Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1468469471473474581

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Dreamer I když si koleduju o cenu ropáka roku, přiznávám, že též nejsem stoupenec zelené politiky :)
  • @flanker.27 k té politice dříve nebo později dojde každá země :-) Neříkám, že všechna opatření jsou ok, ale na druhou stranu vývoj jde kupředu a je třeba myslet na budoucnost, i Číňanům dochází, že doba drancování přírodních zdrojů se chýlí ke konci, protože nejsou nevyčerpatelné a pociťují důsledky "nezeleného" přístupu (znečištění zdrojů vody, eroze zemědělské půdy, nebo ekologická katastrofa Tři soutěsky). A myslet si, že člověk nemůže ovlivnit klima, je poněkud krátkozraké, globální klima dokázali změnit v minulosti i jiní živočichové, ale my si narozdíl od nich dokážeme uvědomit, že následky pro nás nemusí být vyhovující a můžeme se snažit to zpomalit, místo udržování rychlého růstu průměrných teplot. Škoda, že tohle téma pohřbívá spousta hysterických výkřiků a žvásty arogantních politiků a tím pádem dojde k odsunu palčivějších témat, protože se to smete do jedné zelené škatulky a rozumná debata končí.
    upraveno 9. února 2017
  • @flanker.27 Jenomže přesně to je jak říká Dreamer ten rozdíl který nikdo nerozlišuje a smete to do jedné zelené krabičky.
    @sfik Jenže ten problém je v tom, že prakticky veškerá "ekologická" opatření z podobných "kjótských protokolů" a pařížských dohod mi přijdou postavená na vratkých základech a ještě otočená hlavou dolů. A nebuďme naivní, jsou na to napojené obrovské peníze tak jako na cokoli jiného. Takže proč bych se měl v boji dvou a více mocných lobby stávat pěšákem na šachovnici.
  • upraveno 9. února 2017
    @flanker.27 co se solárů a řepky týče, tady je problém někde úplně jinde, řekla bych, že se to týká především naší republiky. Nebo snad v Rakousku a Německu se také osazují nekonečné lány polí řepkou a kukuřicí, nebo v Polsku? Solární elektrárny u nás stojí často na těch nejúrodnějších zemědělských půdách, stejně jako průmyslové zóny a satelity. Problém je, že u nás se všechno dělá na poslední chvíli, proto naprosto selháváme i v efektivitě čerpání oněch aktuálně nenávidění hodných dotací. Politici rychle schválí nějaké to dobro, ať se můžou prsit před veřejností a získávat bodíky u voličů. Nevěřím, že těmto rozhodnutím předchází nějaká skutečná diskuze s odbornou veřejností nebo studie, které by k něčemu byly. Kromě toho, že tyto studie potvrdí, to co naši zákonodárci chtějí slyšet a to sice, že to můžou odrbat, hlavně když to navenek zatím bude vypadat dobře.
  • upraveno 9. února 2017
    Sečteno podtrženo, myslím, že debata kolem environmentalismu a zákonů z něj vyplývajících je nutná a důležitá (třeba by pak nedocházelo k propadákům jako je právě podpora solární energie v podání našich zákonodárců), ale rozhodně to nejde s černobílým viděním ekologie a enviromentálního přístupu, jaké u nás prosazují například naši drazí prezidenti a hrdí eko-skeptici.
    @Dreamer Obávám se, že problém čerpání dotací na všemožné, často nedomyšlené plány je zcela celoevropský. jako tuhle ve Francii, když dostali dotace na chov prasat někde u moře, do kterého pak vylívali tu agresivní močku, což vyhubilo místní mořské živočichy, což zas zruinovalo rybáře, což se muselo zamáznout další dotací a tak dále.
  • upraveno 9. února 2017
  • upraveno 9. února 2017
    @Dreamer Tak to prrr ohledně evropských dotací. Jo, zneuživaly si i na nějaké hotely atd., ale to je opravdu stejné všude. Naprosto většina těch peněz něčím prospěla (největší položka byla a je oprava památek). Co se týče zdlouhavých procesů a pomalého čerpání dotací, tak o tom něco vím, protože moje sestra pracuje... na dost vysokém místě jistého úřadu. Problém je v tom, že na každý prd potřebují deset podpisů a výběrové řízení, kvůli podmínkám mají málo lidí a kvalita zaměstnanců je občas pochybná. To všechno je problém státní správy obecně. Ale hlavně je část výzev na čerpání dotací špatně vymyšlená (úzké zaměření) nebo má moc přísné podmínky.
  • upraveno 9. února 2017
    @svoa00 je fakt, že mediálně známé je spíše to nepovedené čerpání dotací :-k samozřejmě znám ze svého okolí i spoustu případů, kde dotace byly využity smysluplně a také chápu, že i zadání může mít celkem střelené podmínky (focení s vlaječkama a podobně).
    Spíš jsem narážela na ty kauzy, kde se provalí, že spousta peněz skončila v kanále a to zabolí. Napsala jsem to blbě a blbě to vyznělo, vím, že dotace mnohde pomáhají, ale taky vím, že se to v nemálo případech celkem šidí (taky pár případů z okolí a nejsou to jen dotace z EU).
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Já bych řekl, že největší problém co se týká ekologie, je zastavování úrodné půdy různými sklady a továrnami, tohle by za pár let mohl být větší problém než drancování surovinových zdrojů. Ona se ta ropa nahradit dá, ale kvalitní a vysoce úrodná černozem?
  • @Achileus k tomu si můžeš přičíst, že víc než dvě třetiny naší zemědělské půdy jsou ohroženy erozí (zejména vodní), což je obrovský problém a to řešení co navrhla naše vláda, tedy nějaké kontroly a pokuty, nevidím jako účinné. Nejvíc mě děsí ty obrovské souvislé lány polí, bez mezí a remízků, osázené řepkou a kukuřicí.
  • Navyše chemická údržba repky je príšerne toxická.
  • Dejte pokoj s politikou.. Radši mi řekněte jestli basta fidli nebo basta fidly :D
  • Hrá tu niekto Betu For Honor?
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    jo
  • https://www.novinky.cz/ekonomika/427204-cesko-ma-nejnizsi-nezamestnanost-v-evrope-brzdi-to-rust-prumyslu.html

Správně článek uvádí, že momentálně je sice nedostatek pracovníků problém, ale do budoucna to firmy přinutí k investicím do automatice a přidané hodnotě - tudíž k vyšší ceně výrobku a vyššímu platu zaměstnanců. Celkově je to příležitost vydělat víc i pro lidi z vedení, pokud nezaspí. Nemám nic proti Ukrajincům (a myslím, že si zaslouží zájem charit a ekonomickou pomoc stejně jako africké země, z nichž ty nejbohatší mají vyšší HDP na hlavu než Ukrajina), ale vozit je sem po desetitisících by nakonec přispělo k podobným problémům, jako mají Britové s Poláky.
  • upraveno 13. února 2017
    upraveno 13. února 2017
    @Amaroun Mno, podle knihy Nejistý plamen autorů Cílka a Kašíka je to (s ohledem na ony proměnné typu doba a intenzita osvětlení, úrodnost země apod.) konkrétně pro ČR 0,9 (přičemž z toho vynecháváme takové faktory jako opotřebování motoru či nutnost dovážet obilí z větší dálky), takže bych řekl, že zavádějící až chybný jsi v tomto případě ty =D
    Ono je klidně možné, že průměr pro Evropu je takový, i to je v té knize myslím uvedeno, jenže tohle je přesně ten případ, kdy nelze průměrovat dejme tomu Sicílii a Finsko. Rozdíly v podmínkách už jsou zkrátka příliš veliké.
  • @flanker.27 Aaah Cílek to je ten sociologeolog kterej rozumí všemu? :D
    @sfik V tomto případě geolog, ať je však jeho osoba vnímána jakkoli, zde jde o čistě technický údaj. Pokud máš přesný údaj opravující chybu v publikaci, sem s ním, jinak se obávám, že tato poznámka nemá význam. :)
  • upraveno 13. února 2017
    Cílka mám rád jako popularizátora vědy, ale pokud si mám vybrat tak budu věřit kolegům z univerzity Twente z Holandska. Cílkův přínos do reálné vědy je podle mne nulový, aspoň na mezinárodní úrovni.

Na druhou stranu pokud se výnos pohybuje mezi 2650kg/ha - 4400 kg/ha tak na tom ČR celkově není zas tak špatně. Území s EROEI pod 1 je minoritní. Ale zase všechno tohle jsou odhady (I ty Cílkovy), které mají zvýšit produktivitu. Aby byly přesnější, tak by to potřebovalo například remote sensing (dálkový průzkum), ale vzhledem k tomu, že byl vypuštěn druhý evropský satelit sentinel, tak se časem třeba i dočkáme. Rozhodně dobrá inspirace na vědeckou práci - dík.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.