!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:


zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1196197199201202243

Komentáře

  • Moc bych se zatím neradoval. Stále je tu ta možnost, že Danerys se k Západozemí nikdy ani nepřiblíží.
    @Tyrion Lannister No, to už je dobrý důvod k radosti :twisted:
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @reek
    reek napsal(a):

    Ja verím že sa Aegon ožení s Arianne a Jon s Danny. Lenže ak by potom Aegon vyhral vojnu , stal by sa kráľom a Arianne kráľovnou. A čo potom Danny a Jon? Tí by boli už nepodstatni a pritom sú to najdôležitejšie postavy celej sagy. Teda je možné, že niekto z dvojice Aegon/Jon počas vichrov padne, (už padnul). Lenže keby padol Jon tak kto by potom zastavil hrozbu na severe? Ten odpad , čo ostal v Čiernom hrade na čele s Bowenom Marshom? (Alisera Thorna poslal Jon na nejakú misiu z ktorej sa myslím nevrátil a ak sa vráti, tak s useknutou hlavou alebo modrými očami.) Teda to vidím tak , že Jon prežije ale odíde od NW a pridá sa k Daenerys alebo Aegonovi. Na sever sa vráti s armádou as drakmi a bude bojovať s Inými ako AA. Taktiež je tu ešte možnosť Jon+Arianne a Danny+Aegon - Danny by sa stala kráľovnou a Jon by získal niečo na severe.

    Jon stoprocentně ožije. Sever se dá vyřešit tak, že Stannis zvítězí v bitvě o Zimohrad, dá dohromady to, co zbylo ze Seveřanských lordů. Potom král, který se stará zemře v epické bitvě v bitvě o Úsvit proti Jiným a svým sebeobětováním zachrání celý Westeros, neboť zdrží Chodce do chvíle než dorazí Danerys s draky. Tak by se dal zhruba vyřešit Sever. Je otázka jak daleko Jiní na jih postoupí.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 13. září 2015
    @Gepeto
    Gepeto napsal(a):

    @p1e9t9r2 Ešte je tu teória s tým, že Tyrion má priamu Targaryenskú krv, ktorá sa spája s údajnou imunitou (teda Dany seba sa považovala za imunnú voči Bielej klisne). Alebo je to tak, že sa Martinovi tá irónia hodila.

    K té teorii, že Tyrion je Aerysův bastard: Tahle teorie vychází ze dvou předokladů, prvn je, že Tywin řekne Tyrionovi během dialogu v Bouři mečů něco v tom smyslu, že není jeho synem. Nevada na toto téma tvrdí, že Tywin věděl, že je Tyrion Aerysův bastard. Ale přetočme hodiny zpátky na konec prvního dílu. Zde Tywin pošle Tyriona do Králova přístaviště, se slovy, že ty jsi můj syn. Tohle je důkaz, že jestli Tyrion vůbec je Aerysův bastard, Tywin o tom neměl ani ponětí. Silně pochybuji, že v tak napjaté době, kdy Královo přístaviště ohrožovali bratři Baratheoni s obrovským potenciálem definitvně vyhaldit Lannisterovic parťáky by svěřil úřad pobočníka krále potenciálnímu šílenci, který by měl krotit ty dva troglority (Cersei a Joffrey). Roztáčet si takhle ruskou ruletu u hlavy, když mám navíc plno jiných možností, to my k tomu opatrnému, mazanému, pragmatickému inteligetnímu politiovi těžce nesedí. Tywin věděl, že Tyrion je jeho pravým synem, který zdědil jeho schopnosti, ale uznal to jen ve chvíli, kdy ho potřeboval. Jakmile přestalo téct do bot a nestál mu Robb Stark a Stannis na pomyslném krku, začal se k němu chovat zase stejně, protože ho vinil vraždy z vlastní ženy. A to, že řekl po tom, co mu střelil šíp do břicha, že není jeho syn, inu mne tohle udělat vlastní dítě, tak mu tohle také řeknu.
    Druhou věcí, kterou příznivci této teorie a Nevad užívají je, že Tyrion má dračí sny. Například ta holčička z ukázkové kapitoly měla též dračí sny i Jaime má sny o dracích, tuším že o dracích měl jakési vize i Brandon. To z těch všech třech ovšem nedělá Targaryeny. Tyrion má dračí sny, protože jeho budoucnost je úzce spjatá s Targaryeny (a pravděpodobně Blackfyrey) a ano možná se stane jedním z dračích jezdců, Viki může poslat roh než zařve. :D Ale přijde mi pokrytecký téhleterii přidávat větší význam, než těm stovkám dalších, které tu jsou.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Tyrion Lannister Rozkošný prejav, ale ja netvrdím, že tej teórií verím :D Len som to podotkol k tomu "Ako sa Martinovi hodí", že to mohol byť úmyselný náznak, nie náhodička.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Gepeto
    Gepeto napsal(a):

    @Tyrion Lannister Rozkošný prejav, ale ja netvrdím, že tej teórií verím :D Len som to podotkol k tomu "Ako sa Martinovi hodí", že to mohol byť úmyselný náznak, nie náhodička.

    V pohodě, já jsem chtěl jenom napsat, co si o tom myslím, když jsi to zmínil. Já také neříkám, že to tak být nemusí, jen to nepovažují za víc pravděpodobné, než jiné teorie. Jinak já bych obecně tu imunitu Targaryenů vůbec nepřeceňoval. Tu informaci Daenerys měla od Viseryse - imbecila, navíc Velká jarní choroba kosila i Targaryeny. Někteří na některé nemoce onemocní, někteří ne, to je celý. Jak už tu bylo řečeno imunulogii bych do toho netahal, bude to jak Martin řekne.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Tyrion Lannister Vlastne ja som na vážkách aj s tou imunitou, Danyinu poslednú kapitolu som si vyložil ako príznaky Bielej klisny - nie žeby som jej želal zlý osud či čo :)
  • @Everett_Young
    To ťažko. Potom by bola celá jej linka zbytočná. Jon, Tyrion a Daenerys sú základnými piliermi celej sagy preto si myslím že v zapadozemi ešte zohrajú dôležitú úlohu. Každopádne uvidíme ako to Danny vyrieši s dotrakmi. Možno sa jej podarí spojiť khalassar so železnými, rozpráši yunkaicov a nasledovať bude cesta do zapadozemia. Ale neviem či by obstáli dotraci proti západozemskej armáde. Tiež má napadlo, že tá "epická bitka s Inými" môže byť už teraz vo Vichroch. Predsa Iní nebudú čakať večne-armádu majú (pravdepodobne zmasakrovali divokých ktorí ostali za Zďou a tých dezertérov čo kuchli starého Mormonta.) Vo finále by sa potom vyriešila hra o tróny a Essos.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    @Tyrion Lannister">

    Ad Cersei, studna, podezření, atd. Spíš za tím nikdo nebude hledat víc, než tragickou nehodu. Prostě dívka spadla do studny, Cersei odběhla pro pomoc, ale než někoho sehnala a vrátili se ke studni, tak se Melara utopila. Nikdo nebude podezřívat panskou dcerku, že ji tam ve skutečnosti strčila a počkala, až se utopí, a pak teprve pro někoho šla. Zvlášť ne mladé děvče.
    Úmrtnost dětí je tam vysoká. Podezření na vraždu ulpívalo především na těch, do z neobvyklé smrti nějak těžil. Což v případě Cersei a Melary neplatí.

    Ad Tyrion: Jestli se Tyrion vrátí do Západozemí, tak se k němu určitě západní lordi houfovat nebudou. Jednak je to opovrhovaný trpaslík, královrah, otcovrah, navíc jedoucí v čele nepřátelského invazního vojska, jehož velitelům slíbil hory doly. A brát je má v úmyslu z majetku právě těch západních lordů.
    Navíc bude trvat dlouho, než se na Západ dostane. Pokud se Druzí synové přidají k Daenerys (a sami asi invazi do Západozemí podnikat nebudou), tak budou řešit problémy nejdřív na východní straně. Do Skály je čeká ještě dlouhá cesta.

    Já osobně ještě Cersei jako vládkyni neodepisuju. Pokud přežije boží soud (a to předpokládám přežije), tak jako hlava jednoho z nejmocnějších rodů a matka krále je stále ve hře. Možná nebude regentkou - tu roli předpokládám převezme Margaery. Ale Martin slíbil, že se v dalším ději podíváme do Casterlyovy skály, takže se nejspíš Cersei vrátí domů. Nebo zůstane regentkou a přesune se tam i s Tommenem, když zjistí, že Aegon s bandou žoldáků představuje vážné nebezpečí. Zvlášť, jak se domákne, že Dorne se s ním chce spřáhnout. Ano, byla sice blbá a opilá - nejen vínem, ale i mocí a představou vlastní výjimečnosti, ale dostala velmi cennou lekci. Bude se za ni chtít pomstít. A hlavně bude chtít udržet syna při životě a na trůnu. Ona zas vyloženě hloupá není, jen se hloupě chová. Řekla bych, že si s ní ještě užijeme.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Tyrion Lannister napsal(a):

    Gepeto napsal(a):

    @p1e9t9r2 Ešte je tu teória s tým, že Tyrion má priamu Targaryenskú krv, ktorá sa spája s údajnou imunitou (teda Dany seba sa považovala za imunnú voči Bielej klisne). Alebo je to tak, že sa Martinovi tá irónia hodila.

    K té teorii, že Tyrion je Aerysův bastard: Tahle teorie vychází ze dvou předokladů, prvn je, že Tywin řekne Tyrionovi během dialogu v Bouři mečů něco v tom smyslu, že není jeho synem. Nevada na toto téma tvrdí, že Tywin věděl, že je Tyrion Aerysův bastard. Ale přetočme hodiny zpátky na konec prvního dílu. Zde Tywin pošle Tyriona do Králova přístaviště, se slovy, že ty jsi můj syn. Tohle je důkaz, že jestli Tyrion vůbec je Aerysův bastard, Tywin o tom neměl ani ponětí. Silně pochybuji, že v tak napjaté době, kdy Královo přístaviště ohrožovali bratři Baratheoni s obrovským potenciálem definitvně vyhaldit Lannisterovic parťáky by svěřil úřad pobočníka krále potenciálnímu šílenci, který by měl krotit ty dva troglority (Cersei a Joffrey). Roztáčet si takhle ruskou ruletu u hlavy, když mám navíc plno jiných možností, to my k tomu opatrnému, mazanému, pragmatickému inteligetnímu politiovi těžce nesedí. Tywin věděl, že Tyrion je jeho pravým synem, který zdědil jeho schopnosti, ale uznal to jen ve chvíli, kdy ho potřeboval. Jakmile přestalo téct do bot a nestál mu Robb Stark a Stannis na pomyslném krku, začal se k němu chovat zase stejně, protože ho vinil vraždy z vlastní ženy. A to, že řekl po tom, co mu střelil šíp do břicha, že není jeho syn, inu mne tohle udělat vlastní dítě, tak mu tohle také řeknu.
    Druhou věcí, kterou příznivci této teorie a Nevad užívají je, že Tyrion má dračí sny. Například ta holčička z ukázkové kapitoly měla též dračí sny i Jaime má sny o dracích, tuším že o dracích měl jakési vize i Brandon. To z těch všech třech ovšem nedělá Targaryeny. Tyrion má dračí sny, protože jeho budoucnost je úzce spjatá s Targaryeny (a pravděpodobně Blackfyrey) a ano možná se stane jedním z dračích jezdců, Viki může poslat roh než zařve. :D Ale přijde mi pokrytecký téhleterii přidávat větší význam, než těm stovkám dalších, které tu jsou.
    ee, já říkám, že Tywin mohl tušit, mít podezření, že je Tyrion Aerysův bastard. Většinu času se k němu chová jako k nevlastnímu.
    Když ho pošle do Králova přístaviště, tak není podstatná jen odpověď "Jsi můj syn.", ale taky předchozí Tyrionova otázka "Proč ne můj strýc? Proč ne ser Addam nebo ser Flement či lord Serrett? Proč ne… větší muž?“ Protože Tywin potřeboval zachovat zdání neochvějné moci rodu Lannisterů. A taky to byl políček Cersei, která by se před těmi ostatními tolik na pozoru neměla, zatímco Tyriona si nemohla dovolit ignorovat a zpochybňovat.
    A naopak Tywin řekl nebo naznačil, že Tyrion není jeho syn víckrát.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Mimochodem, neublížilo by vám, kdybyste si po sobě vlastní příspěvky před odesláním přečetli a trochu opravili. Přečíst některé z nich je celkem těžká disciplína :)
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @reek
    reek napsal(a):

    @Everett_Young
    To ťažko. Potom by bola celá jej linka zbytočná. Jon, Tyrion a Daenerys sú základnými piliermi celej sagy preto si myslím že v zapadozemi ešte zohrajú dôležitú úlohu. Každopádne uvidíme ako to Danny vyrieši s dotrakmi. Možno sa jej podarí spojiť khalassar so železnými, rozpráši yunkaicov a nasledovať bude cesta do zapadozemia. Ale neviem či by obstáli dotraci proti západozemskej armáde. Tiež má napadlo, že tá "epická bitka s Inými" môže byť už teraz vo Vichroch. Predsa Iní nebudú čakať večne-armádu majú (pravdepodobne zmasakrovali divokých ktorí ostali za Zďou a tých dezertérov čo kuchli starého Mormonta.) Vo finále by sa potom vyriešila hra o tróny a Essos.

    Musíš si uvědomit, že Martin je odborníkem na to vzbudit nějaká očekávání a ta pak nenaplnit. Vize mohou být k ničemu, když si špatně vyložíš knihu. Mne třeba napadlo, jestli si to proroctví o třech dračích hlavách náhodou nevymyslel Aegon I. Dobyvatel, aby tak obhájil, proč má v posteli obě sestry. S podobným failem by dokázal Martin přijít.
  • @Tyrion Lannister Víme jistě, že umřeli na tu jarní epidemii? Tot je ten problém Targaryeny někdo kosí celou jejich historii viz praždy Eggova bratrace a sestřenice. Navíc sami mistři v cytadele proti nim broji a jak víme poslední draky zlikvidovali oni, tak proč by nemohli redukovat i je.

    A jak tady někdo psal jak může mít bílou klisnu, no nebudu odebírat odkud ji teče ta krev :D, ale spíš to vypadalo na potrat a jak víme sama nedokázala poznat, že je těhotná ani v první knize.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 13. září 2015
    p1e9t9r2 napsal(a):

    @Tyrion Lannister Víme jistě, že umřeli na tu jarní epidemii? Tot je ten problém Targaryeny někdo kosí celou jejich historii viz praždy Eggova bratrace a sestřenice. Navíc sami mistři v cytadele proti nim broji a jak víme poslední draky zlikvidovali oni, tak proč by nemohli redukovat i je.

    A jak tady někdo psal jak může mít bílou klisnu, no nebudu odebírat odkud ji teče ta krev :D, ale spíš to vypadalo na potrat a jak víme sama nedokázala poznat, že je těhotná ani v první knize.

    Víme to jistě. Které vraždy máš na mysli? (Jestli je to slovo vraždy.)

    V první knize to nedokázala poznat? Proč si to myslíš?
    Byli na vzdálené straně Dothrackého moře, když Jhiqui pohladila prsty měkkou oblinu Danyina břicha a řekla: „Khaleesi, ty v sobě nosíš dítě.“
    „Já vím,“ odpověděla Dany.
    Byl to její čtrnáctý den jména.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Nevada
    Nevada napsal(a):

    Tyrion Lannister napsal(a):

    Gepeto napsal(a):

    @p1e9t9r2 Ešte je tu teória s tým, že Tyrion má priamu Targaryenskú krv, ktorá sa spája s údajnou imunitou (teda Dany seba sa považovala za imunnú voči Bielej klisne). Alebo je to tak, že sa Martinovi tá irónia hodila.

    K té teorii, že Tyrion je Aerysův bastard: Tahle teorie vychází ze dvou předokladů, prvn je, že Tywin řekne Tyrionovi během dialogu v Bouři mečů něco v tom smyslu, že není jeho synem. Nevada na toto téma tvrdí, že Tywin věděl, že je Tyrion Aerysův bastard. Ale přetočme hodiny zpátky na konec prvního dílu. Zde Tywin pošle Tyriona do Králova přístaviště, se slovy, že ty jsi můj syn. Tohle je důkaz, že jestli Tyrion vůbec je Aerysův bastard, Tywin o tom neměl ani ponětí. Silně pochybuji, že v tak napjaté době, kdy Královo přístaviště ohrožovali bratři Baratheoni s obrovským potenciálem definitvně vyhaldit Lannisterovic parťáky by svěřil úřad pobočníka krále potenciálnímu šílenci, který by měl krotit ty dva troglority (Cersei a Joffrey). Roztáčet si takhle ruskou ruletu u hlavy, když mám navíc plno jiných možností, to my k tomu opatrnému, mazanému, pragmatickému inteligetnímu politiovi těžce nesedí. Tywin věděl, že Tyrion je jeho pravým synem, který zdědil jeho schopnosti, ale uznal to jen ve chvíli, kdy ho potřeboval. Jakmile přestalo téct do bot a nestál mu Robb Stark a Stannis na pomyslném krku, začal se k němu chovat zase stejně, protože ho vinil vraždy z vlastní ženy. A to, že řekl po tom, co mu střelil šíp do břicha, že není jeho syn, inu mne tohle udělat vlastní dítě, tak mu tohle také řeknu.
    Druhou věcí, kterou příznivci této teorie a Nevad užívají je, že Tyrion má dračí sny. Například ta holčička z ukázkové kapitoly měla též dračí sny i Jaime má sny o dracích, tuším že o dracích měl jakési vize i Brandon. To z těch všech třech ovšem nedělá Targaryeny. Tyrion má dračí sny, protože jeho budoucnost je úzce spjatá s Targaryeny (a pravděpodobně Blackfyrey) a ano možná se stane jedním z dračích jezdců, Viki může poslat roh než zařve. :D Ale přijde mi pokrytecký téhleterii přidávat větší význam, než těm stovkám dalších, které tu jsou.
    ee, já říkám, že Tywin mohl tušit, mít podezření, že je Tyrion Aerysův bastard. Většinu času se k němu chová jako k nevlastnímu.
    Když ho pošle do Králova přístaviště, tak není podstatná jen odpověď "Jsi můj syn.", ale taky předchozí Tyrionova otázka "Proč ne můj strýc? Proč ne ser Addam nebo ser Flement či lord Serrett? Proč ne… větší muž?“ Protože Tywin potřeboval zachovat zdání neochvějné moci rodu Lannisterů. A taky to byl políček Cersei, která by se před těmi ostatními tolik na pozoru neměla, zatímco Tyriona si nemohla dovolit ignorovat a zpochybňovat.
    A naopak Tywin řekl nebo naznačil, že Tyrion není jeho syn víckrát.
    Naznačil to hlavně ve chvíli, kdy se bavili o nástupnictví na Casterlyovu skálu. Znáš lepší způsob, jak nenáviděného syna vyloučit z nástupnictví? I podezření a tušení by stačilo k tomu, aby ho do Králova přístaviště zásadně neposílal a už vůbec ne jako pobočníka krále. Tyrion sice nikdy nevykazoval známky nějaké psychické nemoci (právě naopak), ale tehdy byla situace tak napjatá, že by tohle Tywin neudělal, jakkoliv by bylo riziko malé. Ale souhlasím, že nikdo jiný by nepostupoval tak razatně proti těm dvěma blbcům. Ale hlavně Tywin Tyrionem opovrhoval právě proto, že z jeho tří dětí to nejošklivější a zrovna to, co mu zabilo ženu, jako jediné zdědilo jeho odkaz, jeho inteligenci a jeho politické schopnosti. Tahle hra osudu od bohů ho celý život neskutečně dožírala. Skvěle to vyjádřila Tyrionova teta Genna, která řekla:
    „Jaime,“ řekla, tahajíc ho za ucho, „drahoušku. Znám tě od doby, co jsi byl kojeňátkem u Joannina prsu. Usmíváš se jako Geron a bojuješ jako Tyg, a je v tobě
    něco z Kevana, jinak bys nenosil ten plášť… jenže Tywinovým synem je Tyrion, ne ty. Jednou jsem to řekla tvému otci do tváře a on se mnou kvůli tomu půl roku nemluvil. Muži jsou takoví hluční velcí blázni. Dokonce i ti, co se rodí jednou za tisíc let.“
    Neříkám, že to tak být nemůže, ale Martin nám to stejně jendoznačně prozradí pouze v případě, že to bude důležité pro děj, to jest Tyrion se stane jedno ze tří dračích hlav.
  • upraveno 13. září 2015
    http://www.edna.cz/game-of-thrones/clanky/i-kdyby-nastala-zombie-apokalypsa-vsech-knih-se-dockame-tvrdi-george-r-r-martin/

    Název linku mluví za vše :D Nevím jestli mě má tenhle "promise of spring" uklidnit, ale nějak mám za to že ten chuligán už to má stejně dokončený a teď si hraje s detaily.
    Ačkoliv link na edně i nediváci si krátký článek můžou přečíst - je free of spoilers, jen do diskuze dolů nesjíždějte, nejsou tam takoví frajeři jako tady a nikdy nevíte... ;)
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Nevada
    Nevada napsal(a):

    @Tyrion Lannister">

    Ad Cersei, studna, podezření, atd. Spíš za tím nikdo nebude hledat víc, než tragickou nehodu. Prostě dívka spadla do studny, Cersei odběhla pro pomoc, ale než někoho sehnala a vrátili se ke studni, tak se Melara utopila. Nikdo nebude podezřívat panskou dcerku, že ji tam ve skutečnosti strčila a počkala, až se utopí, a pak teprve pro někoho šla. Zvlášť ne mladé děvče.
    Úmrtnost dětí je tam vysoká. Podezření na vraždu ulpívalo především na těch, do z neobvyklé smrti nějak těžil. Což v případě Cersei a Melary neplatí.

    Ad Tyrion: Jestli se Tyrion vrátí do Západozemí, tak se k němu určitě západní lordi houfovat nebudou. Jednak je to opovrhovaný trpaslík, královrah, otcovrah, navíc jedoucí v čele nepřátelského invazního vojska, jehož velitelům slíbil hory doly. A brát je má v úmyslu z majetku právě těch západních lordů.
    Navíc bude trvat dlouho, než se na Západ dostane. Pokud se Druzí synové přidají k Daenerys (a sami asi invazi do Západozemí podnikat nebudou), tak budou řešit problémy nejdřív na východní straně. Do Skály je čeká ještě dlouhá cesta.

    Já osobně ještě Cersei jako vládkyni neodepisuju. Pokud přežije boží soud (a to předpokládám přežije), tak jako hlava jednoho z nejmocnějších rodů a matka krále je stále ve hře. Možná nebude regentkou - tu roli předpokládám převezme Margaery. Ale Martin slíbil, že se v dalším ději podíváme do Casterlyovy skály, takže se nejspíš Cersei vrátí domů. Nebo zůstane regentkou a přesune se tam i s Tommenem, když zjistí, že Aegon s bandou žoldáků představuje vážné nebezpečí. Zvlášť, jak se domákne, že Dorne se s ním chce spřáhnout. Ano, byla sice blbá a opilá - nejen vínem, ale i mocí a představou vlastní výjimečnosti, ale dostala velmi cennou lekci. Bude se za ni chtít pomstít. A hlavně bude chtít udržet syna při životě a na trůnu. Ona zas vyloženě hloupá není, jen se hloupě chová. Řekla bych, že si s ní ještě užijeme.

    Neklesejme na mysli, v případě Cerseina přežití situaci stále jistí plešoun partyzán s kuší. Sám o sobě tvrdí, že slouží říši a pro říši teď není větší služby než likvidace Cersei Lannister. A ta mu možná vypalí v tomhle rybník útěkem do Skály kvůli Tyrellům (vezme sebou Tomenna). Proti Vysoké Zahradě bude muset povolat všechny své vazaly a spojence, bude muset povolat Sebastona Farmana. :twisted: A pak konečně zařve. Budou-li bohové dobří.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Proč by Varys Cersei zabíjel, když mu její styl vládnutí hraje do karet?
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 13. září 2015
    @Nevada
    Nevada napsal(a):

    Proč by Varys Cersei zabíjel, když mu její styl vládnutí hraje do karet?

    Cersei devastuje Říši příliš rychle, i Malíček byl překvapený, že to s ní jde takhle rychle z kopce, Sanse říkal, že doufal, že budou mít nějakou dobu klid. Varys chce na trůn dostat Aegona, ale k čemu to bude, když řiši Cersei zanechá již v nenapravitelném stavu.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @sfik
    sfik napsal(a):

    http://www.edna.cz/game-of-thrones/clanky/i-kdyby-nastala-zombie-apokalypsa-vsech-knih-se-dockame-tvrdi-george-r-r-martin/

    Název linku mluví za vše :D Nevím jestli mě má tenhle "promise of spring" uklidnit, ale nějak mám za to že ten chuligán už to má stejně dokončený a teď si hraje s detaily.
    Ačkoliv link na edně i nediváci si krátký článek můžou přečíst - je free of spoilers, jen do diskuze dolů nesjíždějte, nejsou tam takoví frajeři jako tady a nikdy nevíte... ;)

    Problém nikdy nebyl ani tak jestli, ale kdy. :other:
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 13. září 2015
    @sfik To patří spíš do diskuze Vichry zimy :)
    Jinak typický článek z edny, bez odkazu zdroje, nic moc neříkající...
    Tyrion Lannister napsal(a):

    Nevada napsal(a):

    Proč by Varys Cersei zabíjel, když mu její styl vládnutí hraje do karet?

    Cersei devastuje Říši příliš rychle, i Malíček byl překvapený, že to s ní jde takhle rychle z kopce, Sanse říkal, že doufal, že budou mít nějakou dobu klid. Varys chce na trůn dostat Aegona, ale k čemu to bude, když řiši Cersei zanechá již v nenapravitelném stavu.
    Vždyť se sám snaží ten chaos znovu rozvířit. Není důvod, aby zabíjel Cersei. Alespoň bezprostředně.
    Epilog Tance s draky:
    Ser Kevan se pokoušel vstát, ale veškerá síla jej opustila. Necítil nohy.
    „Kuše mi připadala docela příhodná. Měl jsi toho s lordem Tywinem tolik společného, tak proč ne? Tvoje neteř si bude myslet, že tě zavraždili Tyrellové, možná dokonce s němým souhlasem Skřeta. Tyrellové naopak budou podezřívat ji. Někdo někde přijde na způsob, jak z toho obvinit Dorny. Pochybnosti, rozkol a nedůvěra pozřou veškerou půdu pod nohama vašeho chlapeckého krále, zatímco Aegon pozvedne svoje praporce nad Bouřlivým koncem a lordi celé říše se shromáždí kolem něho.“
  • Nevada napsal(a):

    Mimochodem, neublížilo by vám, kdybyste si po sobě vlastní příspěvky před odesláním přečetli a trochu opravili. Přečíst některé z nich je celkem těžká disciplína :)



    @Nevada Já být mluvil dobrá klingon :-P
  • @Nevada No bratranec a sestřenice aegona (eega) byli zavražděni syn a dcera rhaegera (nevím jak se to přesně píše). Inak v celé historii toho rodu na nemoc umřelo hrozně málo jejich členů prakticky skoro žádní, krom té jarní epidemie, která zabila krále a potomky Baelora inak se jejich rodu úplně vyhla. Tuším, že jedna dcera krále Jeakaryse (toho jak navštívil zimohrad se 6 draky) inak zbytek rodu bez chorob, krom šílenství a to měli snad jen 4 jedinci což je normální číslo. (každý rod tam má šílence či blázny viz otec Tywina ten taky neměl všech 5 pohromadě). No to jak bloudila a začal krvácet tam ji až došlo, že dlouho nekrvácela a prakticky ani neví, kdy napodledy to bylo.
  • Mám pocit, že sa niekde spomínalo, že Aegon s Conningtonom dobyl Búrlivý Koniec lsťou. Spoločenstvo si zobralo praporce Stannisa, keď obrancovia videli, že sa bojuje s posádkou, ktorú tam zanechal Mace Tyrell, aby držala obliehanie, tak otvorili bránu a pridali sa k boju.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @p1e9t9r2
    p1e9t9r2 napsal(a):

    @Tyrion Lannister Víme jistě, že umřeli na tu jarní epidemii? Tot je ten problém Targaryeny někdo kosí celou jejich historii viz praždy Eggova bratrace a sestřenice. Navíc sami mistři v cytadele proti nim broji a jak víme poslední draky zlikvidovali oni, tak proč by nemohli redukovat i je.

    A jak tady někdo psal jak může mít bílou klisnu, no nebudu odebírat odkud ji teče ta krev :D, ale spíš to vypadalo na potrat a jak víme sama nedokázala poznat, že je těhotná ani v první knize.

    Zrovna v případě Vallara a spol. by jednaní mistrů nedávalo smysl. Proč by zabíjeli mistři z Citadely je? Brojí proti magii. A díky smrti Baelorových potomků, se k moci dostal Brynden o němž si většina myslela, že je čaroděj. A abychom jim nekřivdili, byla to pravda, normální člověk se 125 let nedožije. Dávalo by smysl zabít jeho. Neříkám, že mistři z Citadely nikdy nikoho nepřiotrávili. On Pycelle ty své způsoby někde stoprocetně pochytil. Kdo umí léčit, umí i zabíjet. Ale není to tenhle případ, jestli Vallara někdo "zpracoval" tak to byl spíš ten, kdo z jeho smrti nejvíc těžil. Bloodraven.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Torento6494
    Torento6494 napsal(a):

    Mám pocit, že sa niekde spomínalo, že Aegon s Conningtonom dobyl Búrlivý Koniec lsťou. Spoločenstvo si zobralo praporce Stannisa, keď obrancovia videli, že sa bojuje s posádkou, ktorú tam zanechal Mace Tyrell, aby držala obliehanie, tak otvorili bránu a pridali sa k boju.

    To zní uvěřitelně a pravdivě, také už jsem o tom četl. Mimo jiné se ve stejném zdroji psalo, že Mace Tyrell už táhne na jih s celou svou armádou.
  • @Tyrion Lannister: Jen komentář,... "normální" člověk se 125 klidně dožije,... pokud je v Martinově světě a přijme Martinovu logiku, že Zima konzervuje (kdyby ne, tak by měl reptat že i maester Aemon se svými skoro 100 lety byl čaroděj... :o)) a Bloodraven byl hodně na severu, hodně v zimě, tedy hodně konzervován. :o)
    Jinak ten popis lsti mi unikl, ale to že Aegon dobyl BK jsem měl zafixovaný jako fakt... myslím, že to zmiňovali v epilogu, že už na něj táhnou s armádou.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 15. září 2015
    @Jay
    Jay napsal(a):

    @Tyrion Lannister: Jen komentář,... "normální" člověk se 125 klidně dožije,... pokud je v Martinově světě a přijme Martinovu logiku, že Zima konzervuje (kdyby ne, tak by měl reptat že i maester Aemon se svými skoro 100 lety byl čaroděj... :o)) a Bloodraven byl hodně na severu, hodně v zimě, tedy hodně konzervován. :o)
    Jinak ten popis lsti mi unikl, ale to že Aegon dobyl BK jsem měl zafixovaný jako fakt... myslím, že to zmiňovali v epilogu, že už na něj táhnou s armádou.

    Nebyl natolik u ledu, aby to zastavilo přirozené stárnutí. A 100 let není 125 to poslední čtvrtstoletí je celkem důležité. Stoletých lidí existuje hodně i v reálu. A navíc takový Walder Frey, samozřejmě se to dá dožít se té stovky, ale po tom už člověk slábne. A zima v tomhle opravdu nepomáhá. Ve Světu ledu a ohně je uvedeno, že starci vždycky na zimu odchazejí pryč ven, protože vědí, že Zimu stejně nemohou přežít a nechtějí brát zásoby mladším. A navíc ten chlap vrostl do stromu, bezpochyby má jeho věk magickou podstatu. A jmenuj postavu kromě Bloodravena, která se takhle vysokého věku v Písni dožila. To spolu s tím, že má magické schopnosti (kontaktování Brandona přes vize, srůst se Stromem, pravděpodobná bariéra, co odpuzuje Jiné a zombie, teda pokud je opravdu něco odpuzuje, ale to už je na jiné téma) svědčí o tom, že je čaroděj a vzhledem k těm pověrám z dob jeho úřadování, měl magické schopnosti už tehdy a připočítejme si k tomu, že Shiera byla podezřela z čarodějnictví taky.
  • JayJay
    upraveno 15. září 2015
    @Tyrion Lannister: Já nepopírám, že má magickou moc, jen říkám, že ten věk není úplně vhodný indikátor. Prostě Martin řekl "zima konzervuje" (pasáž, kdy má Aemon odjet do Citadely), tak větší zima konzervuje víc.
    Jinak ano, dnes, kdy je průměrný věk dožití k 80, tak 100 let není div, 125 se výjimečně dá. Ve středověku, kdy byl člověk v 50 kmet je i ta stovka (u Freye a u maestra) "moc" ... podle téhle logiky bychom museli za čaroděje nazvat i tyto dva - jmunuj mi, kdo se za 300 let historie jen přiblížil jejich věku... :o)
  • @Jay Ten věk je ralativní nevíme kolika se tam dožívají obyčejní lidí. Bohatí lordi se většinou odpraví ve válce někdo je otráví, čí mají zhýralí způsob života, který jejich odchod pod kytky ještě urychlí. To je něco sanové v kalahary (doufám, že ten kmen mám dobře) oni nemají udaj o čase, takže nikdo neví jak jsou staří ví se jenom pořadí jak se narodili tot vše popřípadě nějakou událost, která u toho porodu byla. U jednoho velmi starého jedince se pokusili zjistit věk a podle jejich vyprávění mu bylo kolem 90 což na křováka je taky výkon
  • ... A stará chůva je taky čarodějnice! :o)
    No, jinak je to o tom, že "chudí" v Awoiaf padnou mladí kvůli hladu/nemocem/pro obtížnost, zatímco "bohatí" padnou mladí v touze po moci a bouhatství ať už jejich touze, nebo cizí...
    Ostatně, měřit náš a jejich rok může zavádět, měřit jejich a náš životní cyklus může zavádět.
    Tedy nic proti tomu, že Bloodraven "it's a magic", ale ten věk beru jen jako okrajovou část důkazu.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.