Já osobně vidím v Jorahu Mormontovi paralelu k Artušovskému Lancelotovi. Jorah miluje Dany jako svou lásku a královnu, Lancelot byl nejvěrnějším Artušovským rytířem. Jorah i Lancelot zradily. Jak víme, Lancelot se po odhalení z toho prakticky zbláznil, a utekl. Jorah byl sice vykázán, ale jeho vnitřní utrpení vidím zcela paralení k tomu Lancelotovu. Myslím si, že Jorahoův osud bude něco ve smyslu, že když se třeba Victarionovi podaří zmocnit se Dany nebo draků, on bude tím, kdo ji zachrání a přitom ji umírá v náručí s odpuštěním své zrady (zase paralela k Lancelotovi a jeho návratu v době poslední bitvy).
No snáď to nebude takéto klišé. Skôr by sa mi pozdávalo, ak by išiel za nejakým známym z minulosti, predsa len vieme o ňom, že predtým, než utiekol tak dosť veľa cestoval po turnajoch.
Myslím, že se o žádnou paralelu s artušovskou legendou nejedná. Guinevra Lancelota milovala. Byl tady rozpor mezi povinností a vášní. V případě Joraha a Dany se o nic takového nejedná.
Tady nejde o nějaké obšlehnutí. Prostě ty dva příběhy mají společné to, že jde o nějaký vztah muže a ženy. To můžu klidně napsat, že se jedná o paralelu vztahu Adama a Evy v ráji...
Lidi, já jsem chtěl jen zdůraznit, že příběh Lancelota a Guinevry nemá žádnou paralelu s příběhem Dany a Joraha....:-(( Proč jsem jen vytahoval ten příběh o prvním podpantoflákovi v dějinách...?
Já jsem nemyslel doslovnou paralelu Mormonta a Lancelota, ale spíše tu podstatu vnitřní linii: zrada - pokání - návrat v nejkritičtější dobu - odpuštění.
Daenerys se zamilovala do toho zoldaka, cos je podle me dost velka blbost a joraha, kterej ji byl vernej jak pes odkopla. situaci ve mestech nezvladla. zatim to nevypada ze by to mela byt nejaka dobra vladkyne. je to Targeryenka.... incest chřadnouci geneticky potencial... takhle by to dal jit nemohlo. Jinak komu pripomina rodina Lannisteru rodinu Borgia ? :D
Brynden: Víceméně souhlas, ale největší problém je její neplodnost. Takže i kdyby nakrásně dospěla a stala se z ní ta geniální panovnice, za kterou jí tu pár blouznivých Jorahů má, stejně by po ní bylo zase o problémy postaráno.
Komentáře