Jídlo a pití

upraveno 26. června 2011 v Rozličný pokec
Dneska jsem měl tu čest ochutnat svatojánské pivo. Bylo docela dobré, ale hlavně mě přivedlo na myšlenku založit topic na téma, které mají lidé společné bez rozdílu. Tedy najdou se mezi námi tací, kteří posvátnou zásadu "alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství" nectí, tak jsem se rozhodl rozšířit diskusi na téma jídlo. Pokud tady daná diskuse již je, tak prosím Aleka, aby jí smazal a zahodil jí na smetiště dějin, ale v opačném případě nechtě diskuse započne. Tématem je cokoliv, co Vás napadne. Co Vám chutná, co jste dnes vypili (snědli). Dějiny pití, vaření. A tak dále, a tak dále....

2456723

Komentáře

  • upraveno 27. června 2011
    Dreamer, Thule: Kvasnicové pivo je (většinou) nepasterizované a nefiltrované (spíš to druhé), ale hlavně z něj kvasnicové dělá to, že je do něj dodatečně přidána extra dávka kvasnic, myslím až v průběhu zrání. Jinak pšeničné je něco jiného, na rozdíl od piv jako je Plzeň, Nymburk, Kácov a já nevím co ještě, není vařeno z ječmene, ale právě z pšenice. Tudíš i pšeničná piva můžou být kvasnicová i nemusí.

    Ad víno a sír - jo určitě dobrá kombinace. V Belgii jsem zase viděl pivo a okurky, tedy ty jejich sladší piva. Taky moc dobré, ale já jsem spíše pivař, víno si neumím moc vychutnat.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 27. června 2011
    Pivo a okurky, to je teda nářez!!! Ikdyž jsem taky kombinační prasák, tohle by mě asi zabilo... Mimochodem byly to okurky kyselé nebo salátové??? Salátovku (neupravenou) bych ještě pochopila, ale kyseláře, no fuj...
  • upraveno 27. června 2011
    Chmure, já jsem barbar, co má pro sladké víno slabost. (Noblesa pije suché - to je u mne krycí název pro kyselé :-)) ) Ledové se zbytkovým cukrem nad 400 - to je mazec :-) Je to drahé a dvoudecka stojí 500-800 Kč, ale opijete se z ní dva - taková to je síla :-)
  • upraveno 27. června 2011
    A což takle pivo a rakvička se šlehačkou? Jednu dobu to u nás v ČB docela frčelo :D
  • upraveno 27. června 2011
    Tak z ČB jsem odešla před osmi lety :-)) Takže to nepamatuji :-)
  • upraveno 27. června 2011
    Sladká vína moc nemusím, jinak na ochutnávání vína jsou nejlepší akce typu otevřené sklepy atd. co bývají na jižní Moravě, jen si člověk musí dát pozor, aby neskončil hned v prvním sklípku!
  • upraveno 27. června 2011
    Ha zrádce! :-)) No ona ta doba byla taky z hruba tak před 6-8 lety. Ale asi to bylo rozšířený jen v kruzích "fajnšmekrů" :-))
  • upraveno 27. června 2011
    Thule
    to byl pud sebezáchovy :-)
  • upraveno 27. června 2011
    Krisa: Jasně, že salátové. Navíc se to tam jí právě třeba s pšeničnými pivy, která jsou sama trochu nakyslá, nebo s různými ovocnými pivy. Ke klasickému hořkému spodně kvašenému pivu, jaké se pije u nás, bych to taky asi nezvlád. :-)))
  • Monte KarstarkMonte Karstark Montezuma3
    upraveno 27. června 2011
    Pivo a kyselé okurky? Pro mne jasná volba. Ale okurky až ráno, na kocovinu. Protože jak dobře známo, kyseliny neutralizují alkoholy. :-)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 27. června 2011
    Olorin: Jo tak salátovky, to je cajk, ty jsou dobré i ke kakau:))). Já se lekla, že klasický zavařený kyselý, brrr - už jen z tý představy mám osypky...
    Thule: s pivem a rakvičkou se šlehačkou nemám žádný problém. Já jsem děsnej prasák...:). Ale je fakt, že 8 piv a 8 rakviček se šlehačkou by už byla i na mě velká prasárna...:)
  • Monte KarstarkMonte Karstark Montezuma3
    upraveno 27. června 2011
    Jo tak salátovky, to je cajk, ty jsou dobré i ke kakau:)))
    :-D
  • upraveno 27. června 2011
    Krisa: 8 piv a 8 rakviček se šlehačkou? Tak po téhle kombinaci bych si mohla rovnou nachystat vlastní rakev!
  • Monte KarstarkMonte Karstark Montezuma3
    upraveno 28. června 2011
    Měl někdo letos na sv. Jana červené pivo?
  • upraveno 28. června 2011
    U nás se smaží vaječina na slunovrat - přetrvalý slovanský svátek :-)
    (pak to bylo přešaltrováno na Jana, aby se staroslovanský zvyk překryl)
  • upraveno 28. června 2011
    Montezuma3: A o čem asi pak píšu v úvodu diskuse, co? :-)))
  • Monte KarstarkMonte Karstark Montezuma3
    upraveno 28. června 2011
    Olorin: Já vím, ale já chtěl zjistit, jestli je tu ještě někdo jiný kdo ho pil. Chtěl jsem zjistit jestli se tohle sváteční pivo dostalo i do vzdálených koutů republiky.
  • upraveno 28. června 2011
    Sváteční pivo tady u Nošovic ? Hehe He hehe :-)
  • upraveno 28. června 2011
    No, já ho pil na Soutoku asi 3km proti proudu Labe od Poděbrad, takže to zas tak vzdálený kout republiky nebyl, ale jinak je seznam hospod, kde se točí, na stránkách svatojanske.cz
  • upraveno 28. června 2011
    Hele a kdo vše tady vaří ? :-) Nemyslí se špagety, ale něco trošku náročnějšího :-D
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 28. června 2011
    Já umím windaloo :)))
  • upraveno 28. června 2011
    No my ženské většinou nemáme na vybranou :-))
  • upraveno 28. června 2011
    No to asi ani nebylo a vás... :-D U vás to nějak předpokládám
    Já umím windaloo :)))
    Super :D Já to měl jen jednou a bez indických placek :-( ale bylo to dobrý
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 28. června 2011
    Amaroun: Hlavně jestlis k tomu pil ležák, protože to je jediná věc, co rozpustí windaloo :))). A musím říct, že i Listerovo kuře po indicku je ďábelské:)))
  • upraveno 28. června 2011
    poslední dva chuťové pohárky :-D
  • upraveno 28. června 2011
    To jo. :-D No, já "vařím" samé takové ty pečené/smažené plátky, sem tam nějaký minutkový guláš, štrúdl, vývar, vajíčka na tisíc způsobů, ale omáčkám se vyhýbám jako čert kříži, tedy svíčkovou bych snad ještě zvládl. :-)))
  • upraveno 28. června 2011
    Omáčka je snadná, pokud začneš dobrým základem. Nejprve potřebuješ hovězí vývar, což není problém, protože k omáčkám je většinou hovězí. Dále zeleninový vývar - ten pořídíš snadno - půl litru vody a hromádečka zeleniny - stačí mražené a vaříš, scedíš a máš vývar. A pak smetana nebo tatra kondenzované mlíko a smetana (šlehačková). Prostě čím tučnější tím lepší :-p
    Toto smícháš 1/4 hovězí, 1/4 zeleninový a 1/2 šlehačka nebo šlehačka s tatramlíkem. To ne já, to Retigová říkala :-D
    To je neobyčejně chutný základ každé omáčky - pak přidáš, co chceš - svíčková : strouhaná mrkev, petržel a jestli sneseš celer, křenová - strouhaný křen (nebo křenex, ale pikslu), koprová - povařený nebo nakládaný kopr,....chutí máme na vybranou. Do smetany rozmícháš pár lžic polohrubé mouky a zamícháš do varu, aby tam nebyly žmolky. Po vypnutí do toho utopíš rozšlehané vejce. Retigová doporučuje taky 10 dkg jemně strouhaných mandlí do varu a je to vážně vynikající chuť. A samozřejmě už na počátku podle chuti pepř, nové koření a bobkový list a na konci podle chuti citrónová šťava a lžíce cukru - sladkokyselá chuť. Sůl napadla každého :-)
    Litr lahodné omáčky, kterou nepohrdneš :-))
    Nejrychlejší je ten smetanový základ a jeden pokrájený pepřový hermelín - to krásně dochutí a máš sýrovou omáčku za 15 minut :-)
  • upraveno 28. června 2011
    Díky, ale teď přes léto to asi nechám spát. Zimní období je podle mě na omáčky vděčnější. :-)
  • upraveno 28. června 2011
    Amaroun: Poslušně hlásím že já, pane óbrlajtnant :) Musel jsem začít kvůli kritickému nedostatku amarounů v tomhle čase a od té doby kuchtím v jednom kuse. Poslední dobou mi nějak zachutnala po japonské a francouzské kuchyni indická, kuřátko tandoori mi jde asi nejlíp.
  • upraveno 28. června 2011
    Určitě není nutný u většiny omáček hovězí vývar (to je hrozná pruda). Pokud chceš např. gulášek (považuji gulášek za omáčku) nebo většinu UHO, stačí hlavně hodně cibule a dobrý maso. Cibule a maso je základem omáček...to říkám já:-)) Omáčky jsou lehčí, než se zdá...Taky jsem z toho měl strach, ale dnes je vařím doma z 50% já:-))
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.