@Matej Souhlasím, že rmoutit se nad tím, že si seriál jde svou vlastní cestou, je zbytečné, ale na druhou stranu většina těch dějových odboček, kdy se postavy rozhodly jít jinam, než v knize (a následně se děj knihy a seriálu rozdělil) většinou moc chytře vymyšlené nebyly. Stačí si vzpomenout na supermana Ramsaye a trapný konec Stannise před Zimohradem, nebo konec Dorne a chování Jaimeho k Cersei. Že se některé postavy rozhodnou jednat jinak než v knize mi nevadí, pokud to je odůvodnitelné. Ostatně to není případ jen GoT. @Terezička Podle mě to byl ten septon, co klábosil se Sandorem. Říkal, že byl voják, co se v něm hnulo svědomí a rozhodl se od základu změnit.
@Terezička Tak oni ty názvy dělají "vícesmyslové" :) Takže zlomený muž může být odkaz na Theona, nebo na Ohaře který byl docela polámaný když ho Briene zrychtovala, ten septon nakonec taky...
Mně se třeba do 5. série seriál hodně líbil a odchylky od knih mi až tolik nevadily, nebyly tak hrozný. Co mi do tej doby nejvíc vadilo byl Jaime (vražda bratrance, zdůrazňování toho, že Mad kinga bodl do zad, narážky na to, že bojuje akorát se starci...) a celkem Stannis, když chtěl upálit Gendryho (pokud vim, tak v knížce dost váhal a nechtěl to udělat, tak to Melisandra chtěla demonstrovat tim voodoo s pijavicema. V seriálu prostě „upalte bastarda.” Taky se moc chechtal, opravdovej Stannis se přece nikdy neusmíval.) No a pak přišla 5. série, úplný zprznění Stannise, zprznění Dorne a Ellarie, Sansa przněná psychoušem na Zimohradu... 5. série jedno velký zklamání.
@Matej copak tady někdo někdy kritizoval, že seriál není doslovným přepisem knihy? :) a dál už bych to neřešila, podobná debata tu proběhla nesčetněkrát.
Problém není to, že neopisuje doslova a přesně knihu. Problém je, že i jako stand-alone seriál má vážné problémy se scénářem. To, že byl na začátku tak dobrý a přitáhl lidi je zásluhou právě knihy, protože se ji věrně držel. Jakmile se však DaD odchýlí od knihy a vymýšlejí vlastní linky, ztrácí to často logiku a smysl. Viz Sansa na Zimohradu nebo píseční hadi v Dorne. A to ani nemluvím o zpátečnických výojích postav - viz Jaime nebo Sansa. Ale tak co, taky se na to dívám. Ale svoje očekávání nijak nepřeháním =D
A to už jsem vám říkal, že ten seriál se nedrží knih? Ne? To vám je zajímavá storka, ti scénáristi si dělají so chtějí. Jako vopravdu. Matou lidi, míchaj jabka s hruškama a maj v tom díry. Já bych všechny tyhle Hry zakázal.
Já bych zakázal měnění herců, to mě štvalo možná ještě víc. Jako ještě jsem s oběma očima přimhouřenýma schopnej to tolerovat u Hory a Tommena, kteří se v předchozích sériích objevili v pár chvilkových scénách, takže to nebylo tak hrozný, ale když třeba Daario vypadal hned v další sérii úplně jinak, tak to prostě působí strašně debilně. Je sice fakt, že ten slizoun, co ho hrál ve 3. sérii, byl fakt děsnej, ale tak když už ho tam jednou obsadili, měli ho tam nechat a pokusit se ho nějak nalíčit a učesat, aby nepůsobil tak slizkým dojmem. S tim novym hercem jsem sice spokojenej o dost víc, ale rozhodně nejsem zastáncem změny herců. Když už do tej role někoho obsadim, tak už ho v ní nechám. Omluvou je jenom smrt nebo vážnej úraz či nemoc herce.
@Drake_Rammoray To bych tolik neřešil, protože je pravda, že to by asi na obrazovce působilo spíš směšně. Myslim že už tady kdysi někdo zmínil, že ze stejnýho důvodu třeba v Pánu prstenů nechali Sarumana bílýho, než aby měnil barvy, protože by to působilo směšně.
@Monte Karstark @WhiteWalker: Máte pravdu, bylo tam toho více (ale stejně jsem si vzpomněl jen na toho Tywina)... Ovšem trvám si na tom, že mě jako diváka/čtenáře zajímá víc děj, než tyto každodenní samozřejmosti... (ačkoli vymočit se z hraničního šutru do Rakouska jsem si taky neodpustil... :o)) - ano čekal jsem že i drtivou většinu ostatních,... ale po tom seznamu začínám pochybovat... :o)
@Matej Je možné, že kdyby bylo více těchto kritiků, tak by seriál neměl klesající kvalitu. :) Já občas sklouznu k "jak to bylo v knize", ale nikdy o to neopírám kritiku seriálu. Ale mohl bych a nikdo by nic nemohl namítat, protože by to byla pouze pravdivá kritika. Důkazem může být první série GoT, která šla takřka přesně podle knih. Možná v ní nebylo tolik hezkých efektů a tvářiček, ale kvalitou byla nejvýš. Pro mě je to dostatečný důkaz, že má smysl držet se knihy. Mám známé, kterým musím pravidelně vysvětlovat děj každého dílu. Rozhodně to nejsou vygumovaní blbci, kteří nic nechápou. Akorát seriál trošku zapomíná na podstatné detaily a logiku.
Větší problém vidím v divácích, kteří občas přímo vybízejí k tomu, abych jejich fantasmagorie uvedl na pravou míru. Seriál jim dává v několika věcech dost odlišný pohled na tento náš oblíbený svět. Někteří dokonce používají i jakousi metodu dedukční, takže plodí takové nesmysly (Brienne je lepší než Ohař, Daario je superman atd. atd.), že zkrátka nezbývá nic jiného, než je odkázat na knihy.
@Gepeto tenhle výraz jsem jistě nepřinesl já a proto jej koneckonců uvádím do uvozovek :) Z tvého mini "výzkumu " jsem trochu zaskočen neboť nebyl třeba. Interpretuješ si má slova špatně. Neimplikuji že jsou všude "hejtři" - to slovo není mé. Jen že jsou zde podobní lidé. to znamená podobný rozpor kniha - seriál.
v reakci na doslovnost první série bych jen řekl že seriál se prostě vyvíjí více dynamicky než kniha. Toť vše. řekl bych že na začátku tvůrci neměli třeba jasno jak to dopadne. Je tu příliš mnoho absolutismu který je vyjadřován subjektivně. A to je snad jediná má kritika :)
@Matej a jak jinak než subjektivně bys chtěl hodnotit seriál, knihu, hudbu? :D k tomu absolutismu se ani nevyjadřuji, každý zřejmě čte, to co chce číst. Jinak jsme příliš OT, takže po tomhle už fakt mlčím.
@Matej No, on je možná taky zásadní problém v tom, že místy je prostě seriál debilní sám od sebe i v případě, že odhlédneme od knih. Třeba choreografie souboje u ToJ byla naprosto idiotská a to je ještě hodně mírné hodnocení. Teleportace a měření času v GoT obecně raději ani nezmiňuji. Taky ta logika, že Sansa veřejně rozhlašuje kdo je a to i v Údolí, když je stále po CELÉM království hledaná pro královraždu, je na naplácání přes držku scénáristům. Taky to, že Sand Snakes se nějak záhadně proplížili na loď na otevřeném moři plující z Kings Landing... prostě těch logických kiksů by se našlo strašně moc, a to nemá co dělat s tím, že "prostě to nejde jako kniha" - no nejde, ale tohle je prostě blbost sama od sebe a s knihou to nemá nic společného.
Ještě bych gepeta doplnil, když už to tu zásluhou jedné osoby zase řešíme: klidně ať si scénáristi děj upraví, pokud to má logiku, je to nějak věcně opodstatněné a zachová to reálie světa, konzistentnost charakterů a podobně. Na druhou stranu vynechat pěkný moment z knihy, dialog, atmosféru a podobně, a naplácat tam vatu/soulož/mučení, které nemají jakékoli jiné opodstatnění, než získat si vděčnost puberťáků, které děj nezajímá tak jako přebytek vlastních spermií, to není způsob, jak docílit chvály z mé strany.
@Everett_Young ještě více jsem se smál když přišla Arya do Údolí: ahoj já jsem Arya Stark a tohle je Ohař, toho asi taky neznáte...cože ? moje teta je mrtvá ? nvm tak já zase jdu :D
Komentáře
@Terezička Podle mě to byl ten septon, co klábosil se Sandorem. Říkal, že byl voják, co se v něm hnulo svědomí a rozhodl se od základu změnit.
A to ani nemluvím o zpátečnických výojích postav - viz Jaime nebo Sansa.
Ale tak co, taky se na to dívám. Ale svoje očekávání nijak nepřeháním =D
@Gepeto
Možná víc čti co jsem psal a méně si domýšlej. Nemohu reagovat adekvátně na něco co vytrháváš z kontextu. Zároveň to ber s trochou lehkosti :)
Já občas sklouznu k "jak to bylo v knize", ale nikdy o to neopírám kritiku seriálu. Ale mohl bych a nikdo by nic nemohl namítat, protože by to byla pouze pravdivá kritika. Důkazem může být první série GoT, která šla takřka přesně podle knih. Možná v ní nebylo tolik hezkých efektů a tvářiček, ale kvalitou byla nejvýš. Pro mě je to dostatečný důkaz, že má smysl držet se knihy.
Mám známé, kterým musím pravidelně vysvětlovat děj každého dílu. Rozhodně to nejsou vygumovaní blbci, kteří nic nechápou. Akorát seriál trošku zapomíná na podstatné detaily a logiku.
Větší problém vidím v divácích, kteří občas přímo vybízejí k tomu, abych jejich fantasmagorie uvedl na pravou míru. Seriál jim dává v několika věcech dost odlišný pohled na tento náš oblíbený svět. Někteří dokonce používají i jakousi metodu dedukční, takže plodí takové nesmysly (Brienne je lepší než Ohař, Daario je superman atd. atd.), že zkrátka nezbývá nic jiného, než je odkázat na knihy.
v reakci na doslovnost první série bych jen řekl že seriál se prostě vyvíjí více dynamicky než kniha. Toť vše. řekl bych že na začátku tvůrci neměli třeba jasno jak to dopadne. Je tu příliš mnoho absolutismu který je vyjadřován subjektivně. A to je snad jediná má kritika :)