Historie vojenství, od kyje k pušce
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.

Komentáře
Záleží na zdrojích toho státu - ne všechny zdroje mají stejnou hodnotu.
"Státníci" nemíří jen na Putina, ale i na poskoky kolem něj. I když Putina považuji za schopného politika, neznamená že ho považuji za skutečného státníka (to naznačuje pochvalu a to já si nemyslím, že si zaslouží)
Jak sám říkáš při řádném dělení moci se zloděj bojí, že půjde do vězení, ale myslím že přehlížíš jeden fakt a to že hranice kolik si může politik bezpečně nakrást je velmi odlišná mezi totalitním a demokratickým zřízením. V totalitním režimu se nemusíš bát ani soudů, ani demokracie. Takže ve výsledku autokrati a jejich okolí mohou nakrást mnohonásobně víc než klasický zkorumpovaný demokratický politik.
Třeba v takové Británii se tomu ani neříká korupce, ale místo toho používají "sleaze" (aby to neznělo tak špatně) a většina toho co tam dělají se ani soudit nedá, takže pak už ti zbývají jen ty volby.
Já nemám o politice iluze. Já doufám ve standardně nekompetentní politiky, protože toho moc nerozbijí a když náhodou přijde nějakej hodně nekompetentní, tak se ho zbavíme dřív než nadělá moc škod. To je co v autokracii udělat nejde (pokud nebereš v potaz převrat), máš někoho s kým jsi na desítky let a můžeš jen doufat, že není moc šílený.
Tvrzení, že Rusko vyžaduje autokratický systém aby fungovalo, je z mého pohledu přinejlepším hloupé. Nastavené procesy není tak snadné změnit, že přijdeš a přehodíš pákou a v demokracii by to ani nebylo žádoucí. Při nejlepším co bude moci někdo za klasické volební období udělat je mírně upravit směr "parníku" a ještě navíc je odpovědný voličům za to, takže když ta změna co udělá bude vyhodnocena negativně tak tam příště nebude.
Abych využil tvoji analogii s parníkem. Autokrat nastaví parník směrem, že za dvacet let trefí skálu a je přsvědčen, že skála uhne i přes přesvědčování ostatních, že neuhne. Předpokládejme, že cestující tu skálu trefit nechtějí, ale v autokracii s tím nic klasickými cestami nic udělat nemohou. V demokratickém zřízení, když někdo směr na skálu bude držet tak je pravděpodobné příštím období tam už nebude ale možná je stále dost času na malou úpravu kurzu, která se tomu vyhne. (záleží na velikosti skály..)
V Autokracii musíš doufat, že tvůj "vládce" není příliš šílený, v demokracii s tím můžeš něco udělat.
A pokud si myslíš, že je to hloupý přístup, nekoukej dál než na Erdogana a jeho neortodoxní řešení ekonomických problémů s jeho přímou kontrolou "nezávislé" centrální banky. Turci, se kterými jsem o tom mluvil o něm nemají moc dobrých slov.
Demokracie má spoustu podob, například USA a Kanada jsou dohromady větší než Rusko a nevidím důvod proč by nemohli fungovat jako demokracie i v celku.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kansk_affair
Vysněná země...
Edit: A pardon asi už toho nechám protože se vzdaluji od tématu tohohle topicu...
Pokud "základní" nástroj změny systému je víceméně kompletní destrukce státu (převraty zespoda tento efekt ve většině případů mají), při které zemře velké množství lidí, tak to evidentně není dobrý politický systém pro obyvatelstvo, ale pouze pro vládnoucí elitu.
Také předpokládáš, že lidi žijící v autokracii v ní žít chtějí. Za důkaz předpokládám považuješ to, že ji doteď nesvrhli. Těch lidí se nikdo nezeptal jaký systém by preferovali a s moderními technologiemi se obyvatelstvo mnohem snáze ovládá, takže šance převratů se výrazně snížila.
Podle mého názoru je evidentní, že totalitní režimy jsou pro standardní obyvatelstvo horší než demokratické, protože změny mohou docílit jedině tak, že za ni budou ochotni zemřít.
Video mám z přímo z Telegramu Denise Pušilina
https://postimg.cc/v1RjzzXv
U těchto situací se nedá věřit tomu co píšou média (ani jedné ze stran) - když čteš TASS tak skoro to vypadá jako že válka už začala - většina článků z posledních pár hodin v TASS je o škodách v Doněcku nebo Luhansku, které prý způsobilo ukrajinské odstřelování.
Osobně tuto eskalaci přisuzuji páru Doněck/Luhansk, nikoli Ukrajině. Nevěřím, že by se Ukrajina snažila vyprokovat válku, ne když jim všichni řekli, že jim vojensky nepomůžou. Nedává smysl snažit se vyprovokovat válku, kterou máš minimální šanci vyhrát.
IMO daleko blíž než k Mnichovu to má k historii jak se Texas stal z části Mexika částí USA (a to tam nebyla žádná historická kontinuita, tady je alespoň to).
Osud tohohle území bude ještě zajímavý a vlastně by mě nepřekvapilo, kdyby se Putin Lukašenka zbavil a vytvořil Rusko - běloruskou unii.
Donbas už fakticky měl a nikdo s výjimkou Ukrajinců nemohl čekat, že se to někdy vrátí pod svrchovanost Kyjeva.
Smutné, ale typicky východní.
Jsem zvědavý, co se tady od objektivního @flanker27 případně @Ugla dozvíme teď, zase nějaký argumenta že NATO je horší?
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ukrajina-rusko-vojenska-operace-donbas-putin.A220224_042358_zahranicni_vlc
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ruskych-vojaku-pobliz-ukrajiny-pribyva-v-sobotu-dorazi-na-vo/r~c7df599e90b911ec94760cc47ab5f122/
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/ukrajinska-mesta-napric-zemi-jsou-pod-palbou-40388144
Je to v prdeli.
Nevím, je ještě hodně brzy. Můžu jenom doufat, že tohle západním státům otevře oči, jaká situace ve světě opravdu je a že se mnohdy vlastní vinou na světovém poli oslabily. To, že zablokují účty pár boháčům, nic neřeší, když ruská ropa vesele proudí dál, například. Pokud západ nechce angažovat vojensky, tak je přinejmenším na místě přijmout opatření, které Rusko (a Bělorusko, protože ti za nimi teď ochotně stojí) budou opravdu bolet. Zablokování platebního styku, stopka obchodu... Ne jenom sedět na prdeli a čekat, až začnou křičet Rusové v Pobaltí. Nebo až Čína obsadí Taiwan. Mrzí mě, že to musím říct, ale měkký západní přístup absolutně neodpovídá současnému světu.
A než někdo začne bránit Rusko slovy o tom, že i západní státy kolikrát v nedávné minulosti invazí porušovali mezinárodní právo, rozhodně si nemyslím, že to, o co se Rusko teď pokouší, je srovnatelná situace.
Čili Čína nemusí obhajovat nezávislost a celistost území jiného státu (a jako typičtí komunisti do poslední chvíle lžou), ale politiku jedné Číny by všichni měli respektovat, že. To je svět, ve kterém žijeme. Právo silnějšího.
Prezident Mlha odsoudil Ruskou agresi vůči Ukrajině. Já půjdu s chutí proti proudu a řeknu, že se to dalo očekávat, nicméně myslím si, že to, že se dlouhá léta pro rusky orientovaný prezident vyjádří takto svědčí o vážnosti situace.