Různé filmy

upraveno 6. listopadu 2010 v Film a televize

Včera jsem shlédl Zlatý kompas a musím povedať, že sa mi to páčilo.

Dobrá kvalita obrazu.

Zajímaví herci (Eva Green! s dětským hlasem) a jejich výrazné výkony.

Efektní vizuální podívaná.

Četl jsem i knihu (jen první díl) a s filmovou adaptací jsem velmi spokojen.

Kdybyste žili v tom světě, jakého byste asi měli daemona? :wink:

1374375377379380394

Komentáře

  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @flanker.27 Já to chápu. Mně na tom nejvíc vadí kecy typu: "Už se těším, jak uvidím tu slečnu jako černou Ariel." Jako by barva kůže byla její hlavní kvalita.
    Ona se na Ariel docela hodí (oči a úsměv), ale všichni vidí jen kůži
  • upraveno 9. července 2019
    @Krisa Tsss, černé holky potřebují další vzor. Proč nikomu nevadí, že to budování vzorů pro barevné je už po kolikáté na úkor zrzavých kluků a holek? :twisted: Ale tak upřímně - kdyby ten příběh zasadili do exotického prostředí, tak by to dávalo smysl. Nic takového se ale nestane. Bude to přesně v tom současném trendu - tradiční evropské prostředí a všechny postavy budou při setkání s novou holkou barvoslepí. Hudbu v Malé mořské víle navíc ráda nemám, bez tragického konce je ten příběh jalový, tudíž pro mě je ten film naprosto nezajímavý.
  • SagartSagart Amo ergo sum
    Myslím že jsem taky říkal, že mi podoba černé Ariel nevadí. Je to pěkná herečka. Jen je to nepříjemné chování vůči té bílé supermachii, to je celé.
    A zvlášť pro Josera, nemám příliš v oblibě i původní animavané Disneyho pohádky, ani ne proto že něco mění, ale spíš proto, že těmi změnami ničí původní vyznění pohádek a kazí o nich představu. Například Kniha džunglí je jedna z nejhorších adaptací vůbec, porovnám li ji s původní předlohou.
    A dodávám že to není proto, že bych neměl rád změny oproti knižní předloze, jen se musí do jisté míry zachovat úcta k ní a nevytvořit špatný brak, to je celé. Proto mi třeba nevadí změny ve filmovém Pánu prstenů a dokonce i některé změny v Hobitovi, které film nijak nekazí.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Krisa Když jsem na to narazil, tak jsem koukal na csfd, co je zač, ale tam má fotogalerii z nějakého trhlého seriálu, ve kterém prostě vypadá divně, takže si nejsem jistý, jak vlastně vypadá "v civilu", tudíž ani nedokážu říct, jestli je hezká nebo ne :)

    Nejhorší na tom je, že pokud vážně chtějí černou hrdinku, tak by přece nebylo tak těžké vytvořit příběh, kde by to dávalo smysl, jako třeba v případě Pocahontas, a všichni by byli spokojení, nebylo by to "na úkor" kohokoli a působilo by to přirozeně. Jestli znáte film Belle, tak něco podobného by se dalo do pohádky předělat poměrně snadno. Ale ne, tvůrci to musí udělat tím nejhorším možným způsobem.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 9. července 2019
    flanker.27 napsal(a):

    @MonteKarstark Nemám moc přehled o všech disneyovských pohádkách mimo ty nejznámější (Sněhurka, Popelka, Šípková Růža), ale i takový Lví král je vlastně tak trochu Hamlet (aspoň tvůrci to tvrdí). Ale já proti adaptacím nic nemám, dokud jsou to adaptace.

    No tak pokud to budeme brát takhle přísně, tak vlastní originální pohádku nemá Disney žádnou. Sněhurka, Popelka, Růženka, Kráska a zvíře, Mořská víla, Herkules, Na vlásku, Princezna a žabák, Pinocchio, Peter Pan, Zvoník, Černý kotel, Pú, Bambi, Robin Hood, Tarzan, Aladdin, Kniha Junglí, Alenka a desítky dalších, tam je to jasné. Mulan je z legendy o Mulan, Pocahontas vůbec nevím, ale nějakou předlohu to tuším má. Frozen je inspirovaná Sněhovou královnou. Moana těží z Havajské mytologie a legendy o Mauim. Big Hero 6 je superhrdinský animák. Raubíř Ralph je videohra a u Zootopie by někdo mohl říct, že je to vlastně taková Farma zvířat. Takže nám tu zůstal jen Lilo a Stitch (neviděl jsem) a Bolt (vykrádačka Dášeňky).
    Na ty originální náměty si koupily Pixar (Hračky, Auta, Letadla, Příšerky, Brouci, Ryby, Létající důchodci, Emoce v hlavě, Roboti, Úžasňákovi a odvážné zrzavé Meridy). No a Ghibli pro ně taky něco dělal (Howl, Ponyo, Arrietty).
  • Jo, Pocanhontas žila, jen se odehrálo kapku jinak.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @MonteKarstark No, to je právě tak jak to bylo míněno.
  • JoserJoser persona non grata
    Obsazení zatím vypadá moc dobře https://www.imdb.com/title/tt5971474/?ref_=nm_flmg_act_1. Před Halle Bailey měli možnost hrát Ariel Chloe Grace Moretz nebo Ariana Grande, obě ale odmítli, takže vy nespokojenci si to musíte vyřídit hlavně s prvně jmenovanou, jak si mohla dovolit jako běloška odmítnout hrát bílou postavu.

    Přečetl jsem si par článků o castingu a nikde jsem neviděl, že by cíleně preferovali herečku s tmavou pletí. Prostě to tak dopadlo. A když už tady Flanker vzpomíná, já si také vzpomínám na comicsovou předlohu Mužů v černém, kde hlavním hrdinou byl bílý modrooký blonďák, kterého ve filmu hrál Will Smith. A nevzpomínám si, že by tehdy někdo řičel.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Asi proto, že komiksová předloha Mužů v černém není založena na světě, kde černá postava ve své roli a v daném prostředí působí jako pěst na oko. A nebo tím (a teď ze mě asi mluví člověk, pro kterého komiksy znamenají tak leda dost papíru na záchodě), že to pro některé není přebarvování reálií. Ano, i když je to pohádka, vznikla ve specifickém kulturním prostředí, do kterého neevropské postavy zapadají těžko. A taky to může být tím, že v té době podobné "předělávky" nevznikaly jako na běžícím pásu.
    Lidi "nekřičí", protože by byli "rasisti", ale proto, že každý má svojí mez, za kterou už ho to začne štvát. Stejně tak je nesmysl implikovat, že někdo chce někoho popotahovat před MNV za odmítnutí role, to je neargument. Ale uvážlivý casting snad není sprosté slovo. Stejně tak je legitimní požadavek, aby dílo vzniklé v určitém kulturním prostředí tomu prostředí rámcově odpovídalo a ne aby v něm Američani točili o Americe roku 2019.
  • JoserJoser persona non grata
    flanker.27 napsal(a):

    Asi proto, že komiksová předloha Mužů v černém není založena na světě, kde černá postava ve své roli a v daném prostředí působí jako pěst na oko

    Já myslím, že abychom byli věrní původním mořským pannám, tak by ji měl hrát kytovec.

    Ale žerty, byť jsou zcela na místě, stranou, právě tohle je přesně ten problém, důsledné trvání na kulturní politice identit vede k diskriminaci neprivilegovaných nebílých, že by potencionálně neměli jiné role než menšinové. Což Flanker jako bílý středostavovský heterosexuál nemůže nikdy pochopit. A to je špatně, právě takovýhle lidé mě štvou, když už jsme u toho štvaní. Z hlediska filmové kvality je na tomto lpění také úplně všechno špatně. Když se totiž bude tlačit na to, aby všechno vypadalo naprosto přesně jako v animácích, tak dostaneme 50 dalších Krásek a Zvířat nebo Alladinů, které vůbec nepotřebujeme, protože jsou úplně to samé v dobrém i špatném jako animované verze. A to nemluvím o nějaké tvůrčí svobodě, kdy si snad tvůrce může do filmu vybrat koho chce, aby odpovídal nějakého představě a záměru. Nemožnost je pak autoritářská tyranie.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    A už jsme u politického hlediska a stranické linie, to to trvalo. Ti kdož nerozumí, chvíli stojí, již stojí opodál. Tady nejde o logiku, ale o ideologii a ta na logiku kašle.

    Tak budiž řečeno jasně: Evropská minulost, řekněme středověk a raný novověk, tedy prostředí, kterému evropské pohádky nejvíce odpovídají (překvapivě) skutečně moc rolí než tzv. "menšinových" pro menšinové představitele nemá. Leč to není diskriminace, i když se ideologové můžou vzteknout.

    Tvůrčí svoboda není tvůrčí znásilňování námětů a prostředí. Není diskriminace říct, že řekněme Markéta z Anjou nebyla černá a černá představitelka se do ní hodí stejně blbě jako Kunta Kinte hraný árijcem. Postava z evropské pohádky, stvořené v jasně identifikovaném kulturním prostředí, má tomu kulturnímu prostředí pokud možno odpovídat. Už jsem jednou psal něco v tom smyslu, že pokud Hamleta bude hrát keňský svahilský ochotnický soubor, nemám nic proti tomu, aby ji sehrálo plnočerné obsazení. Ne tak, když je volba.

    P. S: Jak heterosexualita souvisí s tímhle požadavkem? kdybych byl homosexuál nebo černoch, co by to na dané věci změnilo? Udělalo by to snad z Andersenovy pohádky více multikulturní prostředí? Nikoli. Logika je jen jedna, jen ideologové jako Joser mají pořád představu, že jsou dvě a více, pro každou skupinu zvlášť, přičemž pochopitelně ta "bílá heterosexuální" je odsouzena k tomu některé věci nevidět ve správném světle ze správného úhlu a ve zcela nových souvislostech.

    Nicméně kdo naučí kytovce hrát a zpívat, a ještě k tomu na suchu, nechť se cítí být autorizován obsadit ho do role Rusalky v Národním divadle, rád se přijdu podívat.
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    @Joser všeho moc škodí, násilím protlačované přebarvování neštve lidi kvůli tomu, že by byli rasisti nebo zapšklý heterosexuálové (hanba ti, flankere!) ale kvůli tomu, že to prostě JE násilné přebarvování. Koneckonců, tvůrci se vetsinou pak sami chlubí, jak to těm ošklivým bílým nandali, když někam obsadili jinou barvu pleti.
    A jo, v Ariel to bude jako pěst na oko, pokud se to nebude celé odehrávat někde na rovníku.
    Já jsem znechucen celkem pravidelně, podívej se na Oscary předloni (?) kde se brečelo, že černoši mají málo nominací. Ale co když je to tím, že prostě ten rok nebyl žádný úžasný herec s úžasnou rolí černé pleti? Neeeee, byla to diskriminace a rasismus. *BabyRage*
    .... začíná to jít prostě do extrému a nejen že to štve normální lidi, ono to je i voda na mlýn opravdovým rasistům a extremistům. Takže to má nakonec jen a pouze negativní dopad na celou společnost. Chápeme se?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Benji napsal(a):

    hanba ti, flankere!

    :oops: :oops: :oops:
  • JoserJoser persona non grata
    @Benji No to se tedy rozhodně nechápeme, ale nechme to být. Za svými argumenty si stojím a myslím, že bych se dál jenom opakoval. Ale chápu tvé znechucení z Oscarů, já jsem z nich také znechucen, i když jinak než ty. Mohl bych se tady dlouze rozepisovat, ale opět bych opakoval už vyřčené argumenty https://a2larm.cz/2019/03/pripomente-mi-abych-se-uz-nikdy-nekoukala-na-oscary/, https://a2larm.cz/2019/03/predavani-oscaru-konec-stareho-filmoveho-sveta/ a https://a2larm.cz/2017/03/oscar-za-sexualni-obtezovani/
  • Benji napsal(a):


    Já jsem znechucen celkem pravidelně, podívej se na Oscary předloni (?) kde se brečelo, že černoši mají málo nominací. Ale co když je to tím, že prostě ten rok nebyl žádný úžasný herec s úžasnou rolí černé pleti? Neeeee, byla to diskriminace a rasismus. *BabyRage*

    Především si představ, jak by afroamerická menšina křičela, kdyby její zástupci opravdu byli obsazování do nějakých 13 % rolí, aby to teda bylo proporční. A kde je proporční zastoupení latinos, když jsme u toho? Prostě to funguje tak, že svoje si prosadí ten, kdo řve nejvíc, a dneska tak oblíbené prosazování emocí nad fakty. Tady samozřejmě už dávno nejde o to být si s někým rovný.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    A co proporční zastoupení plešatých? :twisted:
  • JoserJoser persona non grata
    Tak snad se alespoň shodneme, že dvojka Maleficent vypadá vážně hodně špatně.

  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Dosud jsem myslel, že se na ten trailer nepodívám :) Peníze se musí rýžovat i z nastavované kaše, tak zní zákon holyvůdu.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @svoa00 Protože zrzci nemají duši :P
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 10. července 2019
    @Krisa Aha, tak proto bylo teď o víkendu v Letňanech osmdesát tisíc lidí. Šli se podívat na zrzka bez duše. :-P
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    @MonteKarstark všechnu svou duši upsal hudbě, to je známo :onfire:
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
  • JoserJoser persona non grata
    Působí to na mě lepším dojmem než jednička s dvojkou dohromady, ale asi to bude tím zasazením. Já spíš čekal, že tu bude rotovat žhavá novinka o nové agentce 007 https://www.gq.com/story/lashana-lynch-james-bond Mě na téhle triviální zprávě nejvíce fascinuje, jak při její interpretaci selhala všechna naše média =D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Novinky (kdo taky jiný, že), to mají mezi hlavními zprávami dne.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Slovy Humphrey Applebyho: černá pokud možno postižená odborářka z Walesu =D
  • JoserJoser persona non grata
    Málem bych zapomněl na Nabarvené ptáče, které vypadá výborně. Tohle bude ohromná pecka



  • Ono to bude asi děsně pitomý... Ale záběry hezčí než v Midway :D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 19. července 2019
    Ač původní Topgun považuju za naprostou zhůvěřilost, musím přiznat, že jistou nostalgii a zaujetí to ve mně vyvolalo :twisted:
    A jo, rozhodně to vypadá líp než Midway. Darwinžel.
  • Ja mam pocit ze midway bude ze stejneho ranku jako Battleship ci jak se to jmenovalo. Blocknuster kde budou japonci misto mimozemstanu. Uz jen Rihanna a jeji svudne rty tam chybi.
  • Já bych teda radši viděla remake tohohle osmdesátkového filmu:
    https://www.csfd.cz/film/8897-tajemna-zare-nad-pacifikem/prehled/

    On sice koncept cestování v čase do II. světové války je i ve spoustě jiných seriálů i filmů, ale tady je ten koncept zpracovaný hodně chytře, happy end není laciný a jako malou mě na tom filmu něco hrozně fascinovalo. Přepdpokládám ale, že prostě musíme mít další předělávku něčeho, co zná každý jouda :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.