Teorie: Valyrijské meče rozeseté po celém Západozemí

upraveno 25. února 2016 v Spekulace
Myslím, že je netřeba zde přítomným lidem připomínat o co se jedná. Valyrijské meče jsou překvapivě meče z Valyrijské oceli, což je Martinova parodie mithrilu. Ačkoliv je tato ocel vzácná a prakticky nezískatelná pro obyčejné osoby, vidláky a další materiály. A má spoustu super vlastností. Nejen že na jednu ránu přesekne krk příslušníka noční hlídky, dokáže vlastně přeseknout prakticky cokoliv a dokonce jsou přímo excelentním materiálem na vraždění nevinných Jiných. Z tohoto praktického důvodu se také v Západozemí (a vlastně v sáze obecně) vyskytují).
Tímto chci říct, že důvod, proč GRRM začal psát román, obsahující tyto typy zbraní, je ten, aby se jimi zabíjeli jeho (zřejmě) nejvíc nejúplně největší nejzabijáci a arcizáporáci celé ságy. Jsou vlastně klíčem k porážce Jiných. Autor Písně ledu a ohně (zřejmě) proto rozesel po celém Západozemí tyto super zbraně, aby pak posloužili svému účelu v románu.
První meč, o kterém se v románu mluví, je Led. Zbraň počestného a milovaného lorda Eddarda Starka. Meč byl roztaven a byly z něj stvořeny dva meče: Vdovin nářek (slušný jméno) a Přísežník (ačkoliv mu Catelyn říká Křivopřísežník). Přísežník má nyní (možná nakrátko) v držení Briene. Není to náhodou poukázkou života. Neuteče Briene ke zdi, aby bojovala proti Jiným? Nezmocní se jej Catelyn, patřící k rodu Starků, aby jím odvrátila Jinou hrozbu? Nebo nějaký Jiný, pardon jiný severský lord? Její meč je zkut z oceli Eddarda Starka. Tento meč musí mít důležitou úlohu v následujících bitvách. Nemůže se na něj zapomenout! Stejně tak Vdovin nářek. Zbraň, která byla darována Jofreymu, ten si ji však příliš neužil. Co se s ním vlastně stalo? A co se s ním stane? Bude s ním UnHora bojovat proti Sandorovi (tato teorie hodná písně (ne Písně, ale písně) se přímo vybízí). A co se stane, až Sandor Horu porazí. Zmocní se jej Ohař a povstane proti Jiným. Nebo jím bude bojovat Jaime, až se naučí bojovat levačkou (fandím Paynovi, aby jej to naučil). Nebo něco jiného?
Další meč, Dlouhý dráp. Meč rodu Mormontů, kterého se nečestně (proč mu ho chudák Jeor dával propána) zmocnil Jon Sníh. Toto zde Martin napsal právě proto, aby měl jeho hrdina zbraň hodnou hrdiny (vždyť i Aragorn měl Narsil). Vždyť s ním má zřejmě zničit Jiné, či díky němu alespoň zjistit, že tento materiál dokáže zabíjet Jiné emigranty. Úloha tohoto meče v příběhu je víceméně jasná.
Za zmínku stojí jistě Srdcozhouba, epický meč s epickým názvem. Jeho držitelem je ušlechtilý Randyl Tarly. Meč znázorňuje jeho vojenské kvality. Epický meč, pro epického generála. Meč hodný hrdinů, pro nejlepšího generála Západozemí. I toto může stačit na jeho význam v příběhu. Ovšem může mít i důležitější úlohu. Můžeme zhodnotit fakt, že syn nositele tohoto meče je hrdinný Sam Zabiják (Jon má Sama, Frodo má Sama, ženský sledují Sama doma, zajímavé). Může se snad tento meč dostat prostřednictvím Sama na zeď. Nebo prostřednictvím Dickona Tarlyho, který snad může poslechnout varování bratra. Nebo bude samotný Randyl sám stát v zástupu držitelů valyrijské oceli v druhé bitvě o úsvit. Proč ne?
A co meče Blackfyre a Dark sister. V Písni ledu a ohně se o nich příliš nemluví, avšak mezi fanoušky jsou poměrně známé například z Dunka a Egga, nebo jen díky mocnému Bryndenovi Bloodravenovi. Objeví se v sáze? Pokud je Brynden za zdí, jeho meč by tu měl někde být. Vytasí ho Tormund? Nebo někdo Jiný. A co Blackfyre. Vytasí se sním Mopatis? Nebo Varys? Bude určen pro Daenerys?
K Daariovu valyrijskému arakhu bych poznamenal jen to, že to má být spíš takový WOW efekt. Prostě tu máme samé valyrijské meče a najednou WOW, oni vyvíjeli i arakhy? Ovšem pokud se potvrdí dost crazy theory, že Daario je Benjen, tak by jeho zbraň byla celkem užitečná. Ovšem zde by nás hlodali otázky, kde ho sebral, rozhodně ho nekoupil za pár kaček u Rákosníků. Pokud toto pomineme, můžeme si zase všimnout, že Daario šumí do Daenerys a tak by jí teoreticky mohl ten arakh dát a pak by jím mohla doslova kosit Jiné. Vždyť arakhy vypadají jako srpy, srpy mají nedaleko ke kose a takto by mohla být Danenerys jako smrt se (skoro) kosou.
Existuje spousta dalších valyrijských mečů a itemů. Jen v Západozemí je jich prý kolem dvou stovek. Vyzbrojí se jimi Poslední spojenectví Andalů, Rhoynů a Prvních lidí, aby zastavili hrozbu ze Severu? Budou sloužit, jako párátka pro Drogona? Nebo je nahradí modernější obsidián? Co myslíte?

+Dodatek: Ještě bych rád dodal, že Petyr Baelish také vlastní dýku z Valyrijské oceli. Její úloha slouží k tomu, aby byl jednoduší případ atentátu na Brana. Přeci jenom se její majitel hledal lépe, než majitel random železné dýky. Ovšem, co když bude mít Malíčkovo párátko nějakou zvláštní úlohu. Třeba právě Baelish pomocí svého teleprotu zabije Velkého Jiného.
Muž který z Ledu udělal dva meče učil Gendryho. Co myslíte, je úloha tohoto Robertova bastarda jasná, či ne...
«13

Komentáře

  • neodpustím si poznámku, že Samův bratr není Rickon, ale Dickon Tarly ;)
  • SagartSagart Amo ergo sum
    upraveno 25. února 2016
    hodor_the_king napsal(a):

    neodpustím si poznámku, že Samův bratr není Rickon, ale Dickon Tarly ;)

    Moje chyba. A to jsem si tu informaci pro jistotu ještě při psaní teorie vygooglil. Opravím, neboj :D
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Co myslíte, kde je Jasný řev?
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @Achileus V rukou jistého Tyrionova strýčka, který přepadne Victariona v Zálivu otrokářů, sebere mu loďstvo a spolu s Daenerys pdrazí útok Jiných..
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Sagart Pak se dá do spolku s Tyrionem a společně s Druhými syny dobyjídobyjí Západní země
  • AvivAviv
    upraveno 27. února 2016
    Já si taky myslím, že Geriona a Jasný řev uvidíme. Predstavte si toto - Tyrion s Jorahom a s Plummom v závese sa pachtia bojiskom, krv a piesok všade naokolo, nejaké tie bielokobylie mŕtvolky tiež, konečně cez množstvo prekážok dorazia k Daenerys (ktorá totiž k mestu dorazila na Drogonovi) a okruhu jej najvernejších. Tyrion, ač je malý, se prorve zástupem, Jorah a Plumm sa mu v tom zídu, pohlídne ke královně, nadechne se k projevu a pak mu oči náhodou zaputujou nalevo/napravo, zarazí se a šokovaným hlasem vyjekne "Strýčku?!".
    Jen nevím kterej chlápek z jejího okolí by mohl být prvním zbloudilým Lannisterem. :-k
  • SagartSagart Amo ergo sum
    Aviv napsal(a):

    Jen nevím kterej chlápek z jejího okolí by mohl být prvním zbloudilým Lannisterem. :-k

    Pryč s teoriemi o Benjenovi. Daario Naharis je čistokrevný Lanister :)
  • A má na to věk?
  • SagartSagart Amo ergo sum
    Aviv napsal(a):

    A má na to věk?

    Je ty Tywinův nejmladší bratr...
  • Narodil sa v roku 255. Touto dobou by mal mať 45. Hmm... Taktiež, neviem, koľko zhody nájdeme medzi povahou aristokrata, čo mal rád bájne zeme, bol vtipkár a vždy mal milé slovo pre synovcov, obzvlášť pre tú bystrú kreatúru zvanú Tyrion, ktorú podporoval, s predajným hedonistickým žoldákom bez svedomia. Both are said to be reckless and kind of noncomformist and there is certain taste for adventure, but that is end. Taktiež, akej farby má Daario oči? Myslím, že Lannistersky zelené nie.
  • Ešte jedna vec ľudia, Daario nemá Valyrijský arahk ..
  • AvivAviv
    upraveno 5. března 2016
    On má dve také čepieľky s rukoväťami v tvare nahých žien. Len som zabudla aký druh to je.
  • Wiki píše následující:
    He wears a Dothraki arakh on his left hip and a Myrish stiletto on his right hip. Their hilts are a matched pair of naked women made in gold.
    Takže má jak Arakh (ačkoli asi ne Valyrijský), tak dýku - obě zbraně zdobené soškami nahých žen.
  • SagartSagart Amo ergo sum
    Peterko napsal(a):

    Ešte jedna vec ľudia, Daario nemá Valyrijský arahk ..

    Měl jsem pocit, že bylo napsané že má. Pokud ne, zmýlil jsem se :)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 6. března 2016
    Arakh z Valyrijské oceli má Caggo. (člen Větrem hnaných)
    Co se zbraní z této oceli týká, tak za zmínku jistě stojí také meč Lyna Corbraye. Meč rodu Harlawů. A další ztracené meče, např. rodu Royců, nebo Reynů. A nezapomínal bych ani na Úsvit rodu Daynů. Ten je sice z nějakého světlého kovu meteroritu, ale údajně má stejné vlasnosti jako ty z Valyrie. Jestli mají ale nějaké nadpřirozené schopnosti, tak to není potvrzené. Pokud vím, tak se Jiní s žádným z mečů nestřetli. Jen v seriálu s nim Jon zabil jednoho zmrzlináře. Ale v knize je to zatím jen teorie čtenářů.

    A srovnávat to s mithrilem je podle mě trochu zcestné. Valyrijská ocel se pravděpodobně netěžila jako mithril, ale vyráběla za pomocí magie a nějakých běžných kovů na ocel. Možná v tom nějakou roli sehráli i samotní draci (pak by se dalo usuzovat, že bude mít podobné vlastnosti, jako dračí sklo).

    Jo a arakh nemá tvar srpu. To je další seriálová blbost. V knize jsou popsány spíš jako šavle.
  • Ahoj myslím, že popis srpu mohl vzniknout z tohoto: Uslyšela výkřik, uviděla, jak jeden strčil do druhého a v okamžiku byly venku arakhy, dlouhé, jako břitva ostré čepele, napůl meče, napůl kosy.
    Meč z valyrijské oceli, se možná v sáze zatím s Jiným nesetkal, ale domněnka, že právě tyto zbraně můžou zabít Jiné je řečena mezi Samem a Jonem.
    „Nalezl jsem jedno vylíčení Dlouhé noci, v němž se hovořilo o posledním hrdinovi, který zabíjel Jiné mečem z dračí oceli. Údajně proti němu byli bezmocní.“
    „Dračí ocel?“ zamračil se Jon. „Valyrijská ocel?“
    „To byla i moje první myšlenka.“
  • SagartSagart Amo ergo sum
    Monte Karstark napsal(a):

    Arakh z Valyrijské oceli má Caggo. (člen Větrem hnaných)
    Co se zbraní z této oceli týká, tak za zmínku jistě stojí také meč Lyna Corbraye. Meč rodu Harlawů. A další ztracené meče, např. rodu Royců, nebo Reynů. A nezapomínal bych ani na Úsvit rodu Daynů. Ten je sice z nějakého světlého kovu meteroritu, ale údajně má stejné vlasnosti jako ty z Valyrie. Jestli mají ale nějaké nadpřirozené schopnosti, tak to není potvrzené. Pokud vím, tak se Jiní s žádným z mečů nestřetli. Jen v seriálu s nim Jon zabil jednoho zmrzlináře. Ale v knize je to zatím jen teorie čtenářů.

    A srovnávat to s mithrilem je podle mě trochu zcestné. Valyrijská ocel se pravděpodobně netěžila jako mithril, ale vyráběla za pomocí magie a nějakých běžných kovů na ocel. Možná v tom nějakou roli sehráli i samotní draci (pak by se dalo usuzovat, že bude mít podobné vlastnosti, jako dračí sklo).

    Jo a arakh nemá tvar srpu. To je další seriálová blbost. V knize jsou popsány spíš jako šavle.

    Tak to jsem si ty dva arakh mastery popletl, fakt stane se :)
    Pokud je tolik ztracených mečů, je dost možné že je objeví buĎ Jon nebo Sam (v citadele, třebas) aby pomohli noční hlídce. Co se týče Úsvitu, schválně jsem jej nezmiňoval, prepač není z Valyrijské oceli. Meče s meteorologického železa jsou ve Fantasy již celkem klišé. Už Tolkien s nimi začal :)
    S mithrilem je srovnávám proto, že jde v obouch případech o vzácné kovy, dávající super damage. Nicméně, jejich úloha v příběhu je vždy trochu jiná :)
    Ale i tak se mi seriálový arakh líbí více, než knižní, jak si jej představuješ ty. Jejich seriálová podoba vzešla ze zbraní starých egypťanů a je dost možné, že to bylo i inspirací pro GRRM.
    Baron napsal(a):

    Ahoj myslím, že popis srpu mohl vzniknout z tohoto: Uslyšela výkřik, uviděla, jak jeden strčil do druhého a v okamžiku byly venku arakhy, dlouhé, jako břitva ostré čepele, napůl meče, napůl kosy.
    Meč z valyrijské oceli, se možná v sáze zatím s Jiným nesetkal, ale domněnka, že právě tyto zbraně můžou zabít Jiné je řečena mezi Samem a Jonem.
    „Nalezl jsem jedno vylíčení Dlouhé noci, v němž se hovořilo o posledním hrdinovi, který zabíjel Jiné mečem z dračí oceli. Údajně proti němu byli bezmocní.“
    „Dračí ocel?“ zamračil se Jon. „Valyrijská ocel?“
    „To byla i moje první myšlenka.“

    Osobně si myslím, že Dračí ocel a Valyrijská ocel je tatéž samá věc. Sedí to sedí. V knize by o tom určitě nepsali, kdyby to nebyla pravda. Jejich úloha v příběhu je logicky zbraň proti jinak prakticky nepřemožitelným Jiným. Když už si to myslí i naiva Jon, tak to musí být pravda :)
  • Sagart napsal(a):

    Když už si to myslí i naiva Jon, tak to musí být pravda :)

    Opravdu? Dokonce i když Jon Snow nic neví? :D
  • SagartSagart Amo ergo sum
    upraveno 6. března 2016
    Aviv napsal(a):

    Sagart napsal(a):

    Opravdu? Dokonce i když Jon Snow nic neví? :D

    Myslíš :) You nothing now Aviv :)
  • Já nemyslím, já vím. Unlike you, because... You know nothing Sagart. :D
  • SagartSagart Amo ergo sum
    Aviv napsal(a):

    Já nemyslím, já vím. Unlike you, because... You know nothing Sagart. :D

    You nothing know, becouse I know all!!!!!!!! :D
  • @Sagart Prosím, prosím, nepřehazuj ty slova....
  • SagartSagart Amo ergo sum
    upraveno 6. března 2016
    hodor_the_king napsal(a):

    @Sagart Prosím, prosím, nepřehazuj ty slova....

    Někteří mají (jako já) k přehazování slov vlohy. Ty máš naštěstí to štěstí (usuzuji podlé tvého nicku), že přehazovat slova mohou libovolně. Jak mohou změnit: HOdor, hodor, hodor...
    :) :D
  • @Sagart ok, řekla jsem si o to :D
    ....já netvrdím, že jsem nějak úžasně anglicky mluvící člověk, ale tohle fakt skoro fyzicky bolí. .... když je to navíc citát...
    https://m.youtube.com/watch?v=Pkyy57iMaB0
    ....a když já jsem detailista :D
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @hodor_the_king Já jsem taky detailista, ale co se týče cizích jazyků, tak jsem pravý opak :)
  • Projdime prosím k Sokratovmu "Vím, že nic nevím." a bude klid. Taky bychom se mohli vymluvit na sofistický relativismus.
  • A co meč, který Arya hodila do Trojzubce? Joffrey se s ním chvíli před tím chlubil Sanse, jmenoval se Lví zub nebo tak nějak. Ten nebyl z Valyrijské oceli?
  • @Denebola: Nebyl. Lannisteři valyrijský meč neměli a dávat takovou vzácnost takovému frackovi...
    @Sagart: Mithril,... to ale nemluvíme o Žihadlu a Glamdringu, že ne? Ty z Mithrilu podle všeho nebyly
    Jinak dragonglass - je obsidian, totéž co se těžilo např. na Milosu... O skutečné souvislosti s draky můžeme myslím úspěšně pochybovat. Možná nejpochopitelněji pazourek. Prostě děti lesa mají tvorbu zbraní na úrovni lovců mamutů...
    A k Valyrijským mečům tolik, že bývají připodobňovány spíše k damascénské oceli... Nicméně ve vztahu k Jiným si myslím, že Mistr tesař se trochu utnul - Ono psát o zkušenostech v boji s Jinými o "dračí oceli" není úplně čisté - Dlouhá noc byla cca 8000 BC, v době Prvních mužů. Ti využívali zbraně bronzové (no, jak je to s tím kalením Posledním hrdinou je pak trochu otázka, ale jako pohádka dobrý), železo přivezli až Andalové cca o 2000 (ale možná 4000 či 6000) let později...
    Navíc o Valyrii víme, že trvala nejméně 5000 let, což opět nedokazuje, že by už v době dlouhé noci uměla Valyrijskou ocel vyrábět, nebo že by v té době vůbec existovala...
    Nechci Jonovi kazit radost, ale Valyrijsou ocel na Jiných nejspíše nikdo nevyzkoušel...
  • Denebola napsal(a):

    A co meč, který Arya hodila do Trojzubce? Joffrey se s ním chvíli před tím chlubil Sanse, jmenoval se Lví zub nebo tak nějak. Ten nebyl z Valyrijské oceli?

    Ne ne tento meč nebyl z Valyrijské oceli... Lenisteři žádný takový meč nevlastnili do popravy Neda Starka... Sami v minulosti přišli o Valyrijský meč při výpravě za úzké moře..

    Alespoň tak nějak si to pamatuju..
  • Áno. Brightroar, ktorý išiel do Valýrie hľadať Gerion Lannister.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.