Tahle pravidla nástupnictví mimo jiné znamenají, že Sansa je (legitimně) paní Severu (když budeme považovat Brana za mrtvého). Už jsem to tu psal. A ono to jde ještě dál - pokud by si Sansa někoho vzala a měli dítě, to dítě by bylo Stark. To jen k těm mnoha diskusím, jak to mělo být na Severu :-).
@JoffreyWater Tak to by žena nedědila nikdy, vždycky by dostal přednost bratránek z druhého kolena :D Ostatně i dědičkou Zimohradu měla být Sansa (když teda ona i Jon ignorovali Brana), označili ji tak Jon i Malíček.
@Pukuos Cersei lid pohrdá, viděli jsme to i v seriálu při jejím "walk of shame". Byla veřejně obviněná z cizoložství i z toho, že její děti jsou incestní bastardi, nařídila vraždění děti (hned na začátku druhé série). Veřejně ji dobrovází nemrtvé monstrum. Kdo stojí za výbuchem septa, to se asi taky proslýchá, když je jasné, kdo se tak zbavil nepřátel a nepohodlných lidí. Oficiálně se ale přiznala jenom k tomu, že jako vdova spala s Lancelem.
Jinak mě tak napadlo, jaký je podle vás pro herce učit se text ve valyrijštině nebo v dothračtině? Podle mě to musí bejt docela těžký, něco jinýho je učit se text ve svym rodnym jazyce nebo v cizím jazyce, kterej se učíte x let, a něco jinýho asi bude učit se text v jazyce, kterej existuje jenom v tom filmu, ve kterym hrajete, a o kterym jste ani nikdy v životě neslyšeli. Jako asi to nebude zrovna nic příjemnýho, když vám řeknou: „Hele, budeš tady mít kulervoucí proslov o tom, jak tvuj khalasar přepluje moře, rozseká rytíře a znásilní jejich ženy, v dothračtině.” Za tohle maj u mě ti herci celkem respekt.
@Jitka Jo já vim a chápu, že to hraní je jejich práce a musej si timhle všim poradit, ale prostě si neumim představit, že bych se měl učit nějakej text třeba ve valyrijštině :D Takže prostě u mě respekt za tohle.
Přijde mi divné, že někdo vstoupí do gardy, vzdá se majetku a nástupnictví a za pár let si řekne že ho gardování neba a chce titul a majetnictví zpátky. Takhle by to fungovat nemělo.
Mimochodem, pokud jde o dothračtinu, někde jsem četl, že pro účely (teď nevím jestli seriálu nebo knihy) byl ten jazyk opravdu vymyšlen. Základní gramatika a asi 3.000 slov. Ale možná je to úplná blbost :-).
@Borůvka Tak v seriálu je ještě Bran. Ned se v první sérii sice zmínil, že Bran děti mít nebude, ale těžko ho můžeme brát za slovo. I lidi na vozíku konec konců mají děti. Děti Sansy a případně Aryi taky můžou mít jméno po matce, příklad je lady Mormont a její dcery nebo Martellové.
Tak tedy že opravdu použije ten divokej oheň a vyhodí celé septum do vzduchu, to sem nečkál!!! Že Tommen vyskočí z okna to už vůbec ne. Cercei se vyplnila věštba do puntíku. Mladší a hezčí královna už jede (konečně!). Jon po volbě Lorda velitele opět přišel ke královskému titulu jak slepej k houslím a Sansa jenom hleděla. Arya a Varys znají umění teleportu snad líp než Malíček... Suma sumárum díl nejlepší ze všech 60...
Komentáře
ale máš pravdu Malíček by se z toho určitě vykecal i teď
@Pukuos Cersei lid pohrdá, viděli jsme to i v seriálu při jejím "walk of shame". Byla veřejně obviněná z cizoložství i z toho, že její děti jsou incestní bastardi, nařídila vraždění děti (hned na začátku druhé série). Veřejně ji dobrovází nemrtvé monstrum. Kdo stojí za výbuchem septa, to se asi taky proslýchá, když je jasné, kdo se tak zbavil nepřátel a nepohodlných lidí. Oficiálně se ale přiznala jenom k tomu, že jako vdova spala s Lancelem.
už není členem Královské gardy
A mimochodem, hezká debata, že by Kevan měl mít větší nárok na Skálu, ale teď už je to stejně jedno, protože Kevan v tom septu zařval taky.
A ve středověku měla volba šlechty v případě chybějícího dědice rozhodující slovo (což ovšem nemusí platit v ASOIAF).
Cercei se vyplnila věštba do puntíku. Mladší a hezčí královna už jede (konečně!).
Jon po volbě Lorda velitele opět přišel ke královskému titulu jak slepej k houslím a Sansa jenom hleděla.
Arya a Varys znají umění teleportu snad líp než Malíček...
Suma sumárum díl nejlepší ze všech 60...
Vždyť celá první série by si jakýkoli následující díl hravě strčila do kapsy.