Hra o trůny 6×07 – Zlomený muž - Ice & Fire

upraveno 24. srpna 2016 v 6. řada
imageHra o trůny 6×07 – Zlomený muž - Ice & Fire

Nejvyšší vrabčák se soustředí na svůj nový cíl, Jaime se střetává s hrdinou, Arya má plán a Sever je zpět ve hře. Scénář: Bryan Cogman Režie: Mark Mylod    

Číst celý článek zde


245678

Komentáře

  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Jay napsal(a):

    @GemSignor:nikoli běžné životní záležitosti jako že si musí člověk odskočit na záchod (zatím jsme byli svědky jednoho takového odskočení a to bylo dějově důležité...)

    V této sérii už dvakrát ;-)
  • @Jay Nedá mi to a jen tak namátkou si zavzpomínám na Tyrionovo močení ze zdi na severní krajiny za Zdí a také jeho vyprazdňování měchýře těsně před tím než jej hrdinný Jorah unesl pro svou vyšisovanou královnu (to bylo asi ve Volantisu, v domě určeném k obcování všeho druhu, myslím)...ze vzpomínek dále tahám (ne že bych na to byl hrdý, jen si prostě pamatuju koniny) Sandora "Ohaře" Clegana, kterýžto vykonával potřebu před soubojem s Pannou z Tarthu (a byl Aryou vyrušen) a dále na močícího Polivera a spol. (či jak se ten mučitel Tywina na Harenově jmenoval) před tou hospůdkou v lese, kde jej posléze Arya zapíchla Jehlou a Ohař chtěl všechny kuřata v hostinci. Tak, myslím, že můj s prominutím fekální výlev stačil a už si na žádnou podobnou situaci nevzpomínám. Příště snad o více povznášejících "pohnutkách" našich hrdinů. Zatím. :-)
  • Vyzera to tak, ze GRRM im toho z deja vela neprezradil. Jedina nova vec bolo stvorenie Jineho.
    Hbo vari z vody, sama vata. Vsetci sme vedeli ze Jon sa vrati, Danny nezostane niekde v prdeli s Dothrakmi, Jaime je uz uplne mimo knihu (jeho najzaujimavejsie casti vypustili), Cersei len caka, Arya stale trenuje bohvie naco..... a do konca serie sa stane uz len bitka o Zimohrad a suboj pre Cersei.
  • K epizodě The broken man:

    Plusové body:
    + Sandor "Ohař" Clegane, nečekaně příchozí, ale potěšující (snad se potká znovu s Bronnem), v knize snad neobživne (i když zde je jeho osud nejasný)
    + samozřejmě lady 62 good men, její odvaha a smysl pro čest (vede své vazaly do nejisté bitvy), mladické nadšení a chuť se nechat stáhnout z kůže
    + evidentní růžičkové znamení Margery její ultimativní bábyně, že není zblbnutá vrabčákem a snaží si prostě zachránit si pozadí
    + Ollena "královna Trnů" moudře promlouvající ke ztracené královně regentce dříve tak skvělé a chytré manipuláturce Cersei proměněné ve Walk of shame v bezduchou a rozplyzlou loutku pochodující po Red keep sem a tam s Robertem "The Mountain" Strongem zapáchajícím podsvětím
    + Black Fish versus Jaime (pěkně s Králokatem vytřel podlahu ehm... hradní příkop)- jako vítěz prozatím Tully, ale kdoví na jak dlouho (teorie: buď se vzdá s tím, že své muže a sebe dopraví naoko na Zeď a pomůže ve skutečnosti Sanse a nebo opět zdrhne pod rouškou tmy jako minule-tehdy ovšem ze Dvojčat)
    + Bronn - co věta to hláška co dá tesat do kamene, D&D se zřejmě snažili fanouškům vynahradit jeho dlouhou absenci - jen víc a houšť (mohl by se utkat s Brienne, která opět unese Jaimeho :-D , nééé ftipkuju)
    - opětovné pomrknutí Nejvyššího vrabčáčka na Margery (jo jo udělej si fakana a já si jej vychovám podle sebe ty Tyrellská lůzo ;-) )

    Pár mínusů:
    - Arya - i když tady si myslím, že to není tak jak nám to bylo znázorněno (viz. z min. sezóny tvář Aryi na domněle mrtvém Jacqenovi)
    - Jaime - neubráním se srovnání knižního a seriálového - v knize na Cersei kašle (spálený dopis), chová se jako velitel, se všemi vyjednává jako o život, je prostě jako Tywin v nejlepších letech a v seroši: no pěkně setře Freye, ale s tím Bryndenem se nechá zatlačit a v ukázce na další díl - Cerseina loutka, stále jej ovládají city a pocity (ovšem na druhou stranu je to opodstatněné páč v knize si nechala obdělávat zahrádku Černokotlýma atd. a vyšlo to najevo čili Jaime žárlil a vzdal se jí)
    - Cersei - kde je ta ultimativní ničeho neštítící se manipulátorka? zlomená a osamělá, bez opory a bez plánu, ale těší se na: Volím násilí :-)


    Obecně:

    - štvou mě scénáristi, jak tam vždy na silu narvou nějakou zkratkovitou scénu odkudkoliv a vy se s tím lidi poperte, akorát mě to na*ere
    - Nejvyšší vrabec - na jednu stranu je ultimátní fanatik hrající si na Svatého otce a na druhou po moci bažící parchant a ultimátní fanatik (herec je skvostný - vždy v tom jeho pohledu vidím tu manipulativní mocichtivou dušičku), mám z něj pocity rozporuplné ovšem převažuje přání mu naordinovat prázdniny u strýčka Ramzího nebo návštěvu u Mrtvého moře (ehm... u nemrtvé Hory)
    - jak pořád používám slovo ultimativní ;-)
    - kašlu na negativa a pojďme na závěrečné díly, ze kterých nám spadne čelist do polívky
  • @Svetlana A možná spadne Zeď :-)
  • Denebola napsal(a):

    Jak epizoda začala, tak jsem si říkala, jestli se nedívám na nějaký jiný seriál =D

    Taky jsem v první chvíli koukala a říkala si, co jsem to proboha pustila, co je to tam za vesničany? :-)
    Denebola napsal(a):

    Přikláním se k tomu, že v knize Ohař znovu neoživne

    Přesně si nevybavuju, jak to bylo v kinze, ale konkrétně popsaná smrt Ohaře tam nebyla ne? Tudíž oživnout asi ani nemůže, když prakticky nemáme potvrzeno, že zařval :-)
  • Když si tak čtu komentáře na Edně a pak tady, tak mám skoro dojem že se jedná o ty samé lidi :) Minulou sezónu jsem vynechal a nekomentoval, nebylo moc co a v závěru série jsem neměl moc sílu se ještě hádat se zarytými hejtry. Obecně seriál vnímám tak že prochází vývojem. Je to vidět na kostýmech, zbrojích, lokacích a dalších věcech. Samozřejmě v průběhu těch let scénáristé a producenti přišli na to co je pro diváka lákavé a co už méně a snaží se některé scény prodat komerčním způsobem..šokující úmrtí, nahota, sem tam brutalita... Já osobně na to příliš nehledím, seriál se mi líbí jako "stand alone" a s knihami jej nesrovnávám. Proč taky? Vedlo by to k neustálému slovíčkaření a rozčilování se nad tím nakolik se tvůrci odchýlili od předlohy, a upřímně, já si raději vychutnám knihu a seriál zvlášť. Nemusím mít stůj co stůj zfilmované přesně to co čtu. A podle toho k seriálovému GoT přistupuji.
    Je pravda že v minulé sérii jsem s očekáváním sledoval co přinese linka v Dorne a nemile jsem byl s výsledkem překvapen. Ale že bych se z toho hroutil... Tyenina nahota mě uplatila abych se dále nevyjadřoval :) Doran musel zemřít aby se Dorne dál neřešilo. Trystane také. Teď je čas na Západozemí a přípravu na dobytí Zimohradu a snad i návrat ke starým nedokončeným linkám. Čekám trochu že se Dorne objeví v 10 epizodě jako teaser na další sérii. Ale těžko uhádnout jaký cliffhaner by mohl nastat?

    6. série mě zatím baví. Přináší hezký vývoj. Nebudu se zbytečně rozepisovat, 10 dílů je málo, a je vidět že něco si tvůrci schovávají na později (na kdy?). No a k 7 epizodě...Já byl spokojen právě tím že se teď neřešili žádná šokující odhalení a žádné přehnané zvraty. Jsem rád za Ohaře i když mírumilovní hipíci mohli vydržet alespoň do půlky příští epizody... Co mě ale jednoznačně potěšilo byl Černá ryba! Je to prostě badass. Jaime je moje oblíbená postava a v seriálu mi jeho osud a vývoj není rozhodně ukradený. Seriálového Jaimeho pojímám jinak a vše co dělá mi k němu prostě sedí, respektive chápu jeho motivaci. Ať je Cersei jaká je prostě ji miluje a je schopen kvůli ní nechat shořet celý svět. Jestli je to z její strany manipulace nebo ne...Láskou posedlí lidé tohle nevidí. Ta chvilka v Řekotočí byla prostě perfektní, hudební podkres když Jaime cválal vyjednávat s Černou rybou byl famózní. Bronn a jeho hlášky mi chyběly, a byť na chvíli, přesto mi vykouzlil úsměv když Jaimemu vyčítal že mu slíbil hrad, ženu a titul... "Lannister vždy splácí dluhy...Tohle neříkej, tohle už doprdele neříkej!" :D :D :D Olenna a Cersei...no trochu si říkám co tam ta na krátko sestříhaná poloalkoholička furt bloudí hradem..ale budiž. Chybělo mi dění na Zomohradu (copak dělá Mr. twenty good man?)..asi se s Boltony setkáme až v 9. epizodě když se pobijí s Jonem.
    Malá medvědice potěšila.. poslala absurdních 62 skvělých medvědů a sebe samu do boje :)

    No do příště je můj odhad takový že Černá ryba vezme svou posádku a půjdou na pomoc Sanse, spolu s Brienne..je to naivní... možná se o to alespoň pokusí. Freyouvé v ukázce někam pochodovali..zpět k Dvojčatům? Nebo do uvolněného hradu? Arya (neměli jí nechat takhle pobodat, vypadá to že je nesmrtelná) si to vyřídí s Waif...(která má dle ukázek nahnáno)..no a čekám nějaký twist s tvářemi.. To nebude jen tak. V Rudé Baště přijde menší masakr, a Hora snad přestane plnit funkci obyčejného doprovodu a ukáže co umí...Letos pochybuji že stihneme Cleganebowl...
    Teorií je spoustu ale mám rád překvapení tak uvidíme, jen bych rád viděl další část Tower of Joy. Tak snad to přijde nakonec v 10 ep.
  • Ještě mě nemohlo uniknout, jak se Nejvyšší Vrabčák chlípně tvářil (nebo se mi to zdálo?) když šáhl na nohu Margery, říkajíc jí aby plnila svou manželskou povinnost ke svému Králi...
  • @WhiteWalker jasne ze spadne. Ale tymto tempom tak v 13.serii. a dalsie dve bude trvat , kym to svet zisti.
  • A mna nastvali aj s Bloodravenom. Vynechat, ze je to cca 150 rokov stary bastard Targaryenov a mal byt jednooky albin....
  • @Svetlana V seriálu prostě nikdo Bloodravena neřeší. Opravdu by to čistokrevným divákům hodně řeklo že je to nějaký bastard targaryenů, který byl mistr našeptávačů, párkrát zachrnánil situaci, pak jí posral, pak ho poslali na zeď, pak ze zdi odešel zakořenit k nějakýmu stromu.. To aby na to vyhradili celej díl, aby to mělo hlavu a patu..
  • Nehorší je, že v seriálu jsme nuceni dlouhé minuty sledovat záběry o ničem (většina linky Daenerys a Aryi, dříve celé Dorne, teď nejnověji i pracující vidláky na septu) zatímco dějově důležité linky jsou zkracovány.
  • WhiteWalker napsal(a):

    Pár mínusů:
    - Arya - i když tady si myslím, že to není tak jak nám to bylo znázorněno (viz. z min. sezóny tvář Aryi na domněle mrtvém Jacqenovi)

    Už jsem to někde četla natvrdo (pobodaná osoba není Arya) a teď si připadám jako největší zabedněnec, že mě to nenapadlo. Budu si tu scénu muset pustit znovu.
  • @Terezička nic neuvidíš. Je to jen dohad. Klidně to ona může být, přežije a uteče.
  • upraveno 7. června 2016
    @Drake_Rammoray Prý nechodí jako Arya, netváří se jako Arya, nemluví jako Arya. To bych vidět mohla.

    Ale pak nedává smysl proč se osoba bránila a utíkala po městě.
  • @Terezička tak pokud něco najdeš, dej vědět.

    Utíkat může před pomstou, trestem... ale neznamená to, že to nebyla Arya.
  • upraveno 7. června 2016
    @Matej opravdu si myslíš, že tím výlevem na úvod zdejší "hejtry" přesvědčíš, jak je seriál super? Jinak nechápu, proč ta potřeba přinést sem opět argumentaci ve stylu "seriál není kniha, bla bla, ale mě se to líbí" to je samozřejmě tvoje výhoda, každý má tu toleranci odchylek a nesmyslů jinde, ale není třeba to neustále omílat dokola ;-)
  • @Dreamer Chápu tvůj nesouhlas k argumentu "seriál není kniha", dokonce i já si myslím že argument "nikdy jsi nic nenapsala, tak nekritizuj" je volovina. Ale po šesti sezonách a xy letech "je to strašná píčovina" a "DaD mi ničí můj soukromý vesmír" vs "pořád na to koukám" mi smysl nedává. A argument že někdo kouká na to "jak moc to zmrví" to už je úplně na jedličkárnu..
  • @sfik Tak seriál má své světlé stránky. Zvlášť teď, když už prostě nevím, jak to bude v knize, tak mně celkem baví, že už nemusím srovnávat. A většina dosavadní 6. sezóny mi přijde lepší, než pátá.
  • To pobodání Aryi a její přežití mi nepřijde divný, vždyť do Sněha přece taky bodli 145874x a nebyl na umření, až Ollyho bodnutí do srdce byla konečná. Ale až teď mě napadla jedna věc, sice nesouvisí s tímhle dílem, ale snad to nebude vadit. Proč Sníh oběsil jenom 4 lidi, když jich do něj bodalo o dost víc? To jako ostatní dostali milost?
  • To samý i Robb, do toho taky nastříleli 485774 šipek z kuše a rozchodil to, až Bolton ho dodělal.
  • @sfik tomu nevěřím, kdo kouká, tak ho to musí určitým zvráceným způsobem bavit :D nebo tam má alespoň oblíbené linky, herce a podobně.
  • A co teoria, ze Arya v maske Waif nahana Aryu c.2, zabije ju a tym zabije svoje state ja a stane sa no one. Takuuuto teoriu som nasla. Plus tam bol spominany psychedelicky ucinok vody, ktoru jej dal Jaquen, cize dievca bojuje vlastne proti sebe.
  • upraveno 7. června 2016
    @JoffreyWater Že by to rozchodil se říct nedá. V obou případech by dotyční zemřeli hned vzápětí minimálně na vykrvácení. Stačí se mrknout na obdobnou vraždu Caesara v seriálu Řím, kde taky stál dlouho na nohou, než ho to dostalo. Každopádně by ji teď správně hrozila nepěkná smrt na otravu krve, kdyby nic jiného, ale Arya má plot armor, takže to bude v pohodě.
    @Svetlana To mě přijde dost překombinované.
  • @Magister_Peditum Jo to jo, ale možná by přežil, kdyby se mu dostalo okamžitý lékařský pomoci. Na Arye je vidět, že už ztrácí dost krve a omdlévá, jenom je otázka, jak se z toho vyhrabe, nebo kdo jí z toho vyhrabe. Prostě mi to v souvislosti se scénama, který jsme už v seriálu viděli, nepřijde úplně divný.
  • Svetlana napsal(a):

    A co teoria, ze Arya v maske Waif nahana Aryu c.2, zabije ju a tym zabije svoje state ja a stane sa no one. Takuuuto teoriu som nasla. Plus tam bol spominany psychedelicky ucinok vody, ktoru jej dal Jaquen, cize dievca bojuje vlastne proti sebe.

    Je fakt, že šílené bodání jsme už u Aryi viděli. Kdo je teda Arya č. 2? Jaquen nebo Waif? Když on je ty a ty jsi on a ty jsi ty, jsem já furt já? Kdo jí tohle kuře, co? Co se to sakra děje??
  • Dreamer napsal(a):

    @Matej opravdu si myslíš, že tím výlevem na úvod zdejší "hejtry" přesvědčíš, jak je seriál super? Jinak nechápu, proč ta potřeba přinést sem opět argumentaci ve stylu "seriál není kniha, bla bla, ale mě se to líbí" to je samozřejmě tvoje výhoda, každý má tu toleranci odchylek a nesmyslů jinde, ale není třeba to neustále omílat dokola ;-)

    Ad 1) Neřekl jsem že někoho přesvědčuji a není to ani mým úmyslem
    Ad 2) Seriál NENÍ Kniha, to je fakt. Můžeme slovíčkařit až do samého konce ale nic to nezmění :)

    Kritika smysluplnosti dění a jednání postav v seriálu má logiku, ale kritika seriálu protože není doslovným přepisem knihy (a proč by měl?) je přinejmenším zbytečná.
  • @JoffreyWater Jona bodli 5x a Olly nakonec do srdce (tj. 6x celkem). 4 oběsil a ti zbylí dva třeba zařvali při vpádu divokých hm? :)
  • Kdo je ten zlomený muž z názvu epizody? Sandor mi zlomený nepřipadal, prostě má všechno v paži. Chajme Jaimie, Brynden ani Bronn taky ne, Vrabčák je na koni.. Jon čumí ale zlomeně nevypadá, Theon naopak vypadal že se pokouší vzchopit.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.