Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
11415171920126

Komentáře

• upraveno 28. prosince 2010
    Tak myslivci již tradičně střílejí po všem co se hýbe, ne?
    No Já mam teda asi smůlu, ale zatím jsem na normálního myslivce nenarazil... Věřim, že ale existujou nějací co to dělaj spíše kvůli té přírodě...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 28. prosince 2010
  • upraveno 30. prosince 2010
  • upraveno 30. prosince 2010
    Argo: pravdou je, že když jsem ještě střílel Taurusem (teď nevím jistě jestli to Brazilci dělají v licenci Magnum), tak bylo ran sice méně, ale byl přesnější...nicméně na druhou stranu na mě velkej a musel jsem tahat spoušť přes kohoutek, což není na pudovku zrovna košér
    upraveno 30. prosince 2010
  • upraveno 2. ledna 2011
    upraveno 2. ledna 2011
    Když říkám, že se M14 neudržela ve výzbroji dlouho, mám pochopitelně na mysli jako standardní zbraň jednotlivce, což bylo její původní určení. Že jí užívají např. speciální jednotky (např. jako sniperku) nepočítám (to bychom zjistili, že bývají ve výzbroji druhdy ještě mnohem archaičtější zbraně).
  • upraveno 3. ledna 2011
  • upraveno 3. ledna 2011
    upraveno 3. ledna 2011
    No viděl jsem pár záběrů z Vietnamu nebo teď z Iráku, kde i víc než jeden voják drží AK, ale nevim, jestli to byly právě jen trofejní zbraně nebo je skutečně hromadně používají (že v průběhu boje někdo použije jednorázově zbraň nepřítele ovšem zase tak neobvyklé není).
  • upraveno 3. ledna 2011
  • upraveno 3. ledna 2011
  • upraveno 3. ledna 2011
    Ebon: Hm, to bude horší. Ale vzhledem k tomu, že ve státech vyrábí kalachy asi 15 továren, tak bych si tipnul, že k tomu určitě někdy došlo...
  • upraveno 3. ledna 2011
  • upraveno 4. ledna 2011
    Noir: To si nemyslím, že je dostatečný důvod. V USA je natolik velký trh, že se tyto zbraně vyplatí vyrábět i pro civilní sektor. Mimochodem ten stejný případ, je výroba M4/AR-15 v ČR pro civilní trh. Armáda ČR taky nenosí jejich produkty, ale pro spešláky koupila M4 v USA.
    upraveno 4. ledna 2011
    Pokud vím, pro osádky tanků a vozidel je primárně určena AKS-74U, zkrácený model.
  • upraveno 4. ledna 2011
    upraveno 4. ledna 2011
    Tam snad ani nejde o pokrok, tahle verze kalacha existuje desítky let.
  • upraveno 4. ledna 2011
    Existuje. Mám pocit, že to mívali průzkumníci... a parašutisti... a kdovíkdo ještě.
  • upraveno 10. ledna 2011
  • upraveno 10. ledna 2011
  • upraveno 11. ledna 2011
    Nepovedlo se mi zjistit ráži použitých minometů, ale patrně to byly klasické. Zásah 120mm minou by mohl být osudným i pancíři. Nicméně, přestože mina zasáhla otevřený poklop, zabila jen velitele tanku, zbytek posádky přežil a tank opustil :-)
    upraveno 11. ledna 2011
    Záleží jakého tanku. Předpokládám, že armáda Slovenského štátu byla v roce 1941 vybavena především lehkými tanky původně československé provenience, plus možná nějakými těmi Pzkpfw II, max. III. Ty by asi byly ohrozitelné i kdyby střela z minometu dopadla na horní pancíř.
    8 mm u mne není pancíř, to je takový plech...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.