Různé filmy

upraveno 6. listopadu 2010 v Film a televize

Včera jsem shlédl Zlatý kompas a musím povedať, že sa mi to páčilo.

Dobrá kvalita obrazu.

Zajímaví herci (Eva Green! s dětským hlasem) a jejich výrazné výkony.

Efektní vizuální podívaná.

Četl jsem i knihu (jen první díl) a s filmovou adaptací jsem velmi spokojen.

Kdybyste žili v tom světě, jakého byste asi měli daemona? :wink:

1352353355357358394

Komentáře

• Tak ke Královrahovi... jo, je to zvláštní volba. Trochu tématicky srovnatelný je z jeho tvorby snad jenom Mocný vládce Oz. Tam ovšem trochu lyričnosti předvedl. Napadlo mě, že vhodnější byl byli Chris Weitz (Zlatý kompas) nebo Brad Silberling (Lemony Snicket). Nikdo z nich ostatně není žádný spolehlivý hitmaker.
  • upraveno 1. února 2018
    Já, Tonya https://www.csfd.cz/film/541651-ja-tonya/prehled/

Čtyři hvězdičky za film a tu pátou za to, že tenhle příběh je podle pravdy. Skupina kreténů a ještě větších kreténů se rozhodne zlikvidovat konkurentku Hardingové a celý je to jak z velmi velmi špatného filmu, ač to psal sám život :D a ty citace z těch jejich výpovědí..

Margot a Sebastian hráli cynicky a dobře :) doporučuju na odlehčení. V údivu jsem se smál od začátku do konce..
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Nášup SuperBowl spotů:

• @Monte Karstark nespočítám, kolikrát jsem se ve snech schovávala před T-rexem v pokojíčku a vždycky to fungovalo...to je podraz :D
  • OK, Jurský park se mi líbil nejvíc a bude to určitě zábavná jízda, Mission: Impossible je standard a Solo vypadá vizuálně krásně, ale pořád nevíme, jak moc ten chlap bude Han Solo :D
  • SagartSagart Amo ergo sum
    Nevím, jak moc se o tom tady mluvilo, ale dnes jsem byl na Coco. Což je film, který bych s klidem v srdci zařadil do žebříčku mých nejoblíbenějších filmů, přestože jej mnozí mohou prohlásit za obyčejný a naivní animák pro děti. Ano, naivní to je, animované taky, nemohu ale s jistotou říct, jak moc je to pro děti. Ano, tváří se to tak, semtam se tam objeví nějakej ten gag, či vtípek a film nijak nezasahuje do citlivých a pro děti nevhodných témat. Možná až na jedno. Film je prakticky o smrti, o změně, o tom, že lidé odcházejí ze světa. To je ale přirozená věc a navíc si myslím, že to zastiňuje ústřední téma a to vztah k rodině. Což je poddané naprosto brilantně. Film nijak neztrácí na dechu, atmosféra milovaného Mexika je úžasná a zpracování Día del muertos je zajímavě zpracované (v českém dabingu mám dojem v jedné scéně použijí Día de las muertos, pokud jsem zaslechl správně, drobná chybička ale nezkazila celkový dojem z filmu). Nejvíc mne zasáhl konec, kde se mi poprvé za hodně dlouhou dobu draly slzy do očí a emočně jsem byl dost zasažen, což je sice individuální cítění, ale v mém případě to znamená hodně. Jen mne rozesmutnilo (přestože to chápu), když za mnou nějaké malé dítě se při té úžasné a dojemné scéně ptalo mámy, kdy už to skončí.
    Co se týče obsazení sálu, samozřejmě tam bylo spoustu malých dětí s maminkou, to ale kompenzovaly mladé páry podobně jako jsme tam byli my.
    Proto myslím, že skutečně stojí za to si na tento film zajít do kina, rozhodně to stojí za to a stojím si za tím, že to převyšuje masově vyprodávané filmy poslední doby, na které dnes chodí většina lidí, než aby si všímali hodnotnějších a zajímavějších snímků.
    Amen
  • To zní fajn.
  • AvivAviv
    upraveno 5. února 2018
    Počujem o tom prvý raz, tak som si pozrela obrázky a prvé, čo mi napadlo, bola Corpse Bride. Animácia je úplne iná, ale tie kostričky a ich farebnosť.
  • upraveno 5. února 2018
    @Aviv Vizuálně je to opravdu něco mezi Mrtvou nevěstou a hrou Grim Fandango. Osobně mám mexický Den mrtvých moc ráda a považuju ho za lepší verzi našich Dušiček, protože se víc drží prapůvodního pojetí vzpomínání na mrtvé. Čili asi nepřekvapí, že jsem vizuálním pojetím filmu byla nadšená.

Coco je to sympatický a dobře napsaný animák. Jak tématem, tak několika dějovými twisty ale není vhodný pro malé děti, doporučila bych ho dětem až tak od osmi let. Film je samozřejmě o rodině, ale ne takovým tím křečovitým stylem. Specificky je o rodinné dynamice. A důležitá lekce nejen pro děti je v tom, že na zemřelé se nemusí nutně vzpomínat se smutkem (i když film na konci samozřejmě dojemný je).
  • Dvojité odporúčanie, to si musím pozrieť.
  • @Aviv Určitě, pro mě je to jeden z nejlepších animáků za poslední roky.
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    U mě taky, musel bych asi hodně dlouho přemýšlet, jaký animák mě takhle moc dojmul. A možná bych ani nevypřemýšlel nic. Špica.
  • Hmm... Inside out sa páčilo dokonca aj mojej mame.
  • My jsme na Coco byli minulý týden a absolutní nadšení. "Vzpomínku máš" a "Poco loco" u nás teď jede pořád. Osobně se mi líbil i dabing, kdy se čeština mísila se španelštinou. No a vizuální stránka filmu je úžasná.
    Obludy mají 5 a 7 a nemám pocit, že by něco zásadního nepochopily. Ani téma smrti a umírání nebyl nějaký zásadní problém (ale třeba je to tím, že máme doma malé cyniky, co neuronili ani slzu, když v Rychlých šípech umřel Bublina).
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    Moc animáků z posledních let se mi nelíbilo. Většinou je to prostě překopírovaný ten samý příběh. Ale pár výjimek se najde:

Up - vzhůru do oblak - asi nejlepší animák za hodně dlouhou dobu, příběh starého, naštvaného důchodce na výletě do Jižní Ameriky se psem a skautem

Balerína - protože prostě proto. Chápeme se.

Moana - konečně animák, který nejel v normálních zajetých kolejí disneyovek. Pěkný soundtrack, dobrý scénář, pěkný vizuál.

Na víc si teď nevzpomenu. Většina těch ostatních co jsem viděl, tak byli naprosto průměrné. Ne přímo špatné, ale ničím dobré.

Mrtvá nevěsta Tima Burtona je naprosto perfektní, stejně jako hodně dalších filmů od Burtona.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 6. února 2018
    Mno, jediný animák z poslední doby, který mi opravdu přinesl nějaké emoce, dokonce i dojetí a napětí (a který nebyl klasickou infantilní a klišovitou pitomostí), byla Píseň moře.

No u mě jsou na tom animáče z posledních 4 let takto:

2014
    Song of the Sea – 5/5
    How to Train Your Dragon 2 – 4/5
    Big Hero 6 - 4/5
    The Tale of Princess Kaguya – 4/5
    The Lego Movie 4/5
    The Book of Life – 3/5
    The Boxtrolls – 3/5
    Mr. Peabody and Sherman – 3/5
    Penguins – 3/5

2015
    Inside Out – 5/5
    Mune – 3/5
    Minions – 2/5

2016
    Kimi no na wa – 5/5
    Zootopia – 4/5
    Moana – 4/5
    Kubo and the Two Strings – 4/5
    Angry Birds – 3/5
    Kung Fu Panda 3 – 3/5
    Finding Dory – 3/5

2017
    Auta 3 – 3/5
  • Hmm, zrazu som si uvedomila, ako som v poslednej dobe zanedbala animáky. Teraz prehľadávam wiki rok po roku. Myslím, že viac dôvery vložím do neznámych obškurných. Napríklad Long way north by mohlo byť zaujímavé.
  • upraveno 6. února 2018
    @flanker.27 A ještě Secret of Kells (Monteho oblíbená)

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @brbr Na to se chystám už nějakou dobu.
  • Bude se ti to moc líbit.
    @brbr Kdyby jen oblíbený. Nejoblíbenější :-)
    image
  • Aisling bola úžasná. Pangurban song...
  • Tak jsem viděl Panthera přátelé.. A Doctora Strange a Winter Soldiera mám pořád radši, ale za mě lepší než GotG. Myslel jsem si že to bude film s černými herci o zlém bílém muži, ale to představení víceméně skoro občanské války ve Wakandě mě chytlo. A dost možná nejlepší záporák Marvelu :) i když teda na Lokiho nemá, ale to vůbec nevadí, protože tenhle záporák má i docela dobrej motiv, pohnůtky, ale v druhé půlce filmu ho musí víc zdémonizovat a tím to trochu poserou. Ale určitě dejte T´Chalovi šanci ;)
  • Tak jo, po dlouhé době se asi podívám na marvelovku.
  • SagartSagart Amo ergo sum
    Black Panther sice je sice stejně obyčejným filmem jako ostatní od Marvelu, má ovšem velmi jedinečné plusy v podobě dvou záporáků, tedy Erica a Klaua, kteří mě bavili a je škoda malého prostoru, který dostali, na druhou stranu se mi líbilo, že T'Chala nechal svého bratrance žít, jen aby nebyl stejný jako jeho otec. Což je zajímavé. A velké plus za Shuri, na kterou se prostě dobře kouká. Co dodat.
  • upraveno 22. února 2018
    Wind River super film když v telce běží jenom Vyprávěj a nějaký fotbaly a severská kombinace vás taky neba... :D

Jeremy hrál skvěle, párkrát se mi i sevřelo hrdlo (ano, divím se, že se to může stát i cynickýmu zmetkovi jako já). ScarletWitch mě tam herecky úplně nebavila.. teda propadák to nebyl, ale vedle Rennera jí to tentokrát moc nešlo (asi protože to nebylo úplně o vrhání šarlatových ohňů).

Proč na film kouknout:
    1. necítil jsem tam moc klišé
    dívka nebyla zabita indiánem protože se rozhodla odstěhovat do velkoměsta, záporáka nesnědly pumy jak jsem čekal, nedozvěděli jsme se jak umřela hrdinova dcera, father-son reunion se nekonalo, pouze nám dali naději že se jejich vztah zlepší

2. krásná krajina
    3. pumy to
    přežily

4. velice, velice uspokojivý závěr
    5. Jeremy
    6. puška s hledím
    7. dobrá stopáž do dvou hodinek zaručuje že film odsejpá, necítil jsem žádný vyloženě promarněný minuty

Jediný co bych vytknul byl ten ostrej střih - flashback - a kompletní vyzrazení pointy. To mi připadalo celkem násilný přerušení děje. Ale já celkem nemám rád flashbacky, ale tohle bylo jak kopnutí do koulí..

Edit: A Bernthala tam bylo tak akorát abych ho snesl :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.