Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

1128129131133134143

Komentáře

  • Není, mluvíme o pěti-leté neteři.
    Ešte by som odporúčila niektoré Wilsonovej knihy. A Dada nálada od Meggan McDonald by tiež mohla byť fajn. Alebo tuto zo Slovenska Gabriela Futová. To sú také z reálneho sveta. K fantasy som už dala návrh, ale možno by som pridala Dračieho jazdca od Cornelie Funkeovej.
  • @Dreamer Já zas myslela, že Děti z Bullerbynu jsou holčičí čtení, ae naši dva raraši se u toho válejí smíchy a četli jsme to asi třikrát během půl roku. A to myslím, že máme laťku, co se kvality knih týče, docela vysoko.
  • Teď mě ťuklo, že Futová má i alespoň 1 fantasy - Naša mama je bosorka.
  • @brbr mně nějak vadila ta děcka a nebyli mi vůbec sympatičtí, nikdo z nich. Ale už si to teď vůbec nepamatuju, možná jim křivdím :)
  • Ale Lindgrenová má i jiné knížky pro děti a dost jich je hezkých... Třeba My z ostrova Saltkråkan nebo Detektiv Kalle Blomkvist (to má několik dílů) nebo Madynka, ty všechny byly moc pěkné...
  • @Bronn Kalle Blomkvist byl přezdívka Blomkvista z Milénia že ano?
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 5. listopadu 2017
    Děti z Bullerbynu byla jednou z knížek, které jsem v dětství četla pořád dokola. Stejně tak jsem od ní měla ráda ještě Ronju, dceru loupežníka.
    sfik napsal(a):

    @ Bronn Kalle Blomkvist byl přezdívka Blomkvista z Milénia že ano?

    jj
  • @sfik Jestli je to pro pětiletou holčičku, tak bych ji do fantasy ještě netlačila. Hlavně, co ji budeš kupovat, až ji bude třeba osm? :-k
    Procházela jsem dneska klukům knihovničku a přidávám další tipy: Warren XIII. (hele, to je fantasy), Kosprd a Telecí, Lichožrouti, Hilda (komiks).
    Jinak souhlas s @Nevada, doporučuju Ronju. Mimochodem, Ronja je i na cd, vypravěč je starý Hrušínský a to je úplně perfektní. Ostatně, co místo knížky audioknihu? Existuje spoustu strašidelných pohádek (Dušinka a Dušička, Hrůzostrašné pohádky od Žáčka).
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 5. listopadu 2017
    Hm, to jsi mi připomněla, jak jsme v dětství měli na gramodeskách Broučky. Strašně jsem se u toho bála. Fičení větru a skřípání si živě dokážu vybavit dodnes :)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Nevada Byli to ti, kde to namlouval třeba Marvan? Ti byli skvělí a místy opravdu strašidelní.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    @flanker.27 jj, musela jsem si to vyhledat, ale jo, jsou to oni, i ten obal si pamatuju dodnes, včetně ošoupaných vnitřních rohů :)
    http://www.muzeum-hudby.cz/vinyl-detail/broucci-marvan-filipovsky-hoger-bohdalova-smolik-4501067
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    (šmarja, to je ale nostalgie!)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Já to měl na kazetě. Ale u scény se žlunou jsem se vždycky krčil někde v koutku. Kam se hrabou horory.
  • upraveno 6. listopadu 2017
    Broučci byli předmětem mnoha mých nočních můr, stačil k tomu večerníček a ošoupaná stará knížka.
  • @Dreamer Já je neměl nikdy rád. Prostě Janinka si blbě utemovala okna a děti pak mají číst o jedný zimní tragédii :roll:
  • upraveno 15. listopadu 2017
    Četl někdo Boží blud od Dawkinse? Zatím mě to dost baví, i když je z toho hodně znát, odkud vítr vane (pozdravy z USA). Já se tedy jako ateista v ČR necítím nijak utiskována ani necítím nějakou potřebu se spojit s ostatními ateisty a propagovat ateismus. I když je pravda, že se lidé diví, že nevěřím v nic většího nad námi ani v duši, horoskopy, karty, špagetové monstrum, Ježíška, duchy, že se všichni jednou po smrti sejdeme tam nahoře případně dole. Na druhou stranu mě tyhle supernaturalistické věci nesmírně baví v rámci fantazírování a příslušných žánrů na ně navázaných: fantasy, horrory, léčitelské příručky v duchu "Sto zaručených způsobů, jak si svépomocí vyléčit rakovinu, astma a hemoroidy"... :twisted:
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Četl někdo Boží blud od Dawkinse?
    Zkus hádat :)
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Právě jsem po šesti měsících usilovné čtenářské práce dočetl všech 41 dílů série Úžasná Zeměplocha A myslím si, že byť se tu určitě už o tomto mistrovském kousku Terryho Pratchetta nejednou mluvilo, tak bych zde rád napsal své pocity ze série jako celku, což si myslím, že není úplně od věci vzhledem k tomu, že český překlad poslední knihy ze série vyšel až letos. Přiznám se měl jsem z toho smíšené pocity, nevěřil jsem úplně tomu, že by mne parodia na fantasy mohla zaujmout, ale do Vichrů zimy bylo před půl rokem a pořád je daleko a já jsem se rozhodl, že dám s Martinem závod zda stihnu přečíst Husitskou trilogii, Malaz a Zeměplochu dřív než vyjde další kniha. A musím říct, že ty knihy nejenom, že měly výborný humor, který je velmi blízký mé povaze, úžasné dobrodružné scény, ale výborné pointy a myšlenky a navíc zejména skoro až zamrazí, jak Pratchett předpověděl ve svých knihách mnohé problémy současného světa ještě předtím než se z toho staly takhle velké problémy speciálně v knihách o Ankh-Morporské městské hlídce. Taky postavy byly naprosto dokonalé. A protože tenhle cyklus je hlavně několik sérií, tak bych rád seřadil jednotlivé příběhy od těch, které se mi líbily nejvíc až po ty, které se mi líbily méně. Upozorňuji, že tenhle seznam bude zcela subjektivní a to, že některé série budou níž, tak to nebude, proto že by byly špatné, ale že se mi jiné líbily víc.
    1. Příběh Mrakoplaše alias legendární nejzbabělejší mák
    Tahle postava je prostě naprosto dokonalá a po všech těch Geraltech, Jonech Snězích, Frodech, Whiekjasiech, Harry Potterech, Antonech atd atd. je doslova závanem svěžího vzduchu. Nikdy předtím nemělo žádné fantasy charatker tak realistický, tak komplexní a v neposlední řadě tak badass. Hrdiná, který je vnitřně rozervaný mezi svou tohou stát se Arcikancléřem Neviditelné univerzity a nutkaním vzít roha pokaždé, když jde do tuhého. Knihy s Mrakoplašem mne bavily nejvíc, protože je považuji za ukázkovou parodii toho klasického hrdinského patosu a taky za svým způsobem nejdobrodružnější. Autor klasický motiv všech fantasy -výprava- a udělal si z toho nehoráznou legraci. Líbily se mi všechn, na vždy budou mít místo v mém srdci první příběhy Zeměplochy Barva kouzel a Lehké fantastično, hlavně díky Dvoukvítkovi se zavazadlem. Ale za pomyslný vrchol Mrakoplašovi ságy považuji Magický prazdroj, kdy jsem se dozvěděl, že nejlepší zbraní proti Supermágovi je půlka cihly v ponožce. Též jsou ovšem kvalitní Zajímavé časy, po kterých jsem musel potlačovat nutkání si znovu přečíst Barvu kouzel a Lehké fantastično a samozřejmě Poslední hrdina, což považuji za takové Zeměplošské Avengers, protože se zde spojily hrdinové z několika ostatních sérii. My, kdož jdeme na smrt, nechceme zemřít. Ale samozřejmě i Poslední kontinent s Nedem plechovou hlavou nezůstává pozadu a bušemenem Mrakošem nezůstavává pozadu.
    2. Příběh Smrtě alias Vilém Klika
    Pro mnohé nejlepší postava celé série a já rozhodně chápu, proč i když se u mně drží těsně za Mrakoplašem na důstojném stříbrném místě. Však taky nejlepší scény ságy jsou pro mně společné interakce Smrtě s Mrakoplašem. Napsat knihu o něm bylo naprosto dokonalé a ať už je Smrť s paní Zahořalovou, Mortem nebo Zuzanou vždycky mne dokázal pobavit. Ale zároveň speciálně u téhle série jsem několikrát byl i velmi smutný a za nejsmutnější moment celé Zeměplochy považuji scénu ANO MOHL JSEM NĚCO UDĚLAT. Zasvěcenci budou vědět. A za jeden z nejlepších duelů celé ságy považuji scénu Pět jezdců apokalypsy vs. Auditoři, přičemž v Otci prasátek pro mne Smrť, co se týče badassactví trumfl i samotného Mrakoplaše NENÍ LEPŠÍM DAR NEŽ BUDOUCNOST.
    3. Příběh Samuela Elánia a Noční hlídky
    Martin má svoji Noční hlídku, Lukjaněnko ma svoji Noční hlídku a do třetice všeho dobrého Pratchett má taky svoji Noční hlídku ve složení Velitel Elánius, chuduý policajt, co to dotáhl na vevódu, Kapitán Karotka, člověk vychovaný mezi trpaslíky, seržant Tračník, který je obdborníkem na to, projít celou svou směnu se zavřenýma očima městem a vrátit se do Pseudopolského dvora a desátník Noby Nobhlóch jediný člověk, který na to, že je člověkem potřeboval úřední papíry. A pak samozřejmě další charaktery jako Angua, Navážka a jeho Mírotvůrce, Pleskot Řiťka, Sally nebo Reginald Půlbotka. Tady bych rád odcitoval jednu pasáž z knihy Buch!:
    A pak v okamžiku, kdy si myslíte, že už to ani hoří být nemůže, a objeví se Šunkozboř a jeho hoší. Říkalo se jim hlubinní trpaslíci, trpaslíci tak fundamentální jako podkladová hornina. Objevili se před měsícem, obsadili několik domů v ulici U melasového dolu a najali si několik místních hochů, aby jim vyklidili sklepy. Byli to krakové. Elánius znal z trpasličího jazyka dost, aby věděl, že krak znamená -uznavaný místr trpasličí tradice a folklóru-. Ale Šunkozboř tyhle věci ovládl svým zvláštním způsobem. Kázal nadřazenost trpaslíků nad trolly a taky to, že každý trpaslík má kráčet ve stopách svých otců a všemi prostředy se snažit odstranit trollstvo z tváře Zeměplochy. Jak se zdálo, bylo tak napsáno v nějaké svaté knize, takže tím to bylo OK a navíc ještě nejspíš povinné. Mladší trpaslíci mu ochotně naslouchali, protože kázal o historii a osudu a používal všechna ta ostatní slova, která se vždycky vytahují, aby dodala lesku zabíjení. Bylo to chytře vymyšleno, až na to, že s tím rozum neměl co dělat. Právě takoví zlí pitomci, jako byl on byli důvodem, proč dnes člověk potkával na ulicích trpaslíky nejen s -tradičními- bojovými sekerami, ale i v těžké zbroji, s řetězy, řemdihy a těžkými meči, kteří ty zbraně nenosili jen tak, ale při každé příležitosti s nimi doslova -řinčeli-.
    Když vezmeme v potaz, že kniha Buch v originále vyšla v roce 2005, tak je to až děsivě prorocké
    4. Příběh Toničky Bolavé alias Statečné srdce
    Spousta lidí se bude divit, proč hodnotím výše sérii o Toničce nad sérii se samotnými čarodějkami. Důvody jsou především dva, za prvé kvůli naprosto dokonalé postavě Toničky Bolave, za druhé za to, že Bábi Zlopočasná je zde ukázaná v úplně jiném světle a to se mi hodně líbilo a vlastně musím nakonec dodat i za třetí a to kvůli Nac Mac Fíglům U psí nohy. Velice čtivá série s výbornými hlavními záporáky, s některými i drsnějšími scénami -otec zmlatí svou dceru tak, že potratí- a výborným humorem a hláškami, které zajišťují Nac Mac Fíglové Aj TO. Rozepisoval bych se tu dlouho, ale pokud bych měl zmínit nějako hodně dobrou scénku, je to když Fíglové zaženou víly na útěk svým zpěvem.
    5. Příběh Tří čarodějek alias Panna, Matka a Stařena
    Skvělá série a velmi čtiva Soudné sestry jsou vynikající parodií na Macbetha hláška -Kdy my se tři sejdeme znovu za noci bouřlivé. No, mne by se to hodilo příští úterý.- z toho mám výtlem do teď. Bábi Zlopočasná, speciálně Stařenka Oggová, Magráta Česnéková a ano i krátce Anežka Nulíčková. Výborné filozofování, jak čarodějky musejí stát na hraně mezi světlem a temnotou, skvělé scénky, parodie na klasické pohádky. Z hodně zajímavou scénu považuji z Carpe Jugulum, kdy Vlad ukazuje Anežce jak si jeho rodina představuje soužití s lidmi ve městečku Uberwaldu. Velice děsivé, když se nad tím člověk pořádně a dlouze zamyslí.
    6. Příběh Vlahoše von Rosreta alias nejnadanějšího podvodníka Zeměplochy
    Vynikající série, byť ji mám na posledním místě, tak mne bavila. Lord Vetinari má tady jedny z nejlepších scének celé ságy -Nadosah Pozlátko věřil ve svobodné volby leč nevěřil v anděly.- Nádhera, ať už obnovení Pošty, obnovení banky nebo Železnice byla to nádherná věc a já jsem si to náramně užil stejně tak jako sexy Krasomilu Adorátu.
    Bylo by toho pravděpdoboně mnohem více, co napsat o Zeměploše, pro osobně ten poslední půlrok byl krásně stravený čas a doufám, že si tenhle knižní maratón jedne z nejlešpích, nejkvalitnějších a především nejvtipnější série za pár let znovu zopakuji.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Tři citáty lorda Vetinariho, které mám nejraději
    1) Veliteli musíte si uvědomit, že lidé nejsou zlí kvůli tomu, že by zlým věcem říkali ano, ale kvůli tomu, že nejsou schopni říct zlým věcem ne.
    2) I v politice musíte vědět, kam se podělo kuře.
    3) Nadosah Pozlátko věřil ve svobodné volby, leč nevěřil v anděly.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Ze samostatných Zeměploch mám hodně rád Pohyblivé obrázky - flanker.27 dokonce z téhle knihy čerpá pro svoje komentáře na CSFD, fakt nekecám :-D
    a Malí Bohové u mne mají navždy také v srdci místo díky fantastické hlášce
    Ti kacíři tvrdí, že se náš svět nachází na hřbetě čtyř slonů.
    No jo, ale na čem stojí ti sloni
    Ti stojí na krunýři obří želvy.
    No dobře, ale na čem pak stojí ta želva
    KOHO ZAJÍMÁ NA ČEM STOJÍ NĚJAKÁ ŽELVA, KDYŽ OČIVIDNĚ NEEXISTUJE.
    A samozřejmě A přece želva kráčí
  • AvivAviv
    upraveno 29. prosince 2017
    Tak jsem ráda, že se líbilo.
    Já mám asi nejaraději Hlídku a Čarodějky, ale nutno ŕíct, že výběr je opravd těžký. Každá série i jednorázovky jsou brilantní.
    Třeba Noční hlídku ja opakovaně čtu v květnu. Bohužel šeřík u nás zvykne odkvést dřív, než nadejde 25. a pak se po něm člověk pídí poněkud obtížně.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Tyrion Lannister napsal(a):


    Ti kacíři tvrdí, že se náš svět nachází na hřbetě čtyř slonů.
    No jo, ale na čem stojí ti sloni
    Ti stojí na krunýři obří želvy.
    No dobře, ale na čem pak stojí ta želva
    KOHO ZAJÍMÁ NA ČEM STOJÍ NĚJAKÁ ŽELVA, KDYŽ OČIVIDNĚ NEEXISTUJE.
    A samozřejmě A přece želva kráčí

    To mě připomíná:

  • Velice prostořeké (a hodně zábavné), ale v zásadě je to jádro problému. Odkud se vše vzalo.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 29. prosince 2017
    Ze samostatných Zeměploch mám hodně rád Pohyblivé obrázky - flanker.27 dokonce z téhle knihy čerpá pro svoje komentáře na CSFD, fakt nekecám
    Myslím, že jenom u Ritchieho Excaliburukrále Artuše :)
  • Ale použils je.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 29. prosince 2017
    Jeden citát u jednoho komentáře, tedy pouze singulár :)
  • Tak to zacituj ještě u jiného filmu a bude.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    To by se ti tak líbilo, abych naplňoval vyřčené proroctví.
  • Self-fulfilling prophecies sú predsa najlepšie.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.