Tanec - diskuse

upraveno 25. října 2012 v Tanec s draky
Prostor pro ty, kteří už knihu dočetli. Ostatní rychle pryč :)
«13456767

Komentáře

  • upraveno 20. července 2011
    Tak, můžeme volně diskutovat. Zatím nás tu ale asi moc nebude.
    Zběžně jsem kounul na westeros.org a protočily se mi panenky. Je tam velké množství témat a spekulace jedou opět od začátku.
    Pro začátek začnu tím, na co se ptal Montezuma.

    Byla překonána Krvavá svatba? Podle mě ne. Poslední Jonova kapitola mě zaskočila možná ještě víc, ale do masakru to mělo daleko.
    Máme tedy další materiál ke spekulaci, zda je Jon Azor Ahai. Než abych se tady rozepisoval, odkážu na příslušný diskusní thread. Tam je všechno.
    Dává to celkem logiku, Daenerys by byla Prince that was promised, Jon Azor Ahai a Bran Last Hero.

    Jinak k rudým knězům. Melissandre nepotřebuje jíst, pít, spát, necítí chlad... Victarionův kněz přežil 10 dní na moři. To by naznačovalo, že nejsou "živí". Trochu mi do toho ale nezapadá Thoros.

    Je Young Griff opravdu Aegon nebo ne? Nad tímhle jsem moc nepřemýšlel, ale je to terčem mnoha spekulací.

    A vůbec, líbila se vám knížka nebo ne? :) Negativních názorů je docela dost.

    Mám toho v hlavě ještě hodně, ale k tomu až později.
  • upraveno 20. července 2011
    taky jsem plná zážitků...takže se též budu vyjadřovat postupně....nejvíce jsem trpěla při čtení Tyriona....což mě dost zaskočilo páč se mi v ostatních knížkách moc líbil...ale jakmile zmizel z Králova přístaviště......
  • upraveno 21. července 2011
    Knížka super, akorát Tyrion byl chvílemi spíše takový román na cestě. Každopádně mě Jon, resp. jeho černí bratři dost zaskočili, i když přiznejme si, dost si o to říkal.
  • upraveno 21. července 2011
    Jon mě zaskočil, ale stále tvrdošíjně odmítám věřit, že je mrtvý. Ač bych to na začátku Tance neřekla, teď držím všechny palce Melisandře... Koneckonců by Jon mohl být znovuzrozen v kouři a soli právě po téhle příhodě.
    A přidávám se k lidem, kteří měli Tyriona rádi až do Tance s draky. Nějak nechápu, proč je s ním najednou taková nuda.

    P.S. Napadlo někoho, že muž v Danyině vidění v Domě Neumírajících, ("na přídi lodi stála mrtvola, které v obličeji zářily jasné oči a na šedých rtech měla smutný úsměv") by mohl být Jon Connington, vzhledem k jeho nemoci?
  • upraveno 21. července 2011
    Jon to nemůže definitivně zabalit, celý vývoj jeho charakteru by pak byl k ničemu... Jde jenom o způsob jeho "oživení" a především rychlost. Tam je těch možností víc. Jenom pro připomenutí, proroctví o AA:

    "In ancient books of Asshai it is written that there will come a day after a long summer when the stars bleed and the cold breath of darkness falls heavy on the world. In this dread hour a warrior shall draw from the fire a burning sword. And that sword shall be Lightbringer, the Red Sword of Heroes, and he who clasps it shall be Azor Ahai come again, and the darkness shall flee before him."
  • upraveno 21. července 2011
    moc mě dojala scéna kdy se Smraďoch modlí na Zimohradu a Bran skr strom zašeptá Theon....myslím že tento Branův čin mu dodal zase trochu odvahy a sebevědomí....a po dlouhé době zase slyšel své jméno:)
  • upraveno 21. července 2011
    jj...,,bratři'' Noční hlídky by si už měli najít jiný způsob, jak se zbavovat svých velitelů...
  • upraveno 21. července 2011
    Přišli jsme o dvě důležité události, viz vyjádření editorky. Co to asi bude? Reakce Dorne na Aegona? Bitva o Meereen?

    Finishing this book where he absolutely wanted to end it would have taken probably another year and more pages than could be realistically bound between two covers. And so much great stuff had happened already that no one, I felt, could be unsatisfied by the developments. So he voluntarily pulled one big sequence out of the book. I lobbied for another…and it came out, too.


    K Ramsayho dopisu - nemyslím si, že by byl Stannis mrtvý. Měl nějaké 2-3 tisíce přislušníků klanů, pro které byla ta sněhová bouře něco jako přeháňka. Ti by se přece nenechali zaskočit víceméně srovnatelnou armádou. Srovnatelnou protože: Manderleyové by na něj neútočili, pro Freye to nebylo zrovna ideální počasí a možná se pobili navzájem s Manderleyovic.
  • upraveno 21. července 2011
    zde je malé shrutí informací ohledně Jona
    -co víme ohledně jeho útoku
    1. první útok byl cílený na krk...Jon se mu ale vyhnul a odnesl to malým škrábnutím
    2. druhý útok provedl Bowen a bodl Jona do oblasti břicha(Jon si dýku vytáhl a popsal, že z rány se kouřilo)
    3. třetí dýku zabodl Jonovi mezi lopatky( Jon padá obličejem k zemi)
    4. nikdy necítil čtvrtébodnutí, jen chlad(takto Jon popsal čtvrtý útok-nevíme kam ho zasáhl)
    zde kapitola končí...
    -můžeme s určitostí říct, že Bowen se pokusí Jona ubodat nebo mu podříznout krk-prostě ho zabít.....
    -co hraje Jonovi do karet je to, že zdaleka nejsou sami. je kolem nich spoustu divokých a členů NH...např. Tormund by se určitě pokusil útočníky zastavit...takže Bowen má jen chvilku než si útoku ostatní všimnou
    - dalším plusem pro Jona je to, že útočníci měli ,,jen" dýky...Jon měl na sobě hodně vrstev oblečení(nejsem si jistá zda měl nějaké brnění) takže dýka mohla tím vším projít jen s použitím velké síly.....
  • upraveno 21. července 2011
    Můžeš narazit taky na teorii, že ta "kouřící" rána není střet studeného vzduchu a teplé krve, ale že je to stejné jako u Victariona a jeho ruky, tzn. že v tom má prsty Melissandre. Já tomu ale nevěřím :)
    Očekávám, že to znovuzrození bude trochu komplikovanější. Jak já nesnáším cliffhangery...
  • upraveno 21. července 2011
    kdybych měla sepsat dohromady všechny teorie o Jonově osudu tak to zabere celou jednu stranu:)))ale možná se do toho i pustím..pár teorií je docela slibných.....každopádně tenhle cliffhanger Georgovi jen tak neodpustím.....
  • upraveno 21. července 2011
    Ale co se týče Jona - GRRM zatím zabil a neoživil pouze 3 POV postavy - Neda, Quentyna a sera Aryse Oakhearta. A ani jeden z nich neumřel ve své vlastní kapitole. Ned zemřel v Aryině kapitole, Quentyn byl ve své smrtelně zraněn, ale umřel až v kapitole sera Barristana a ser Arys zemřel, tuším, v Ariannině kapitole. Catelyn zemřela ve své, ale byla oživena. Neříkám, že to na beton znamená, že Jon žije, ale na druhou stranu tohle není smrt pro tak dlouho hýčkanou postavu. (BTW, také všechny tři mrtvé POV měly jednu věc společnou - byly POV pouze jednu knihu).
  • upraveno 21. července 2011
    Já myslím že celkem jasné je toto: Melissandra při vizích: "I pray for a glimpse of Azor Ahai, and R’hllor
    shows me only Snow."

    Já si nemyslím že by Jon měl umřít i z heldiska fanoušků Starkovců (já). Oni by ho ukamenovali. Já určitě.

    Mě by osobně zajímalo co bude s Rickonem. Teď jsem v kapitole kdy pro něj z Bílého řéstavu posílají Davose Mořského.

    Zajímavé je, že všechny psotavy, které začínají "Nedovatět" umírají. GRRM sice tvrdí že takto nepružné psotavy nemají ve světě I/F místo, ale zrovna mě jsou sympatické. Na místo všech těch klekačů a obracečů. Shrňme si to: Ned, Rob, Jon mrtví. Jamie začíná Nedovatět v Bílé věži takže mu předpovídám brzký konec.

    Katika - dýka v době rytířů je určená k dobíjení rytířů skrz kroužkové zbroje - kdy roztáhne článek, či zajede do mozku skrz hledí, takže kabátem IMHO projde snadno. No nic, dalších 5 let /nebo kolik :-)/ čekání.
  • upraveno 21. července 2011
    Martin podle mě potřeboval Jona nějak sejmout z pozice Lorda Velitele, aby s ním mohl zase něco podniknout, tedy pokud ho opravdu definitivně neodkrágloval (to by mě IMHO pěkně naštval).

    Dalcor: To, co popisuješ, ale nedělá z dýky nějakou průraznou zbraň, plát brnění bylo třeba odhrnout, najít v něm mezeru a tak. Nepodceňuj bezpečnostní účinnost několika vrstev silného oblečení - rytíři ve 12. - 13. století se na něj spoléhali především, drátěná košile byla spíše doplněk zbroje, než její klíčová část.
  • upraveno 21. července 2011
    Asi je to trochu offtopic, ale nedá mi to: Nedávno tu byla chronologická statistika počtu stran DwD, kde se to zastavilo na tuším asi tak 1700?? To bude něco jako DwD II.? Nebo rovnou WoW?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 21. července 2011
    Víš, co jsou to normostrany?
  • upraveno 21. července 2011
    Ajo, tím se to vysvětluje. Škoda.
  • upraveno 22. července 2011
    Tak u mě také hotovo. Jsem z toho celého trochu na rozpacích, ale protože se mi nechce vytvářet nezajímavé zdi textu o stupňování napětí a kancelářské práci, spokojím se prostě s konstatováním, že se mi to líbilo.

    Nejvíc mě těšila Theonova linie, tam jsem fakt mohla držet palce a pořád se něco dělo. A ten báječný okamžik prozření, když mi došlo, že Adam je Mance.
  • upraveno 23. července 2011
    Prosím o pomoc ujasnit si pojmy Nemrtví (Catelyn), Oživlé mrtvoly (Othor), Jiní (Bílí chodci?). Jak vznikají, rozdíly mezi nimi, jejich schopnosti. Díky.
  • upraveno 23. července 2011
    tady je malé vysvětlení..pokud se mýlím, prosím o opravu:))
    -Catelynu mrtvolu přivedl k životu Berik Dondarrion díky magii Pána světla. Cate není nikým ovládána, vše co dělá, je z její vlastní vůle.....smrt na její duši zanechala škraloub ale můžeme řící, že je tak z 90% to, co bývala před rudou svatbou..její zjizvené tělo se nedá nijak vyléčit...je smrtelná jako každý jiný člověk
    -Othor je loutkou Jiných.....každý(ať už zvíře či člověk), kdo je zabitý Bílími chodci se stane jejich posluhovači...pamatují si něco málo z jejich života(Othor věděl, kde bydlel Jeor Mormont). jejich jedinou náplní je zabíjet pro Jiné...zabít je může jen oheň...
    -o Jiných(Bilých chodcích) toho až tak moc nevíme...nevím, jestli jsou to mrtvoly nebo stvůry... jejich sídlo je dáááááleko za Zdí, v zemi chladu a temnoty. asi mají svého velitele-nejvyššího Jiného...zabít je může jen Dračí sklo a? Valirijská ocel...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 24. července 2011
    Tak, dočteno!!!
    Dojmy: Začátek tak do poslední Davosovy kapitoly skvělý, na stejný vlně jako Bouře mečů.
    Pak docela pokles, děj se hodně přesouvá na východ, kde se sice vydatně intrikuje a vypadá to na ultimátní setkání spousty postav, ale intriky bez mistrů Varyse a Malyse prostě nejsou ono, Dany pořád vidíme jen z jejího sexuálně nevyzrálýho pohledu a k setkání dochází tak letmýmu, že se skoro divím, proč ten uzel nešel tak dlouho rozvázat. Řada věcí trvá o minimálně kapitolu dýl, než by bylo nutný.
    Pak Dany konečně nadlouho zmizí ze scény a hned je to zajímavější, kromě jinýho se konečně dočkáme jinýho pohledu na ní, události nabíraj spád i v Meereenu (což ovšem znamená likvidaci postavy, která ani neměla čas se prosadit) a zase se na delší dobu vracíme do Západozemí, kde to sáze prostě sluší víc. Navíc se konečně objevuje (hlavně Cersei) toužebně očekávaný ser Robert Silný. Skok zpátky na Zeď přímo mezi vír dýk vyvolaný falešným jazykem a perem největší kreatury Západozemí Ramseye Sněha (pokud by sklutečně vyhrál sedmidenní bitvu, asi by o tom takhle nepsal a rovnou jednal), a pak můžeme politovat sera Kevana, tohle bylo Varysi nefér.
  • upraveno 24. července 2011
    Zdravím, nováček na tomto webu.
    Byl bych vděčný kdyby mi sem někdo napsal co se děje kolem Margaery Tyrell a Cersie.V angličtině bych si knihu moc neužil a čekat jse mi nechce takže spoilery přímo hltám, ale tohle se mi ňák nedaří najít.
    Diky za odpověď.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 24. července 2011
    Margaery - zmíněna naprosto minimálně, Tyrell ji chrání před Septonem (má v Přístavišti armádu)
    Cersei - 2 kapitoly, musela projít jako kajícnice městem
    Čeká se na boží soud kvuli obvinění z velezrady.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 24. července 2011
    BTW v epilogu byli s Varysem na Kevana 2 kluci a holka. Jsem zvědavej, jestli je to Arya.
  • upraveno 24. července 2011
    Jen snad ještě že Margery bude testována vírou (na to jsem dost zvědavá), zatímco Cersei si vybrala, aby o její vině rozhodl souboj.
  • upraveno 24. července 2011
    BTW v epilogu byli s Varysem na Kevana 2 kluci a holka. Jsem zvědavej, jestli je to Arya.
    Jak by to mohla být Arya?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 25. července 2011
    Proč by ne, necvičí se snad u nejlepšícho cechu vrahů?

    Čímž neříkám, že bych chtěl, aby to byla ona.
  • upraveno 25. července 2011
    No cvičí, takže je v Braavosu...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 25. července 2011
    Časová posloupnost není úplně to co ze sebe dělá :)))
  • upraveno 25. července 2011
    Podle mě kdyby to byla Arya, tak Martin aspoň naznačí. Kromě toho, Varys podle všeho dostává svoje "ptáčky" od Ilyria z Pentosu, takže jak by se tam dostala Arya z Braavosu?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.