Mapy

upraveno 1. června 2011 v Svět ledu a ohně
Mapy Sedmi království, království za Zdí, Králova přístaviště, východních zemí a mapy celé říše ledu a ohně.
Sedm království




imageČíst celý článek zde
2456710

Komentáře

  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 27. května 2011
    A jednotka "líg" existuje, nebo existovala? Nebo si ji Martin vymyslel?
  • upraveno 28. května 2011
    Existuje, našel jsem ji tady -konvertor vzáleností
    Popřípadě tady: ang. wikipedia

    flanker.27: Já vím, jen říkám, že se v knihách často mluví o lígách - třeba Martin používá nějakou jejich starší míru, která měla méně v přepočtu na km, tyhle míry se v minulosti dost znatelně měnily, ale nevím jestli taková byla v případě lígy. Třeba středověká míle měla skoro 8 km.
  • upraveno 28. května 2011
    to Olorin: Která míle? Česká míle měla skoro 11 kilometrů, a dle pošty to bylo z Prahy do Vídně "40 mil". S měrnými jednotkami je docela legrace...

    to Montezuma3: Máš-li chuť a čas (a možnost), podívej se do Metrologické příručky od Gustava Hofmanna, který tam sesbíral veškeré měrné jednotky používané na území čech a Moravy.
  • upraveno 28. května 2011
    Ono záleží v jakém období - za Přemysla Otakara II. měla česká míle asi 9 km. Moravská třeba 12 km, vídeňská třeba 6 km, pak byla třeba míle zemská, která měla oněch 7,5 km, jindy měla stejný počet i česká míle. Prostě v čase a prostoru se délky mil neustále měnily.
  • upraveno 1. června 2011
    Dotaz, ta super mapa s absolutně všemi hrady a městy a jejich rody pod nimi nejde jenom mě? Protože na starých stránkách mi šla a přijde mi nejlepší ..
  • upraveno 1. června 2011
    Opraveno, dík za hlášení :-)
  • upraveno 2. června 2011
    Alek : Dík moc ;)
  • upraveno 30. června 2011
    A jednotka "líg" existuje, nebo existovala? Nebo si ji Martin vymyslel?

    * odpovědět
    Nevymyslel, a dokonce ani není zdaleka první, kdo jí používá :) Už v Pánovi prstenů se objevovala líga.

    Schleitr: Zimohrad v Oulu, hmm? No, v Oulu jsem byl a musím Tě zklamat, Zimohrad tam nemají :D Ale jinak je to hezké město :)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 13. srpna 2011
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 13. srpna 2011
    To jsem měl pocit, že Braavos bude severněji.
  • upraveno 13. srpna 2011
    Docela by mě zajímalo, kde se tam nachází rovník. :-)
  • upraveno 13. srpna 2011
    Já měl teda Bravos tam co je Pentos :D
  • upraveno 13. srpna 2011
    http://imageshack.us/photo/my-images/508/porovnanisvetu.gif

    Pokusil jsem se o srovnání. Doufám, že jsem při propočtech neudělal žádnou chybu, ale vypadá to vcelku rozumně. Ze Zimohradu do Králova přístaviště je to jako z Bergenu do Janova, Otrokářský záliv leží někde na místě Rudého moře a dojet do Qarthu je jako navštívit Indii.

    Dorne už je někde v oblasti Tuniska. Nevím, zdali stále platí ta teze, že svět v Písni je větší než ten náš. V takovém případě by byl jižněji i rovník, a v Dorne by tedy nebylo takové horko. Ale kdoví. Jsou to přece jen opálení poťouchlíci.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 13. srpna 2011
    A vsadím se, že ten sympatický ostrůvek jménem Ibben je sopečného původu. Je plný vodopádů, gejzírů a zkamenělých dračích vajec. Neroste tam nic jiného než mech a tráva. A taky tam žije spousta malých roztomilých zpěvaček.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 14. srpna 2011
    Léto: díky, moc povedené!
    A Montezumův příspěvek je taky pěkný :o)
  • upraveno 14. srpna 2011
    Léto: Díky, s tím by se dalo vcelku i souhlasit, jen mi nesedí město Braavos v místě, kde je Kaliningrad. Ale, kdo ví, třeba tam mají teplý mořský proud. :-) Dokonce i ta poloha Valyrie by byla docela příhodná (pokud se nepletu, tak se v knize píše něco o tom, že než ovládli draky, tak se tam hlavně chovaly kozy a ovce), to pohoří, co tam je bych viděl na způsob pohoří Atlas (tedy až po té katastrofě). vis: foto, foto, foto.
  • upraveno 14. srpna 2011
    No, chovali... příhodnější by bylo spíše jiné sloveso... :-)

    Řekl bych, že Braavos takhle na severu původně být neměl. Pokud si vzpomínáte, náš milý trpaslík posílá Myrcellu do Dorne se zastávkou právě v Braavosu... to je nápad hodný spíše českého úředníka než Tyriona Lannistera.
  • upraveno 14. srpna 2011
    Léto: To je sice pravda, ale Tyrion chtěl pravděpodobně schovat jak náklad tak zamaskovat kam jede. Braavos je největší přístav za mořem a i když je trochu z ruky, nikomu nepříjde divny, že nějaká loď odjela z Králova přístaviště, chvíli se zdržela v Braavosu a pak odjela do Dorne. Přímá cesta by byla příliš nápadná. I když to na první pohled možná bije do očí, žádný problém v tom nevidím, i když původně jsem taky Braavos čekal trochu jižněji :)
  • upraveno 14. srpna 2011
    Navíc z Braavosu to bylo (mělo být) s vojenským doprovodem.
  • upraveno 14. srpna 2011
    Velká, VELKÁ překvapení: Braavos jsem čekal někde na úrovni Králova přístaviště a navíc v centrální pozici vůči Svobodným městům. Proboha JAK může v téhle pozici plnit úlohu Benátek/ Brugg/ Antverp (respektive řady dalších zásadních center obchodu a finančnictví)? A Veliký Norvos jsem čekal někde u moře (Doran za Melario dorazil na lodi, a ne kdesi skoro uprostřed kontinentu. Vždyť takhle nemají Dorne a Norvos nic společného...
  • upraveno 14. srpna 2011
    Neříkám, že se to nedá příběhově obhájit, jen mě to zkrátka vede k myšlence, že v době sepsání minulých knih měl Martin představu o poloze Svobodných měst o něco mlhavější. Fog of war.

    Ale jsou mezi námi i tací, kteří, jsouce na půli cesty zastiženi deštěm, vrátí se domů pro deštník. :-)
  • upraveno 14. srpna 2011
    Já měl teda Bravos tam co je Pentos :D
    To já taky, ale to bude tím, že ho tam prostě umístily fan mapy. A asi na ně sem tam kouknul i GRRM :-)
  • upraveno 14. srpna 2011
    A ještě do třetice: Ibben je moc na jihu. Mají se tam potulovat mamuti a v téhle pozici... no buď je moře sakra mělké nebo prostě nevím.
  • upraveno 14. srpna 2011
    Já teda nevím, ale GRRM se někde vyjádřil, že Západozemí má zhruba velikost Jižní Ameriky, pokud bychom tohle zachovali, tak Dorme musí ležet hluboko v Africe a končit někde kousek nad rovníkem. Svobodná města by se pak ocitla o něco víc na jihu, ale v Západozemí by to asi nedávalo dost smysl (Rovina a Bouřlivé země fakt nemají klima severní Afriky), tak nevím.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 14. srpna 2011
    pokud bychom tohle zachovali, tak Dorme musí ležet hluboko v Africe a končit někde kousek nad rovníkem.
    Za předpokladu, že je "planeta" stejně velká jako ta naše.

    Ale konec konců, ve středově tohle asi nikoho netrápilo. Konec světa bylo něco záhadného a neurčitého. Jestli je svět kulatý, nebo kde je rovník nevíme stejně jako to neví naši milovaní hrdinové z písně.
    Kdyby nám chtěl Martin ukázat, jak je ten svět velký. Posunul by ho časově ze středověku do doby digitální a sledovali bychom jak Spojené království Západozemské válčí proti Ashaiské lidové republice v masivních námořních a leteckých bitvách.
  • upraveno 15. srpna 2011
    myslím, že Braavos v pohode môže byť hlavným obchodným mestom. na to nemusí byť v priamke medzi dvoma bodmi. jednak je na pol ceste a jednak ktovie ako fúka vietor a aké sú prúdy. more nie je asfaltová cesta...
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 15. srpna 2011
    Našel jsem ještě jedno zajímavé srovnání
  • upraveno 15. srpna 2011
    Hmm, super idea. Ta Středozem by tam docela sedla.

    Dothrakové -> civilizovanost -> Rohirové :-)
  • upraveno 15. srpna 2011
    Moc pěkné, ale ta Středozem tam není kompletní, většina kontinentu se totiž nachází až za Mordorem, nebo na jih od něj.
  • upraveno 15. srpna 2011
    To jde o to, jak se na to koukáš. Když vezmeš Středozem jako na http://images.wikia.com/tolkien-online/nl/images/b/b9/A_Map_of_Middle-earth_and_the_Undying_Lands-1-.jpg tak to docela sedí...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.