Neužitečná vejce... To je jako neužitečnej motor :))
Přičemž samozřejmě upozorňuju, že dracui v Písni zjevně nejsou hodná stvoření jako v Eragonovi nebo Draku jeho veličenstva, ale pěkně nebezpečný bestie, jak odpovídá reailistickýmu pojetí ságy. Bejt proboden Bílým chodcem nebo sežrán drakem, nevim, pro co se rozhodnout dřív :)
K tomu, že je Dany krásná, silná a cílevědomá a v žádném případě šílená se musím vrátit. Krásná možná, silná dejme tomu - bez Joraha a draků by to už ale nebylo tak horký, že... a cílevědomá v jejím pojetí, rovná se šílená. Jenom šílenec, chce usednout na trůn v zemi, kterou si nepamatuje, s vědomím, že nikdy nebude mít dědice a po jeho smrti logicky zavládne chaos. Jenom šílenec, nakoupí 8000 vykastrovaných otroků a dá jim svobodu, na to aby je dál využíval, a jenom šílenec vyvraždí obyvatele města pod 12 let. A fráze ,,Probudili ve mě draka..." je pro psychiatra jako dělaná.
Elanne - Celkově kdybych viděl nej. politický uspořádání v Západozemí tak by to bylo- každý království za sebe.. Jenže to je dost nepravděpodobný uspořádání a Daenrys je nejlepší kandidát pro krále Západozemí za pomoci autority draků ( ty otroci budou spíš přítěž). :-)
Edit: Tu část s vyvraždováním pod 12 let si nepamatuju (už jsem toho dost zapomněl), celkově se mi ale nelíbí otrokářská politika....
Docela mne fascinuje, kterak tu maralizujete nad ciny panovniku. Docela by mne zajmalo, co v tom pripade rikate na Kartago, ktere bylo vymazano z mapy, Lidice a Incka mesta... a dalsi a dalsi a dalsi mesta a rody, ktere proste "prohrali hru o trun". Treba takovy Slavnikovci... Ve hre o moc nejde vubec o jedince, resp. spodinu... ti budou vzdy jen figurkama na sachovnici mocnych...
Daenerys není šílená pro to, co dělá, ale kvůli svému původu. Aerys -ať už s ním je spřízněna jakkoli - BYL ŠÍLENEC, navíc by se jeho problémy daly nějak medicínsky pojmenovat (Pyrofilie? Sadismus?). Viseryon BYL BLÁZEN, který zůstával v kontaktu s realitou jen z toho prostého důvodu, že občas musel jíst. Programový incest, praktikovaný nejméně tři století (ale spíš déle), se prostě někde projevit musí. Daenerys sice zatím žádné známky dědičné zátěže neprojevuje, ale není otázka JESTLI se to projeví. Otázka je KDY.
Vládci cizinci byli ve staré Africe normou; ostatně i dnes je někde v západní Africe král cizinec, který dokonce ani půrimárně nemluvířečí svých poddaných. V antických bájích je taky polovina vládců cizinci (v nejstarších dobách dokonce ani ne z Evropy: Kadmos byl Féničan, Danaos Libyjec, Aineas Maloasijec...). Ono to má něco společného s antropologií (proto jsou hrdiny hloupý Honza, malí hobiti, třetí princové a princezny, tajemní cizinci - Shane, jmenoval se Shane - šašci a další outsideři; Arnold van Gennep to trefně pojmenoval moc slabých).
A především: Daenerys NENÍ cizinec. Její rodina má "nadpřirozená" zakladatelská práva (českým knížetem a později králem také mohl být jen a pouze Přemyslovec; nasraní Vítkovci se pokusili nabídnout českou korunu jednomu slezskému knížeti, PROTOŽE BYL POLOVIČNÍ PŘEMYSLOVEC). A pohybujeme se v uveřitelné středověké společnosti - tady je správný původ nedocenitelnou výhodou. Navíc, jak bude v Sedmi královstvích rozvrat pokračovat, tak se Dany, mohoucí nabídnout jakousi stabilitu (že se bude zuřivě jednat a budou se dělat kompromisy a ústupky je snad jasné), stane rázem přijatelná pro překvapivé množství lidí.
Navíc ony morální rozklady na téma "vhodnost na trůn a oprávněnost činů" jsou... neuvěřitelné. A Flanker se projevil tou úvahou o poddajnosti založenou na chování vůči manželovi jako pitomec. Ať si laskavě přečte jednu z prvích kapitol Catelyn, kde uvažuje o Jonovi. TAKHLE se chová sebevědomá žena nezlomné vůle a samostatnosti? Upozorňuju ještě, že Tullyovi nějak neměli štěstí na syny (dva mrtví v dětském věku, Edmure nejmladší dítě), takže Cattelyn byla nejspíš preventivě vychovávána jako dědička majetků (Brynden se ženit nehodlal).
Daenerys vykazuje znaky šílenství už tím, jak se chová v současnosti. Táhne s armádou od města k městu, dobývá a ničí vše, co se jí nelíbí. Úplně tím násilně mění staletí (možná tisíciletí) zažité pořádky a skutečnosti bez pořádného plánu do budoucnosti. Teď se sice v jednom z dobytých měst usídlila, ale že by to pro město bylo přínosem se mi taky nezdá. Kromě smrti, utrpení a bídy přináší ještě utrpení, bídu a smrt.
Pokud to někteří nechtějí vidět jako šílenství, tak nemůžou popřít alespoň notnou dávku zaslepenosti. Navíc spojenou s arogancí (nebo hloupostí), která vede Daenerys k přesvědčení, že je to největší dobro na světě a jediná vhodná rozhodovat o tom, co je správné.
To s tím Janem Lucemburským jako pozitivním cizím vládcem není dobrý příklad - už jen jeho nelichotivý přídomek "Král cizinec" značí, že v českém prostředí zas tak kladně vnímán nebyl. Karel IV. je pravda příklad lepší, ale on už byl z jedné poloviny Čech. Pravda je ovšem taková, že kdyby jste se podívali na původ většiny panovnických dynastií, tak valná většina z nich neměla stejnou národnost, jako většina jejich poddaných. Tady bych to s Dany neviděl tak blbě - musí mít hlavně podporu a když vynecháme Dorny a Železné (vlastně jen Eurona), tak většina Sedmi království o ní buď nestojí a nebo o ní ani neví.
Podpora Dorne zvětší sílu Danyiny armády. To bývá dost často dost pádný argument:-) Jestli to neberu moc vážně? Dobrý dotaz...Nevím...možná jo:-) Je tu klub Sansofilů a já jsem zase fanoušek Dany...Bohužel si někdy připadám jako v Jiráskově románě Proti všem..Taky jsem zastánce Tywinova pragmatismu, odbojář Stannisův a obdivovatel smyslné krásy dornské princezny:-)
Zaujalo mě, jak tu někteří tvrdí, že Dany prostě napochoduje do Západozemí a nebude se nikoho na nic ptát - prostě ho uchvátí. To je myslim základní omyl, to se prostě nikdy nestane. Základním předpokladem budoucnosti Daenerys je imo klíčová úloha v boji proti Jiným. Ona sama už pomalu začíná tušit, resp. jsem přesvědčen, že to zjistí v červenci :-), že jí tam nikdo neočekává s otevřenou náručí.
Otroci jsou většinou starší než ona, takže by jich po její smrti už moc nebylo. Stejně si myslím, že nejlepším vladařem by byl Tyrion... Škoda jen, že je z něj teď taková zrůdička a Západozemí je ještě méně oblíbený než Dany...
Alek: Pro mě si to zatím do Westerosu napochoduje, protože jsem u Bouře mečů, a po tom co jsem si zjistila dopředu jak se vyvine krvavá hostina, se spoilerům vyhýbám obloukem :-))
Ale zajímá mě, když je tady pro spoustu lidí tak perfektní kandidátka na královnu... Tak dejme tomu, že by usedla na trůn, všichni by si z ní sedli na zadek (trocha utlačování, nikoho nezajímá). Jak by vám ta pohádka měla pokračovat dál. Pokud vím děti mít nemůže, takže až jednoho nádherného dne umře, co bude pak? Všichni víme jak to dopadlo s Robertem, celá halda bastardů a skutečný dědic, skutek utek. Co by zůstalo po Dany? 8000 (bývalých, jasně) otroků, tři draci, a ehm, dál?
Pro mě rozhodně není perfektní kandidátka. Zatím ne. Podle mě v Západozemí povládne ten, kdo dokáže porazit Jiné. Toť vše. A ona má prostě imo největší šanci. Navíc by mohla být pojítkem mezi rody, významnými hráči (tady se dostáváme do roviny spoilerů, takže nic :-), ale prostě v tomhle má výhodu proti Stannisovi.
A co bude dál, když nebude mít děti? No předpokládám, že se spojí s nějakým rodem (nezatížená historickými zvyklostmi Targaryenů) a ten jistě nějakého dědice mít bude.
Komentáře
Přičemž samozřejmě upozorňuju, že dracui v Písni zjevně nejsou hodná stvoření jako v Eragonovi nebo Draku jeho veličenstva, ale pěkně nebezpečný bestie, jak odpovídá reailistickýmu pojetí ságy. Bejt proboden Bílým chodcem nebo sežrán drakem, nevim, pro co se rozhodnout dřív :)
Krásná možná, silná dejme tomu - bez Joraha a draků by to už ale nebylo tak horký, že...
a cílevědomá v jejím pojetí, rovná se šílená. Jenom šílenec, chce usednout na trůn v zemi, kterou si nepamatuje, s vědomím, že nikdy nebude mít dědice a po jeho smrti logicky zavládne chaos. Jenom šílenec, nakoupí 8000 vykastrovaných otroků a dá jim svobodu, na to aby je dál využíval, a jenom šílenec vyvraždí obyvatele města pod 12 let. A fráze ,,Probudili ve mě draka..." je pro psychiatra jako dělaná.
Hau.
Edit: Tu část s vyvraždováním pod 12 let si nepamatuju (už jsem toho dost zapomněl), celkově se mi ale nelíbí otrokářská politika....
Ve hre o moc nejde vubec o jedince, resp. spodinu... ti budou vzdy jen figurkama na sachovnici mocnych...
Co se týče Aztéckých a Inckých měst na to už jsem hodněkrát vedle bouřlivé diskuze obhajujíce Cortéze :-D
Slavníkovce BTW nevyvraždili Přemyslovci, jak se dlouho tvrdilo, nýbrž Vršovci.
Vládci cizinci byli ve staré Africe normou; ostatně i dnes je někde v západní Africe král cizinec, který dokonce ani půrimárně nemluvířečí svých poddaných. V antických bájích je taky polovina vládců cizinci (v nejstarších dobách dokonce ani ne z Evropy: Kadmos byl Féničan, Danaos Libyjec, Aineas Maloasijec...). Ono to má něco společného s antropologií (proto jsou hrdiny hloupý Honza, malí hobiti, třetí princové a princezny, tajemní cizinci - Shane, jmenoval se Shane - šašci a další outsideři; Arnold van Gennep to trefně pojmenoval moc slabých).
A především: Daenerys NENÍ cizinec. Její rodina má "nadpřirozená" zakladatelská práva (českým knížetem a později králem také mohl být jen a pouze Přemyslovec; nasraní Vítkovci se pokusili nabídnout českou korunu jednomu slezskému knížeti, PROTOŽE BYL POLOVIČNÍ PŘEMYSLOVEC). A pohybujeme se v uveřitelné středověké společnosti - tady je správný původ nedocenitelnou výhodou. Navíc, jak bude v Sedmi královstvích rozvrat pokračovat, tak se Dany, mohoucí nabídnout jakousi stabilitu (že se bude zuřivě jednat a budou se dělat kompromisy a ústupky je snad jasné), stane rázem přijatelná pro překvapivé množství lidí.
Navíc ony morální rozklady na téma "vhodnost na trůn a oprávněnost činů" jsou... neuvěřitelné. A Flanker se projevil tou úvahou o poddajnosti založenou na chování vůči manželovi jako pitomec. Ať si laskavě přečte jednu z prvích kapitol Catelyn, kde uvažuje o Jonovi. TAKHLE se chová sebevědomá žena nezlomné vůle a samostatnosti? Upozorňuju ještě, že Tullyovi nějak neměli štěstí na syny (dva mrtví v dětském věku, Edmure nejmladší dítě), takže Cattelyn byla nejspíš preventivě vychovávána jako dědička majetků (Brynden se ženit nehodlal).
Jestli to neberu moc vážně? Dobrý dotaz...Nevím...možná jo:-)
Je tu klub Sansofilů a já jsem zase fanoušek Dany...Bohužel si někdy připadám jako v Jiráskově románě Proti všem..Taky jsem zastánce Tywinova pragmatismu, odbojář Stannisův a obdivovatel smyslné krásy dornské princezny:-)
Ale zajímá mě, když je tady pro spoustu lidí tak perfektní kandidátka na královnu... Tak dejme tomu, že by usedla na trůn, všichni by si z ní sedli na zadek (trocha utlačování, nikoho nezajímá). Jak by vám ta pohádka měla pokračovat dál. Pokud vím děti mít nemůže, takže až jednoho nádherného dne umře, co bude pak?
Všichni víme jak to dopadlo s Robertem, celá halda bastardů a skutečný dědic, skutek utek. Co by zůstalo po Dany? 8000 (bývalých, jasně) otroků, tři draci, a ehm, dál?
Pro mě rozhodně není perfektní kandidátka. Zatím ne. Podle mě v Západozemí povládne ten, kdo dokáže porazit Jiné. Toť vše. A ona má prostě imo největší šanci. Navíc by mohla být pojítkem mezi rody, významnými hráči (tady se dostáváme do roviny spoilerů, takže nic :-), ale prostě v tomhle má výhodu proti Stannisovi.
A co bude dál, když nebude mít děti? No předpokládám, že se spojí s nějakým rodem (nezatížená historickými zvyklostmi Targaryenů) a ten jistě nějakého dědice mít bude.