Různé filmy

upraveno 6. listopadu 2010 v Film a televize

Včera jsem shlédl Zlatý kompas a musím povedať, že sa mi to páčilo.

Dobrá kvalita obrazu.

Zajímaví herci (Eva Green! s dětským hlasem) a jejich výrazné výkony.

Efektní vizuální podívaná.

Četl jsem i knihu (jen první díl) a s filmovou adaptací jsem velmi spokojen.

Kdybyste žili v tom světě, jakého byste asi měli daemona? :wink:

1349350352354355394

Komentáře

  • Mňa v trailere zaujal ten nádych ala Carrie. Búrlivá psychika spúšťa divné dianie v okolí a získat kontrolu bude ošklivá haluz.
  • A pokud ta druhá dívka bude z tradiční rodiny, tak i Flanker muže být v klidu.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 16. prosince 2017
    Dreamer napsal(a):

    @flanker.27 hele, tam je ta "tradiční" rodina shodou okolností složená ze silně věřících rodičů, takže mi to dává celkem smysl, proč se tím chtěl režisér zaobírat. Nemáš náhodou třeba i nějakého trans bubáka pod postelí? Vidět to takhle účelově hned všude mi přijde lehce absurdní, i když taky občas sleduju Sargona a vím, jak se svět postavený na tradičních hodnotách řítí do záhuby :P

    Jen pro vysvětlení, když Švédi před 20 lety natočili Fucking Amal, viděl jsem to a byl jsem poměrně nadšen. A dodneška to považuju za výborný film, přestože ústřední duo prožívá lesbickou romanci. Resp. jsem to vůbec neřešil, protože ten film mi nic necpe pod nos, nestaví na logice "dáme tam lesby, protože to je in/umělecké/žádoucí". A rodina jedný z těch holek je celkem kritiky hodná, ne že by byla nějak špatná, ale že s tou dcerou nedokážou normálně o věcech mluvit. A jsou i jiné filmy na podobné téma, které považuju za dobré, třeba Můj růžový život, o malém klukovi, co se začne oblékat do holčičích šatů, či pochopiteleně, proslavenou Philadelphii.

    Tedy nejsem nějaký primitivní plašan, který by se stranil čehokoli co je v rozporu s jeho zaměřením. Ale nesnáším doslova zaplavování stejným tématem. Tehdy jsem u filmů o homesexualitě či obecně nějakých potížích týkajících se vlastní identity neměl pocit, že jde o politiku, byla to skutečně individuální dramata. Dokázaly ve mě vzbudit empatii, porozumění soucit.

    Naproti tomu dneska to téma je všude, od hlasování o uznání 60 nových pohlaví přes zřizování zvláštních záchodů až po návrhy "misgendering is an act of violence", přičemž nejde o to, že to někdo říká, ale že to vesele může mít reálné dopady asi jako inkviziční kampaň metoo. Proto si dovoluji vyslovit svůj vlastní názor na tohle přehlcení filmového "umění". A to se netýká jen homosexuality nebo tradiční rodiny, úplně stejně mi lezou krkem neustále se opakující komiksy (vždyť jen Batman už začal třikrát komplet od začátku), schematické animáky a tak dále. Všude čest výjimkám, ale byl bych rád, kdyby se někdo k jakémukoli tématu, ehm, umělecky vyjadřoval ne proto, že to frčí a že není odvaha natočit jedenáctý stejný film na stejné "kontroverzní téma", když už jich bylo deset přede mnou.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Tyrion Lannister napsal(a):


    ale jinak tímhle tempem bude mít Disney za chvíli na filmy monopol navíc 52 miliard to zas bude kvantita na úkor kvality.

    Můžeš mi tohle trochu rozklíčovat, prosím?
    Sagart napsal(a):

    @ Tyrion Lannister Je to smutné. Marvel už tak produkuje 3 filmy, snad i víc ročně a pravidelně vítězí v zahraničních i tuzemských kinech. Tento superhrdinský žánr mne zcela míjí a proto mne mrzí, že se priority většiny filmařů zaměřují právě na toto infantilní téma. Což je škoda, je mnoho filmových odvětví, které jsou zajímavé, kvalitní a přínosné, jenže právě ty mainstreamová společnost bohužel nevyhledává.

    Cože? Snad si nemyslíš, že v Disney utratili dardu jen proto, aby Marvel měl prostor točit další superhrdinské filmy, a nově pořízené studio tak nebude dělat nic jiného?
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 16. prosince 2017
    A tedy když jsme u toho, tak pokud Marvel včlení X-Meny do univerza Avengers, tak doufám, že jim nejdřív dopřejí pořádný restart, protože každý nový X-menovský film je horší a horší.

    Ale nejlepší by bylo, kdyby X-Meny nechali dál ve svém vlastním světě - a dopřáli by jim k tomu ten pořádný restart. Ostatně nic jiného než nový začátek moc smysl dávat nebude, vzhledem k tomu, že Patrick Stewart i Hugh Jackman s rolemi Xaviera a Logana skončili a tomu byl uzpůsoben i film Logan.
  • upraveno 16. prosince 2017
    @flanker.27 vidíš, já to asi tolik nesleduji a nemám vůbec pocit, že se jedná o nějak zvlášť protěžované téma :) Tady mi zrovna nepřijde, že by to měl být čistě kalkul a nejsem podobných filmů ještě přejedená. Komiksy mě už nechávají chladnou a nezajímají mě už ani X-meni ani nic dalšího, jediné, na co se ještě těším, je Deadpool.
  • SagartSagart Amo ergo sum
    Nevada napsal(a):

    Tyrion Lannister napsal(a):



    Cože? Snad si nemyslíš, že v Disney utratili dardu jen proto, aby Marvel měl prostor točit další superhrdinské filmy, a nově pořízené studio tak nebude dělat nic jiného?

    Ne to si skutečně nemyslím. Jen poukazuji na fakt, že filmy se "sjúprhrdiny" vládnou kinům a vlastnictví většího počtu postav donutí Marvel své filmové "universum" budovat rychleji a rychleji, protože cash and money. Samozřejmě že se pod jeho taktovkou budou točit jiné filmy, na jejich propagaci ale nikdy nevyužije tolik prostředků, jako právě na to, co mu nejvíce těží...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 16. prosince 2017
    @Dreamer Ale mně je úplně jedno, jestli můj názor sdílíš nebo jaký názor vlastně máš, já se neptal. Byla to pouze odpověď na dotaz, jestli nemám nějakého bubáka pod postelí. Jak s tou odpovědí naložíš, je mi rovněž zcela ukradené.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Nevada
    Můžeš mi tohle trochu rozklíčovat, prosím?
    Doufám, že se mne zase nerozhodneš sežrat zaživa :D. Prostě investice 52 miliard logicky povede k tomu, že se budou snažit vyprodukovat spoustu filmu, aby se jim ta investice vrátila. A to logicky povede ke snížení kvality. Toť vše, ale mám nějaký pocit, že ty mne zřejmě upozorníš, jak je můj názor chybný... :twisted:
  • @flanker.27 promiň, ale mírně mě podráždilo, že by měl film, který má nějakým způsobem jako jedno z témat homosexualitu, pošlapávat obraz tradiční rodiny, v čem by téma homosexuality mělo pošlapat představu tradiční rodiny? Dál nechápu, jakým způsobem je filmová tvorba přehlcená tématem homosexuality a kde lze tady konkrétně v tom spatřovat politiku?
  • Sagart napsal(a):

    Nevada napsal(a):

    Tyrion Lannister napsal(a):



    Cože? Snad si nemyslíš, že v Disney utratili dardu jen proto, aby Marvel měl prostor točit další superhrdinské filmy, a nově pořízené studio tak nebude dělat nic jiného?

    Ne to si skutečně nemyslím. Jen poukazuji na fakt, že filmy se "sjúprhrdiny" vládnou kinům a vlastnictví většího počtu postav donutí Marvel své filmové "universum" budovat rychleji a rychleji, protože cash and money. Samozřejmě že se pod jehhttp://www.icefire.cz/forum/post/quote/184/Comment_235045o taktovkou budou točit jiné filmy, na jejich propagaci ale nikdy nevyužije tolik prostředků, jako právě na to, co mu nejvíce těží...

    A ty potřebuješ nějak dobře zpropagovaný film abys na něj šel do kina? Prezentuješ se tu jako takový filmový gurmán, který chodí jen na undergroundový filmy, taže nechápu proč tě ty komiksárny tak dráždí. V podstatě tě mohou jen míjet. Vůbec nechápu jak může Disney nadprodukcí komiksáren něčemu bránit. Snad jen tím že i filmový průmysl je trh který reaguje především na poptávku ;)
  • @sfik Ježiš, proč ty citace takhle blbnou? :D
  • a jinak je konec roku tak jaké filmy jsou vaše top? (včetně těch co nejsou z roku 2017 ale viděli jste je poprvé)
    moje jsou za tenhle rok:
    Ztracené město Z (2016)
    Volání netvora: Příběh života (2016)
    Zvedá se vítr (2013)
    Dunkerk (2017)
    Kimi no na wa/Your name (2016)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Dreamer Upřímně, tobě nemá moc smysl odpovídat, protože když položíš dotaz, nezajímá tě vlastně názor druhé osoby, tvoje zcela univerzální odpověď je zhruba "nesleduji a nemám vůbec pocit". Už jsem to od tebe zaregistroval alespoň třikrát. Nejspíš si to vlastně neuvědomuješ, ale odpovídající opravdu nečeká na schválení svého názoru/závěru tvým pocitem. On, v tomto případě já, ti neskládám účty.
    Teď mě zase vůbec nezajímá, že tě něco podráždilo, to není věc, se kterou se dá polemizovat na bázi logiky* a těžko si představit, jak by to bylo lze z mé strany napravit**. Pokud tě dráždí cizí názory, je lépe se jim vyhýbat, toť moje rada.
    --
    *(kdyby šlo čistě o argumentační, nikoli pocitovou debatu, můžu uvést např. že jen v v rozpětí nějakých dvou měsíců jsem zaregistroval v kinech asi tři homosexuální filmy najednou, vedle toho, co to rozpoutal, Call Me By My Name a nějaký izraelský, tam si na název nevzpomenu, a to jsou jen ty co jsem zaznamenal, aniž bych usiloval vůbec o to je zaznamenávat, co se týče rodiny, tak sousední Švédsko zrovna nedávno vydalo prohlášení, že lidé milují více stát než rodinu, Norsko je proslulé svými hodně zvláštními pravidly kdy odebírat děti rodině, takže tam je opravdu zobrazení rodiny jako zdroje toho špatného záležitost týkající se aktuální situace a reálného dění)

    **(protože opět můžeš prostě subjektivně říct, že tři je málo aby se z toho cokoli vyvozovalo nebo co já vím, že tobě to nepřipadá jako problém a jsme tam kde jsme byli, u pocitů)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 16. prosince 2017
    Tyrion Lannister napsal(a):

    @ Nevada

    Můžeš mi tohle trochu rozklíčovat, prosím?
    Doufám, že se mne zase nerozhodneš sežrat zaživa :D. Prostě investice 52 miliard logicky povede k tomu, že se budou snažit vyprodukovat spoustu filmu, aby se jim ta investice vrátila. A to logicky povede ke snížení kvality. Toť vše, ale mám nějaký pocit, že ty mne zřejmě upozorníš, jak je můj názor chybný... :twisted:
    Snad nebudu moc krutá :) Já se obávám, že nechápeš správně tu transakci. Je to prostě spolknutí jedné společnosti druhou. Furt jen byznys. V Disney se rozhodli investovat právě proto, že věří/vědí, že se jim ty peníze vrátí. Snaha získat ty peníze obratem zpět produkováním málo kvalitních věcí by jim tu investici jen poškodila. Ono totiž nejde o nic nového. Třeba studia Columbia, MGM a United Artist vlastní firma Sony. Naopak třeba věhlasný titán Warner Bros. je zase jen malou složkou korporace Time Warner.

    Jistě, u tohoto obchodu byla zřejmě navíc další motivací práva k X-Menům. Ale to neznamená, že je to to jediné, co Disney zajímá. Marvel je jen jedním z mnoha jeho aktiv. Disney je teď prostě dominantní hráč v Hollywoodu a svého úspěchu logicky využívá k upevnění pozice na trhu. (A jen tak mimochodem - to neznamená automaticky jen filmovou oblast.)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 17. prosince 2017
    Sagart napsal(a):

    Nevada napsal(a):


    Cože? Snad si nemyslíš, že v Disney utratili dardu jen proto, aby Marvel měl prostor točit další superhrdinské filmy, a nově pořízené studio tak nebude dělat nic jiného?

    Ne to si skutečně nemyslím. Jen poukazuji na fakt, že filmy se "sjúprhrdiny" vládnou kinům a vlastnictví většího počtu postav donutí Marvel své filmové "universum" budovat rychleji a rychleji, protože cash and money. Samozřejmě že se pod jeho taktovkou budou točit jiné filmy, na jejich propagaci ale nikdy nevyužije tolik prostředků, jako právě na to, co mu nejvíce těží...
    Víceméně viz můj příspěvek výše. Nejde o rychlé rýžování peněz, ale spíš o možnost rýžovat déle a lépe. Nevím, jestli znáš trochu víc způsob natáčení filmů v Hollywoodu. Každý film tam získá peněz (na natáčení i následnou propagaci) přímo úměrně tomu, jak osloví producenty. Že budou v 20th Century Fox kvalitní filmy ojebávat (nejen na propagaci) jen proto, aby se Disneyům vrátily peníze, je myšlenka nemálo úsměvná.
  • upraveno 16. prosince 2017
    @flanker.27 asi máš pravdu,co způsobů mých reakcí týče, rozhodně je to důvod k zamyšlení :-k

    P.S. snad se polepším, mrzí mě, to upřímně.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Jo, a navíc ještě pořád není úplně jisté, že se ten obchod uskuteční. Nejdřív ho musí schválit tamní úřady (něco jako náš antimonopolní úřad). I když netipuji, že by jim to zatrhli.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 16. prosince 2017
    DanielSvatoš napsal(a):

    a jinak je konec roku tak jaké filmy jsou vaše top? (včetně těch co nejsou z roku 2017 ale viděli jste je poprvé)

    Já letos filmům moc nedala, takže zmíním jen dva. Hodnocení obou je 80 %.
    Jeden, který si mě získal díky atmosféře, provedení (a sněhu!), protože příběhově to žádný zázrak není :) Wind River - a kdyby víc zapracovali na scénáři, nebo lépe řečeno na zápletce, tak by to u mě bylo asi čistých 100 %.
    A druhý, který mě zaujal nejdřív námětem, a pak i stylem - Sázka na nejistotu.
  • @Nevada na Wind River se chystám ale zy se koukni na Your name :) jestli se ti líbila Zahrada slov tak tohle je tutovka
  • Je zajímavé kolik toho Simpsonovi předpověděli (vč. prezidentství D.Trumpa :D )
    image
  • Já je snad začnu seriózně sledovat pátraje po odpovědích na příští vývoj.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Nový... velký... od PJ
  • @Monte Karstark ...ne dekuji ;)

  • si nechám líbit
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 19. prosince 2017
    Podle prohlášení tvůrců to má být ještě drsnější než původní Sicario. Především aby to mělo smysluplný příběh. Líbí se mi ovšem, že to vypadá drsně, aniž by si to zároveň hrálo na "kůlovost". Zatím to rozhodně vypadá zajímavě.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Na mě neudělal dojem ani první díl. Podle nadšených ohlasů jsem tenkrát čekala atmosférickou pecku a dostala uhozenou story, kterou zachraňovala aspoň akce. Dvojka by ale podobnou vadou trpět nemusela. Uvidíme.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Po letech listuju televizním programem. ČT2 mě překvapila. Nebožtíci přejí lásce, Podraz, Prázdniny v Římě, Snídaně u Tiffanyho, Apartmá v hotelu Plaza. Pěkně, moc dobře! Ale mohli se odvázat ještě víc a pustit se třeba i do komedií jako Jeho dívka Pátek (nebo Na titulní straně), Leopardí žena, Příběh z Filadelfie. Tak třeba příští rok :)

    Mimochodem, budou dávat i Smrt přichází do Pemberley. Historická minisérie od BBC, zvláštní mix romantického krimi psaného jako volné pokračování Pýchy a předsudku. Výsledek trochu rozpačitý, ale fajn obsazení (až na Elizabeth).
  • Tak jsem i přes několik poruch ve vysílání dokoukala Marii Terezii a je mi líto, že je to jen dvoudílné. Líbilo a moc. Teď ještě zjistit, co si autoři přispusobili a co bylo pravdivé.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.