@Aviv Je ji 11 :D Neříkám, že ti není slušný výkon na malou holku, ale dění ve Hře, na rozdíl od ostatních jmenovaných tak výrazně neovlivnila. Čímž neříkám, ze ho ještě ovlivnit nemůže
Ale Arya je podľa mňa tá najprehnanejšia postava celej ságy (no dobre, nájdu sa ešte nejaké), u nej to George fakt prešvihol - neviem, a ani si nechcem, predstaviť desaťročné dieťa, ktoré by jednalo tak ako ona a živilo v sebe toľko nenávisti.
Deti síce vedia byť kruté, ale ona sa nevyžíva v týraní ľudí, ale živí v sebe nenávisť voči ľuďom, ktorí ublížili jej alebo jej blízkym a verí, že zabiť ich najlepší spôsob ako im to oplatiť. A to je podľa mňa nie je v jej veku (a ani v žiadnom inom) normálne.
@Katrina Kdyby před tvýma očima zabili tvého otce a navíc bys věděla o smrti svého bratra, matky a milovaného učitele a viděla v přímém přenosu Horova zvěrstva, tak by ti taky přeskočilo..... Arya ztratila vše, tudíž není nic divného, že se chce pomstít
@Achileus Hora je mŕtvy :-D ale aby som zodpovedala tvoju otázku - nie, aspoň nie pre dievča v jej veku, keby bola dospelá, možno by som to brala inak, ale ako som už povedala, na vraždenie je trochu malá
@Achileus pokiaľ viem, mladí v Západozemi dovršujú plnoletosť v 16. Dievčatá sú považované za súce na vydaj, keď dostanú prvú menštruáciu. Arya zatiaľ nespĺňa ani jedno z týchto kritérií a aj ostatné postavy o nej uvažujú ako o dieťati.
Dieťa nedieťa... Jasné, že by takto nemala uvažovať. Ale práve preto, že je dieťa, do toho tak ľahko spadla. Je prispôsobivá, jej osobnosť a morálka a sebaovládanie/zábrany sa práve utvárajú. Je ako rozžeravený kov - veľmi kujná a Kráľovo prístavište a Západozemie boli nákova a brutálni ľudia ako Hora, Amory Lorch, Vargo Hoat (a ich bandy) a ďalšie indivíduá boli kladivo. A produktom je niečo pozohýbané s množstvom ostrých hrán a drsných povrchov. Obávam sa, či celá tá pokrútenosť nevedie aj ku krehkosti, ale u Betvárých dôjde buď k totálnemu zničeniu, alebo refinenment. Je to buď to najhoršie, alebo najlepšie, čo sa jej mohlo stať. K vedomému tréningu a tak... Myslím, že základy pre to jej dal Syrio a ešte tá Yorenova rada o opakovaní si mien ľudí, ktorých chce zabiť. Môžme to zvaliť i na feudálnu kultúru a občiansku vojnu. Za takých podmienok si viem predstaviť ako aj desaťročné dieťa prejde od impulzívneho zabitia (chalan čo ju chcel odviesť k autoritám počas úteku z Rudé bašty) k cieľavedomej príprave na podobné situácie. Deti v menej násilnom svete si s nadšením zlepšujú zručnosti vo svojom hobby, ona si zlepšuje zručnosti v tom, čo ju už mnoho krát zachránilo (super priorita) a predstavuje ventil pre jej nanávisť a agresivitu - úľava. Navyše toľko toho systematického plánovania som u nej nevidela. Iba vytíčené ciele a využité príležitosti. Ostatne dobrým príkladom detskej impulzivity bol Harrenov - prvé dve obete boli absolútne bez stratégie, až potom jej napadlo, že mala zacieliť inak. To najtaktickejšie zabitie bol ten bankár v Braavose a na to už bola vytrénovaná zvonka assasínmi.
Ja myslím, že Katrinu nevyvádza z miery Aryina tvrdohlavosť, ale to na čom tvrdohlavo trvá - krvavej pomste. Ja myslím, že je to naopak veľmi pochopiteľné i preto, že sa jedná o kvázi stredovek. Reálna história a ešte aj kultúra sú plné brutálnej pomstychtivej nenávisti medzi rodmi. Áno, naozaj si myslí, že je v práve. Za prvé, deje sa to všade naokolo, tak prečo by sa nemala uchýliť k podobným metódam a za druhé, ona predsa nezačala - ona si vyrovnáva účty (k ujme prišla koniec koncov jej rodina a domov), alebo zbavuje svet takých podliakov ako Lechtač. Vidím v tom logiku. A ešte jeden dôvod. To obsesívne opakovanie modlitby je v istom mysle aj obranný mechanizmus - aby nestratila samu seba. K tomu mohlo dôjsť, keď prišla prakticky o všetko a o to sa v Braavose pokúšajú - vymazať Aryu Stark a táto nenávistná modlitba je jedna z mála vecí, ktoré tomu bránia. Myslím, že ak nás zaujíma jej psychické zdravie, znepokojujúcejšia by mala byť asasínska úloha - bankár. To nie je boj o život, to nie je pochopiteľná pomstychtivosť s príchuťou spravodlivosti a morálneho oprávnenia. Bola prakticky v pohode so zabitím nejakého človeka na základe jediného dôvodu - príkazu nadriadeného.
Komentáře
Neříkám, že ti není slušný výkon na malou holku, ale dění ve Hře, na rozdíl od ostatních jmenovaných tak výrazně neovlivnila. Čímž neříkám, ze ho ještě ovlivnit nemůže
Áno, naozaj si myslí, že je v práve. Za prvé, deje sa to všade naokolo, tak prečo by sa nemala uchýliť k podobným metódam a za druhé, ona predsa nezačala - ona si vyrovnáva účty (k ujme prišla koniec koncov jej rodina a domov), alebo zbavuje svet takých podliakov ako Lechtač. Vidím v tom logiku. A ešte jeden dôvod. To obsesívne opakovanie modlitby je v istom mysle aj obranný mechanizmus - aby nestratila samu seba. K tomu mohlo dôjsť, keď prišla prakticky o všetko a o to sa v Braavose pokúšajú - vymazať Aryu Stark a táto nenávistná modlitba je jedna z mála vecí, ktoré tomu bránia.
Myslím, že ak nás zaujíma jej psychické zdravie, znepokojujúcejšia by mala byť asasínska úloha - bankár. To nie je boj o život, to nie je pochopiteľná pomstychtivosť s príchuťou spravodlivosti a morálneho oprávnenia. Bola prakticky v pohode so zabitím nejakého človeka na základe jediného dôvodu - príkazu nadriadeného.