Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
12122242627581

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 24. února 2012
    Nejsem pro jakoukoli formu elitářství. Krom toho, že se skuteečně pokaždé, kdy byla zkoušená, zhroutila, tak nikdy nelze dostat ten správnej soubor inteligentů z omezenýho množství. Přicházíš o strašnej potenciál zbytku populace. Inteligence ostatně neni tak úplně dědičná, géniové obvykle mívaj naprosto průměrný děti. Škola pro vládce. A pokud by se ten systém měl udržovat, velmi rychle by zdegeneroval. Z genetickýho hlediska, přesněji z hlediska zájmu získání co nejlepšího potenciálu je naopak důležitá co nejvyšší variabilita a potenciál danej širokým základem.

To, co navrhuje ben nevis, předpokládá dokonalou rozpoznávací schopnost nějakých testů. Krom toho, kdy by se takový testy měly konat. V pěti, deseti, dvaceti? Inteligence zraje poměrně různě. Nelze si ostatně představit, že někdo, kdo je od dětství tzv. geniální třeba v hudbě, bude stejně geniální ve schopnostech vést lidi, řídit stát.

Někdy si řikám, v čem to volání po osvícený vládě shora vlastně je zakopaný. Do značný míry podle mýho v neschopnosti obyčejnýho člověka nést svůj díl odpovědnosti, radši nechat to na někom mimo mě, kdo to bude moudře zařizovat.
  • upraveno 24. února 2012
    Nevím kam to hodit - odbočím od tématu -Jaké by to bylo oživit Eddarda Starka ?
    Obtížné, vzhledem k mezeře mezi krkem a hlavou. To je práce pro Quyburna. A po probuzení by zjistil že má doma Boltony a klepla by ho pepka :)
    upraveno 24. února 2012
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 24. února 2012
    Náhodou Absolitusmus je skvělé zřízení pokud je skvělý monarcha.
    upraveno 24. února 2012
    upraveno 25. února 2012
    Flanker: Opravdu chceš přímou demokracii ve státě kde jsou nejčtenějšími "novinami" Blesk a jemu podobné?

Btw já bych vybral sudý počet chytrých a schopných lidí a z těch bych složil hlasovací radu (nejlépe 12) a každý měsíc by měl jeden z nich dva hlasy (proto dvanáct aby se to prostřídalo). měli by omezené možnosti například by byly zákony odhlasované v referendu které by byly nezrušitelné. Volební období by bylo dva roky a vybírali by je odbornící z řad psychologů, sociologů a kdo ví kdo ještě.
  • upraveno 25. února 2012
    Everett Young: edit - sorry špatně jsem to pochopil :-)
    upraveno 25. února 2012
    co tu bylo předtím??? než si to editnul?
    upraveno 25. února 2012
    EY: Pořád neřešíš ten problém, co by mělo bejt kritériem pro vybrání takovýho jedince nebo jedinců. Co z koho udělá ideálního vládce, ať už "samo-" nebo člena dvanáctičlennýho sboru (proč BTW ne rovnou lichý číslo). Dosud se bohužel nevymyslelo lepší síto, než bejt zvolenej.

Jestli čte někdo Blesk nebo cokoli bulvárního je celkem jeho věc, zase by to znamenalo, že by se stanovily nějaký omezující kritéria k účasti na moci a podobně. Kdo by je stanovil a jak. A ono upřímně - i když by byli lidi blbci, no tak ať si strojej sami svoje problémy, jejich blbost :)) Ale jak jsem psal, rád bych, aby to bylo spojený s dostatečnou úrovní vzdělání populace. Ono namítat, že nemůžeme lidi pustit k moci a musí být vedeni moudřejším, protože jsou pitomí zároveň svědčí proti tomu, kdo to hlásí, protože se tím přizná k tomu, že neni schopnej to vzdělání zajistit. ostatně pak to může dělat i záměrně, vychovat z lidí polovzdělance a pologramoty, kterejm "je potřeba vládnout shora."
    Tahle diskuze je o tom, že demokracie je - bohužel - to nejlepší, co máme?
    Prostě sebelepší systém stejně ztroskotá na lidské přirozenosti.
    Lord: Souhlasím.
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    upraveno 25. února 2012
    mozno by bolo dobre aby sme mali v 21storoci teraz sa zameram na Europu mali tych systemov najviac nie len samu nazyvame to demokraciu , setci nato nadavame ale zas ma napada , ze ludom nevyhovies a potom ak setko ztroskota pretoze to vymyslia ludia a vieme , zo sci-fy (dobre je to vymyslene ale i tak ) , ze pocitace (chapeme sa , ze tym myslim andridov a ine programy )nam vladnut nemozu a este ani anarchia neni dobra ani mestske staty a vlastne ani nic .

hmm vidim ,ze riesenie som neponukol ale nejak nadtym premyslam a stale sa dostanem do tohto bodu
    upraveno 25. února 2012
    souhlasím s lordem.
    upraveno 25. února 2012
    Však právě. Spousta systémů vypadá na papíře přitažlivě, ale strom života mění :)
    Everett Young: Četl jsem to po ránu... Nic důležitého - myslel jsem že chceš po měsíci měnit jednoho z 12ti
  • upraveno 26. února 2012
    U každého systému se dá napsat padesátistránková stať, proč nemůže fungovat - i u opěvované demokracie.
    Přímá demokracie by byla fajn, kdyby lidé se chtěli podílet na správě státu. Ale oni nechtějí, chtějí mít svůj klid. Vzdělání to nezachrání.

Myslím, že v době blahobytu je nejlepší demokracie, ale v době krize diktatura.
  • upraveno 26. února 2012
    upraveno 26. února 2012
  • upraveno 27. února 2012
    Oživení Eddarda: Ned je mrtvý a Píseň pokračuje vesele dál. Mezitím zemřely další důležité postavy. Martin umí krásně ukázat, že každý je nahraditelný a jeho smrtí se svět nesesype.
    Ben Nevis: Ale sesype, pro některý přeživší postavy ano. Martin akorát dokáže na smrti postavy na rozdíl od dost jiných autorů stavět příběh.
  • upraveno 29. února 2012
    10 000ová demonstrace studentů - to není špatné číslo a třeba mimochodem ještě víc poklesne Klausova popularita :-)
    Klaus mě hrozně baví. Neumím si představit, že budeme mít za prezidenta někoho nudného jako je Fišer.
    Já nevím mně celá jeho osoba a lidé kolem něj přestávají bavit. Zvlášť ty dva jeho poskokové jsou čím dál tím víc k "Zabití" - Jakl a Hájek.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 10. března 2012
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 10. března 2012
    IMHO Malíček. Ten má prsty ve všem a všechny pod palcem.

Viděla jsem zprávu o tom požáru v Událostech a bylo mi z toho smutno. Je to velká škoda.
  • upraveno 10. března 2012
    Smutné, a s najväčšou pravdepodobnosťou za to nikto nebude potrestaný... :/
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.