Když více je méně

upraveno 17. dubna 2012 v Seriál Hra o trůny
1282931333441

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 6. srpna 2012
    Ještě bych si k tomu ovšem dovolil něco podotknout. Moc dobře vim, jak bylo Elišce, když se chodila radit s doktorkou, jakby to u náí bylo s těhotenstvím. Když jí doktorka řekla, že jí to velice silně nedoporučuje, protože je u ní nemoc už příliš pokročilá a těhotenství by bylo obrovský riziko, jak asi tejden potom jenom brečela. Z racionálního hlediska musim říct, že samozřejmě měla doktorka pravdu, což se potvrdilo bohužel i tím nejhorším způsobem, když rok na to Eliška umřela (a ve chvíli, kdy si začala myslet, že nad nemocí začíná vítězit). Ale ta touha po vlastním dítěti je strašně silná a jenom ten kdo nikdy nemusel dělat takový rozhodnutí si může dovolit silný soudy o snadným rozhodování.

EY: Solidaritu jak s kým.
  • upraveno 6. srpna 2012
  • upraveno 6. srpna 2012
    flanker: ale tam by šlo hlavně o ohrožení života matky, ne? To je něco jiného. Pak by možná odešla mnohem dřív i s miminkem, což by bylo určitě ještě těžší. Touha po vlastním dítěti je nejsilnější, když víš, že máš třeba poslední šanci, to jo.
  • upraveno 6. srpna 2012
    Ach jo, tady se pořád pozastavujeme nad nezodpovědností těch, co přivedou na svět postižený dítě. Rozhlídnu se a vidím, že nezopodvědná je ohledně dětí většina lidí. Moje spolužačky ze střední jsou vidlačky a většinou už mají dítě (jedna dokonce už tři) a zkazily si tím život. Holt když někdo nechápe, že mu to změní život na příštích dvacet let... Takže ne, blbost lidí, co v dnešní době přivedou na svět SILNĚ postižený dítě, mě nepřekvapuje.
  • upraveno 6. srpna 2012
    Flankere - nikdo neříkal, že to rozhodování bylo lehké. Mi stačila představa, jak mne mé dítě odsoudí. Nemělo vrozenou vadu - mozek mělo naprosto v pořádku (pouze větší na svůj věk a vyvinutější, zřejmě proto, že končetiny se nevyvíjely), takže by to byl inteligentní člověk, leč odkázaný na přebalování, krmení od narození do smrti - zkrátka zcela na péči druhých (či-li mne). Co by mi řekl/řekla (odmítla jsem vědět pohlaví) ? Velmi pravděpodobně by mne nanáviděl/a. To bylo bezbřehé zoufalství, se kterým jsem nedokázala žít.
  • upraveno 6. srpna 2012
    svoa - máš recht. To "překvapení" je zřejmě akademický výraz. Asi pro nedostatek vhodného výraziva.
  • upraveno 6. srpna 2012
    Těžko se vydávají silné soudy, když přecházíme z obecné roviny ke konkrétním případům.
    Mateřský pud je silný, a tak mu leccos ustupuje - většinou zdravý rozum.
    Taky bych chtěla být zdravější a krásnější, ale mám smůlu.
    Ženy chtějí mít dítě za každou cenu a nesmyslně lpí na každém plodu, i když by mohly pokoušet štěstí víckrát.
  • upraveno 6. srpna 2012
    Jarla: Mno, recht jsi měla ohledně prvního dítěte hlavně ty, i když to bylo těžký. Za sebe můžu říct, že je mi 27 a dítě/děti ještě pěkně dlouho neplánuju. Možná vůbec... ale neberte mě vážně, já vůbec nejsem mateřskej typ.
  • upraveno 6. srpna 2012
    Eh, tady je zase teoretiků jak se žije s děckem ležákem.

Mimochodem Hawking je perfektní příklad, protože jeho nemoc je dědičná. Vytváření eugenických zákonů je velmi, ale velmi nebezpečné pro společnost jako celek, protože to snižuje celkové zábrany společnosti k likvidaci "nevhodných" skupin.

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 6. srpna 2012
    Kolikokoli: Jistě, ale šlo o to, že aby se dítě narodilo zdravé, musela by vysadit léčbu. Pokud by se během těhotenství stav začal zhoršovat, musela by podstoupit terapii, která by dítě velmi pravděpodobně postihla.

Co se týče tý zodpovědnosti. Na druhou stranu s věkem klesá fyzická připravenost matky a dlouhý odkládání může vést k problémům. Ségra se švagrem museli na asistovanou reprodukci u obou svejch dětí...
  • upraveno 6. srpna 2012
    flanker.27: To já pravděpodobně taky budu muset jít na asistovanou reprodukci, ale s tím se holt nic nedá dělat. Jasně že časem fyzická připravenost klesá, ale nebudu se přece řídít tím, že za deset let bude o pět procent vyšší pravdopodobnost, že dítě bude mít Downům syndrom.
  • upraveno 6. srpna 2012
    skelet: Hawking se možná kvůli svému postižení stal geniálním fyzikem, ale kdyby nebyl, jak moc velká ztráta by to pro svět byla? Víc mě štve, že někdo nejspíš potratil vynalézce léku proti rakovině (protože té se bojím) a politika, který by necpal prachy jenom do sociální sféry, ale i do nějakého průzkumu.

Svoa: raději moc neotálej, protože já jsem se narodila matce po 40 a když vynechám fyzické komplikace, život se starýma rodičema není nic extra.

• upraveno 6. srpna 2012
    Ben Nevis minimálně by chyběl v Simpsonech :-)
  • upraveno 6. srpna 2012
  • upraveno 6. srpna 2012
    Když jsem viděla dokument Šestkrát autismus, říkala jsem si, jestli by si stou paní neměl někdo vážně promluvit. Přivedla na svět šest dětí, všechny jsou různou měrou postižené nějakou poruchou autistického spektra - dva mají Aspergera (takoví Sheldoni, ale bez té geniality), s dalšími už je to horší a končí to těmi, kteří vůbec nekomunikují, vydávají skřeky, útočí na okolí a nejsou schopni jakékoliv interakce.

http://www.csfd.cz/film/315321-sestkrat-autismus/galerie/
  • upraveno 6. srpna 2012
    Tyna: Už jsem se lekla, že v ČR.
    "Nevybrali jsme si, že budeme mít autistické děti, ale jsou tady"
    Jo, kde se vzaly, tu se vzaly. A nejhorší je, že když se někdo ozve s jiným názorem, než jak je ta rodina statečná, tak je za hyenu.
  • upraveno 6. srpna 2012
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 6. srpna 2012
  • upraveno 6. srpna 2012
    Přidělil Národní výbor :-)) Fantastický slovní obrat :-D (v rámci akce "Z" za novou Ostravu. [cákryš s tou Ostravou to dostává nový rasistický podtext, co:-))]

Ale samo, že tu je hafo takových, co je za statečné považuje.....naneštěstí.
  • upraveno 6. srpna 2012
    skelet: ALS je dědičná jen jedna ze tří forem, která se vyskytuje jen v 5-10 % případů. Jinak dědičná není. Navíc Hawking zjistil tu nemoc až někdy ve 20 letech, jeho rodiče o tom v těhotenství neměli ani páru. Nikdo v jeho rodině tuhle nemoc neměl, takže nemá tu dědičnou, ergo - není problém, aby měl děti.
  • upraveno 6. srpna 2012
  • upraveno 6. srpna 2012
  • upraveno 6. srpna 2012
    Další a další postižené může vyrábět jen magor, sám patrně jistým způsobem postižený. Ale zkusit to ještě jednou poté, co se narodí postižené první dítě - to za statečné považovat lze. Kolega z práce má syna, který se narodil mentálně i fyzicky postižený - v současnosti je mu už 19 let a rodina se o postiženého příkladně stará. Kolegova manželka je z početné rodiny a tak se rozhodli pro další děti - celkem mají 4 (což je tedy z mého soukromého pohledu určitá forma masochismu, ale každý si holt hledá uspokojení v něčem jiném :D ). Všechny tři mladší děti jsou po všech stránkách zdravé, starší dcera si úspěšně vede na gymnáziu - tady se ta odvaha vášeň pro plození docela vyplatila :D.
  • upraveno 6. srpna 2012
    Crocuto - to je právě ten nebezpečný příklad, který táhne - jedněm z mála se to podaří a ty výsledky....pak nevidíme, páč jsou v ústavech :(

Ze svého okolí znám taky pár příkladů.
    První dítě Vojta - je zaostalý, téměř slepý a špatně komunikuje. Jeho mladší bratr je v ústavu, páč jenom slintá a leží.
    První dítě Martina - silné astma, vada řeči a ledvin, nedomykavost chlopní. Mladší bratr jen vydává skřeky, má jednu nohu o 15 cm kratší a není si schopen ani dojít na WC.
    Starší dvě děti mentálně zaostalé s vadou řeči. Nejmladší Jiříček má záchvaty vzteku a tříská sebou o zem na chodníku....už dotřískal, protože jeho matka zemřela a je v ústavu.
    Starší Andrea se narodila s chodidlem otočeným dozadu, mladší bratr není schopen chodit vůbec - je na vozíčku.
    To jen tak kolem na vesnici....
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 6. srpna 2012
    Jarla: K vám na vesnici, by se snad už raději neměl nikdo stěhovat :)))
  • upraveno 6. srpna 2012
    Kriso - snad právě jo, ať se vymýtí příbuzenská plemenitba za účelem odchovu jurodivých....ale to jsme jmenovala jen pár kousků, které znám jmenovitě. Na naší vesničce žije několik tisíc lidí.....
    upraveno 6. srpna 2012
  • upraveno 6. srpna 2012
  • upraveno 6. srpna 2012
    Everette - skorem 3000, ale není to praha, jen horská vesnička :-))

šedostín - samosebou a my ti ze svých daní přispějeme a budeme je živit a držet při životě mocí mermo veškerou lékařskou pomocí - to je totiž konečně rozumné slovo. Týno ber si ho - já na to nemám nervy :-D
    upraveno 6. srpna 2012
    Šedostín: A považuješ za zodpovědné si takové děti vůbec pořizovat když víš že budou postižené?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.