo ako vela nemcov zije na divokom zapade :) bol som prvak-druhak na ZS tak mi nedocvakla ta nadsazka a myslel som ze naozaj :)
A c o Mayovky s Kara ben Nemsím? Tam nebyli žádní hrdinní Indiáni :-)))
Jinak existuje knížka Příšery templetonské, kde se prolíná příběh ze současnosti s životem J. F. Coopera. Knížku doporučuju, i když jsem ji původně kupovala, kvůli tomu, že hlavní hrdinku, studentku archeologie, "zbouchne" její školitel :-D
Komentáře
Za mnohem lepší film na podobný téma považuju Brazil.
hej na cooperovi bola pre mňa najazujímavejšia tá dobovosť, ale stavba príbehu ma až tak nepohlcovala. nejde o to, že to je mládežnícka literatúra, to bola aj May napr. ale tam som to žral neskutočne.
Inak nucham velky prepadak a krach studia xy
Inak odbocim, ale pamatam si ako ma mierne miatlo ako vela nemcov zije na divokom zapade :) bol som prvak-druhak na ZS tak mi nedocvakla ta nadsazka a myslel som ze naozaj :)
Jinak existuje knížka Příšery templetonské, kde se prolíná příběh ze současnosti s životem J. F. Coopera. Knížku doporučuju, i když jsem ji původně kupovala, kvůli tomu, že hlavní hrdinku, studentku archeologie, "zbouchne" její školitel :-D