Tanec - diskuse

upraveno 25. října 2012 v Tanec s draky
Prostor pro ty, kteří už knihu dočetli. Ostatní rychle pryč :)
1246767

Komentáře

• upraveno 4. srpna 2011
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    upraveno 4. srpna 2011
    Aegon pisni ledu a ohne ? Ne, to si nemyslim (mozna tak pisen ohne a pisku :P). Vzdyt nema nic spolecneho s ledem, vubec mi na to nesedi. Stale verim, ze je to Jon :P
  • upraveno 4. srpna 2011
    Takže ten flashback a proroctví Rhaegara je chybné?

Ale ok, je možné, že Rhaegar prorokoval nevědomky (předčasně) o Jonovi, na něj to pořád sedí líp, v něm by se ten oheň a led snoubil - anebo Aegon není tím, čím se zdá být...
  • upraveno 4. srpna 2011
    Pokud tomu vyloženě neodporuje časová linie, může se ukázat, že Aegon je Jon. :-)
    Tedy ten první je syn Lyanny a Rhaegara a ne ten druhý. :-)
  • upraveno 4. srpna 2011
    Přesně tak jsem to myslel - myslím, teď se mi to nedaří rozklíčovat, třeba ráno :-)
  • upraveno 6. srpna 2011
    Můžete mne navést na diskusi o překladu? Díky!
  • upraveno 6. srpna 2011
    prosba pre zdatnejších v angličtine: tá postava čo sa zjavila Danny s ďalšími proroctvami čo to bolo za zjavenie, bola tam nejaká podstatná info, alebo náznak, ktorý by ju popisoval/identifikoval?
  • upraveno 6. srpna 2011
    Quaith, nebo tak nějak, byla jedna ze tří, kteří za ní přijeli, když se dočasně usídlila ve městě Kostí (?). Pak se jí tu a tam zjevovala v průběhu, vždycky s nějakým tajemným proroctvím, vždycky beze stopy a tak.

Tedy jestli chápu otázku. Pokud ne, tak asi nosím sovy do Atén =)
  • upraveno 8. srpna 2011
  • upraveno 8. srpna 2011
  • upraveno 8. srpna 2011
    Sarven: Nemyslím si, že by o Quaithe řekli něco víc, než co už bylo řečeno v předchozích knížkách. Jenom se tam objevila, něco řekla a zmizela.
    Hlavně by mě zajímalo, jaké má motivace Dany radit, pokud je to skutečná postava.
  • upraveno 8. srpna 2011
    Na Severu se to podařilo zabalit celkem slušně (přestože cliffhangery považuji za laciné), ale zakončení meereenské linie dost zklamalo i mě. Pět let nás krmí povídačkami o nějakém uzlu a pak se ty postavy ani nepotkají?! Nechápu, co na tom bylo tak složitého k napsání...
    Myslím, že byla redaktorská chyba odložit další pokračování téhle linie do další knihy. Chápu, že kniha by pak byla neúnosně tlustá, ovšem dalo se zeštíhlovat jinde (nebo to vydat ve dvou svazcích). Dany se měla setkat ještě přinejmenším s Viktarionem... a Tyrionovu bloumání také chyběla výraznější pointa, přestože jeho kapitoly neztratily nic ze své tradiční vtipnosti.
    Je to škoda, protože nebýt tohohle problému, hodnotil bych knihu velmi vysoko (možná i stejně jako Bouři mečů).
  • upraveno 8. srpna 2011
    Nevěřím, že je Jon mrtvý. V jednom rozhovoru mistr na otázku "dozví se pravdu o svém původu" odpověděl "jednou ano". A stále ví houby, i kdyby mu měl jednou někdo říct, že jeho matka byla Františka Vopičková a pěstovala v Dorne pijavice...

Jon je vůbec zajímavá "hlavní postava" ságy. Všichni stále někam putují, jen on celkem vzato sedí na zadku :-)
  • upraveno 8. srpna 2011
  • upraveno 8. srpna 2011
    S těmi cliffhangery mě už taky štve, skoro jakoby zapomněl, že píše knihu, na jejíž pokračování budeme zase čekat pár let, a ne seriál, kde se diváci dozvědí, jak to dopadlo, za měsíc. :-))
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    upraveno 8. srpna 2011
    Co vim, tak editor odstranil par kapitol ne ? Z duvodu, ze by se toho uz moc vyresilo. Tak to mozna ani tak neni chyba GRRM. Ale mozna kecam blbosti, uz nevim, kde jsem to cetl.
  • upraveno 8. srpna 2011
    Myslíš, že by ho Martin nechal, aby mu až takhle zasahoval do díla? Odkdy editor ví, kolik se toho může nebo nemůže v ději vyřešit? :-)
  • upraveno 8. srpna 2011
    Také jsem něco v tom smyslu četl, proto jsem psal "redaktorská chyba". Ovšem nemyslím si, že by to bylo proto, že by se toho příliš vyřešilo, spíše je tam ten problém s délkou knihy (od určitého počtu stran by se vázání výrazně zkomplikovalo a prodražilo, tedy mám ten dojem). Chápu to tak, že kdyby chtěl posunout děj u Dany, musel by ho posunout i u dalších postav, takže by těch stránek přibylo třeba několik set...

Stejní redaktoři/editoři ale pracovali s Martinem na všech předchozích knihách, pokud se nemýlím, takže to není tím, že by mu do toho najednou začal vrtat nějaký měchohubec. Jsou sehraná parta. Až na to, že GRRM samozřejmě neprozrazuje nic z děje dopředu, takže tentokrát asi vsadili kluci redaktorští na jistotu, aby se čekání neúměrně neprodlužovalo o další měsíce a roky.
  • upraveno 9. srpna 2011
    Zase by bylo blbé, aby se v první čtvrtině šesté knihy všechno dokončilo, a pak by nebylo co řešit.
    Snad alespoň budou dopsané kapitoly použity a GRRM nebude moc přepisovat. Při troše štěstí by je zase mohl pustit do světa dříve. :-)
  • upraveno 9. srpna 2011
  • upraveno 9. srpna 2011
  • upraveno 9. srpna 2011
    Hlavně by mě zajímalo, co ty dvě části budou. Možná, že Dany bude odvlečena do Vaes Dothrak, načež Drogon spálí na popel celý dosh khaleen? Jonovo "vzkříšení"? Obléhání Bouřlivého konce? Tyrion převezme vládu nad Meereenem?
    Napadá vás něco?
  • upraveno 9. srpna 2011
    Jako jedno z těch dvou bych určitě tipoval nějakou kapitolu Melisandry, kde by se rozřešil Jon. GRRM nikdy neměl vyloženě sklony k supercliffhangerovému zakončení knihy (a tak počítám, že v tomhle směru asi zapracovala editorka).
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 10. srpna 2011
    No řekl bych že s Jonem to nevypadá dobře, ale na druhou stranu, kdyby teď zemřel, k čemu by byly ty předchozí čtyři knihy s příběhy ze zdi? Celá výprava Jona na sever by tím ztratila smysl. Řekl bych že to přežije.
  • upraveno 10. srpna 2011
    Nebo mě ještě napadlo, že by mohlo jít o rozřešení situace s Cersei a Margaery, obě čeká soud, jestli se nepletu...
    Záleží, jak mu vychází časová linka. V Meereenu čas běžel po týdnech, zatímco Stannisův pochod k Zimohradu trval dny.
    Mně přijde ceá Martinova práce s časem tak trochu mimo. V první knize se zdálo, že zatímco se Daenerys aklimatizovala, počala a odnosila dítě, na Západě se odehrálo tak pár týdnů.
  • upraveno 11. srpna 2011
    Za mořem běží čas asi rychleji. :-)
    Buď je to optický (čtenářský?) klam, protože v Západozemí je víc postav a tudíž se toho víc děje, anebo to GRRM vůbec neřeší. Třeba v Hostině byly pasáže, jak se Arya každý měsíc vracela do chrámu Mnohotvářného boha a říkala tři věci, které se dozvěděla. Přitom nemohla stihnout víc jak jeden měsíc, max. dva.
    Ben Nevis: tak teď si mě zmátla, já mám paměť sice špatnou, ale měl jsem za to, že ty tři nové věci, které se dozvěděla, měla hlásit každý den, ne měsíc :-D Ale předpokládám, že mě opět klame paměť
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.