Povídka č. 2 (17. kolo) - Ice & Fire

upraveno 23. srpna 2019 v Povídky
imagePovídka č. 2 (17. kolo) - Ice & Fire

Na sever a ještě dál Téma „Námořník těžký chleba má“ Quran sledoval širý oceán všude kolem nich. Modravé hlubiny přecházely v bílou pěnu, která s tichým šploucháním narážela do přídi Quranovy lodi, jež trefně pojmenoval „Severní poběhlice“. Dodnes stále nevěděl, čí byla … celý článek

Číst celý článek zde


Komentáře

  • Moby! To byla nádhera. Krásna próza, z každej vety odkvakávala taká kľudná vrúcnosť a kúzelnosť. A člověče, takhle si nás získat s posvátným mořem, příznivcem dramatických pauz, roztomilými pověrami, opatrným Ilanem a pak ten konec... To človeku vezme vietor z plachiet. Ale se mi líbí, jak je tam ta velryba zapracována.
  • Krásná námořnická báchorka plná tajemna a pohádkového nádechu. Byl cítit ten chlad a klidné moře během polární noci, čas pro příběh na uklidnění námořníka. Jen jsem místo obrovské velryby čekal přerostlou chobotnici, krakena. Výborná povidka !!!
  • Kamael napsal(a):

    Krásná námořnická báchorka plná tajemna a pohádkového nádechu. Byl cítit ten chlad a klidné moře během polární noci, čas pro příběh na uklidnění námořníka. Jen jsem místo obrovské velryby čekal přerostlou chobotnici, krakena. Výborná povidka !!!

    Kraken by taky nebyl špatný. Ve světě Písně je to významní obludka. Ale na rozdíl od dobře speněžitelných velryb kdo a za jakým účelem by je lovil...
  • @Aviv Kraken je predátor, který se živí velrybami a sem tam se mu zachce lidského masa. A ulovit krakena by jistě přineslo nejen spoustu peněz, ale hlavně slávu napříč všemi moři. Tak jako je drakobíjec, tak by byl krakenobíjec.
  • AvivAviv
    upraveno 22. července 2019
    Ok, krakobijci ma presvedčili.
  • Nerad se zveřejňuji coby autor, ten by měl – myslím si – zůstat v tomto případě inkognito, nicméně kraken použit úmyslně nebyl. Napadl mě, avšak velryba je odjakživa majestátnější, symbol síly moře a nezkrotnosti, velký Moby Dick. Kraken je už jakýmsi způsobem „kliché“, díky Pirátům z Karibiku už jaksi „okoukané“ téma. A souhlasím s Aviv, kraken se zpeněžit moc nedá a řekl bych, že ve světě Písně ledu a ohně zabitý kraken moc slávy nepřinese, to je jako se chvástat, že „má banda zabila za Zdí obra“. Ano, určitý respekt z toho plyne, ale sláva? Pochybuji.
  • @Lhord Byl to jen momentální postřeh. Povídka byla povedená a patři za ni poděkovat a zatleskat.
  • Moc pěkné zpracovaní ''Moby Dycka'' v Západozemí. Rychlé a čtivé což se bohužel nedá říci o originalu :-D
    Zvláště atmosféra celého příběhu byla povedená. Při čtení z ní přímo sálal ten chladný klid severu i nekonečná samota otevřeného moře.
  • Tohle léto mám za sebou Bílou velrybu i Starce a moře, takže se mi autor perfektně trefil do "mořského" období :-) Oceňuji určitě inspiraci první dílem a autorovi se také povedlo skvěle navodit atmosféru ;-) Jen ten konec mi přišel příliš rychlý.
  • Souhlasím s Michelle, po úvodu bych čekala větší rozvedení tématu, klidně i několikadenní bloudění v mlze mezi krami, stoupající napětí, a pak... bílé mihnutí a nazdar :). Oceňuji hlavně originalitu, vždy se mi líbí, když někdo stvoří své postavy a svůj dílek skládačky zasadí do toho velkého Martinova světa.

    P.S.: Droboučká výhrada - slovo "bryčka" je užíváno pro kočáry, nemělo zde být spíše "bárka"?

    Bylo podivuhodné, že se tak úctyhodná kocábka ocitla v obklopení malých bryček.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Západozemský Moby? Tak proč ne, že. Ale jak tu již bylo řečeno, ten konec působil jako rychle utnutý. Klidně by to uneslo rozepsat jej ještě do jedné kapitoly. Jak si v klídku plují domů a v tom jim Moby zahraje jejich poslední koncert. A kdyby bylo po mém, tak bych to ještě zasadil mezi Ibbenské námořníky. Ti jsou lovem velryb pověstní a takových legend a historek musí mít plný ranec.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.