Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
1110111113115116126

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Jo, myslím, že spojenectví Izrael-Azerbajdžán ve stylu nepřítel mého nepřítele (Íránu) je mým přítelem jsem tu už kdysi popisoval :)
    Jsem docela zvědav, jaký postoj Írán zaujme. Třeba Gruzie teoreticky zakázala dopravu vojenského materiálu do obou zemí přes svůj vzdušný prostor, přesto letadla z Turecka do Baku létají přes Gruzii jako by se nechumelilo. Arméni jsou opravdu obklopeni "skvělými" sousedy, které jim může závidět celý svět... Další sorta lidí by si pochopitelně přála zatáhnout víc do konfliktu Rusko na straně Arménie (a ti by mohli Arménii podporovat asi nejsnadněji právě přes Írán), což by je víc znepřátelilo s Tureckem a tak dále.

---

Video s českým samurajem zajímavé.
    Turci coby mírotvůrci aneb kozel zahradníkem. Z Karabachu by se patrně stalo něco jako druhý Idlib.
    Něco vyřazené azerbajdžánské techniky v Karabachu:

upraveno 4. listopadu 2020
    Hodně pěkný rozbor bitvy v Korálovém moři (první bitva letadlových lodí, její výsledek měl dopad i na bitvu o Midway o měsíc později):

Je zajímavé, kolik chyb obě strany udělaly, i kolik smůly u toho bylo (ale štěstí přeje připraveným, jak se říká, i když tady se o připravenosti nedá moc mluvit ani na jedné straně).
    A podobně udělaná bitva o Midway, velmi slušně pojaté a z větší části z japonské perspektivy (k objasnění, proč bylo to které rozhodnutí přijato):

Jojo, než my to všechno vzbudíme, než se to nahoře rozhodne, jak by řekl rytíř politická mrtvola Hynek z Michle...
    Dlouhá "blízká" reportáž z Karabachu od ANNA News:

Reportáže ze Sýrie opatřovali často i anglickými titulky, snad je dají i sem, ale to hlavní je jasné.
    upraveno 13. listopadu 2020
    Připomíná to rok 1938 po Mnichovu...
    https://twitter.com/BBCSteveR/status/1327014069187043334?s=20
  • @flanker.27 Udělala bych to taky. Jestli Azerové tu oblast chtějí, tak jim nechat jenom trosky. Akorát ty staré pravoslavné kláštery bych tam nechala. Nebudu si hrát na odbornici na Náhorní Karabach, ale pokud vím, je to prokazatelně historicky arménská země a to zmatení je pozůstatek sovětského rozdělení. To srovnání s Mnichovem je na místě. Arméni (a Gruzínci) mají oprávněný pocit, že nikoho nezajímají a celý svět na ně kašle. Asi chápou, že v dnešní době není tak nereálné, že k nim Vladimir na nějaký zvací dopis za rok za dva pošle tanky. Nechci to moc rozmazávat, ale vedle toho, že poslední vývoj turecký Hitler může prodat jako svůj triumf, je to taky další kulturní vítězství islámu.
  • Zrovna s Gruzínci bych Armény v Náhorním Karabachu nesrovnával. Je otázka zda by v případě srovnání nehráli roli spíše Azerů. Armáda útočící na neuznanou enklávu Jižní Osetii (Nahorní Karabach). Každý srovnání je dost ošemetný.
    Po rozpadu SSSR se spousta lidí a celých národů ocitla ve státech, ke kterým necítila žádnou příslušnost, protože tak jak se zformovaly jednotlivé republiky v rámci Svazu často vůbec neodpovídalo ani historickým ani etnickým hranicím. Osetinci ani Abcházci nebyli Gruzíni a historicky je mnoho nepojilo, Arméni v Karabachu nebyli Azeři a tak dále vč. onoho "profláklého" problému s levobřežním Dněprem a Krymem. Ale co, s tím ať si lámou hlavo politici a politikové (a občas generálové).

Jiné video. Přehled německých tankový kanónů (resp. tankových zbraní, kvůli Pzkpfw I je tam i Mg-34):

Je to dost dlouhé a dvoudílné, ještě jsem to celé neviděl.
    První projevy azerbajdžánské nadvlády...
    https://twitter.com/301_AD/status/1331915067248488449?s=20
  • Běheh války se natáčeli při řezaní uší zajatcům a mrtvolám, takže co čekat
    Aneb neučit se historii ze Zachraňte vojína Ryana :)

Ve Francii se Američané navzdory hlášením nikdy nepotkali s tigry, až na jednu kuriózní výjimku:

Když už jsem v tom, tohle jsem viděl už dřív, ale taky poměrně zajímavá epizodka, opět svědčící o tom, že bitvy vypadají poněkud jinak než v hollywoodských filmech:

• Troška zákopových techník

Nová doba dává válečné dokumentaristice nové úhly pohledu. Doslova.
  • https://navratdoreality.cz/valecny-zlocin-12563.html
    text: Ázerbájdžánský voják při podřezání hrdla arménského obyvatele Náhorního Karabachu. Incident vyšetřuje nezisková organizace Amnesty International, která monitoruje porušování lidských práv. AI analyzovala již 22 videí, která zachycují mimosoudní popravy, týrání zajatců a znesvěcení mrtvých těl nepřátelských vojáků během konfliktu v Náhorním Karabachu.

Jistě již zodpovědní činitelé formulují ostrou petici.
  • OSN určitě poslala velmi nahněvaný dopis na recyklovaném papíru, aby si s ním mohli v Baku lépe vytřít prdel
    Tak nějak.
    Myslím, že to patří spíš sem než do filmů. Celkem vtipný rozbor, proč je Mulan sračka z hlediska toho, jak ukazuje boj a taktiku:

Některé připomínky bych asi měl jiné (ovšem neviděl jsem vyjma ukázek),a le jako celek to dobře sedí i na jiná typická klišé.
  • To jsem nekoukala, páč jsem nekoukala ani film, ale líbily se mi autopsie boje Gerald vs Renfri a Obi-wan vs Anakin.

Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.