Hra o trůny - 8. série - Ice & Fire

upraveno 29. dubna 2019 v 8. řada
imageHra o trůny - 8. série - Ice & Fire

Po roční pauze je tu poslední řada…

Číst celý článek zde


1568101129

Komentáře

  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @flanker.27
    flanker.27 napsal(a):

    @Tyrion Lannister Nemohu posoudit, jaká je kvalita teď (resp. mohu jen z vtipných komentářů, které je radost číst :) ), ale já brblal ve velkém už při druhé sérii a skončil se seriálem v sérii třetí, právě pro neakceptovatelné zásahy do děje a celkově (IMO) mizernou kvalitu :)

    Brblal si ovšem nad věcí, na které spolupracoval Martin a ty změny s ním imho museli být přinejmenším konzultovány, neboť poslední epizoda ke které on napsal scénář je Leva a Růže 04x02. A co jsou neakceptovatelné zásahy do děje?
    To by se prostě ukázalo časem, kdy by Martin dohlížel na nějakou nevyhnutelně upravenou pro seriálový formát adaptaci knih. Samozřejmě je otázka na jaké formě spolupráce se domluvil na druhou stranu, i kdybych připustil, že na Martina každý s*al ještě v době, kdy byl scénaristou, tak je to pořád Martinova chyba, že si vyjednal takové podmínky.
    flanker.27 napsal(a):

    @sfik No ono když za tebou přijdou od HBO a řeknou dáme ti XY mega za práva, tak nekup neprodej to. Martin s televizí spolupracoval léta (Zóna soumraku, Krajní meze) a měl s ní dobré zkušenosti, takže neměl asi moc důvodů se tomu bránit. Taky ze začátku držel hubu a krok, až tak od té třetí série začínal být ve vyjádřeních opatrnější a nadšení z něj tak nějak vyprchávalo.

    Ostatně zástupy autorů "nepotěšených" filmovými/televizními adaptacemi svých děl jsou hodně dlouhé a různorodé, Od Sapka po Umberta Eca :)

    Takže na jednu stranu měl dobré zkušenosti a na druhou se vůbec nepoučil ani si nenastudoval ty příklady o kterých mluvíš :twisted:
    Shrňme si neodiskutovatelná fakta
    1) Martin spolupracoval na prvních čtyřech sériích, takže i kdyby s ním už tenkrát vyjébavali a zacházeli jako s odpadem, tak o těch změnách musel přinejmenším vědět. Zda-li by si domluvil takovou formu spolupráce, kdyby mohl jen držet hubu krok to je zcela také jeho chyba. Každopádně cokoliv špatného bylo v těch prvních 4. sériích, tak je na Martina protože byl součástí tvůrčího týmu. Ale pokud měl nějaký vliv, tak to špatné bylo Martinovské a proto by se časem vyjasnilo o čemž osobně nepochybuji, že je pravděpodobnější možnost (protože znovu co Martin podepisuje je jeho problém)
    2) Martin doteď nebyl schopný vydat Vichry zimy. To je další fakt, který negativně ovlivnil sérial. Ty povídáš o tom, jak měl Martin dobré zkušenosti s televizí no já věřím, že DD měli spoustu dobrých zkušeností s předlohami, co skončí dřív, což je adaptace, protože pro tohle se hledá precends horko těžko

    A jakkákoliv opatrná prohlášení jsou prostě výsledkem čehokoliv, k čemu dal Martin souhlas a takový submisivní způsob spolupráce je opravdu s podivem. A já uvedu příklad hovořící za všechny, J. K. Rowlingová s tou by si rozhodně nikdo nedovolil ona si prostě vydupala, aby herci v sérii byli především Britové měla tedy opravdu markatní vliv na ty filmy vliv u posledních dvou dílů dělala producentku a psala scénář k prequelům se vším dobrým a špatným, co k tomu patří, protože Rowlingová je o hodně horší autor než Martin a má ve spoustě věcích bordel. Tak či tak pokud je pravda ta historka, že Martin důvěřoval DD potom, co si spočítali, že R+L=J tak byl naivní. Ono Ned Stark měl určitě taky spoustu dobrých zkušenosti :twisted:

    Závěrem bych řekl, že mi Georgíkovo "little sad" nad seriálem přijde stejně smysluplné jako Sapkowskiho vztekání kvůli prachům nad hrou, díky které už stejně vydělal maljant a kde nabízený podíl předtím odmítl.
    Jeden, co píše knihu o tom, jak naivita lidi dostane do ha*zlu, sám naivně podepisuje věci. Druhý píše knihy, kde jedním z témat je nebýt chamtivý kretén se sám zachová jako chamtivý kretén. No nebyl by to nádherný svět, kdyby si autoři řídili tím, co sami píšo v těch knihách :twisted:
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @flanker.27
    flanker.27 napsal(a):

    @sfik Nevím, jestli je tu někdo hodný a někdo zlý, ale někdo z nich aspoň při psaní myslí (nepopírám, že někdy až moc :twisted: ).

    Vzhledem k pochybné kvalitě posledních dvou dílů ságy příliš myšlení očividně škodí :-P Že to bude tisíckrat lepší než seriál pokud to kdy vyjde to nepochybně, ale silně pochybuji, že se cokoliv co vyplodí kvalitativně vyrovná prvním třem dílům. Nemluvě o tom, že fanoušci byli schopni vyspekulovat pravděpodobně jakýkoliv možný výsledek a taky fakt, že Martin sám má osobně problémy zvladnou tolik postav si myslím, že ten konec byť lepší než seriál uspokojivý rozhodně nebude.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Phoebea @sfik @Crocuta
    K diskuzi Brienne x Jaime a já si tady dovedu nesouhlasit. Jedním z důležitých aspektů Jaimeho v knihách je, že je Cersei neoblomně věrný. Fakt, že by ji s někým "podvedl" v sáze pro něj může být poměrně zásadní obrat (který by ještě více zpečetil jeho rozchod se sestrou). Navíc po všech těch sračkách, kterýma prošel si Jaime zaslouží někoho, komu by na něm skutečně zaleželo a v knihách se tomu opět nejvíce bliží Brienne. Takže pokud je Kamenosrdce oba nezabije dovedu si to celkem dobře v knihách představit, přestože nemám nejmenší iluze, že DD to udělali jenom jako další ŠOK a že bychom měli být ostražití kvůli várovaní @svoa00 že je stále možné, že jede Cersei na pomoc.
  • Flankera teda obdivuju, protože seriál (asi) prokouknul hned. Já vím, že se mi nezamlouvaly změny už ve druhé sérii, ale omlouval jsem je nutným ústupkem knih ve prospěch audiovizuálního formátu. Nejvíc mi teda ale vždycky vadila ta chybějící epičnost seriálu oproti knihám. Seriál totiž vždycky působil hrozně chudě...

    No nic, po čtvrté sérii to šlo do kytek, to souhlasím s Tyrionem. Přesto některé momenty nebo sekvence z páté a šesté série byly, jsou a budou pořád famózní. A ta hudba, hmm...

    Já vzpomínám na ty časy (pomalu 15 let zpátky), když si člověk představoval, jak které postavy a místa Západozemí a Essosu vypadají. Fantazii hodně podpíraly i spousty obrázků a náčrtů dostupné na netu od různých více či méně profesionálních umělců. Kde je konec tomu, když jsem si je všechny prohlížel a porovnával s vlastní nedokonalou představou. Tady na fóru tenkrát hodně přispívali hlavně uživatelé Léto, Heavy Head a spol. Kde je jim teď konec? A copak si o seriálu a naději na vydání Vichrů asi myslí... Třeba se vrátí, až se mrazivé vichry Zimy opravdu zvednou...:-)

    No nic, přestávám s nostalgií a fňukáním. Já už jsem ohledně pokračování téhle slátaniny od HBO ztratil všechen zájem a chuť. Dokonce jsem si přečet i leaky, což bych jindy neudělal. Btw: jsou fakt neskutečně debilní, takže budou asi pravdivý. Aspoň se teda ale bude něco dít, to zase jako jo. Jediné, co mě teď zajímá je, co má být ten třetí twist (z úniků to z mého pohledu nebylo moc jasné), který Dementovi a Degenovi prozradil GRRM. A vlastně mě taky interesuje, jestli knihy opravdu jdou tím směrem, jak naznačují úniky seriálového děje. Smysl to totiž nedává.
  • No, někdy si říkám, že by bylo lepší, kdyby seriál vůbec nevznikl. Možná by už byly Vichry dávno dopsané a Martin se blížil do finále. Minimálně v posledních 2 -3 řadách seriálu není vážně o co stát.

    Na druhou stranu HBO tímhle projektem vyšlapalo cestu další generaci vysokorozpočtových fantasy a scifi seriálů jako je Zaklínač od Netflixu, LotR od Amazonu a Mandalorian od Disney. Myslím, že před tím by takové projekty asi nevznikly.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Amberjack napsal(a):

    Flankera teda obdivuju, protože seriál (asi) prokouknul hned. Já vím, že se mi nezamlouvaly změny už ve druhé sérii, ale omlouval jsem je nutným ústupkem knih ve prospěch audiovizuálního formátu. Nejvíc mi teda ale vždycky vadila ta chybějící epičnost seriálu oproti knihám. Seriál totiž vždycky působil hrozně chudě...

    To je možná až přehnané. Já první sérii taky chválil a oceňoval a nebylo to úplně upřímné. Prostě jsem si říkal "je to přece GoT, tak se mi to musí líbit." Opravdu jsem začal nad seriálem dělat kříž díky různým detailům, které mě přesvědčily o tom, že to D+D flikují na koleně. Typicky momenty, kdy se začaly postavy teleportovat po Západozemí jak se D+D hodilo, třeba když si Mel dojela pro Gendryho skrz válečné území k nepolapitelnému bratrstvu, nebo když se Malíček teleportoval na Harrenov. Stejně tak chvíle, kdy bylo patrné nejen to, jak moc scénáristi nerespektují nejen děj ( tom jsem vedl debaty hodně, když jsem se ještě díval), ale i celý lore, např. když se Robb žení a obřad se koná podle víry v Sedm. Nemluvě o tom, že i když knihy rozhodně nejsou cudné, tak seriál byl místy na můj vkus fakt oplzlý.

    Ale jak říkám, i já jsem se nechal chlácholit a trvalo mi, než jsem si přiznal, že to prostě není to, co jsem čekal. Nejsem fandou d-fense, ale líbí se mi jeho termín "leštěný prd", to je pro mě seriál.
    Amberjack napsal(a):

    Já vzpomínám na ty časy (pomalu 15 let zpátky), když si člověk představoval, jak které postavy a místa Západozemí a Essosu vypadají. Fantazii hodně podpíraly i spousty obrázků a náčrtů dostupné na netu od různých více či méně profesionálních umělců. Kde je konec tomu, když jsem si je všechny prohlížel a porovnával s vlastní nedokonalou představou. Tady na fóru tenkrát hodně přispívali hlavně uživatelé Léto, Heavy Head a spol. Kde je jim teď konec? A copak si o seriálu a naději na vydání Vichrů asi myslí... Třeba se vrátí, až se mrazivé vichry Zimy opravdu zvednou...:-)

    Přesně to mi chybí. Tuny artworků, které mohl člověk porovnávat mezi sebou nebo se svou vlastní představou. Ať už byly dokonalé nebo ne, nebo mi sedly nebo ne, bylo to dělané s láskou.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 8. května 2019

    Koukám na tohle místo seriálu a co je nejsmunější vůbec mi nic nechybí k pochopení LOL
  • upraveno 8. května 2019
    Podle mě přišel hlavní obrat v kvalitě seriálu ve chvíli, kdy se z nějakého důvodu rozhodli nesmírně zrychlit děj. Třetí i čtvrtá série zabraly každá polovinu knihy a byly plné rozhovorů, interakce s postavami, jemného a pomalého vývoje. Pak náhle někomu hráblo a rozhodli se zrychlit, což ve výsledku způsobilo spoustu teleportů a dalších nelogičností. Výrazně přibylo akce, kterou GoT prostě neumí. Nebyl čas na důsledné vysvětlování, na delší vypořádávání se s Jinými, na realističtější dobývání Západozemí, které by se nemuselo vměstnávat do jedné série.

    EDIT: Mimo jiné tím překvapili i Martina. Pamatuju se na rozhovor s ním v době čtvrté série. Na otázku, jestli se nechá předběhnout seriálem, říkal, že má ještě dvě série na Hostinu a dvě na Tanec, takže má spoustu času na dopsání.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Mikjan Je pravda, že Bouře mečů dostala dvě série a Tanec (namixovaný Hostinou) jen jednu? WTF?!!
  • upraveno 8. května 2019
    Tyrion Lannister Hostinu a Tanec podelili do piatej aj šiestej série,len rôzne porozhadzovali udalosti... do piatej hodili Jaimeho výpravu do Dornu,útoky Synov harpye v Meereene,vzburu Vrabčekov,Aryinu službu v chráme,Jonovu linku ako nového veliteľa Nočnej hliadky a Tyrionovu cestu po východe,do šiestej zase obliehanie Riavokrutu,Branov výcvik a kráľovoľbu na Železných ostrovoch.
    Samozrejme,že seriál má svoje chyby,ale to mi nezabráni v tom,aby som si pozrela aj posledné dve časti.Chcem vedieť,ako skončí príbeh. :weirwood:
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Přesto přese všechno Tanec při své tloušťce měl dostat minimálně dvě série stejně jako bouře.
  • Prvních pět sérií byly mistrovská díla. Jak by taky nebyly, když mají předlohu od talentovaného autora. Šestá série byla dobrá, sedmá strašná a osmá je odpad. Jon létá na drakovi, nikdo se tomu nediví. Tvůrci neví, co by měli s nějakými postavami dělat, tak je pošlou za Zeď. Všichni "hrdinové" jsou rázem nesmrtelní, Gendry je najednou Rivers, Sansa si s Daenerys poměřují (odpusťte mi ten výraz) péra. To že se teleportují lidé, můžu přehlížet. Ale jak se sakra přemisťují místa? Na Zimohradě mají Starbucks. Chápu, taky bych si po bitvě musela dát kávu. Daenerys má dvě různé paruky v jedné scéně. Přičítám to tomu, že přece jen jela na koni a asi silně foukalo, tak to změnilo účes. Sice nevím, jak jí to mohlo vytvořit drdol, ale proč ne. Charaktery jsou špatné.

    Tyrion: Hloupý Honza
    Sansa: Obyčejná svině, která chce dokázat, že ho má většího. Daenerys nesnáší už z principu.
    Daenerys: Od třetí série moje oblíbená postava. Nikdy by nebyla dobrá královna. Je spíš Khaleesi, než aby seděla na zadku. Ale nemuseli ji tak pokazit. Celé ty série je tam pomalu jako anděl a najednou bum. Šílená královna, která zakazuje Jonovi, aby nikomu neřekl, kdo doopravdy je.
    Arya: Otravná.
    Sam: Zabte ho někdo, prosím.
    Euron: Ehm, v knížce kdysi byl taky muž jménom Euron. Není to on, že ne?

    A co znamenal ten Zimohrad? Já chápu, že to chtěli udělat epický, ale poslat jízdu do první linie při obraně? Nemusím být ani velký stratég, abych viděla ty chyby. Smrt draka měla nahradit akci. Nepodařilo se. Draci by podle všeho měli vycítit armádu lidí. Asi měli rýmu, jinak nevím. Vyjednávání bylo taky fajn. "Hele, vzdej se. Mám tady deset chlapů a nebojím se je použít."
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Tyrion Lannister no dobre ale hostina a tanec tam sa skoro nic nerobi hlavne v tanci nie. plus mozno sa da z toho odvodit, ze to co robia postavy v knihah su skoro ciste fillery
  • @Kalam Mekhar Nevěřím, to je tak blbý, že bych to nevymyslel ani já. Vždyť to je jak z peruánské telenovely ze života chudých hispánců na hranicích peru a bolivie... Tam stačí změnit jména na Roderiko Kokotos, Pakosta Tortilles nebo Doňa Pichunda Sarabanda, a je z toho trhák všech jihoamerických televizí.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Edem
    Edem napsal(a):

    @Tyrion Lannister no dobre ale hostina a tanec tam sa skoro nic nerobi hlavne v tanci nie. plus mozno sa da z toho odvodit, ze to co robia postavy v knihah su skoro ciste fillery

    Pravda na druhou stranu třeba při Stannisově tažení se toho dělá tuny a kolik jsme toho viděli? Dvě série mohli alespoň menším rodům udělat nějakou spravedlnost.
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    @Edem kdyby Dorne nenarvali do dvou dílů, a naprosto ho nezničili
    kdyby Stannise nesejmuli během jedné bídné série
    kdyby Železným dali Victora a ne jen demotrapnouverzi Eurona
    kdyby dali prostor Kevanovi a rebelování v Řekotočí
    kdyby dali prostor spiknutí Starkovských loajalistů pod vedením Manderlyho
    ...kdyby, tak mají nádherný materiál na další tři série.
  • @Blackfish taky bych se tomu vysmál, problém je, že tyhle leaky dokonale seděly na čtvrtý díl, který už máme za sebou. Uvidíme, ale všechny leaky se shodnou s Dany, takže tady bych si byl skoro jistý.
  • upraveno 8. května 2019
    @Benji hlavně Aegon a Gryf. Dle mého nejzajimavější linka z Tance byla trestuhodně ignorována. Mohli do děje přinést dně nové hlavní postavy a tak to celé osvěžit. Navíc Gryf s jeho minulostí mohl mít úžasné flashbacky do minulosti např. s Rhaegarem.
  • @Blackfish jsem si skoro jistá, že se naprostá většina spoilerů potvrdí, hlavně co se týče Dany a Cersei,
    odpovídá to tomu, nakolik o kterých postavách D&D baví psát a u Daenerys a Jona to bude kombinace informací, co mají od Martina a zakořeněné potřeby ukázat opět divákům prostředníček ve stylu, tohle jste nečekali.... i když přesně tohle lze z dosavadního vývoje předpovědět jako nejočekávanější vývoj událostí
  • @flanker.27 no já si myslím že artworků kreslených podle knižního popisu je úplný ranec a pořád přibývají
  • upraveno 9. května 2019
    Další pěkná vysvětlovačka třetí epizody plus nastínění alternativních konců, které by byly méně stupidní a lépe vygradované a dávaly by smysl v rámci dramatického vývoje a charakterů jednotlivých postav...

    ....D&D neumí psát a jediné k čemu bych je nechala dělat scénář je reklama na kafe, to by jim šlo.
  • upraveno 9. května 2019
    Když i humorný memme dává větší smysl než seriál :D

    image
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 9. května 2019
    @Dreamer
    Dreamer napsal(a):

    Další pěkná vysvětlovačka třetí epizody plus nastínění alternativních konců, které by byly méně stupidní a lépe vygradované a dávaly by smysl v rámci dramatického vývoje a charakterů jednotlivých postav...

    ....D&D neumí psát a jediné k čemu bych je nechala dělat scénář je reklama na kafe, to by jim šlo.

    Na 120% souhlasím s tím, co říkají o motivaci Thanose a zbytek analýzy taky dobrý, palec nahoru.
    edit: Game of thrones: Brotherhood bych si dal :D
  • Crocuta Přitom by si to mohla stáhnout ty díly z ulož to, Drogon má dost slušnou Wifinu, ale třeba nerada ebooky :-)
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    upraveno 9. května 2019
    @Benji nemyslim si z toho aky je ten serial mainstream, zeby to niekoho bavilo dokonca ani hercov nie a potom by si dosiel do stavu, ze Aryu(14v serialy?) by hrala 30 rocna
  • JoserJoser persona non grata
    Autoři nikdy neměli psa...

    image
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 10. května 2019
    @Edem Vzhledem k tomu, že Bran 9000 může cestovat časem, tak v tom nevidím problém ;-)
    Do příběhu by se to zakomponovat dalo čert ví, že některé kampaně se mohli roztáhnou
    A jestli herce baví raději aby každý rozhovor byl o mužských genitaliích....
  • Trochu pozdě, ale přece se podělím - bitva draků u Zimhoradu zesvětlená tak, že je něco vidět.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.