!!!POZOR SPOILER VŠECH DÍLŮ SERIÁLU A VŠECH KNIH!!! Teorie z Písně a z Hry

Nedávno se s odvysíláním páté série objevil problém se s spoilery. V diskuzi !!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY icefire.cz/forum/discussion/51359/spoiler-teorie-ve-svete-asoiaf-pouze-knihy#latest je problém, že spoustu lidí začalo své teorie odvíjet od dění v seriálu a tím vyzrazovat děj čtenářům. Já jsme se tedy rozhodl zaměřit na skupinu, která četla všechny knihy a viděla všechny díly seriálu a chtěla by ovšem volně diskutovat. Já se tu pokusím tedy uvézt pár teorií na děj ve Vichrech Zimy. U některých s přimíchám informace ze seriálů. Prosím debatu o tom o rozdílech seriálů a knih a jak se budou moc nakonec lišit směřujte sem icefire.cz/forum/discussion/51767/spoilery-rozdily-v-serialu-spoiler-vsech-knih-a-epizod-serialu. Tenhle topic zakládám, protože chci vytvořit místo, kde se bude moct argumentovat i informacemi ze seriálu a nedocházelo k nepříjemnostem v ostatních diskuzích. Jinými slovy, chcete-li neomezeně fantazírovat, jste na správném místě. :dance: Zároveň bych poprosil, zdržte se diskuze o tom jestli je nebo není závádějící používat informace ze seriálu, když může kniha a seriál skončit různě. Bez tak se to z a) bez Vichrů nedovíme a za b) jde mi o práci se všemi dostupnými informacemi.

Zde předkládám teorie, které jsem četl na internetu, viděl zde v diskuzích nebo mne sami napadly. Neuvedu žádnou z teorií zmíněnou Starkem z Hor v jeho vláknu, ale samozřejmě je i tady účelem, aby jste vymýšleli svoje a diskutovali o všech konspiracích známých i neznámých. A konec mého vykecávání zde seznam:

1. Melisandra v Tanci zmiňuje, že k jejímu klamavému kouzlu je potřeba věc, která patří člověku, jehož podobu chce vytvořit. Mimo jiné zmiňuje váček s kůstkami. Dostala se nějak Melisandra k Davosovu váčku pro štěstí o nějž přišel na Černovodě a chce ho využít k vytvoření falešného Davose a zvýšit tak svou kontrolu nad Stannisem?
2. Brynden Tříoká Vrána je ve skutečnosti Bílý Chodec. Odpovídalo by tomu to, že se v seriálu objevil Noční Král jako jeden z Chodců, tudíž je možné, že někteří Jiní byli případně všichnni byli původně lidmi.
3. Jiní jsou ve skutečnosti změnění lidé, kteří používají černou magii. Viděli jsme, že Qyburn dokázal vytvořit nemrtvého Gregora Cleganea. Není tedy možné, že Jiní jsou původně lidé používající magii podobnou té Qyburnově?
4. Jiní původně obývali celé Západozemí, Zeď postavili na obranu proti lidem(led je elementem Jiných a z ledu je tvořená Zeď.)
5. Stannis Baratheon je valonquar, popřípadě někdo ze Starkových dětí nebo Písečných hadů. Valonquar znamená mladší bratr nebo malý bratr, ale bylo někdy řečeno čí mladší nebo malý bratr to má být? A může být valonquar i osoba ženského pohlaví_
6. R'hllor je ve skutečnosti Velký Jiný a Melisandru ovládá skrz špatné vize.
7. Noční Král se oženil s Jinou popřípadě nemrtvou ženou, aby předešel válce sňatkovou politikou, když Jiní chtěli dobýt zpátky to o co přišli.
8. Varys je bastardem Šíleného krále, proto ta vysoká pozice v radě velká důvěra, kterou mu Aerys svěřil. Příběh o dětství může být smyšlený.
9. Tyrion je ve skutečnosti dítě Aeryse a Joanny.
10. Rhaegar Targaryen byl Azor Ahai a jeho zabitím odsoudil Robert Baratheon a povstalci celé Západozemí.
11. Robert Strong má hlavu Robba Starka. Stark se dá z němčiny přeložit jako Strong = Silný
12. Pod Zimohradem spí drak, popřípadě leží mrtvý Targaryen
13. Stannis napsal růžový dopis po tom, co odhalil, že ho Melisandra oklamala s upálením Manceho Nájezdníka. Počátek nesvárů mezi Stannisem a Melisandrou v seriálu může být nahrazeno rozepřemi po upálení Shireen.
14. Aegon je potomkem Rhaegara a Lyanny a dvojče Jona.
15. Quaithe je ve skutečnosti Rhaella Targaryen matka Daenerys.
16. Oberyn otrávil Tywina stejným jedem, který použil Tyrion na Cersei ve Střetu Králů a proto byl Tywin ve svou smrtelnou noc na latríně.
17. Ser Barristan padne v bitvě u Meeren. Stejně tak Hizdar
18. Euron Greyoj je Daario.
19. Val upálí Shireen, protože vyvolá epidemii šedého lupu mezi divokými. Popřípadě Melisandra obětuje Shireen pro oživení Jona Sněha.
20. Všechno se to Nedovi zdálo a probudí se pod čarostromem zpátky na Zimohradě.
:-D
11415171920

Komentáře

  • @Tyrion Lannister Hmm, tak už budu starej dědek s pivním pupkem a dětma na krku :D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    OFF-TOPIC, ALE CHCI NĚCO ZMÍNIT, PROTO POKRAČUJI DISKUZ Z TV SERIÁLŮ O STRNGER THINGS TADY
    @svoa00
    svoa00 napsal(a):

    @Tyrion Lannister Jenom bych dodala, že u školního tance jsem si říkala, jestli se někdy v ději dostanou do roku 1987 a udělají odkaz na Hříšný tanec :D A i přes celkovou spokojenost musím říct, že epizoda Lost Sister byla první výplňková epizoda seriálu, kromě toho, že si potencionálně zadělávají na spin-off. Ty bys chtěl, aby El třeba za dvě série škrtila lidi silou mysli a uměla bojovat na meče? :D

    Tak to mne se zase Lost Sister líbilo hodně, dokonce bych řekl, že pro mne to byl nejlepší díl sezóny. Tvůrci udělali výborné odbočení z druhé dějové linie v tom nejnapínavějším momentě, což je důkaz mistrovského vyprávění a věnovali celý díl El. To byl fantastické a tady jsem si uvědomil, jak perfektně pracují Stragner Things s emocemi porovnejte si tyhle dvě setkání sester po letech

    A takhle to mělo vypadat

    Tohle je důvod, proč Stranger Things jsou úžasné a poslední série Hry o trůny úplně na ho*no. Pokud cynik Martin, kdy dopřeje setkání stárčat, doufám, že to bude víc vypadat, jako druhé video.
  • @Tyrion Lannister Sansa by brečela a Arye by vypadnula Jehla z ruky :D Jinak to D a D ve Hře o trůny zazdili a Branobotem ještě víc, ale ne že by mě to překvapilo, jejich zájem byl vždycky jinde. Od konce páté série ztratili moji důvěru úplně.
  • Pokud je to pravda v seriálu, předpokládám že to je i pravda v knihách, čili myslíte že to tak je?
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 29. ledna 2018
    @sfik Za současných okolností těžko říct, sám Martin se tuším k Nočnímu králi vyjádřil tak, že jde pouze o legendu než o osobu, která se doopravdy objeví.
    Navíc knihy na 90% neuvidíme, tak nemá cenu řešit :D
  • @sfik Velký Jiný...možná, ale Noční Král? Ne-é, ten je v knihách naprosto někde jinde, řekněme, že nikoho nezajímá, krom Staré chůvy.
  • @Tyrion Lannister @Dreamer Samozřejmě předpokládám že i v knihách bude nějaký zatím nezjevený lídr armády mrtvých (byť ne třeba NK). Jde mi o to že tohle může být poslední zvrat který i GRRM předal scénáristům.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 29. ledna 2018
    @sfik @Dreamer Jediný co mne napadá, že má v knihách s tímhle souvislost, tak je ta Melisandřina kapitola a vize, kdy Bryndena a Brandona nazve šampióny Velkého Jiného stejně jako je Stannis jejím šampiónem. Melisandra spoustu věcí předpověděla správně a spoustu špatně, je otázka o který případ se jedná tady.
    Pro knihy jsem také měl svou soukromou teorii, že Tříoká vrána nalákala Brana na Sever, protože si chce vzít jeho mladé tělo s věšteckými schopnostmi. A taky, že je ve spolku s Jinými a proto neútočí na tu jeskyni, kde bydlí. Samozřejmě to vychází z předpokladu, že Noční král = Brandon není výmyslem scénaristů a že to Mel s těma dvěma trefila správně. Ale pokud to mají z knih, tak tam to bude nějak takhle, protože v Tanci proto imho nějaký build-up je. (společně s tím, že Brandon pravdpěodobně sežral Jojena, což též mohla být Bloodravenova příprava pro převzetí jeho těla)
    Ale jak říkám tohle všechno je prostě hrozně divoká spekulace skoro ničím nepodložená. V knihách bude všechno mnohem složitější. Zejména skutečný příběh první války s Jinými, protože Martin odmítl odpovědět na to, jestli jsou Jiní zlí.
    Kdo tu válku začal před 8 000 lety? Děti lesa, kteří intrikovali proti Jiným. Lidé, co intrikovali proti Dětem lesa a nebo Jiní a Děti lesa měli společnou alianci proti lidské invazi? Spousta věcí, která bude mnohem složitější než se na první pohled zdá.
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Tyrion Lannister na to posledne nam uz odpovedal serial a podla mna to maju od Martina, ze Jinych vytvorili deti lesa.
  • @Tyrion Lannister možná to bude tak, že Bran začne nějakým způsobem zasahovat například do minulosti a spustí tím celý řetězec událostí, který povede k aktuálnímu stavu před apokalypsou místo záchrany situace je Bran prapůvodní příčinou zkázy a tříoká vrána jen prostředek a vodítko k naplnění jeho osudu :other:
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 29. ledna 2018
    @Dreamer Je to dost prapodivné. Trochu mi to připomíná Futuramu, kdy se Frey vrátil do minulosti, vyspal se s vlastní babičkou a stal se sám sobě dědečkem. =D
    A teď si vybavuji i díl Grffinových, kdy Stewie a Brian cestovali do minulosti. Stewiho předka Da Vinciho zabil jeho úhlavní nepřítel a on pak zaujal Da Vinciho místo :-D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Edem To je možný, ale v knihách to bude imho o poznání složitější.
  • upraveno 29. ledna 2018
    @Tyrion Lannister právě proto to Martina určitě napadlo :-D Stará chůva je ve skutečnosti Branova pra pra vnučka....
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Dreamer No něco mi říká, že nakonec můžeme být rádi, že ty knihy nevyjdou :-)
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Tyrion Lannister no predpokladam to asi takto, vytvorili ich deti, potom po nejakom case sa o nich zacal zaujimat ten boh(protipol k rohlikovy), oni mu zacali sluzit atd.
  • @Edem Nebo to může být výtvor, který se obrátil proti původním tvůrcům. To mi připadá jako největší pravděpodobnost
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @p1e9t9r2 no to mi nesedi, pretoze si myslim, ze tento svet ma svojich bohov skutocnych.
  • upraveno 30. ledna 2018
    @p1e9t9r2 a taky je to největší klišé :-P k seriálu takový stereotypní postup a zjednodušení sedí, od GRRM čekám víc, nebo ať to prostě nechá na fantazii čtenářů a nic nevysvětluje.
  • @Dreamer Suhlasim...nech si citatelia vymyslia skvele teorie,ktore by zrejme nenapadli ani autora, ani tych dvoch dilinov. Som zvedava,ci sa tu na fore objavi lepsi konspirator,ako lord Locker. ;-)
  • @Edem No zatím je tam jenom zmiňovali, ale nic co by dokázalo jejich existenci :P
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Sagart Ano Preston Jacobs už řešil že píseň může být postapokalyptická
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @Tyrion Lannister Fuj :D tohoto pána nesleduji, ale toto je příšerný a doufám, že tomu tak není. Post-apo nemám rád, uznávám jej, ale nejsem nijakým fanouškem, toto odhalení, by mi celkem zkazilo představy o Písni.

    Tak či onak, autor videa nijak nezmiňuje, zda myslí futuristický současný svět, či moderní dobu nějakého alternativního světa, který se po onom velkém eventu za 8000 let proměnil ve středověce stylizované Západozemí. Pokud zamýšlel naši realitu, tak nijak neřešil možnost změny podoby Země, pokud jde o nějaký alternativní svět, měl se zamýšlet do jaké míry je podobný našemu. Co mi přijde nemyslitelné je že se po velké dejme tomu nukleární zimě (či jak přesně to bylo řečeno ve videu) se společnost (jakkoliv velké množství času na to měla) zformulovala do naprosto totožné feudální společnosti jako kdysi, toto je prostě přílišná změna okolností. Už jen obálka The house of the warm ukazující postapo krajinu a osobu ve wannabe rytířském obleku mne od tohoto odrazuje. Celkový vývoj lidstva po takové katastrofě by dle mého probíhal mnoha rozličnými způsoby než aby se jen zopakoval cyklus.
    Co mne zaujala byla zmínka o Prvních lidech a jejich bronzu, kde toto bylo srovnáváno s Železnými, kteří v té době zřejmě železo používali. Narazil jsem na tom již na jiném fóru, kde ovšem jako obvykle nic nevyřešili.
    Stejně tak mnohé relikty z doby před možnou apokalypsou. Na jednu stranu zajímavá myšlenka, na druhou stranu si myslím, že různých odkazů je prostě málo. Dlouhou noc beru jako dobu temna, před kterou předpokládám existovala civilizace podobná Egyptské či Mezopotámské, případně divoké kmeny jako na většině míst té doby, kde civilizace nevzkvétala, jen ne nějaká říše budoucnosti. Na to jsem moc omezenej :D
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @Tyrion Lannister
    stejně jako mi to nepřišlo divné v Zaklínači, Malazu nebo Pánu prstenů, kdy ty světy existují mnohem déle než náš středověk.
    Někde jsem nějakou dobu četl teoretické letopočty zaklínače, počínaje onou událostí zmiňované v Bouřkové sezóně, kterou se letopočet odstartoval a která bude očividně variace na počátek našeho letopočtu. Z toho jsem vyvodil, že svět Zaklínače, pohybující se teoreticky v období pozdního středověku se možná jen delší dobu snažil vymanit z období Temna. Nehledě na to že M(N)ilfgard je země pokroku.
    Malaz jsem nečetl - nekamenujte mne prosím - nemohu tedy posoudit, jak moc to autor přehnal tam, ale co o tomto světě vím je, že je tam tak vysoké procento magie že se tam dá aplikovat klasiku, tedy že bez magie netřeba vědy.
    Co se Pána Prstenů týče, s tím se dá souhlasit, tak či onak, stále si nemyslím že délka třetího či druhého věku je srovnatelná s Martinovou osmitisícovkou. První věk je diskutabilní, ten však funguje hlavně na bázi pověstí a je zde ještě velký vliv Valar, nehledě na to, že lidé se sotva probudili. Ovšem Pán prstenů funguje hlavně jako alternativní historie naší planety Země, viz toto
    K Sentinelcům, africkým kmenům a předkolumobvským americkým civilizacím dodám, že toto jsou národu na velice nízké technologické úrovni, obzvlášť zmiňovaní Sentinelci ve své izolaci a teoretické nepotřeby vývoje přežívají s tím co mají, pokud by se o něco takového ve své uzavřenosti pokoušeli, trvalo by jim to nějakou dobu. Nemohu tvrdit, že o nich něco vím, ale předpokládám, že jde o primitivní kmeny bez nějaké vyšší úrovně kultury a vědy. Nemohou být ale srovnáváni s civilizací jejíž součástí je Citadela, mistři a vzdělaní lidé jako Tyrion který vytahuje z rukávů sedla pro malé kriplíky - civilizace Zápoadozemí je více podobná naší současné, než nějakým izolovaným domorodým kmenům, nehledě na to, že je do jisté míry globalizovaná - kontakty se Svobodnými městy, má tedy větší možnost nějakého rozvoje. Zde se dá aplikovat magie ve Valyrii, ta však již není tři století aktuální a Západozemí, neustále zmítané válkami, zdánlivě neprovedlo ani žádný militarní vývoj. Co se na tomto mohli mimo jiné podepsat je dost možná absence střelného prachu (který se snad pokud si pamatuji v písni nikde neobjevil)... Třebaže tu máme Wildfire, že :-k :-#
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 30. prosince 2018
    @Sagart
    Sagart napsal(a):

    @Tyrion Lannister Fuj :D tohoto pána nesleduji, ale toto je příšerný a doufám, že tomu tak není. Post-apo nemám rád, uznávám jej, ale nejsem nijakým fanouškem, toto odhalení, by mi celkem zkazilo představy o Písni.

    Tak či onak, autor videa nijak nezmiňuje, zda myslí futuristický současný svět, či moderní dobu nějakého alternativního světa, který se po onom velkém eventu za 8000 let proměnil ve středověce stylizované Západozemí. Pokud zamýšlel naši realitu, tak nijak neřešil možnost změny podoby Země, pokud jde o nějaký alternativní svět, měl se zamýšlet do jaké míry je podobný našemu. Co mi přijde nemyslitelné je že se po velké dejme tomu nukleární zimě (či jak přesně to bylo řečeno ve videu) se společnost (jakkoliv velké množství času na to měla) zformulovala do naprosto totožné feudální společnosti jako kdysi, toto je prostě přílišná změna okolností. Už jen obálka The house of the warm ukazující postapo krajinu a osobu ve wannabe rytířském obleku mne od tohoto odrazuje. Celkový vývoj lidstva po takové katastrofě by dle mého probíhal mnoha rozličnými způsoby než aby se jen zopakoval cyklus.
    Co mne zaujala byla zmínka o Prvních lidech a jejich bronzu, kde toto bylo srovnáváno s Železnými, kteří v té době zřejmě železo používali. Narazil jsem na tom již na jiném fóru, kde ovšem jako obvykle nic nevyřešili.
    Stejně tak mnohé relikty z doby před možnou apokalypsou. Na jednu stranu zajímavá myšlenka, na druhou stranu si myslím, že různých odkazů je prostě málo. Dlouhou noc beru jako dobu temna, před kterou předpokládám existovala civilizace podobná Egyptské či Mezopotámské, případně divoké kmeny jako na většině míst té doby, kde civilizace nevzkvétala, jen ne nějaká říše budoucnosti. Na to jsem moc omezenej :D

    Tak svět se mění mnohem rychleji v Písni než u nás právě kvůli magii, pokud Děti lesa byly schopné rozdělit Západozemí od Svobodných měst a vytvořit Šíji, aby zastavili postup lidí, tak před osmi tisíci lety mohl celý svět vypadat už tuplem úplně jinak.
    Těžko říct téhle linky se upřímně hodně bojím i v knihách a říkám si, zda tohle společně s Meerenským a Zimohradským uzlem není další věc na které se mistr zasekl. Protože v seriálu jestli pravdivá ta teorie, že Night King je Brandon z budoucnosti, tak něco podobného by se mohlo objevit v knihách, koneckonců Aerysovi ruplo v bedně poměrně náhle a na 99% v seriálu za to bude moct Brandon a v knihách bych tomu dal taky pár procent. A to že by Jiní mohli být nějakým způsobem propojení s tou futuristickou civilizací. Rozhodně to není nic, co by se nemohlo objevit. Martin totiž před psaním Písně velice rád fušoval do sci-fi :twisted:
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Sagart .
    Zde se dá aplikovat magie ve Valyrii, ta však již není tři století aktuální a Západozemí, neustále zmítané válkami, zdánlivě neprovedlo ani žádný militarní vývoj. Co se na tomto mohli mimo jiné podepsat je dost možná absence střelného prachu (který se snad pokud si pamatuji v písni nikde neobjevil)... Třebaže tu máme Wildfire, že
    Kdo potřebuje střelný prach, když má draky. Krom toho do Evropy se střelný prach dostal z Číny a tak dalece jak víme, tak v Písni žádná paralela na Čínu není (pokud se samozřejmě něco nenachází za Ašajem.
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @Tyrion Lannister
    pokud Děti lesa byly schopné rozdělit Západozemí od Svobodných měst a vytvořit Šíji
    Toto bych nebral jako stoprocentní fakt, Souhlasil bych, že přispěly, nechci však tvrdit, že jsou tvůrci finální podoby, přestože pohyb pevniny musel být zrychlený.

    Zimohradský uzel se snad vyřeší onou velkou bitvou, kterou vyhraje Stannis spojený s Theonem, následně buďto napíše on Ramsayho dopis, či jej napsal sám Ramsay ještě před bitvou, věřím ale ve výhru jediného pravého krále. K tomu dosti dopomáhá i skvělá teorie o tom jak moc velké spiknutí na Zimohradě je - video o ní tu bylo kdysi dávno postováno a velmi se mi líbila.
    Meerenský uzel bude slušný bordel, už jen proto kolik je tam roztodivných POV charakterů. Věřím však že následně se Záliv zanechá v chaosu a Danny buďto zdrhne, nebo v lepším případě bude zajata (Victarionem?).
    V teorii Aerysova zešílení věřím, zde netřeba nic dodávat. Bran jako Night king je klidně možný v seriálu, v knihách se doufám nějakého jednotného bosse za jiné nedočkáme. Stejně tak doufám, že jejich původ bude odlišný, ten seriálový je příliš suchý. Už jen proto, že v knize jsou v první kapitole popisováni jako myslící bytosti s vlastním jazykem zřejmě pohrdající lidmi. V seriálu působí jako stroje... že by ono post apo
    O Martinově temné (scifi) minulosti vím, když ale přešel na Fantasy, doufám, že se ho bude striktně držet.
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @Tyrion Lannister V Písni nemusí obdoba střelného prachu pocházet z Číny, jak už jsem někde psal, není třeba být přesný v opisování historie :D Ostatně mám dojem že před Ašajem by měly být nějaké wannabe chinesse země.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Sagart Tak zase kdo by to vymyslel v Západozemí, kde většina chytřejších mistrů se zabývá víc svíčkami nebo zombíky, než čímkoliv jiným :D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Sagart
    Meerenský uzel bude slušný bordel, už jen proto kolik je tam roztodivných POV charakterů. Věřím však že následně se Záliv zanechá v chaosu a Danny buďto zdrhne, nebo v lepším případě bude zajata (Victarionem?).
    Máme-li stále brát bordel v seriálu jako závazný, tak ano Victarion (v seriálu Yashra Theon) uspěje a odveze Daenerys do západozemí. Pravděpodobně ji donutí, protože Daenerys prostě sama od sebe se ze Zálivu nehne
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.