Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1559560562564565581

Komentáře

  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Obvykle se označuju za pesimistickou realistku. Mno, počítám, že v dubnu stejně vládě nezbude - alespoň v některých částech republiky včetně Prahy -, než vyhlásit úplnou karanténu podobou té italské. Kompletně odstřihnout, všechno zavřít a odstavit, lidi za přísných podmínek doma. Jako doufám, že k tomu nedojde, ale...
    Já mám objednanou dovolenou na poslední týden v květnu do Maďarska. Už s ní taky nepočítám, byť jsme ji zatím ještě nestornovali.
    Lidem bude chybět společenský kontakt. Za takovou skromnější zábavou postupně začnou po odeznění zase chodit - zpočátku opatrně a jak se vzpamatuje ekonomika, tak víc. Spíš bude trvat, než budou zase utrácet a investovat na život jako takový, ve větším. Dobrá zpráva je, že po téhle ráně by se ekonomika mohla probrat rychle. Po nás budou podobně postižené ještě další státy, a my zase můžeme vydělat na tamní poptávce. Jako teď Čína na Evropě. Navíc bude výhoda, že jsme ekonomicky tak navázaní na Německo a tak se svezeme i na jejich investicích. Ale bude k tomu potřeba, abychom nebyli sobečtí a zahledění jen do ČR.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Horší bude, když si koronavirus dá kolečko č. 2. Protože už se nákaza valí z Evropy zase na východ a jak se víc rozleze v Indii, Indonésii a znovu v Číně, tak odtud to půjde jako nekonečná vlna zas do Států a Evropy. A je jen otázkou času, než pak zmutuje - do možná nebezpečnější formy.
  • @Nevada Nevím, jestli je to tím, že mám dost blbou náladu, ale začínám tu nutnost uzavřít některé oblasti dost reálně. Ještě před dvěma týdny současnou situaci taky nikdo nečekal. Zítra dost možná bude oznámené, že je u nás přes tisíc oficiálně nakažených (heh, věřím, že to dokážeme). V metru se lidi ještě chovají ukázněně, ale už na eskalátorech často nedodržovali bezpečný odstup. Pořád jsou občas vidět skupinky několika lidí, co si vesele povídají a myslejí si, že je ty vlhké roušky před něčím ochrání.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 19. března 2020
    Počet nakažených se teď bude zvedat hodně rychle, protože se konečně provádí mnohem víc testů - byť stále žalostně málo. Když nedáme tu tisícovku zítra, tak v sobotu určitě.
  • Já vím, že je to číslo, které stejně realitě moc neodpovídá a stoupá kvůli počtu provedených testů. Ale ten psychologický efekt je hrozný. Nevyléčil se pořád skoro někdo a překvapuje mě, že ještě nikdo neumřel. Chtělo by to nějakou dobrou (a nevylhanou) zprávu.
  • @svoa00: Tak dobrá zpráva už je samotný fakt, že společnost většinově chápe nezbytnost přijímaných opatření a upravuje režim fungování. S přísunem špatných zpráv z Evropy také postupně ubývá lidí, kteří situaci zlehčují.

    Prý je to znát i v té veřejné dopravě, že znatelně ubylo cestujících mimo špičku. Já byl teda v Praze naposledy koncem února, tak to nemám šanci posoudit.

    Dneska jsem potřeboval něco odvézt autem a měl jsem cukání nasadit si šátek i za volantem (uvnitř v autě jsem ho měl jen na krku), když jsem viděl, že roušky až na pár výjimek mají i hrající si děti.
  • Moje aktuální zkušenost od nás z Prdelákovic pod Orebem..

    V pondělí jsem byl v ternu, klasická prdelákovická jednota.. a měl jsem roušku. Jedinej. Jako je to trochu divný když na vás všichni čumí že jste pako.. ale vytrval jsem..
    V úterý jsem byl v lékárně (vstup po jednom, fronta na ulici). Bylo nás tam asi 8 a z toho jedna paní roušku neměla a připadala si vyloženě trapně. Fascinuje mě ten přerod ze dne na den a jsem za to rád. Navíc mě fakt mile překvapili lidi s tím jak šijou doma, že jsou ochotný se podělit, přál bych si aby to vydrželo i po krizi, že lidi nebudou ku*dy co se sežerou zaživa :)

    Z čeho radost nemám? Že mají v tescu jen semolinové těstoviny a panzany za 50 korun :(
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @sfik Taky mě překvapilo kolik lidí vytáhlo staré cejchy a šije roušky do fakultky (ty které nemůže vzít nemocnice - materiál/střih/..., jdou do soc. služeb, úřadům, ...).
    Kdo neumí šít, dává materiál, stříhá, nebo vozí.
    A dokonce i firmy dávají materiál, nebo textilky šijí celé roušky.
    Těší mě vědomí, že spousta lidí vyslyšelo prosbu nemocnice.
  • Tiež sa tu šije. Na fb ľudia ponúkajú, že darujú. To mi pripomína tento status.

    image
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @Aviv Jo, tady jsem zas viděla nápis, že když ženy šijí roušky, chlapi dostavějí dálnici do Polska, protože kamiony stály od hranic až do HK :)
  • U nás sú tiež kilometrové kolóny kamiónov. Kvôli kontrolám na hraniciach.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    @Krisa To už to stojí z Náchoda až do HK? V úterý jsem jel okolo a sahalo to "jen" kousek za Jaroměř.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 20. března 2020
    @MonteKarstark Jop, postupně se to prodlužovalo až do HK.

    Ale údajně se jednalo s Polskem, že by pro kamiony otevřeli další hraniční přechody.
  • upraveno 22. března 2020
    Teda čekala jsem, že v Británii to bude průser, protože před problémem zavírali oči podobně jako na začátku Itálie, ale co jsem nečekala, že britské zdravotnictví nebude připravené ani trochu:

    https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/britsky-lekar-na-tu-hruzu-me-nemohlo-pripravit-nic-40317594

    Ten popis umírání za začátku je zatraceně drsný a dala bych takové věci přečíst všem těm, co tu nemoc pořád podceňují. Před dvě dny jsem byla nakoupit a před obchodem na obrubníku seděly vedle sebe tři asi třináctileté holky. Samozřejmě bez roušky. Všechny lízaly zmrzlinu a ještě chybělo, aby si navzájem tu zmrzlinu dávaly ochutnat. Popadla mě chuť je profackovat, ale holt je to problém jejich rodičů, kteří by jim měli zmalovat prdel, než kvůli nim skončí na dýchacích přístrojích.
  • JoserJoser persona non grata
    upraveno 22. března 2020
    Čtěte a šiřte dále, samozřejmě se držte i nadále od ostatních
    https://medium.com/@krivka.adam/koronavirus-kladivo-a-taneček-3a0aedcebd66
  • Jsou tam body, které se mi líbí.
  • upraveno 22. března 2020


    The Last of Us: Prague DLC :D
  • 14 dní jsem tu nebyla, číst ty postřehy od 10. 3. je zážitek.

    Po Karlově mostě jsem se taky byla projít, celkem asi 50 lidí, z toho jen 2 žebráci a 1 pán se sovičkama. Pár lidí vypadalo jako turisti, většina byli fotografové a pejskaři. Na širém Staromáku asi 20 lidí, poprvé v životě jsem se neztratila v těch uličkách okolo, protože mě nikam nestrhnul dav. A viděla jsem orloj! Neskutečný. V parcích okolo mého bydliště narváno, lidi jsou jak ještěrky. Jak zasvítí slunce tak vylezou a vyhřívají se. :-D

    Další země, která doteď nedělala nic je Nizozemí, tak uvidíme, jak se to rozjede tam. Co se týká UK - neříkám, že mají zdravotnictví v rozkladu, ale co mám na facebooku Brity, tak poslední 3 - 4 roky je podfinancování NHS velké téma. Čekají nás zajímavé časy.
  • Byl tady dotaz: A co dělají lékaři bez hranic?

    V Itálii, která je po Číně nyní druhou nejvíce zasaženou zemí, pomáháme třem nemocnicím v epicentru epidemie s kontrolou šíření viru a péčí o pacienty. Pomáháme také lékařům a zdravotníkům, kteří navštěvují nemocné v izolaci a pracují v pečovatelských domech pro seniory.
    V Belgii podporujeme organizace pečující o zranitelné skupiny, jako jsou lidé bez domova či migranti.
    Aktuálně připravujeme také zásah ve Francii zaměřený na zranitelné skupiny v Paříži a jejím okolí. Detaily nyní projednáváme s tamními zdravotnickými úřady. Součástí aktivit pravděpodobně budou mobilní konzultace, vytipovávání nemocných a podpora při diagnostice a izolaci nakažených.
    Ve Španělsku poskytujeme konzultace tamními ministerstvu zdravotnictví ohledně rozšiřování kapacit nemocnic, hledání vytipovávání vhodných míst pro zdravotnická zařízení.
    V Hongkongu pokračujeme ve zdravotní osvětě a psychologické podpoře zranitelných skupin obyvatel.
    Úřadům v Iránu jsme nabídli pomoc s péčí o pacienty s COVID-19.

    Proč nepomáháte v Česku? Budete tady něco dělat?

    Lékaři bez hranic působí tam, kde lékařská péče většinou úplně chybí. Nijak nechceme zlehčovat situaci v České republice, ale česká vláda a její úřady rychle zareagovaly a přijaly potřebná opatření, aby pandemii udržely pod kontrolou. S bojem proti COVID-19 pomáháme tam, kde je to v našich silách a kde je nás nejvíce třeba. Jestli budeme schopní nabídnout podobnou pomoc i v jiných zemích, jako je ČR, bude záviset na povaze epidemie i na našich možnostech."

    Více zde.

  • upraveno 23. března 2020
    @Terezička No zaplaťpámbu, na rozdíl od Česka tyhle země jejich pomoc potřebují a to rychle. Epidemiologové předem říkají, že brzy bude problém v Africe a že vzhledem k tamnímu zdravotníctví se tam bude koronavirus nejenom ryhchle šířit, ale taky že se tam udrží. Prozatím je ale hlavní problém - vyjma Iránu - v Evropě.

    Jinak Británie hraje opravdu vabank, může se prý stát, že tam najednou budou mít i pár milionů nakažených a na to jejich podfinancovaný zdravotní systém nemá. A jak nadávám naší vládě za neschopnost ohledně zdravotních pomůcek, tak udělali jednu skvělou věc a to, že rychle poslechli odborníky. Zatím není nic jasné, ale situace u nás by se možná mohla zlepšovat už po Velikonocích. V teplých měsících nakonec asi budeme moct někam vyrazit, ale nejspíš to bude jenom Balkán, Balt, Balaton nebo Oděsa :D
  • Já už začínám být alergický na prohlášení o "inspirujme se Čínou" nebo "Čína nám pomáhá".
    Já budu do zblbnutí opakovat že Čína (byť třeba neúmyslně) vytvořila problém, prodává neúplné řešení problému, problému se vyhýbala v podstatě celý listopad a prosinec. A součástí našeho nákupu "řešení problému z Číny", který jsme za nějakou tu miliardu pořídili, jsou i skvělé testy s chybovostí 80% to jako fakt? Do toho tam pošlou LuftJardu a já mám věřit že tam neproběhne velká "maládomů"?¨ Já chápu že teď politici musí držet hubu aby nás soudruzi nepotrestali utažením kohoutů, ale POMOC to opravdu není. Pomoc bylo když jsme jim tam posílali 10 tun zdarma. My nakupujeme zboží.

    Na druhou stranu mě strašně těší že jsem Čech protože:
    https://www.lidovky.cz/domov/cvut-muze-vyrabet-az-10-tisic-respiratoru-nejvyssi-ochrany-denne-tiskla-by-je-na-3d-tiskarna.A200323_114042_ln_domov_ele

    nebo protože:
    https://www.lupa.cz/aktuality/prusa-3d-tiskne-ochranne-stity-pro-lekare-prototypy-uz-testuje-nemocnice/

    nebo protože šije celé česko - a to nemusí být zrovna manufaktura s produkcí 100kusů denně, ale že třeba se vám někdo nabídne a zrovna tak já se nabídnu sousedům, známým, jestli nechce 2 kousky domů, že mám..

    Nejsem pyšnej na to když vidím jak se ta hradní blitka ukryla a není, nejsem pyšnej na to jak hradní blitka velebila čínský zmrdy z předtočeného projevu národu, nejsem pyšnej na českýho premiéra, kterej mě nenaplňuje nadějí a když řekne lidi nenakupujte, jdu nakoupit, protože mu nevěřím. Nejsem pyšnej na ministra zdravotnictví kterého měli sestřelit jako slabý článek řetězu úplně nastejno s hlavní hygieničkou (která neměla partajní rezistenci jako Ken).

    Překvapil Hamáček v červené mikině, který aby to ZlozmrdovoBabišovo ego uneslo vzdal vedení krizového štábu a vůbec je to jedinej z těch s "politickou odpovědností" kterým alespoň malinko ohledně tohoto věřím. A premiér bude mít státnický projev aby se ukázal jako lídr.

    Pardon, výron emocí, chtělo to ven :D
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    sfik napsal(a):

    Pardon, výron emocí, chtělo to ven :D

    Tohle naprosto chápu.

    Upozornění na další emocionální výlev :)
    Protože fakultní nemocnice nemá roušky, přidaly jsme se k HK šije roušky (já stříhám staré cejchy a zajišťuju komunikaci :) a mamka šije). Začaly jsme šít i dětské roušky na onkologii, kam berou úplně cokoli, protože mají kulový (ty malé s obrázkama jsou fakt roztomilé, ale pak mi vždycky dojde, na co to je a fialoví pejsci přestanou účinkovat). A dneska mě dost rozhodila prosba ve FB skupině od paní, která by potřebovala roušku pro miminko se SMA, protože zítra jedou do Prahy na Spinrazu (už se jí ozval někdo dříve, tak sehnala). No a pak jsem viděla Babiše na tiskovce v respirátoru té nejvyšší třídy. To mě fakt dokáže naštvat, že se plýtvá respirátorem, který by měli dostat doktoři a ne člověk, kterej je na tiskovce... a na druhou stranu paní s vážně nemocným dítětem musí shánět šitou roušku na internetech.
  • @sfik Tak zvlášť pro Miloše nemám slov, ale já celkově nemám, za co bych ho chválila :D

    Jinak na zdravotních pomůckách nemaká jenom ČVUT, ale na nano rouškách pracuje liberecká polytehnika (na tu jsem taky hrdá, v některých oborech je i lepší než ČVUT). Je to důležité nejenom pro to, že budou zásobovat nemocnice atd., ale prodej do zahraničí přitáhne do země peníze.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Já doufám, že každý, kdo zjistí, že jeho rouška či jiná zdravotnická pomůcka je z Číny, ji nepoužije, alébrž demostrativně spálí jak feministky podprdy =D

    Jako pravý Čech jsem nesmírně hrd na všechny, kteří byli, jsou a jistě ještě budou nesmírně chytří a kteří by přece všechno dělali lépe a radostněji (ač ještě nedávno pičovali krzevá sportovní akce či divadla bez diváků a "kdo že to zaplatí" nebo "to se spikla vláda s Čínou, aby zničila své nepřátele" :roll: ). Jsem hrd na hysterické výlevy okolí, pro které každé obyčejné uvolnění krku je přinejmenším rozšiřování plicního moru, soudě dle reakcí. Jsem hrd na lidi lynčující skutečně či údajné nakažené, sdílející jejich podobizny či adresy a vyhrožující jim likvidací. Jsem rád za tu samozvanou bandu připomínající pomocnou stráž SNB procházející MHD a kontrolující správně nasazené náhubky, jejichž účinnost je žádná celá nula nula nic. Jsem rád za... ale co, když výlev tak výlev aneb sranda musí bejt, i když se vám chce blejt :twisted:
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    flanker.27 napsal(a):

    ale co, když výlev tak výlev aneb sranda musí bejt, i když se vám chce blejt :twisted:

    Jo, chybějící roušky na dětské onkologii FNHK jsou vážně k popukání.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 23. března 2020
    @Krisa Když chceš rouškami opatřit deset milionů lidí, což, má-li to mít alespoň proklamovanou účinnost, znamená dvě až tři na den a hubu, nemůže tě překvapit, že začnou chybět tam, kde je jich skutečně zapotřebí. Resp. to překvapení je docela veselé. Nemůžu-li s tím nic dělat, raději se budu cítit pobaveně než si trhat vlasy a obřadně se upalovat. Ale každému s jiným pohledem ochotně dodám benzín a sirky.
  • @flanker.27 Vkladani do ust neceho co nebylo vyrceno ti jde moc dobre. Skoro jako bys jezdil do vychodnich diktatur na staze.

    Ja jen upozornuji ze aby pomoc byla pomoci mela by byt nezistna. V tomto pripade je to obchod. Preju pozehnany vecer.

    Na me rousce mimochodem made in prc neni. Jakekoliv ochranne prostredky ktere vlastnim jsou made in home.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Prostě flanker... že vás to ještě vůbec nadzvihne :)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    sfik napsal(a):

    @flanker.27 Vkladani do ust neceho co nebylo vyrceno ti jde moc dobre. Skoro jako bys jezdil do vychodnich diktatur na staze.

    Ja jen upozornuji ze aby pomoc byla pomoci mela by byt nezistna. V tomto pripade je to obchod. Preju pozehnany vecer.

    Na me rousce mimochodem made in prc neni. Jakekoliv ochranne prostredky ktere vlastnim jsou made in home.

    Mno, tak právě jsi učinil přesně to, z čeho jsi mne obvinil, ale mně to nevadí. Protože já jsem flanker a ty ani @Nevada ne :twisted:
  • AvivAviv
    upraveno 23. března 2020
    Tak když už je ta užitečnost roušek na ulici sporná, zajisté je možné ocenit sjednocení v nápomocnosti při šití a dodávání. Tenhle druh stmelování napříč krajinou a skupinami obyvatelstva není špatný. Oprášení ručních prací taky ne. Využití tiskáren a nano technologie vzbuzuje optimismus. Kritika špatného rozvrstvení se s uznáním těch, co šijou, nevylučuje. Lovci čarodějnic, kudy vítr tudy plášť a neochota ošetřit lidi s angínou jsou druhá věc. Není špatní zmínit jedno i druhé. Když čas na výlevy tak čas na výlevy a ať je tedy obrázek kompletní.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.