Různé filmy

upraveno 6. listopadu 2010 v Film a televize

Včera jsem shlédl Zlatý kompas a musím povedať, že sa mi to páčilo.

Dobrá kvalita obrazu.

Zajímaví herci (Eva Green! s dětským hlasem) a jejich výrazné výkony.

Efektní vizuální podívaná.

Četl jsem i knihu (jen první díl) a s filmovou adaptací jsem velmi spokojen.

Kdybyste žili v tom světě, jakého byste asi měli daemona? :wink:

1376377379381382394

Komentáře

  • @Nevada Počkat, oni dělají Kingsmeny znovu?
  • JoserJoser persona non grata
    upraveno 7. října 2019
    Imho Harley tady nebude tak jednorozměrná, jasná inspirace DC sérií New 52 celkem potěší a McGregor na své charisma snad utáhne i předčítání telefonního seznamu !

  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    @Denebola Ne, to je jen "prequel". Místo třetího dílu skočili dějově zpátky v čase a popisují založení agentury.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 8. října 2019
    Joser napsal(a):

    McGregor na své charisma snad utáhne i předčítání telefonního seznamu !

    Oprav si to :P
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 8. října 2019
    POJĎME MLUVIT O JOKEROVI :twisted:
    image
    Naprosto fantazie, co je asi potřeba říct, že tohle není komiksový film a není zde skoro žádná akce. Film se mnohem více podobá filmům jako Král komedie nebo Taxikář a dost si z nich půjčuje (ostatně zde hraje také Robert de Niro), ale to já nemůžu moc posoudit vzhledem k tomu, že jsem tyto klasiky bohužel neviděl (napravím :D)
    Film je úžasnou psychickou sondou do hlubin duše, ukazující Arthura Flecka z několika stran, Joaquin Phoenix je nejlepší Joker, byť je to neférové porovnání vzhledem k tomu kolik měl v tomhle filmu prostoru. Jak dokázal se vcítit do role a stát se Arthurem je něco fantastického, každá grimasa, každý pohled, každé slovo naprostá fantazie a klobouk dolů před ním jak vychrtlým se pro tohle natačení musel stát.
    Jeho postupný pád do šílenství zapřičiněný jeho vlastními psychickými problémy a absolutně příšerným okolím byl napsán skvěle. A moment kdy mu konečně pořádně hrábne se divákovi zaryje do duše. Scéna s trojí vraždou byla fantastická stejně jako taneček na záchodě, který zrcadlí finále filmu. Film nakonec skutečně krvavých scén má všehovšudy tři, ale za to stojí za to. Scéna trpaslíkem je také něco neuvěřitelného. Tolik emocí: smutek, zděšení, smích, znechucení a to všechno kombinováno v jedné scéně. A přesto se pro Arthura jedná o světlý moment, protože ušetří jediného člověka, který se k němu choval hezky.
    Důvod proč ten film je dobrý je hlavně v tom, jak ho každý může interpretovat podle sebe v tom dobrém slova smyslu, ne v tom špatném slova smyslu, kdy člověk nemá ponětí, co se stalo. Opravdu se něco z toho stalo? Byl Arthur celou dobu v Arkhamu? Vyprávěl to té černé doktorce na konci? Nebo skutečným Jokerem je někdo,kdo se Arthurem inspiroval? Možná kdokoliv z davu klaunů může být Joker?
    Snad jediný, co bych filmu vytkl je zbytečná závěrečná scéna moment, kdy měli naběhnout titulky byl, když Joker stojí na autě za ovací davu a udělá krvavý úsměv, což byl nádherný tribut Heathu Ledgerovi. Z toho měl podobný pocit jako z Thanosova posazení na konci Infinity War uspokojivé zakončení.
    Myslel jsem si, že můj život je trágedie, pak jsem si uvědomil, že to je komedie.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Který chorý mozek měl tu potřebu udělat z psychopatů hlavní hrdiny? Ať už Joker, Harley Quinn, nebo jiný podobný odpad, všichni měli zůstat maximálně jako skvělí záporáci ve filmech s kladnými "superhrdiny".
    Krisa napsal(a):

    Joser napsal(a):

    McGregor na své charisma snad utáhne i předčítání telefonního seznamu !

    Oprav si to :P
    Amen!

  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 8. října 2019
    @Nevada
    Který chorý mozek měl tu potřebu udělat z psychopatů hlavní hrdiny? Ať už Joker, Harley Quinn, nebo jiný podobný odpad, všichni měli zůstat maximálně jako skvělí záporáci ve filmech s kladnými "superhrdiny".
    Stejně chorý mozek, který měl potřebu dělat hrdiny v elasťacích pravděpodobně. Navíc ze strany DC jde o snahu napravit velký prů*er zvaný DCEU. Osobně (a očividně nejsem jediný) mi to dost imponuje, protože padouši jsou o dost zajímavější než jejich hrdinské protějšky a jak ukázal Joker svoji sólovku bez problémů utáhnou. Co se týče samotné Harley Quinn, tak ta je "záporák" opravdu s velikými uvozovkami. Ne nadarmo ji a celý ten gang v HISHE vyhodili z hospody pro padouchy :D To byl ostatně veliký problém toho filmu, byli to v podstatě klaďasoé i když brblající.
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @Tyrion Lannister
    Film se mnohem více podobá filmům jako Král komedie nebo Taxikář a dost si z nich půjčuje (ostatně zde hraje také Robert de Niro), ale to já nemůžu moc posoudit vzhledem k tomu, že jsem tyto klasiky bohužel neviděl (napravím )
    Nerad (čti: často a s vášní) rýpám, ale pokud jsi je bohužel neviděl, jak můžeš posuzovat kromě toho, že sis to někde přečetl? Neříkám, že je pravděpodobnost nějak velká, ale třeba se na to podíváš a nebude ti tvé přirovnání sedět? :-k

    Jinak film je povedený, nelze říct jinak. Za dlouho dobu působivý divácký zážitek v kině.

    Prý se mluví o pokračování. Na jednu stranu to nechci, protože tento Joker je sám o sobě výborný, na sobě stojící film, na druhou stranu pokud pomineme teorii, že je Arthur celou dobu zavřen v Arkhamu bych rád viděl nějaký film, kde je postava Jokera králem zločinu (a v tomto případě třeba i bojuje proti kapitalismu :twisted: ). Jen se tedy obávám, že ten spíš nemocný člověk na němž jsme byli v kině, by mohl utáhnout celou bandu kriminálníků. Bylo by zajímavé kdyby posloužil jen jako symbol pro pravého Jokera, který by následně ovládl masy :)
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Sagart
    Nerad (čti: často a s vášní) rýpám, ale pokud jsi je bohužel neviděl, jak můžeš posuzovat kromě toho, že sis to někde přečetl? Neříkám, že je pravděpodobnost nějak velká, ale třeba se na to podíváš a nebude ti tvé přirovnání sedět?
    Já jsem to zmínil hlavně proto, aby se vědělo, že Joker prostě není komiksový film, proto jsem použil tohle přirovnaní, o kterém se všude píše a natočili se i na to yt vide, protože to je velké nepochopení Jokera mezi lidmi, co to neviděli, že se jedná o komiksový film, i když je to v podstatě drama, u kterého by se vůbec nepoznalo, že jde komiks kdyby se změnili jména postav, lokací atd.

    P
    rý se mluví o pokračování. Na jednu stranu to nechci, protože tento Joker je sám o sobě výborný, na sobě stojící film, na druhou stranu pokud pomineme teorii, že je Arthur celou dobu zavřen v Arkhamu bych rád viděl nějaký film, kde je postava Jokera králem zločinu (a v tomto případě třeba i bojuje proti kapitalismu ). Jen se tedy obávám, že ten spíš nemocný člověk na němž jsme byli v kině, by mohl utáhnout celou bandu kriminálníků. Bylo by zajímavé kdyby posloužil jen jako symbol pro pravého Jokera, který by následně ovládl masy
    Už dlouhou dobu před premiérou se objevily drby a společném filmu Phoenixe a Patýzona, čehož se neuvěřitelně bojím, protože pokud Patyzón jako Batman nějak HODNĚ nepřekvapí, tak to nezachrání ani Phoenix.
    Já jsem pro cokoliv pokud Jokera bude hrát Phoenix pořád, napadla mne jedna teorie, která by mohla dobře posloužit, že to co vidíme v poslední scéně je opravdu skutečný Joker a celý film byl jeho vyprávění příběhu člověka, který ho inspiroval, ale protože to vypraví on, tak sám sebe promítá do role svého idola :D
    Navíc pokračování by mohlo být zajímavé v tom smyslu vidět přerod tohodle "obyčejného" psychopata v teroristu typu Joker Temného rytíře. Ostatně jak sám Joker jednou řekl: "Cožpak vypadám jako někdo, kdo má plán, já jsem pes, který se honí za auty, kdybych nějaký chytil, tak nevím co s ním." Navíc jak sám řekl Joker v The Killing Joke nic už si pořádně nepamatuje, což otvírá Jokera ještě k dalším interpretacícm :twisted:
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @Tyrion Lannister
    Už dlouhou dobu před premiérou se objevily drby a společném filmu Phoenixe a Patýzona, čehož se neuvěřitelně bojím, protože pokud Patyzón jako Batman nějak HODNĚ nepřekvapí, tak to nezachrání ani Phoenix.
    Přestože si nemyslím, že by byl "Patyzón" nějakým špatným hercem, tak mě jeho Batman pravděpodobně nechává naprosto chladným. Potenciál už vyčerpal Bale, Affleck měl tu výhodu, že šlo o jinou kapitolu Batmanova života (ať to mělo být cokoliv, tak prostě Justice league). Zde bude prostě všechno nanovo, trochu jinak a přesto stejně. Jediné, co na tom vypadá zajímavě, je příslib detektivní stránky Batmana. Ale to nic neznamená, dle zpráv to vypadá spíš jako nějaká další Marvelovka.

    Phoenixe bych s ním nespojoval. Ať k němu dají Leta, ten bude s Pattinsonem vypadat líp a Phoenixova Jokera bych dal do nějakého světa, kde zatím Batman není tak výrazný. Jasně, závěr filmu Batmana přímo slibuje, mě by spíš ale zajímal nějaký celkový úpadek města, co se dělo potom a ne nějakých o 20 let později. Nejlépe ten postupný možný přechod z Phoenixe na Ledgera (myšleno co se charakteru Jokera týče, protože oba dva se od sebe znatelně liší).

    Kdyby mělo jít pak třeba o sérii, tak klidně o nějakou dobu později i nějaký ten Killing joke (nečetl jsem, ale slyšel jsem samou chválu). Nevím ale, zda mě nějaký Batman do tohoto JCU (Joaquin cinematic universe :twisted: ) sedí.


    Taky se jednu dobu neustále objevovali zprávy, že by pořádnou dramatickou adaptaci měli dostat i jiní Batmanovi záporáci. To už mi ale přijde jako neosobité dojení značky postav, které bez Batmana povětšinou nemohou naplnit potenciál.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Sagart
    Přestože si nemyslím, že by byl "Patyzón" nějakým špatným hercem, tak mě jeho Batman pravděpodobně nechává naprosto chladným. Potenciál už vyčerpal Bale, Affleck měl tu výhodu, že šlo o jinou kapitolu Batmanova života (ať to mělo být cokoliv, tak prostě Justice league). Zde bude prostě všechno nanovo, trochu jinak a přesto stejně. Jediné, co na tom vypadá zajímavě, je příslib detektivní stránky Batmana. Ale to nic neznamená, dle zpráv to vypadá spíš jako nějaká další Marvelovka.
    Tak ono je z velké části jedno, jak dobrý je Berta herec, na tu roli se prsotě nehodí. Tom Hanks je dobrý herec, ale jako Batmana bych teda rozhodně vidět nechtěl. Doteď mi zůstává rozum stát z toho, jak se mohlo vybírat mezi ním a Houltem. Přiznám se, že téma Batmana je těžce vyčerpané a myslím si, že to hrálo velkou roli v přijetí Batman vs Superman (krom absolutního nepochopení dané postavy). Jediný, co si dovedu představit, kdy by udělal Joker film, ve kterým Batman by byl heroický antagonista, to by vůbec nemuselo být špatné.
    Phoenixe bych s ním nespojoval. Ať k němu dají Leta, ten bude s Pattinsonem vypadat líp a Phoenixova Jokera bych dal do nějakého světa, kde zatím Batman není tak výrazný. Jasně, závěr filmu Batmana přímo slibuje, mě by spíš ale zajímal nějaký celkový úpadek města, co se dělo potom a ne nějakých o 20 let později. Nejlépe ten postupný možný přechod z Phoenixe na Ledgera (myšleno co se charakteru Jokera týče, protože oba dva se od sebe znatelně liší).
    Leto podle mne už šanci nedostane, vzhledem k tomu přijetí (chudák je to dobrý herec, ale hazéli mu klacky pod nohy). Vzhledem k tomu, že Caville s Afleckem skončili, tak by se nedivil, kdyby to propojili stejně. Přinejmenším na takové úrovni, třeba podobně, co plánují pro Spider-vepře, že Phoenix bude v DCEU, ale zároveň si pojede po vlastní ose.

    Kdyby mělo jít pak třeba o sérii, tak klidně o nějakou dobu později i nějaký ten Killing joke (nečetl jsem, ale slyšel jsem samou chválu). Nevím ale, zda mě nějaký Batman do tohoto JCU (Joaquin cinematic universe ) sedí.
    Killing Joke jsme v podstatě dostali v Jokerovi jedná se o jeho komiksový origin, kde středobodem všeho je také neuspěšný komik. Těžko říct rozhodně by to musel být spíše Nolanova verze Batmana, kterou se snažil, co to šlo ukotvit v realitě než ta DCU verze. Ale uvidíme čas ukáže.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 11. října 2019
    Viděno El Camino (netflix je výborný) a není to špatný film, ale rozhodně to není tak dobrý jako seriál, přesto se podle mne jedná o příjemné byť zbytečné ohlednutí za seriál. Nejlepší na tom, byli flashbacky.
  • Krátké video o taktice speciálních jednotek, která se dostala i do akčních filmů Mozambique Drill Na kanálu Encyklopedie akčního filmu je více tématických videí od dob nezničitelných hrdinů, kteří ve fiktivních státech ( Val Verde je taky jedno z témat) kosí desítky vojáků, až po v podstatě současnost např. Johna Wicka a vliv komiksových filmů.
  • Víte, že existuje čínský Den nezávislosti Shanghai Fortress ? Čeho se člověk nedočká, ale když už jsou i ruští Avengers, tak proč ne.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 30. října 2019
    Ale tak občas může Zemi zachránit i někdo jiný než americký prezident a práškovací letadlo :)

    Na druhou stranu když jsem před rokem viděl čínskou čínskou nápodobu amícovských středovýchodních akčňáků Operace Rudé moře, tak jsem se z toho nějakou dobu vzpamatovával :)
  • Jo to jsem asi viděl. Má to zajímavou potitulkovou scénu, kdy moderní a rozhodné čínské námořnictvo někomu hrozí v Jihočínském moři - komu tam asi mohou hrozit.
  • Film Král je pro mě dost rozporuplný. Na jedné straně ukazuje drsný středověk a těžkosti vládnutí.
    Na druhou stranu není moc historicky přesný. Bitva u Azincourtu taky není vůbec historicky přesná. Navíc je to v podstatě "vykradená" bitva bastardů ze Hry.
    Výzva k souboji s Dauphinem ( který v bitvě historicky vůbec nebyl ), bitevní tlačenice, dlouhý záběr, zabití Dauphina. Ve bitvě taky postopila celá linie Angličanů, aby dostali Francouze na dostřel z luků, ale před zahájení střelby zatloukli špičaté kůly před svou linii, aby se chránili před útokem těžké jízdy. Ta scéna jak vystaví svoji těžkou pěchotu plnému náporu jízdy to by nebylo zrovna rozumný. Taky většina francouzkých rytířů útočila jako pěšáci. Ve filmu jsou všichni na koních. To že by se rytíři a angličtí ozbrojenci zbavovali brnění, je taky nesmysl. Pohybliví byli jen angličtí lučištníci, kterým došly šípy tak šli bojovat jako pěchota v pozdějších fázích bitvy. V bitevní scéně je zase dobře udělaný boj v plátovém brnění, jak používají bojová kladiva a dýky mezi pláty a do otvorů v hledí. Účinnost dlouhého,luku film nijak nezpochybňuje.
    Nabízí se srovnání s filmem Outlaw King. Outlaw King u mě vyhrává.
  • upraveno 14. listopadu 2019
    Doktor Spánek... trochu nevím, co si o tom myslet. Film má dvě a půl hodiny a část z toho jsou scény, které klidně mohly skončit ve střižně, protože neříkají nic nového o postavách ani co se týče worldbuildingu. Plus jsou dospělí herci. McGregor i Fergusovonová zvlášť si postavy užívají a berou je vážně, navíc oba mají charisma a kamera je miluje. Problém pro mě byla Abra. Její představitelka je mi nesympatická, většinu času má naprdnutý výraz, IMO ani moc dobře nehraje a navíc stěží projde i jako míšenka (což ve filmu na rozdíl od předlohy je) i s tou obhajobou, že ne všichni míšenci jsou béžoví. Vzhledem k její velké roli mi to dost kazilo dojem. Co se týče návaznosti na filmové a knižní Osvícení a jak si film poradil s jejích odlišnostmi, tak Doktor Spánek navazuje skoro výhradně na Osvícení filmové. V jedné obrovské věci to je dobře, totiž že ve fimu znova vidíme hotel Overlook, který ve filmovém Osvícení zůstal nepoškozený, zatímco v předloze shořel. Konec Doktora je tak dramatičtější než předloha. No a teď k jedné dost problematické záležitosti na konci.
    Vzhledem k tomu, že předloha není vyloženě horor, tak pro Dannyho Torrance skončí happy endem. Vypořádá se s alkoholem, ošklivým traumatem z dětství a najde i rodinu. Filmový Danny skončí stejným způsobem jako jeho otec v knižním Osvícení. Nevím, do jaké míry si to tvůrci uvědomovali, ale dávají stejné depresivní a fundamentálně špatné poselství jako Hra o trůny o Danerys - genům neutečeš. Aplaus za to bohužel nesklidí.
  • JoserJoser persona non grata
    Na příběh Jean Seberg jsem i po negativních ohlasech z Benátek a Toronta pořád zvědavý. Kristen to tady navíc moc sluší.

  • JoserJoser persona non grata
    Dotační podvod Poslední z Aporveru se přesně deset let po plánované premiéře připomíná ve druhém traileru, asi kvůli tomu, že aktuálně skončil v dražbě. Mimochodem tohle je moc hezký příběh. Nikdy nedokončený film za 250 mega, z jehož zbytků se pokouší vytřískat aspoň 18 a jehož režisér a producent Tomáš Krejčí je vychcanej jak Lázeňská veverka a pokud někdy půjde do báně, nebo mu zabaví i poslední kalhoty, vůbec mi to nebude vadit, viz. jeho zneužití pana Vlastislava Tomana při kampani ke Kruanovi na Hit Hitu.

  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!

    Pravděpodobně nejsmutnější HISHE po Loganovi, protože to ukazuje, jak všechno mohlo být jinak, kdyby se všichni k Artuhorovi chovali hezky :-(
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @Tyrion Lannister Adopce Arthura Wayneovými je sice krásný, ale naivní nápad. Nijak nepochybuji o dobrém charakteru Marty, jen si nemyslím, že by si toto Wayne mohl dovolit. Hádám, že Penny Flecková nebyla jediná zaměstnankyně, která měla nemanželské dítě :)

    Ale scéna s cedulí je zde vyobrazena pěkně. Jen to trochu kazí obraz zkašenosti New Yorských Gotthamských občanů :)

    Ale scéna ve Villain pub má něco do sebe. Přeci jen, everybody, even I, likes Jack :twisted:
  • JoserJoser persona non grata
    Justin Kurzel na konci roku servíruje další audiovizuální pecku

  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Docela se mi líbil film o Tolkienovi:
    https://www.csfd.cz/film/688771-tolkien/komentare/

    Dokonce, a to je nanejvýš překvapivé, mi poprvé nelezl na nervy Nicolas Hoult.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Viděla jsem před pár týdny Jokera. Budu v menšině, ale větší část filmu mě to hrozně moc nebavilo. Po hodně dlouhé době jsem byla v pokušení opustit sál uprostřed filmu. Až závěr to zvedl. Absolutně nechápu to všeobecné nadšení.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Nevada Celá moje rodina se cítila podobně, holt to není typ filmu pro každého :-)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 18. června 2020
    Jeheee! Už je to tady. Mashup sezóna začíná.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!


    Do kamene tesat :applause:
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Tyrion Lannister Má pravdu ten chlapec.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.