moje tajná teorie je, že Jon je potomkem Brandona a Ašary Dayne, kterou si tajně vzal, tzn. právoplatným dědicem Zimohradu, což gauner Ned zatajil, aby Sever připadl jemu, Catelyn a novorozenému Robbovi, takže jsme se v něm všichni mýlili, je to lump a křivák :-)
A až to Jon zjistí, najde si Catelyn a omlátí jí to o hlavu (opatrně, aby jí tu hlavu nedolomil)
Tak to vypadá, že budu konečně muset vystoupit z anonymity a trošku se zastat "burana" a vlčice (byl by to mnohem lepší název pro ten příběh, co vyprávěla Meera Branovi :) )...
Proč to vlastně Meera Branovi vyprávěla? A proč se Reedovic tak divili, že ho Bran nezná? Vim, že všeobecně se má za to, že rytířem Smějícího se stromu byl Howland Reed, ale co když to byla Lyanna? (několik minináznaků v knihách je.) Pak bych i pochopila, proč jí Rhaegar korunoval; pokud to zjistil a chtěl jí nějak vyjádřit svojí úctu (to samozřejmě nevylučuje, že mezi nima i "něco bylo"). Jasně pořád to byla hovadina, ale pro mě v tomhle případě mnohem víc pochopitelná... Třeba to pak Elie i takhle vysvětlil, co my víme. :D Jo, a Elia v tý době pravděpodobně čekala Aegona, ne? V době plenění KP mu není víc než rok, pokud si to dobře pamatuju. A z Danyiny vize víme, že Rhaegar byl s Eliou, potom, co se Aegon narodil ("Drak má tři hlavy")... A v Hostině nebo Tanci taky bylo řečeno, že Elia už další děti mít nemohla. Tohle bylo podle mě tím hlavním impulzem, proč se pak Rhaegar vydal "ukradnout" Lyannu, která mu, ehm, padla do oka v Harrenově.
Tím nechci říct, že je to zcela omluvitelnej čin, ale vidim v tom prostě víc, než jen slepou zamilovanost těch dvou. Ta Rhaegarova posedlost proroctvím taky už trochu zavání duševní chorobou, ale jsem ochotná mu to odpustit, pokud díky tomu máme Jona. :)
Spíš by mě (hodně) zajímalo, jak se Eddard dozvěděl, kde Lyanna je? Kdyby jí hledal a nešel najisto, tak by určitě nedorazil tak brzo po dobytí Bouřlivýho konce...
"Miláčku, pamatuješ, jak nám mistři říkali, že už nebudeme mít další dítě? Co kdybych si ho pořídil někde mimo? Aby už jsme to měli komplet. Drak má přece mít tři hlavy...." :D
patřím k té menší části čtenářů, kteří doufají, že R+L=J neplatí. nechci, aby byl Jon potomek šílených Targů. mojí oblíbenou teorii je Ned a Ašara jako rodiče.
Jarla: Pokud je chrastím myšlen Rhaegarův věnec, je řešení nasnadě. V průběhu turnaje na Harrenově došlo k prvotnímu jednání o Lyannině pracovním poměru s budoucím královským párem. Zde je jistá symbolika. Rhaegar předává Vlčí lady věnec Lásky (svého manželství s Eliou, které má Lyanna pomoci zachránit) a krásy (narážka na Lyanninu duševní krásu- ochotu a nadšení s kterým se vrhá do řešení problému). Elia, na Dornku klidná povaha, ale i tak by nejspíš projevila jistou nelibost, z čehož lze vyvodit, že o tomto kroku věděla předem a co víc- schvalovala ho. Věnec si Lyanna brala s sebou jako připomínku svého úkolu a proč s ním i zemřela? Starkovské "černé svědomí". Trápily jí výčitky, neboť svůj úkol nesplnila, Rhaegarovi ani Elie nepomohla a kladla si za vinu i samotnou válku se vším, co zní vyplývalo. V krvi zemřela z nějakého triviálního důvodu- stačí třeba tuberkulóza- a Ned jí měl slíbit řádný pohřeb na Zimohradě, i když si ho podle svého mínění za to všechno nezasloužila. :D
Ale stejně mi připadne na levačku, jak Dorňané jsou poisováni jako řejkněme přinejmenším středomořsky přicmoudlí čičmundové....Elia tedy nebyla jiné - jukněmež na jeji neteř Ariannu, že....a takoví se kříží s Targaryeny a vyjdou jim beze zbytku blonďáčci :-D Tady dostává genetika na prdel od soudruha GRRM jako nikdy :-D
Dobyli No to že měl někdo hnědé vlasy je dost málo...fakt tu genetiku neošulíš a je to jako mít dvě sklíčka - jedno průhledné - aa blond a druhé tmavé AA - když je dáš přes sebe - prostě dělej co dělej nebude to blond, krom výjimečných případů, ale ne kdekdo ve famíliji :-)
JJ, doslova je tam řečeno, že princ (Dareon myslím) měl hnědé vlasy a oči po dornské princezně, zatímco jeho bratr Aerion a Aegon (Egg) byli stříbrovlasí a fialovoocí...
Stejně by mě zajímalo, co se stalo Valyrii, odkud Targaryeni pochází. Svět v písni je vlastně postapokalyptický... Valyrie byla nějak speciální, žili tam stříbrovlasí frajírci, co jezdí na dracích, žení se mezi sebou a bůh ví, co se tam ještě dělo. A pak čus bus autobus, doteď tam kouří trosky, zbyla jedna rodina, která asi nebyla právě na místě, když k tomu došlo. A pak už víme jen to, že se Aegon a dvě ségry sebrali a cvičně si dobyli jeden světadíl :-)
Řecko skolil Řím a Řím vyhnil zevnitř - korupce, snaha udržet pokupě různé národy v jednom státě, přijetí křesťanství, mocenské boje a olovo z potrubí, které pili, když si vodou ředili víno....ale nevyhynuli - žijí tam dodnes ....
No, vždycky se všechno dá svést na přírodní katastrofy. -Rozsáhlá sopečná činnost nebo ještě líp "supersopka", k tomu dáme třeba tsunami, zastínění slunce sopečným prachem a následné vymírání pozůstatků rostlin (pokud nějaké přežily explozi. Na lidi bych rozhodně nevsázela- vůbec nic nevydrží. :). -Pád většího meteoritu, opět + tsunami a další doprovodné jevy.... -Nebo jim bouchl Černobyl, všichni pomřeli na ozáření a zbyli jen švábi. Ti později vytvoří rozvinutou kulturu, přeplují moře a ovládnou svět.... :D
Komentáře
A až to Jon zjistí, najde si Catelyn a omlátí jí to o hlavu (opatrně, aby jí tu hlavu nedolomil)
Proč to vlastně Meera Branovi vyprávěla? A proč se Reedovic tak divili, že ho Bran nezná? Vim, že všeobecně se má za to, že rytířem Smějícího se stromu byl Howland Reed, ale co když to byla Lyanna? (několik minináznaků v knihách je.) Pak bych i pochopila, proč jí Rhaegar korunoval; pokud to zjistil a chtěl jí nějak vyjádřit svojí úctu (to samozřejmě nevylučuje, že mezi nima i "něco bylo"). Jasně pořád to byla hovadina, ale pro mě v tomhle případě mnohem víc pochopitelná... Třeba to pak Elie i takhle vysvětlil, co my víme. :D
Jo, a Elia v tý době pravděpodobně čekala Aegona, ne? V době plenění KP mu není víc než rok, pokud si to dobře pamatuju. A z Danyiny vize víme, že Rhaegar byl s Eliou, potom, co se Aegon narodil ("Drak má tři hlavy")... A v Hostině nebo Tanci taky bylo řečeno, že Elia už další děti mít nemohla. Tohle bylo podle mě tím hlavním impulzem, proč se pak Rhaegar vydal "ukradnout" Lyannu, která mu, ehm, padla do oka v Harrenově.
Tím nechci říct, že je to zcela omluvitelnej čin, ale vidim v tom prostě víc, než jen slepou zamilovanost těch dvou. Ta Rhaegarova posedlost proroctvím taky už trochu zavání duševní chorobou, ale jsem ochotná mu to odpustit, pokud díky tomu máme Jona. :)
Spíš by mě (hodně) zajímalo, jak se Eddard dozvěděl, kde Lyanna je? Kdyby jí hledal a nešel najisto, tak by určitě nedorazil tak brzo po dobytí Bouřlivýho konce...
V průběhu turnaje na Harrenově došlo k prvotnímu jednání o Lyannině pracovním poměru s budoucím královským párem. Zde je jistá symbolika. Rhaegar předává Vlčí lady věnec Lásky (svého manželství s Eliou, které má Lyanna pomoci zachránit) a krásy (narážka na Lyanninu duševní krásu- ochotu a nadšení s kterým se vrhá do řešení problému). Elia, na Dornku klidná povaha, ale i tak by nejspíš projevila jistou nelibost, z čehož lze vyvodit, že o tomto kroku věděla předem a co víc- schvalovala ho.
Věnec si Lyanna brala s sebou jako připomínku svého úkolu a proč s ním i zemřela? Starkovské "černé svědomí". Trápily jí výčitky, neboť svůj úkol nesplnila, Rhaegarovi ani Elie nepomohla a kladla si za vinu i samotnou válku se vším, co zní vyplývalo.
V krvi zemřela z nějakého triviálního důvodu- stačí třeba tuberkulóza- a Ned jí měl slíbit řádný pohřeb na Zimohradě, i když si ho podle svého mínění za to všechno nezasloužila. :D
Ale stejně mi připadne na levačku, jak Dorňané jsou poisováni jako řejkněme přinejmenším středomořsky přicmoudlí čičmundové....Elia tedy nebyla jiné - jukněmež na jeji neteř Ariannu, že....a takoví se kříží s Targaryeny a vyjdou jim beze zbytku blonďáčci :-D Tady dostává genetika na prdel od soudruha GRRM jako nikdy :-D
No to že měl někdo hnědé vlasy je dost málo...fakt tu genetiku neošulíš a je to jako mít dvě sklíčka - jedno průhledné - aa blond a druhé tmavé AA - když je dáš přes sebe - prostě dělej co dělej nebude to blond, krom výjimečných případů, ale ne kdekdo ve famíliji :-)
Stejně by mě zajímalo, co se stalo Valyrii, odkud Targaryeni pochází. Svět v písni je vlastně postapokalyptický... Valyrie byla nějak speciální, žili tam stříbrovlasí frajírci, co jezdí na dracích, žení se mezi sebou a bůh ví, co se tam ještě dělo. A pak čus bus autobus, doteď tam kouří trosky, zbyla jedna rodina, která asi nebyla právě na místě, když k tomu došlo. A pak už víme jen to, že se Aegon a dvě ségry sebrali a cvičně si dobyli jeden světadíl :-)
-Rozsáhlá sopečná činnost nebo ještě líp "supersopka", k tomu dáme třeba tsunami, zastínění slunce sopečným prachem a následné vymírání pozůstatků rostlin (pokud nějaké přežily explozi. Na lidi bych rozhodně nevsázela- vůbec nic nevydrží. :).
-Pád většího meteoritu, opět + tsunami a další doprovodné jevy....
-Nebo jim bouchl Černobyl, všichni pomřeli na ozáření a zbyli jen švábi. Ti později vytvoří rozvinutou kulturu, přeplují moře a ovládnou svět.... :D