Bran Stark je Azor Ahai!?

upraveno 6. listopadu 2010 v Postavy a bytosti

Po přečtení dosud vydaných knih (tj. až po Hostinu pro vrány) jsme doma dospěli k závěru, že možným kandidátem na Azora Ahaie může být na tomto fóru trochu opomíjený Bran Stark. Vlastně nás to napadlo poměrně brzo. Zde je několik našich úvah a „důkazů“, které onu teorii podporují: 8)


  1. Vycházíme z toho, že Azor Ahai je oním „Princem, který byl přislíben“ a že jeho meč Světlonoš ve skutečnosti není skutečný meč, ale je to symbol pro draky, a že právě pomocí draků zažene temnotu (Jiné). Podporují to jiné teorie, které se zde na fóru rozebírají.[/*:m]

  2. Bran je princ – následník krále severu, Robba Starka.[/*:m]

  3. Vyprávění o Braovi bylo věnováno poměrně hodně místa a přitom se tam dosud nic moc nestalo – je jisté, že s ním má GRRM velké plány![/*:m]

  4. Tříoká vrána neustále Branovi v jeho snech říká, že ho naučí létat – co když tím myslí právě draky? :idea: [/*:m]

  5. Bran odmalička zbožňuje šplhání do výšek – je jako stvořený pro to, aby brázdil oblohu. :) [/*:m]

  6. V knize je nejednou zdůrazňováno, jak moc si Bran přeje být rytířem a jezdit na koni, což se kvůli jeho úrazu zdá být nedosažitelné a ve všech čtenářích Branův úděl vzbuzuje emoce, o které GRR Martinovi šlo. O co krásnější by to byl happy end, kdyby se Branovi přece jen splnil jeho sen a stal se rytířem létajícím na drakovi?[/*:m]

  7. Zamysleme se nad označením „Princ, který byl přislíben“. Tento pojem evokuje pocit něčeho nadpřirozeného – osoby, jejíž osud je řízen nadpřirozenou mocí. Jedna z postav, která této myšlence vyhovuje, je právě Bran: jedině on je veden nejprve sny o tříoké vráně, pak vizemi Jojena Reeda/Rákose a následně tajemnou postavou Studenorukého. Osudy všech postav se nám zdají velice obyčejné a pozemské. Jedině Bran je směrován „vyšší mocí“, aby se splnila dávná proroctví o Princi, který byl přislíben.[/*:m]

  8. Všechno očividné nikdy nebylo u GRRM nakonec pravdivé. Od druhé knihy je „očividné“, že Azorem Ahaiem je Daenerys – taková nuda, ani náhodou! :D [/*:m]

  9. "Až bude rudá hvězda krvácet a na svět sestoupí temnota, Azor Ahai bude znovuzrozen uprostřed kouře a soli." (Bouře mečů) – co když to odkazuje na okamžik, kdy Bran vychází z krypt svých dávných předků a nachází Zimohrad vypálený (v kouři), za což ve velké míře mohou Železní muži (přišli od moře = sůl – viz také zelené sny Jojena Reeda, ve kterých viděl, že někteří obyvatelé Zimohradu se utopí v moři, což nakonec znamenalo, že byli zabiti Železnými muži).[/*:m]

  10. Bran je také ze všech Starkovic dětí nejlepším měničem, proto je možné, že draky bude ovládat jen myslí. Kromě Léta, se umí vtělit i do Hodora a na Meeřinu radu to také zkouší s orly. Takže jako další na řadu by mohli přijít draci.[/*:m]

  11. Za povšimnutí stojí také možná zdánlivá drobnost, totiž že první kapitola celé ságy (po prologu) je z pohledu Brana – nezdá se vám krásné a symbolické, aby kniha začínala právě z pohledu té nejhlavnější postavy celého příběhu? 8) [/*:m]

Tak co vy na to? :shock:

[/]
«13456

Komentáře

  • upraveno 29. května 2009

    Hmmmmmmmmm :-)

    Tomu říkám rozbor! Nejví mě zaujala argument 9, to sedí jak prdel nahrnec :-) Vždyť se dokonce myslím říkalo, že pod Zimohradem dlí drak.

    Já osobně v Branovi vždy viděl do budoucna toho hlavního hybatele událostí, ale ne jako zosobnění těch změn. Něco jako Gandalf nebo Pug u Feista, ten muž v pozadí, bez něhož by nic nebylo, ale není to on, kdo třímá tu pochodeň naděje, není to ten Ellesar.

    Btw, měl někdy Azor Ahai něco poslečného s Dětmi lesa? Já si to teď nevybavuju, ale byl by to další argument.

  • upraveno 1. června 2009

    mne sa ešte páči dôvod číslo 7. Naozaj je okolo Brana magickejšie ako okolo iných.

  • upraveno 12. června 2009

    moc hezká teorie :-)

    při argumentu 9 mi přeběhl mráz po zádech :-)

    a mám takový pocit (ale nevím teď, kde a jak si ten pocit ověřit), že Azor Ahai s Dětmi mluvil, konzultoval své "válečné tažení"... "něco" tam bylo... nebo ne a plete se mi to s někým?

  • upraveno 12. června 2009

    Jeden z nejzběsilejších a nejpřesvědčivějších prvních postů, které jsem kdy viděl! :twisted: :)

    Tak zdatné teoretčíky zde rozhodně vítáme. 8)

    A já, jakožto strážce fórů, ti říkám: "Ahoj!" :wink:

    Konspiračních teorií není nikdy dost!

    (Zdravím rovněž lady Dandali :wink: :wink: )

    Já si také myslím, že Bran sehraje v dalším ději ještě nějakou závažnou roli. Jak závažná bude, o tom můžeme čile spekulovat. :idea:

    Moje soukromá teorie je, že Bran usedne spolu s Daenerys na Železném trůně sjednoceného Západozemí po vítězství nad Jinými. :idea: :roll: :D

  • upraveno 23. listopadu 2011
    Wow:) Po precteni Tance mam pocit, ze Beerda trefil hlavickou o hrebicek...
  • upraveno 15. ledna 2012
    ten bod 1. že Svetlonoš je symbol pre draky, dovolil by som to trochu upraviť .Ten Svetlonoš môže byť symbol pre zlovlka ( samozrejme že myslím Léto ) . A čo (alebo kto ) vždycky poráža zimu ak nie Leto ? :) predstavte si ten koniec :
    a Léto nakoniec porazilo zimu
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 15. ledna 2012
    spíš jen odvrátej útok na dalších pár tisíc let. řekl bych že Jiných se nikdy nezbaví uplně. A je zajímavé že technologie v sedmi královstvých se za 8000 let nepohnula vubec nikam.
  • upraveno 15. ledna 2012
    možno to bolo preto že neboli ničím nútený napredovať ? a tá technologia postupne upadala ( napr. Nočná hliadka tiež strácala vedomosti o Jiných )
  • upraveno 15. ledna 2012
    EY: Když nad tím budeš takhle přemýšlet, dospěješ k názoru, že za 8000 let mohli na severu založit univerzitu a vyvinout tanky a atomový zbraně :D
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 15. ledna 2012
    A co jsme od doby kdy to u nás vypadalo takhle udělali my? no přece založili na severu univerzitu a vyvinuli tanky a atomový zbraně :)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 15. ledna 2012
    Mňa tiež napadlo, že Bran je Azor Ahai (až kamoš mi povedal, že sa to tu tiež rozoberá) a to kvôli kapitole, v ktorej sa Bran zobudil z kómy
    Vrana: ,,Už víš, proč musíš žít?"
    Bran: ,,Proč?"
    Vrana: ,,Protože Zima se blíží!"

    Nechcela mu tým niečo zaznačiť? :D
  • upraveno 15. ledna 2012
    to Everett Young: Posunula, a dost - od kamenných zbraní se propracovali k mlýnu, vrcholu to mechaniky. Jinak, pár přemýšlivých jedinců - označení "filosof" by asi brali jako zvlášť těžkou urážku - si myslí, že evropský vývoj vedoucí k proměně myšlení a následně k průmyslové revoluci byl a priori dost deviantní a rozhodně nešlo o nějakou vývojovou zákonitost. Tak je otázka, jak by se měl svět postrádající příslušně deviantní oblast vyvíjet.
  • upraveno 15. ledna 2012
    Každopádně si myslím že těmi 8000 lety to Martin přehnal. Kolik my bez archelogických výzkumů víme co se dělo na zemi před 8000 lety. Vědomosti v době středověku sahaly max tak 2000 let do historie(starověký řím a řecko)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 15. ledna 2012
    Checht. Líbí se mi jak spousta lidí často zpochybňuje věci typu několikaletá zima a 8000 let historie bez dalšího vývoje, ale vůbec jim nevadí draci, zlovlci, magie a nemrtví :)

    A když jsme u toho, tak ta historie 8000 let stará přežívá jen v pověstech a legendách. Martin to tam nikde nestaví do role "pravda pravdoucí".
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 15. ledna 2012
    (A doufám, že nikdo teď nevyrukuje s tou pitomou připomínkou, že dire wolf skutečně existoval.)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 15. ledna 2012
    No jenomže draky a Dire wolfy beru jako součást jejich světa (oni by taky neprotestovali proti tomu že u nás byly dinosauři který u nich třeba ne) ale aby 8000 let nic nedělali? to mi přijde trtochu mimo. Vemte si nás před 8000 lety a teď i když je pravda že ze začátku se tolik nedělo ale jejich technologie.... když vemu třeba čínu tak už dávno měli střelný prach, levitující draky a dávali vojákům heroin (nebo pervitin teď si nejsem jistej ) aby bojovali beze strachu. Představte si kdyby jste Gregora Cleaganea nadrogovali metamfetaminem :)
  • upraveno 15. ledna 2012
    Tak si budem představovat, že třeba v Martinově světě přišla podobná krize jako v našem, když jsme přišli o vymoženosti antiky ;)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 15. ledna 2012
    dík teď mi ten svět přijde reálnější... ALe stejně rozzuřenej Gregor Cleagane nadopovanej metamfetaminem na podporu výkonu :)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 15. ledna 2012
    Něco takového předpokládám přijde až ho Qyburn vypustí ze své "laboratoře" ;o)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 15. ledna 2012
    No jo pan Mengele se jistě vyřádí
  • upraveno 16. ledna 2012
    V jedné knížce, co teď čtu, má autor vysvětlen nedostatek pokroku tak, že vždycky když někdo přijde s něčím inovativním, třeba lepší lodí, tak se jim potopí (asi božský zásah).
    Jinak když si vezeme kolik tisíců let uplynulo od neandrtálců, tak mi nepřipadá 8 000 let stagnace nic divného. Jenom egyptská říše trvala 6000 let (jenom plácám), než přišla antika.
  • upraveno 16. ledna 2012
    Ben Nevis: To máš pravdu, ale na druhou stranu je Westeros na stagnaci poměrně vyspělý. Dokáží velice dobře zpracovat nejen železo, ale i ocel. Dokáží vybudovat velké a složité hrady, obléhací stroje, lodě.
    Základem pokroku je blahobyt, tedy dostatek lidí, kteří se nemusí denně starat o své přežití a mají tak čas na vzdělání, inovace (například Tyrion, který vynalezl sedlo pro trpaslíky a mrzáky). Jelikož Westeros oplývá mnoha šlechtickými rody, neříkejte mi, že se mezi nimi nenajde dostatek inovátorů, nemluvě o Free Cities.

    Myslím, že tady holt Martin nedomyslel detail, který mu mohl přijít bezvýznamný. To jen čtenář, nevrlý z dlouholetého čekání na další knihu, šťourá a šťourá. Možná to prostě jen patří k žánru, vždyť v LOTRovi od pádu Saurona Middleearth stagnovalo, možná spíš i upadalo.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 16. ledna 2012
    Tak ako možno by som rád žil vo Westerose, ale je to len knižný príbeh, zas aj keď sú tam vyspelé rody, ktoré majú vlastné rodokmene, je to príbeh uzavretý v knihe, rovnako mohol GRRM rovno vysvetliť ako sa tvoril ten svet, ako sa bunkovými reakciami vyvíjala opica na človeka a podobne, čo by mi prišlo divné. Je to príbeh, ktorý rád čítam, prípadne vidím a je zo stredoveku. Mne by sa nepáčilo, keby v Tanci drakov sa v Braavose zrazu objavil prvý mrakodrap a v Pentose by spravili automobil.

    Je pravda ale aj to, čo povedal Lord nadomnou. Toto sú špekulácie fanúšikov čakajúcich na ďalšie vydanie, čo nemajú čo robiť, ale aj s tým, že Slobodné mestá sú ako stvorené pre šialené inovácie. Ale skúste si to vziať tak, že tí najlepší inovátori ušli cez Ašaj do veľkomestskej metropoli Praha a tam jazdia na železných krabiciach, žijú vo vysokých vežiach a ich vláda sa neskladá z vazalov, lodrovv a kráľov, ale spoločenstva viacerých ľudí, ktorých nazývajú smiešnym slovom... Ako to bolo..,.. Parlent.. Nie mám to... Parlament...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 16. ledna 2012
    Západozemí prostě chybí Leonardo da Quirm.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 16. ledna 2012
    nu co, prostě ještě nikdo nevykopal ropu, nenamíchal střelný prach nebo neobjevil Ameriku. A jediní vyštudovaní lidé v Západozemí jsou z Citadely. A v knihách nikde není řečeno, že v dobách Brandona Stavitele používali to samé co "dnes" (rok 300 AD)
  • upraveno 16. ledna 2012
    Presne tak, zoberte si náš stredovek, tiež sme sa nejak extra nepohli, jednak kvôli Cirkvi a aj kvôli feudálnemu systému.
    Navyše, kedysi možno boli vyspelejší, ale prišla zima, mnoho ich umrelo, možno neostal nikto kto by s nástrojmi vedel narábať, tak ich proste odložili a vrátili sa k jednoduchšiemu
  • upraveno 16. ledna 2012
    To, že někde jsou dobré materiální podmínky pro rozvoj technologií, ještě neznamená, že tam jsou i správné mentální podmínky. Pokud tam někde neměli chlápky jménem Luther, Kalvín a Descartes, zato obdobu řecko-římské antiky (viva stará Valyrie) ano, tak se vůbec není co divit, že jsou tam, kde jsou.

    Je velice zajímavé, co by se stalo, kdyby se v Evropě nějak podařilo zabránit reformaci a rozpadu aristotelské scholastiky. Taková Indie, arabský svět (Osmani na tom zas tak špatně nebyli, Arabové tak do roku 1000 byli světovou špičkou ve vývoji) nebo i zmiňovaná Čína (ano, ano, mnohé znali - ale JAK to používali?) jsou toho dobrým příkladem.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 16. ledna 2012
    A takto to dopadne, ke´d sa rozoberá to, či je Bran Stark Azor Ahai xD
  • upraveno 16. ledna 2012
    Co se týče bodu 7., tak Bran nebyl jediný, kdo měl divný sny. V první knize se přece zdálo i Rickonovi o smrti jejich otce a oba dva ten sen zavedl do krypt. Brana tam přímo dovedla tříoká vrána a je možný, že Rickona taky, jen se to od 4-letého dítěte nedozvíme...

    Jinak k vývoji v Západozemí, kdybychom vzali náš svět od roku 5000 BC (myslím Sumerskou, Babylónskou říši například - ne opice na severu) po dejme tomu gotiku, tak to je 6 a půl tisíce let od bronzu k železu. Až potom to šlo rychle - během pár staletí od železných mečů k jaderným zbraním. Třeba to teprve Západozemí čeká. Počkejte až bude v kryptách jen pár hrobek od sebe ležet Brandon Stavitel a Brandon Objevitel Atomového Jádra a osmá kniha ponese název Radioaktivní mračna...
  • upraveno 17. ledna 2012
    Ben Nevis: Egyptská říše trvala 6000 let, než přišla antika? To opravdu jenom plácáš:)

    Jo a tohle je zajímavé téma, ale asi budu jediný, koho ty argumenty moc nepřesvědčily..
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.