Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1414415417419420581

Komentáře

• http://www.novinky.cz/domaci/404563-bez-zakazu-koureni-nesmime-do-evropy-mini-gastronomicky-odbornik.html

Pan Vaněk má pravdu, že nakonec zákaz kouření v restauracích projde, ale tipuju, že v pozměněné formě (doufám, že tak striktní byl ten návrh proto, aby se pak ten další zdál jako úžasný kompromis). Ten odpor k tomu připojit se v zákazu kouření v restauracích k vyspělému světu je jako zaražené prdy. Tabáková lobby a daňě vybrané z tabákových výrobků zatím mají bohužel větší sílu.
  • upraveno 26. května 2016
    @svoa00 u nás je hulení ostatním pod nos úžasným projevem svobody a cigarety si tu chráníme jak národní poklad. Stačí když projdu kolem oběda před učňákem, většina osazenstva stojí před školou a frajersky si vypaluje zobák. Nejvíc je mi líto personálu, který musí v zahuleném prostředí dělat a nejvíc mě vytáčí argument "však je nikdo nenutí tam dělat", to sice nenutí, ale dovedu si představit, že v daném oboru asi každý nenajde fleka v pěti hvězdičkové restauraci, nevím proč by to ti méně schopní měli odnést na zdraví.
    @Dreamer Tak pozitivní je, že čas pracuje proti kuřákům. Dřív mohli v rámci svobody jednotlivce hulit v kině a dokonce prý v letadlech, dokonce i já si ještě pamatuju kuřácká kupé ve vlacích. Samozřejmě že budou vždycky oponovat osobní svobodou, nic jiného nemají a jenom spoléhají na benevolenci nekuřáků. Popravdě nechápu, co dneska puberťáky a lidi těsně po dvacítce vede ke kouření kromě debilního kamaráda, který je k tomu ve dvanácti letech navezl. Žádný projev rebelství to fakt není. Já když vidím mladého frajera v kšiltovce s širokým štítem, tak moje první myšlenka je, že fotr to určitě jistí, a když vidím hulit zmalovanou krasavu, tak mi to připomene další věc, co je v moderní společnosti špatně - ta holčička se žvárem v drahých šatech načichlým kouřem je pro všechny strašně sexy, i když smrdí jako spalovna a její borec by si připadal, že místo ní líbá popelník.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 26. května 2016
    Mě vždycky napadne, kolik z těch řvounů proti zákazu kouření v restauracích/hospodách, si hulí doma. Jestli si taky začuzují a zasmraďují prostory, kde tráví čas, nebo to dělají jen personálu v restauracích/hospodách a sami to doma čuchat nechtějí.

Můj táta i děda (z máminý strany) kouří a ani jeden z nich nekouří doma a když jsme v restauraci, tak nemají problém jít ven (když sedí na pivu a hulí se tam, tak předpokládám, že ven nejdou).
  • @flanker.27: Ano, tu dobu jsem nezažil, detailní studie jsem neprováděl, ale i tak to "prý" je z vyprávění lidí, kteří to zažili (a popisovali to tak, že vyjít s náramkovými hodinkami znamenalo, riziko, že o ně člověk přijde)... ale ano, je to "jen" z vyprávění a právě proto, že velikost vzorku není statisticky průkazná, použil jsem "prý", abych to prokazatelně odlišil od tvrdých faktů. A ano, "prý" je tam i proto, že to nebyl jen přímý zážitek pamětníků, ale i jejich chápání tehdejšího prostředí (které je subjektivní a po letech už zdaleka nemusí být křišťálově čisté...).
    Tebou uvedený příběh je pěkný, ale to prokazatelné moc dobře nevyznívá a to pozitivní už je "jen" domněnka (a osobně tomu, že by jej zastřelil, moc nevěřím).
  • K tématu kouření (budu jako kafemlejnek, protože už jsem to říkal několikrát) - absolutní zákazy nejsou podle mě dobré řešení, v tomto směru bych byl pro následující:
    1) Provozovatel musí označit kuřácká / nekuřácká (žádný kompromis).
    2) V kuřáckých provozovnách zavést - povinnost znemožnit vstup neplnoletých, povinnost zvýšit paušálně odvod na "zdravotní pojištění" na každého zaměstnance o XYZ.
    Sbohem a šáteček, on by si to trh probral...
  • @Jay spíše bych byla pro speciální příplatky za práci ve ztíženém pracovním prostředí, to by majitelé velmi rychle vylepovali cedulky "zákaz kouření".
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Jay Mohu se vyjádřit jen k tomu, co nám vyprávěla babička. Ta je však již více než 20 let mrtvá, takže se jí nezeptám na podrobnosti. Tohle povídala, když mně bylo cca 8-10 let a na rodinném setkání starší členové rodiny vyprávěli své zážitky z války, akce B a podobně. Čemu ty věříš nebo ne, pro mne nemá žádnou váhu.
  • @Dreamer: To tam v zásadě mám... Jinak příplatky zaměstnancům moc neřeší, to s nimi provozovatel zamete stylem nevadí vám to, tak snížíme základ a zavedeme příplatky... a "žádná změna". Zavedení zvýšeného odvodu na ZP jednak navýší peníze ve zdravotnictví, jednak motivuje provozovatele "stejně kdyby bylo reálné zavedení příplatku" a nebude nevhodně zvyšovat tržní "konkurenceschopnost" zaměstnanců, kteří si nechají huntovat zdraví vyhulama.
  • @Jay u těch servírek a číšníku se obávám, že už takhle jsou ty platy obvykle na minimální mzdě nebo jen o málo výš, takže už není moc kam snižovat, protože si to přeci naberou na dýškách, tak není třeba je přeplácet...
  • @flanker.27: No, tak na podobné úrovni je i to moje "prý"... Já nezpochybňuji ten příběh, akorát upozorňuji, že ty sám v tom příběhu uvádíš, že to podala jako svojí domněnku. (a i kdyby nakrásně ano, považuješ zastřelení nadřízeným za civilizovaný způsob řešení takového incidentu?)
  • @Dreamer: Může a nemusí být - pak ale stále trvá dotaz, proč zvýhodňovat ty s/č, kteří řekněme "mají rádi vůni cigaretového kouře". Paušální platba do ZP je lepší (protože tam se to propíše...). Ale ano, přidal bych ještě jednu podmínku - kuřácká pracoviště by neměla být v kategorii těch, které je uchazeč na ÚP povinen přijmout.
  • @Jay s tím souhlasím, bohužel by ty příplatky asi doopravdy vedly ke snížení základu, když si představím ty ohrožené vesnické hospůdky ve svém okolí, kterými se bojovníci za svobodu ohánějí, tam by se příplatky rozhodně nekonaly :D nechodím tam, právě kvůli tomu kouři, pokud nemají možnost sednout si venku a dát si pivo na čerstvém vzduchu.
    @Jay Uvádím, jakými slovy to podala, když to vyprávěla. Kdybych takový příběh slyšel o deset let později, budu se vyptávat, co přesně ten důstojník udělal, že z toho dovozuje, že toho vojáka zastřelil, ale v oněch 8-10 jsem jen špicoval uši a poslouchal, co všechno se dozvím.
    Leč podobné situace jsem zaznamenal i v některých vzpomínkových knihách, např. zde (Mimochodem to není žádná oslavná kniha, prostě vzpomínky na boje, třeba na vesnici jsme zaútočili s 20 tanky, když jsme ji dobyli, zbyly nám tři...):
    http://forum.valka.cz/topic/view/66923/T-34-v-akci-Artem-Drabkin-Oleg-Seremet
    Jeden ze vzpomínajících popisuje situaci v Rumunsku, kdy jeden spolubojovník, kterému předtím Rumunští vojáci vyvraždili rodinu, se opil, popadl nějakou holku, znásilnil ji a myslím že i pobil zabil někoho z její rodiny. Hned druhý den ho plukovní soud odsoudil k smrti a ten byl ihned vykonán, prostě se s tím nemazlili.
  • @Dreamer: Jako já jsem nekuřák, ale do hospody zajdu třeba jednou do měsíce (a ještě často chodíme do nekuřáckého salonku), takže tam fakt nemám důvod tohle regulovat. S restauracemi to je jinak - tam věřím, že by si 18ti lety výrazně omezili klientelu a to by si moc hospod nelajzlo... a navíc by zůstala "svobodná volba" na provozovateli... jak říkám, pro mě optimální řešení.
  • @Jay moje návštěvy hospod jsou taky velmi málo frekventované, ale když už jdu, tak velmi vítám, když po dvou hodinách nesmrdím jak popelník. V restauraci se mi už několikrát stalo, že jsme se museli otočit na podpatku, protože nekuřácká část byla narvaná, ty majitele, kteří tohle nevidí, absolutně nechápu.
  • @flanker.27: Ok, já tomu rozumím, ale asi je trochu rozdíl mezi znásilněním a vraždou a následnému odsouzení vs. pokřikování a domněnka, že jej zastřelil nadřízený za rohem.
    Jinak k tomu počtu znásilněných - 190.000 v Evropě působí fakt směšně v porovnání např. s chováním Japonců v Nankingu 0,25-0,5 milionu zavražděných civilistů vs 20 - 80 tisíc znásilněných.
    ... a to podotýkám, že tam to podle věrohodných zdrojů bylo zcela tolerováno (Tím se vrátím k paušalizování, protože se proti tomu postavil (a riskoval vlastní krk) mj. i nacista - tuším Raabe).
  • @Dreamer Tak pochopila bys, kdyby jsi s některými z nich mluvila. Ségra dělala asi dva měsíce rozhovory s majiteli restaurací a barů a většina se bohužel moc neliší od těch, co vystupují u Pohlreicha. Můžeš jim omlacovat o hlavu zkušenosti ze zahraničí, kde se návštěvnost většiny restaurací po zákazu zvýšila, ale oni budou radši mít to svoje jisté. Pokud jde o vesnické hospody, tak by to byl jenom opravdu krátkodobý problém. Jo, strejcové jsou zvyklí si u piva zapálit, ale chodí tam na pivo a na pokec a pokud už to opravdu nemůžou vydržet, tak ani v zimě to není tak hrozné, aby neydrželi v kabátě chvíli venku. Většina kuřáků po zákazu přiznává, že se u jídla a pití v nezakouřené místnosti stejně cítí líp.
    upraveno 26. května 2016
  • @Dreamer: Tak nějak... (až na to, že v restauracích podobný problém nepamatuji, zato pamatuji, že jsem se otočil, protože nekuřácké části nebyly). Popravdě jsem si dřív myslel, že plošný zákaz je dobré řešení, ale postupem času si myslím, že svobodná volba (byť formou nabídky, které téměř "nemůžete říct ne") by měla mít vyšší prioritu.
    Navíc by se zatrhly "úvahy" pana Kultury Prdelnahrnec, rok má 13 měsíců o zdanění bůčku, protože by stát (ZP) "pokutoval" za ty, kterým je zdraví ničeno pasivně.
    @svoa00 hlavně jsme nebyli první, kdo takto odešel, místo v nekuřácké části hledalo víc lidí, kuřácká byla poloprázdná, to už snad ani nemůže být jasnější signál pro majitele, nechápu, že si takto dobrovolně nechá utéct zisk, protože už má vyděláno :) a nemluvím o tom směšné oddělení kuřácké/nekuřácké částí ve stylu, tahle půlka místnosti je pro kuřáky a v druhé se kouřit nesmí, s tím jsem se několikrát setkala, nekuřácká část byly čtyři stoly ve výklenku nebo za rohem, samozřejmě plně obsazené :D ale o takovou "nekuřáckou" část už člověk moc nestojí...
  • @flanker.27: Čistá válka nemůže existovat, když není čistý ani mír... Excesy jsou, byla a budou, takže zpět na začátek - nemyslím si, že sexuální násilí by spojenci (ale i nacisti) za 2. sv. války nějak zvlášť tolerovali, naopak souhlasím s tím, že předpisy byly a jejich nedodržení se trestalo (na rozdíl od Japonska, proto 190.000 považuji za vtip a ani ne dobrý). Naopak z podobně věrohodných historek z doslechu "vím", že vojáci RA si přisvojovali "drobné majetky běžných obyvatel" v takové míře, že nešlo o jednotlivé excesy, ale o pravidlo.
    Mimochodem, Raabeho (přeci jen si pamatuji i jména...) jsem zmiňoval kvůli jiné diskuzi (jak se řešilo paušalizování viny v návaznosti na Odsun ze Sudet...).
    upraveno 26. května 2016
    @Jay Tak zase za vtip to nepovažuji, za vtip bych nepovažoval ani těch 11000, co podle toho článku ze Spiegelu přiznává armádní prokuratura (ostatně Nanking je jedno město, které je symbolem, protože tam bylo počínání Japonců nejkrutější, ale jen na ěj se to pochopitelně neomezovalo. To co se řeší v Evropě, je Francie a kus Německa dohromady). Už jsem psal, to je věc zkoumání, jehož výsledek, ať by byl jakýkoli by rozhodně neměl vést k závěru, že totální vojenská porážka Německa nebyla správná a nutná. Ale stále tu mluvíme o válce, ve které bylo tzv. "dehousing" (a tedy likvidacepracovní síly) oficiální strategií, kterou bylo odůvodněno bombardování. To neříkám jako odsouzení z pohledu roku 2016, stejně tak ale nemůžeme o lidech z té doby předpokládat, že měli nějaké zvláštní ohledy jako my, zejména po Coventry, Lidicích, Bělorusku a podobně.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Sudetští Němci dostali co si po zásluze zasloužili. Stačí si jen poslechnout vzpomínky Čechů, kteří rok 38 v Sudetech zažili, už před Mnichovem měli pravačky nahore, natož po Mnichovu.
    To, že docházelo k excesům je smutné, ale v kontextu doby pochopitelné
  • Okrem tých Nemcov sme mali vyhnať aj Maďarov! Mimochodom sa hovorí o tej V4 Battle group ... čo si o tom myslíte?
  • @DonPadre: Polsko je v současnosti mezi V4 vojensky jasně dominantní, zbytek tam bude do počtu. V záležitostech dotýkajících se Ruska navíc nejsou Poláci schopni jednat racionálně, protože z Rusů mají staletí živený mindrák.

Větší smysl by to mělo na nějaké volnější bázi obnovit "Rakousko-Uhersko" (přičemž Rakušáky oslovit jako poslední, nejlépe až tam zvítězí nacionalisté), trhnout se z EU a okamžitě s ní ukončit bezvízový styk.
  • @Ugla: Kvůli Katyni bych neřekl mindrák, ani kvůli tomu, jak je porazili na Visle a Němenu, dotlačili k ústupu a donutili podepsat mír po přímém napadení pár let před druhou světovou. Určitě k ruské vojenské síle mají respekt (a kdo ne) a (stovky let potvrzováno, že oprávněnou) obavu, ale mindrák (tedy pocit méněcennosti) jsem fakt mezi Poláky nezaznamenal.
    Poláci mnohdy majní být na co hrdi, na druhou stranu mnohdy zase ne. Letošní výrok polského ministra obrany Antoni Macierewicze, že havárie polského letadla u Smolenska byl akt ruského státního terorismu, ovšem neberu jako výrok hrdosti, ale malosti.
  • @flanker.27: Totéž lze říci o výrocích našeho prezidenta překládající "Pussy riot"...
    Ano, tohle je možná ukázka malosti, ale ne malosti Poláků, jako toho konkrétního Poláka (i když coby předseda vyšetřovací komise pádu toho letadla by se skoro dalo čekat, že to má buď podložené, nebo by se měl vyjadřovat výrazně obezřetněji), což je poměrně zásadní rozdíl... (A popravdě nemám pochybnosti, že stát se to v opačném gardu, i mezi Rusy by se našli podobní konspirátoři)... a je trochu rozdíl "být hrdý na své představitele" a "mít mindrák",... Řeknu to jinak - muslimáka ani cígo bych za souseda nechtěl, přesto trvám na tom, že nejsem xenofob (fobie = neopodstatněný strach). A nutno říct, že Poláci mají s Rusy "ty nejlepší" zkušenosti - napadení za R-P války, Katyň, způsob "osvobození" Varšavy,... Osobně nejsem příznivec konspiračních teorií, ale chápu, že zrovna Smolensk k tomu může zavdat příčinu (jako u nás mohla zavdat Jaroslavl...).
    Leč viděno reálně by si pan ministr obrany mohl vzpomenout na Mirosławiec a doufám, že komise měří stejným metrem... :o)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.