Morálka je vrozená všem vyšším primátům homo sapiens a nemá nic společného s náboženstvím :-) Nikdo není morálnější nebo amorálnější proto, že je či není věřící. Ovšem je tu jistý výkyv ve prospěch ateistů, kteří jsou často morálnější, protože nemají možnost se vyzpovídat. Ale o tom nediskutujte se mnou - doporučuji odbornou literaturu, kteroužto pouze cituji :-)
Mimochodem - ty ani nevíš, co znamená slovo "vrozený" a jak funguje proces vytváření hodnot .. Máš naprosté nedostatky. A chtěl bych vidět tu "odbornou" literaturu, ze které čerpáš.
Především tohle vývojové období plné nihilismu, popírání standartních pravidel společnosti, snaha vymezit se, být nonkonformní, jiný, je taky vrozené vývojové stádium. Mají to i gorily, říká se mu puberta :-)
Můj bratranec nosil dlouhé vlasy, na krku obrácený kříž a rozbíjel lampy (nyní policista), druhý bratranec měl vyholenou hlavu, jen angreští čupřinku si ponechal, v uších měl víc náušnic než průměrný příslušník afrického kmene (nyní hasič) a pozor můj manžel nosil červené vasy, sako vyspravené sichrhajckami, piercing v obočí a jazyku (nyní...hm...nevím, co přesně dělá, ale dělá se to v kvádru, košili a souvisí to s burzou a analýzoutrhů :-). Mně osobně stačilo chodit v černé a filosofovat nad zbytečností lidského bytí, ženského údělu a vůbec světa jako celku. Zcela jsem odmítala možnost svatby či potomka, protože proč, že... .-)
Tohle přijde vždycy, stejně jako krize středního věku (zajíčci, rychlá auta a tak)
Morálka je vrozená všem lidem - je to důsledek evoluce. Je lhostejno jakého jsi vyznání nebo bez něj - spát s vlastními sourozenci není košér. Zabít není košér. Evoluční tlaky takové jedince vyřadí ze genofondu...většinou v první generaci. Nedělají to z náboženských důvodů, ale pro vlastní přežití....společnost sestávající ze samých vrahů bez příčiny nebo rozmnožující se incestem by jaksi nepřežila :-D Jsme potomci těch, kteří takové věci nedělali - jak prosté :-)
flanker.27: Je mi úplně jedno, jakou vystudovala školu.
"Tvrdíš, že by žádnou morálku mládě nemělo, celkem logicky by z toho vyplývalo, takové tvrzení znamená, že jiné druhy morálku nemají" Ne, nevyplývalo, mohly si ji vytvořit, nijak to nevyvrací, že morálka není vrozená. A to, že si nějaký druh něco vytvoří, neznamená, že je to správné.
"Jak asi myslíš, že živočišné druhy dokážou budovat morální pravidla, když pro ně nemají genetickou výbavu" Zase, já jsem neřekl, že nemají vrozené předpoklady (všechny předpoklady se využít nemusí, máme předpoklady i k tomu být nemorální, takže tímhle vyvracíš sám sebe), ale že není vrozená přímo morálka. Proč mi cpeš něco, co jsem vůbec neřekl?
"Víš vůbec něco o evoluční psychologii? " Jo, je to pseudověda.
No mohla bych z odborné přihodit: Matt Ridley - O původu ctností Richard Dawkins - Boží blud (smaozřejmě téma vrozené morálky propírá i ve všech předchozích knihách - Řeka z ráje, Slepý hodinář, Sobecký gen)
Hm kapitolu s názvem "Vrozená morálka" jsi minul :-)) Zvlášť proto, že jsem ho výše citovala. Jsme potomci těch, kteří nevraždili a nemnožili se incestem,.... Jo v úvodu Dawkins píše, že ho někdy děsí, kdo ho taky čte a jak si to přebere a jak je únavné to přivádět na pravou míru....
flanker.27: Ano, je to vysoce nepravděpodobné, však taky žije krátkou dobu a mluvím o jednom dítěti, zatímco ve společnosti, která existuje už hodně dlouho a sestává z mnoha jedinců, je mnohem pravděpodobnější, že si ty hodnoty vytvoří. Ale to ještě neznamená, že jsou správné :-)
"abys spolu s působením prostředí mohl fungovat jako člen druhu" No a co, co to mění na tom, že může fungovat i druh, který nerozlišuje "dobro" a "zlo" a který přesto přežívá? Furt nevím, co se mi tu snažíš naznačit. To, že něco existuje, neznamená, že je to správné.
Komentáře
Nikdo není morálnější nebo amorálnější proto, že je či není věřící. Ovšem je tu jistý výkyv ve prospěch ateistů, kteří jsou často morálnější, protože nemají možnost se vyzpovídat. Ale o tom nediskutujte se mnou - doporučuji odbornou literaturu, kteroužto pouze cituji :-)
Můj bratranec nosil dlouhé vlasy, na krku obrácený kříž a rozbíjel lampy (nyní policista), druhý bratranec měl vyholenou hlavu, jen angreští čupřinku si ponechal, v uších měl víc náušnic než průměrný příslušník afrického kmene (nyní hasič) a pozor můj manžel nosil červené vasy, sako vyspravené sichrhajckami, piercing v obočí a jazyku (nyní...hm...nevím, co přesně dělá, ale dělá se to v kvádru, košili a souvisí to s burzou a analýzoutrhů :-). Mně osobně stačilo chodit v černé a filosofovat nad zbytečností lidského bytí, ženského údělu a vůbec světa jako celku. Zcela jsem odmítala možnost svatby či potomka, protože proč, že... .-)
Tohle přijde vždycy, stejně jako krize středního věku (zajíčci, rychlá auta a tak)
Je mi úplně jedno, jakou vystudovala školu.
"Tvrdíš, že by žádnou morálku mládě nemělo, celkem logicky by z toho vyplývalo, takové tvrzení znamená, že jiné druhy morálku nemají"
Ne, nevyplývalo, mohly si ji vytvořit, nijak to nevyvrací, že morálka není vrozená. A to, že si nějaký druh něco vytvoří, neznamená, že je to správné.
"Jak asi myslíš, že živočišné druhy dokážou budovat morální pravidla, když pro ně nemají genetickou výbavu"
Zase, já jsem neřekl, že nemají vrozené předpoklady (všechny předpoklady se využít nemusí, máme předpoklady i k tomu být nemorální, takže tímhle vyvracíš sám sebe), ale že není vrozená přímo morálka. Proč mi cpeš něco, co jsem vůbec neřekl?
"Víš vůbec něco o evoluční psychologii? "
Jo, je to pseudověda.
Matt Ridley - O původu ctností
Richard Dawkins - Boží blud
(smaozřejmě téma vrozené morálky propírá i ve všech předchozích knihách - Řeka z ráje, Slepý hodinář, Sobecký gen)
Jo v úvodu Dawkins píše, že ho někdy děsí, kdo ho taky čte a jak si to přebere a jak je únavné to přivádět na pravou míru....
"že ho někdy děsí, kdo ho taky čte a jak si to přebere "
Tím ale myslel spíš tebe ..
Promiň že ti skáču do tvé vznešené teorie o lidstvu (sarkasmus), ale je prokázáno že výchovou lze změnit pouze 5-10% vrozeného chování.
"abys spolu s působením prostředí mohl fungovat jako člen druhu"
No a co, co to mění na tom, že může fungovat i druh, který nerozlišuje "dobro" a "zlo" a který přesto přežívá? Furt nevím, co se mi tu snažíš naznačit. To, že něco existuje, neznamená, že je to správné.
generace biologů - argument z autority.