Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1436437439441442581

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Když to vezmeme časově, tak ona kolonizace speciálně Afriky není zas až tak dlouhá záležitost. Pokud jde o celé její území, tak rozhodně krátkodobější, než kolonizace třeba Jižní Ameriky. To rozparcelování je de facto záležitost až konce 19. století a dekolonizace je zase záležitost cca 50.-70. let, takže většina těch zemí byla kolonií méně než jedno století. Výmluva na zlého massa Boba prostě neobstojí. Vemte si tu celulózku, co stavěli naši v Angole. V roce 83 je unesli, práce se zastavily a dodneška to místní nebyli schopní dostavět.
    je hezký, že se "odkolonizovali", ale od tý doby si tam diktátoři podávají dveře a ač se všichni staví do čela hnutí, jejichž názvy zní zhruba "za rovnost a demokracii/osvobozenecké hnutí/národní jednota" a podobně, tak se nakonec vyprofilují zhruba takhle:

• AvivAviv
    upraveno 19. července 2016
  • Európania sa dodnes chovajú ako predátori. Ako píšeš, silnejší ťaží zo slabších a zdiera ich, to sa nezmenilo. Afrika by potrebovala postupnú prestavbu, ktorá by však musela byť riadená zvnútra, načo jej ale chýbajú prostriedky, personálny substrát, hmotné zázemie a mnoho iného. Ale čo by sa muselo zmeniť v prvom rade, to sú ľudia samotní.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Svádět všechny problémy Třetího světa na kolonialismus mi přijde poněkud nešťastné. Koloniální mocnosti se určitě dopustily mnoha chyb, ale rozhodně nemají tak velkou vinu na problémech rozvojových zemí jak se obecně tvrdí. Naopak si myslím, že koloniální systém přinesl mnoho dobrého, zejména Britové se o svoje kolonie starali docela dobře, za jejich panství se mnohé vybudovalo - zejména železnice a továrny. Čím by byla taková Indie bez zhruba století a půl britské nadvlády? Dost pochybuji, že by se rozvíjela tak rychle. Přijde mi, že za většinu problémů si můžou místní sami. Prostě neuměli a nenaučili se zacházet s tím co jim tam Evropané zanechali.
    Ohledně kolonií ještě jedna poznámka, někteří z vás mě za to budou možná kamenovat: Myslím, že koloniální systém byl mnohdy lepší než to co je v zemích Třetího světa teď. Ať byli evropští úředníci jacíkoliv rozhodně se snažili, aby byl na jimi spravovaném území pořádek a žádné války mezi domorodci moc netrpěli a právě to je podle mě jeden z největších problémů Třetího světa. Nestabilita uvnitř států. Když se mezi sebou řežou různé etnické skupiny, tak nějaký rozvoj státu je těžko možný

@Katrina To co vyčítáš Západu dělaly v historii všechny kultury od počátku civilizace. Silnější stát prostě expandoval do sousedství a importoval tam svůj způsob života ve starověku to dělali Asyřané, Peršané, Egypťané, Řekové a Římani. Ve středověku Arabové, Turci, Křižáci a Mongolové. V novověku to dělaly snad všechny významné evropské státy. Dnes tuto politiku provozují Spojené státy a Rusko, nenápadně to zkouší Čína. Prostě násilný import kultury patří neodmyslitelně k našim dějinám. Neříkám jestli je to dobře, nebo špatně. Prostě to tak je. Můžeme s tím nesouhlasit, může se nám to nelíbit, ale to je tak vše co s tím můžeme dělat.
  • AvivAviv
    upraveno 19. července 2016
  • AvivAviv
    upraveno 20. července 2016
  • @Achileus: Naprosto s tebou souhlasím - kolonialismus byl sice krok špatným směrem, ale nejde o žádné arci-zlo. Porovnejme si víceméně kteroukoli z těch afrických "chudákůutlačovaných" zemí s Indií, která pod koloniálním útlakem "úpěla" mnohem déle a dovolil bych si říct, že je o fous jinde - právě proto, že ten kolonialismus byl ukončen relativně dobrovolně. Filipíny a ostatně i ta čína jsou na tom podobně. Když nic jiného, přinesl tam kolonialismus vzdělání a to je alfou i omegou úspěšnosti v dnešním světě.
    @Aviv: S tebou mohu souhlasit tak se skokem ze ZŠ na VŠ,... ovšem s důraznou připomínkou, že to nebylo stylem "Ano, jsi Sheldon Cooper, máš na to, aby jsi rovnou postoupil", ale stylem "Jsem největší frajer a škola mě nebaví, takže se s ní nebudu zahazovat a na tu vejšku mě dáte, jinak vás postřílím (mám chuť citovat Macha a Šebestovou s tím, že "jestli na tom vysvědčení nebudou samé jedničky, tak si to někdo šeredně odskáče)". Ano, na ZŠ jsem pár učitelů neměl rád, o pár si doteď myslím, že to byli blbci, ale kdybych se na to vykašlal, tak mě sebelepší zaplacený plzeňský VŠ titul do slušného zaměstnání nedostane (pokud má firma jen trochu dobře nastavené síto). Čili paradoxně v té Africe si myslím, že dojeli spíše na to, že kolonialismus skončil (resp. vynutili si ukončení) brzo. V moderním světě toho popravdě není moc (krom surovin), co může Afrika ostatním kontinentům nabídnout - technologii ne, levnou pracovní sílu ne (s pracovní morálkou a znalostmi je "čongové" strčí do kapsy), tak co... ? Pár špičkových atletů, protože pro to mají rasové předpoklady to fakt nevytrhne.
  • AvivAviv
    Tak teď už se asi budu muset vzdát. Moju pôvodnú predstavu ste rozdrvili neignorovateľnými faktami. Otázkou je, čo čakať od budúcnosti. Môže sa pokračovať v súčasnom trende, ale zdá sa mi, že i ten vedie k pomalému krachu. Alebo sa možno kolonialita čiastočne obnoví, ale ak to má dopadnúť ako USA misie na Blízkom východe tak amen tma. Hypoteticky by zahraničné mocnosti mohli stiahnuť úplne všetky chápadielka (charitatívne aj drancujúce) z Čierneho kontinentu a potom by sa domáci po dlhej kríze konečne rozhýbali k vlastnej aktivite, alebo šlo do kopru absolútne všetko a do Európy a okolia by sa valila taká miliarda imigrantov. V prípade miliardy imigrantov by buď došlo k záplave, ktorá by zruinovala i nás, alebo by sa hranice urpurtne a neľútostne a s ťažkými stratami bránili a spolu s ilúziami o spásiteľskosti západnej kultúry by zahynula i miliarda ľudí, z väčšej časti utečencov, ktorí by sa zaručene čiastočne vybili i navzájom, ale nás by to tiež stálo dosť. Hmm... Byť pragmatický sebec, ktorý sa teší až sa takto "vyčistí vzduch", či nebyť - to je otázka. :-k
  • @Aviv: To už je ovšem jiná a mnohem zapeklitější otázka - a neexistuje žádný jednoduchý recept. Je to podobné, jako když někdo "restituuje pole" - jasně, má svůj vlastní pozemek, který by jej mohl uživit (dejme tomu), což je "bohatství", na druhou stranu, pokud k tomu nemá vztah, tak tu půdu za pár šupů pronajme, ale pak se taky například nemůže divit, že z toho bohatne někdo jiný, kdo "to umí lépe"... Podobně s Afrikou - cesty v tom vidím tyto - když budou dostávat dotace za zelenou louku (resp. prales), je to cesta jak vyžít, ale ne jak zbohatnout, když nad sebou zvolí schopného manažera, můžou se dostat dál, ale kde vzít takového, kterého budou respektovat, který má správné znalosti a není to mistr Nahra busi cotodá? Jako co si budeme říkat, na to není recept, ale jsou zjevně recepty, které nefungují - vojensky dosazená vláda, ani "zachraňování" za každou cenu - Například reklama na Děti Unicef mě nechává klidným, pokud mají nadsazenou porodnost s tím, že jich 50% nepřežije dětství, pak zachraňovat těch 50% je fakt medvědí služba - - je to proti přírodnímu výběru, způsobí to přelidnění (to není jíslo počet obyvatel na plochu, to je stav, kdy se neuživí)... a budeme je zachraňovat podruhé, až budou chtít na lepší místo, kde není nouze o jídlo... a ano, proti Evropě budou nevzdělaní, ale jsem přesvědčen, že z "jejich" středu to je do jisté míry elita... to není dobře,... nejen pro Evropu, ale hlavně ne pro Afriku.
  • @Jay taky si myslím, že západní státy formou různých "záchranných" akcí dělají zaostalým státům medvědí službu a podílejí se tak na vzkvétání různých diktatur a tyranských režimů, stejně jako na udržování mizerné životní úrovně tamních obyvatel, na druhou stranu Afriku nelze odstřihnout od zbytku světa a všechny vymoženosti včetně léků pro elity, zbraní pro chudé a kazatelů pro všechny by si tam našly cestu stejně.
  • Tak když mluvíme o Africe...

https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Nigeria

Nigerie. Počet obyvatel v roce 1952 -30 milionů. Počet obyvatel v roce 2013 - 174 milionů. Současná porodnost je pořád 5,5 dětí na ženu a v průběhu desetiletí moc neklesala. Průměrný věk 18 let. Nevím, z jakého důvodu je máme zachraňovat, přijímat do Evropy (navíc k tomu, že jim posíláme léky a doktory) nebo dělat z jejich sociálních problémů svoje. Stejně budou bílého muže vidět jenom jako naivní chodící peněženku a nakonec křičet, že jejich situace je jeho vina, ať už bílý muž udělá cokoliv.
  • @svoa00 Věděl jsem, že ta čísla budou velká. Ale takhle? Páni. Koukl jsem třeba ještě na Pákistán, ten má za šedesát let skok o cirka 150-160 milionů. Tohle je skutečný problém. Ta země je nemůže uživit, neuživí a s přibývajícími léty jich stále více bude směřovat tam, kde očekávají "něco" pro své natažené ruky. S "eeklamou" na UNICEF se setkávám poslední dobou celkem často, mám vztah k dětem, empatie mi není vzdálená, ale tudy cesta nevede.

• upraveno 20. července 2016
    @Mellien No, chtěla jsem tím jenom naznačit, že část aktivit neziskovek a projekty placené z rozpočtu na rozvojovou pomoc jsou krátkozraké. Tím, že zachráním malého černouška před hladem, si uklidním svědomí, ale v dlouhodobém horizontu ten malý roztomilý černoušek bude mít za dvacet třicet let pět dětí, které všechny budou muset žebrat a krást a nebude pro ně místo ve škole, protože vláda musela nakoupit nové kalašnikovy. Afrika je obrovská a mohla by uživit ty čtyři miliardy lidí, které má projektované na konci století, ale to by museli Afričani efektivně využívat to, co mají k dispozici.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Pyromon GO
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Ale těch pokémonů je ve hře taky asi 120, ne? Je to jasný. Co mina to jeden pokémon. :D
    Mimochodem, slyšel jsem, že Chuck Norris už všechny pochytal... na Nokii 3310 :-k
  • @Montezuma3 a na domácí wi-fi síti :D
  • Možno niekto dúfa, že ak sa dosť nahlas a dosť často bude opakovať, že radikáli sú malá neškodná skupinka a zvyšok naši BFFS, tak o tom presvedčí i realitu. Good luck... :-|
  • @svoa00: Mohu tě ujistit, že zdaleka ne jen neziskovek, ne jen placených z rozpočtu a ne jen na rozvojovou pomoc.
    Každopádně na stejném území může (pro jednoduchost, čísla si cucám z prstu) snadno žít 10 sběračů, 100 zemědělců, nebo 10.000 lidí živených (z hlediska produkce potravin) odjinud (třeba ve městě)... Ano, nejsem potravinově soběstačný, ale je to o tom, že Tonda Zemědělec vyprodukuje toho jídla tolik, že mi jej může prodat a penězi si zaplatí něco, co sám neumí. Na druhou stranu, vzít pistoli (nebo LM) a zabavit mu všechny potraviny (má jich tolik, že mu jsou k ničemu) by mě sice nakrmilo taky,... ale je to krátkozraké, protože napřesrok by asi už nevysadil... tohle je ovšem něco, co se nikomu vnutit nedá, k tomu si musí společnost dospět. Podporovat vzdělávací systém ANO, podporovat natalitu ne, pomáhat v boji s mortalitou... no, je to hnusné, ale ne, pokud to nebude podložené formou "něco za něco" (vzdělávací systém, maximální snaha o soběstačnost, zodpovědnost). Ale to už je ono otřepané - dej člověku rybu a nasytíš jej na den. Nauč jej ryby chytat a nasytíš jej nadosmrti... Ale podmínkou pro cokoli takového by mělo být pokorné "Ano, jsou to NAŠE problémy a žádáme okolí o pomoc".
    Celkem poučné ohledně toho, jak muslimové vnímají radikalismus (ale možná to už tady bylo, v tom případě se omlouvám):

@svoa00 Mě udivuje, že pokud znají tyto hnízda hnízda islamistického radikalismu ve Francii, proč už zodpovědné úřady a policie nekonají svojí povinnost? Copak ten blbeček Valls ještě nepochopil, že s tímhle přístupem půjde Francie do kopru? Kolik občanů evropských států musí posloužit jako oběť islámskému fanatismu, aby nekompetentní politici pochopili, že mutikulti a politická koreknost nefungují? Co jsou vůbec politici ve jménu politické korektnosti přehlížet a tolerovat? Jestli to takhle bude pokračovat dál tak to pro Evropu, jak jí známe, nevypadá vůbec dobře. Scénář občanské války v západní Evropě není zase tak nereálný

@flanker.27 Mám úplně husí kůži, člověka může trochu uklidňovat, že v Norsku je muslimů "hrstka", ale co taková Francie (6000 000 muslimů), Velká Británie (4000 000 muslimů), Švédsko (500 000 muslimů), Německo (4000 000 muslimů) a Belgie (100 000 muslimů)? Někteří by mohli argumentovat,že vzhledem k celkovému počtu je to menšina. Ano je, ale je třeba si uvědomit, že tato menšina obývá především velká města, v každé západoevropské metropoli je možno dnes najít početnou muslimskou komunitu. Stačí se podívat na procentuální zastoupení muslimů v hlavních městech západní Evropy: Londýn (12,4%), Paříž (15%), Brusel (25%), Amsterdam (30%) a Berlín (14%). V mnoha velkých evropských městech je počet muslimů ještě větší
    Navíc v poslední době se objevil zajímavý fenomén, nemuslimské obyvatelstvo prchá z velkých měst na venkov. V lednu se na Idnes objevil překvapivě kvalitní článek na toto téma: http://zpravy.idnes.cz/katerina-karlsson-stockholm-pristehovalci-nasili-fwg-/zahranicni.aspx?c=A160128_185900_zahranicni_mlb
    Tento trend pokračovat, tak do pár let budou velká města v západní Evropě většinově muslimská. Kdoví jaké následky to může mit.....
  • http://echo24.cz/a/wevfX/proc-policiste-zastrelili-teroristu-z-vlaku-pta-se-zelena-politicka

Jo, měl se uplatnit brejvikovský přístup, zatknout ho a dát mu luxusní doživotí. Policejní brutalita! Musí chránit veřejnost, ale jenom takovými prostředky, které zelení a liberálové schvalují.

A co to je kristepane za dalšího kreténa, když teda ve skutečnosti měl být z Pákistánu a blábolí o tom, jak Západ zabíjí jejich ženy a děti?
  • @svoa00 propaganda dosáhla vrcholu, Muslimům zdá se ve všech koutech světa lifrují do hlavy, že za každou jejich bolístku a vřed může zlý Západ, něco podobného ostatně mezi řádky svým ovečkám naznačuje i Erdogan, chudáci, jako vnějšího nepřítele si zvolili polovinu světa.
  • @svoa00 To jsme si doma ťukali na čelo. Ta baba musí být tak vypatlaná, že se divím, jak trefí do dveří. Je to urážka všech obětí podobných útoků. Teroristé - pokud se chytí - se mají po důkladném výslechu postavit ke zdi, to mi nikdo nevymluví. Tady žádné vězení nemá nejmenší smysl... pokud nevede k jinému užitku.
    @Mellien Škoda, že se Francie zbavila Ďábelských ostrovů.....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.