Flanker: Ámen. Standa by ve volbách nevyhrál, to je fakt, ale vlastně je to jedno. Když už tak mluvíme o oblibě, nechtěla bych za krále ani jednu z korunovaných hlav. Jeden by měl nechal mlátit rytířema, druhej mi nejspíš ojížděl bratra, třetí zaved na svatební masakr, čtvrtej by mi vrazil do ruky meč a poslal rabovat, pátej by mě bez mrknutí oka nechal upálit na hranici. Zbejvá mi Mance Nájezdník, ale to je spíš typ, kterýmu bych nad vínkem vyprávěla svůj životní příběh :D
@Chmur: Eddard byl rozhodně schopen pro čest riskovat z nich tří nejvíc - v knize byl u Robertova rozhodnutí nechat zavraždit Daenerys i Barristan, ale byl to Ned, kdo prásknul s funkcí a slíznul tak Robertův hněv.
Stannis je sice čas od času Bolestínský Ed #2 (což je nejspíš jediná věc, která ho polidšťuje v očích jeho kritiků), ale prospěchářem bych ho nenazýval. Ačkoliv ho mám ze všech králů-aspirantů nejraději, musím přiznat, že bez Davose by zřejmě překročil čáru, zpoza které není návratu.
Jeho zpočátku jednoznačně negativní postoj k obětování Edrica se pod vlivem Melisandřina našeptávání a zoufalých okolností začal povážlivě posouvat a Davos musel hrát vabank, aby Stannise neztratil jako člověka.
@flanker: naopak, král se volí poměrně často, samozřejmě sám, jako např. Robert; král není volen, a pokud ano, je u mě volem :-)
To je pravda, systém "je tomu už deset let, co jsem se zvolil předsedou téhle organizace a snad můžu říct sám, že jste zvolili dobře," se již v praxi osvědčil. :)
Jo, bylo by hezký, kdyby Stannis vyzval Renlyho na souboj. Jenže tohle už nejsou báje jako s tím Urrykem a Arrykem nebo jak se jmenovali ti dva bratři ze Západozemských legend. Asi už by to nebyl svět Písně ledu a ohně, která je zajímavá právě tou šedivostí a nejednoznačností. Bezpříkladně čestně se bohužel nechoval ani jeden z případných uchazečů o trůn Západozemí, jeden zradil bratra, druhý (nebo spíš první ho nechal zabít a nechával se lámat k obětování synovce), jiná neváhá vyvraždit obyvatelstvo města starší 12 let... Ale jen jeden z nich, a shodou okolností ten s nejvyšším právem má tolik rozumu aby poznal dobrou radu a jako jediný skutečně udělá něco užitečného pro říši.
BTW Churchill taky nevyzval Hitlera na souboj, ale dokonce nechal cíleně bombardovat civilní čtvrti (odborně se tomu říkalo dehousing). Přesto mu fandím.
Jo sám Martin prohlásil, že Carter byl podle něj dobrý člověk, ale špatný prezident. Já Carterou osobnost zas tolik neznám a myslím, že mám na "dobrého člověka" asi jiné nároky, ale jako modelový příklad chápu, co tím chtěl básník říci.
Za a) nemůžu spoilerovat Tanec, ať už kurňa vyjde česky :), za b) Targaryeni jsou svrženi a v Západozemí skutečně kromě Dorne není podstatná síla, která by jejich právo akceptovala, zatím je obecným názorem, že je říše dědictvím Baratheonů. To by se stejně tak mohlo jít víc do minulosti a říct, že říše nebyla sjednocena (heyký eufemismus), ale násilně dobyta krvasmilným rodem. Za c) uchvatitel je propagandistický targaryenský výmysl, kdyby Aerys II. nebyl šílenec, nebylo by nutné nic uchvacovat. Jenže to zbylému zástupci svrženého rodu nedošlo. Je to krásnej paradox, když na jednu stranu se mluví v krásně pozitivním smyslu o "sjednocení" Targaryeny a na druhou o "uchvácení" Robertem. Takhle to ovšem může chápat jen Targaryen. :)
Nejvíce schopností překvapivě projevil právě Stannis, s nejmenší silou je stále hráčem, s nímž je nutno počítat.
No právě. A kdoví jestli Děti lesa byly prvními obyvateli Westrosu :) Prostě žádná královská dynastie nevládne své zemi od jejího vzniku až do současnosti. Ani v Písni, ani v reálu ;)
Komentáře
Stannis je sice čas od času Bolestínský Ed #2 (což je nejspíš jediná věc, která ho polidšťuje v očích jeho kritiků), ale prospěchářem bych ho nenazýval. Ačkoliv ho mám ze všech králů-aspirantů nejraději, musím přiznat, že bez Davose by zřejmě překročil čáru, zpoza které není návratu.
Jeho zpočátku jednoznačně negativní postoj k obětování Edrica se pod vlivem Melisandřina našeptávání a zoufalých okolností začal povážlivě posouvat a Davos musel hrát vabank, aby Stannise neztratil jako člověka.
@flanker: naopak, král se volí poměrně často, samozřejmě sám, jako např. Robert; král není volen, a pokud ano, je u mě volem :-)
BTW Churchill taky nevyzval Hitlera na souboj, ale dokonce nechal cíleně bombardovat civilní čtvrti (odborně se tomu říkalo dehousing). Přesto mu fandím.
Jo sám Martin prohlásil, že Carter byl podle něj dobrý člověk, ale špatný prezident. Já Carterou osobnost zas tolik neznám a myslím, že mám na "dobrého člověka" asi jiné nároky, ale jako modelový příklad chápu, co tím chtěl básník říci.
Nejvíce schopností překvapivě projevil právě Stannis, s nejmenší silou je stále hráčem, s nímž je nutno počítat.
Prostě žádná královská dynastie nevládne své zemi od jejího vzniku až do současnosti. Ani v Písni, ani v reálu ;)