Teorie: Valyrijské meče rozeseté po celém Západozemí

upraveno 25. února 2016 v Spekulace
Myslím, že je netřeba zde přítomným lidem připomínat o co se jedná. Valyrijské meče jsou překvapivě meče z Valyrijské oceli, což je Martinova parodie mithrilu. Ačkoliv je tato ocel vzácná a prakticky nezískatelná pro obyčejné osoby, vidláky a další materiály. A má spoustu super vlastností. Nejen že na jednu ránu přesekne krk příslušníka noční hlídky, dokáže vlastně přeseknout prakticky cokoliv a dokonce jsou přímo excelentním materiálem na vraždění nevinných Jiných. Z tohoto praktického důvodu se také v Západozemí (a vlastně v sáze obecně) vyskytují).
Tímto chci říct, že důvod, proč GRRM začal psát román, obsahující tyto typy zbraní, je ten, aby se jimi zabíjeli jeho (zřejmě) nejvíc nejúplně největší nejzabijáci a arcizáporáci celé ságy. Jsou vlastně klíčem k porážce Jiných. Autor Písně ledu a ohně (zřejmě) proto rozesel po celém Západozemí tyto super zbraně, aby pak posloužili svému účelu v románu.
První meč, o kterém se v románu mluví, je Led. Zbraň počestného a milovaného lorda Eddarda Starka. Meč byl roztaven a byly z něj stvořeny dva meče: Vdovin nářek (slušný jméno) a Přísežník (ačkoliv mu Catelyn říká Křivopřísežník). Přísežník má nyní (možná nakrátko) v držení Briene. Není to náhodou poukázkou života. Neuteče Briene ke zdi, aby bojovala proti Jiným? Nezmocní se jej Catelyn, patřící k rodu Starků, aby jím odvrátila Jinou hrozbu? Nebo nějaký Jiný, pardon jiný severský lord? Její meč je zkut z oceli Eddarda Starka. Tento meč musí mít důležitou úlohu v následujících bitvách. Nemůže se na něj zapomenout! Stejně tak Vdovin nářek. Zbraň, která byla darována Jofreymu, ten si ji však příliš neužil. Co se s ním vlastně stalo? A co se s ním stane? Bude s ním UnHora bojovat proti Sandorovi (tato teorie hodná písně (ne Písně, ale písně) se přímo vybízí). A co se stane, až Sandor Horu porazí. Zmocní se jej Ohař a povstane proti Jiným. Nebo jím bude bojovat Jaime, až se naučí bojovat levačkou (fandím Paynovi, aby jej to naučil). Nebo něco jiného?
Další meč, Dlouhý dráp. Meč rodu Mormontů, kterého se nečestně (proč mu ho chudák Jeor dával propána) zmocnil Jon Sníh. Toto zde Martin napsal právě proto, aby měl jeho hrdina zbraň hodnou hrdiny (vždyť i Aragorn měl Narsil). Vždyť s ním má zřejmě zničit Jiné, či díky němu alespoň zjistit, že tento materiál dokáže zabíjet Jiné emigranty. Úloha tohoto meče v příběhu je víceméně jasná.
Za zmínku stojí jistě Srdcozhouba, epický meč s epickým názvem. Jeho držitelem je ušlechtilý Randyl Tarly. Meč znázorňuje jeho vojenské kvality. Epický meč, pro epického generála. Meč hodný hrdinů, pro nejlepšího generála Západozemí. I toto může stačit na jeho význam v příběhu. Ovšem může mít i důležitější úlohu. Můžeme zhodnotit fakt, že syn nositele tohoto meče je hrdinný Sam Zabiják (Jon má Sama, Frodo má Sama, ženský sledují Sama doma, zajímavé). Může se snad tento meč dostat prostřednictvím Sama na zeď. Nebo prostřednictvím Dickona Tarlyho, který snad může poslechnout varování bratra. Nebo bude samotný Randyl sám stát v zástupu držitelů valyrijské oceli v druhé bitvě o úsvit. Proč ne?
A co meče Blackfyre a Dark sister. V Písni ledu a ohně se o nich příliš nemluví, avšak mezi fanoušky jsou poměrně známé například z Dunka a Egga, nebo jen díky mocnému Bryndenovi Bloodravenovi. Objeví se v sáze? Pokud je Brynden za zdí, jeho meč by tu měl někde být. Vytasí ho Tormund? Nebo někdo Jiný. A co Blackfyre. Vytasí se sním Mopatis? Nebo Varys? Bude určen pro Daenerys?
K Daariovu valyrijskému arakhu bych poznamenal jen to, že to má být spíš takový WOW efekt. Prostě tu máme samé valyrijské meče a najednou WOW, oni vyvíjeli i arakhy? Ovšem pokud se potvrdí dost crazy theory, že Daario je Benjen, tak by jeho zbraň byla celkem užitečná. Ovšem zde by nás hlodali otázky, kde ho sebral, rozhodně ho nekoupil za pár kaček u Rákosníků. Pokud toto pomineme, můžeme si zase všimnout, že Daario šumí do Daenerys a tak by jí teoreticky mohl ten arakh dát a pak by jím mohla doslova kosit Jiné. Vždyť arakhy vypadají jako srpy, srpy mají nedaleko ke kose a takto by mohla být Danenerys jako smrt se (skoro) kosou.
Existuje spousta dalších valyrijských mečů a itemů. Jen v Západozemí je jich prý kolem dvou stovek. Vyzbrojí se jimi Poslední spojenectví Andalů, Rhoynů a Prvních lidí, aby zastavili hrozbu ze Severu? Budou sloužit, jako párátka pro Drogona? Nebo je nahradí modernější obsidián? Co myslíte?

+Dodatek: Ještě bych rád dodal, že Petyr Baelish také vlastní dýku z Valyrijské oceli. Její úloha slouží k tomu, aby byl jednoduší případ atentátu na Brana. Přeci jenom se její majitel hledal lépe, než majitel random železné dýky. Ovšem, co když bude mít Malíčkovo párátko nějakou zvláštní úlohu. Třeba právě Baelish pomocí svého teleprotu zabije Velkého Jiného.
Muž který z Ledu udělal dva meče učil Gendryho. Co myslíte, je úloha tohoto Robertova bastarda jasná, či ne...
13»

Komentáře

  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @DonPadre Je to hodně starý rod, stejně jako většina rodů na Severu. Mormontové byli šlechtici v době, kdy se předci Andalů a Valyrijců přehrabovali ve stokách, aby si našli něco k snědku
  • Achileus napsal(a):

    @DonPadre No nevím, při představě, že bych četl jak byl někdo proboden Ctí nebo Spravedlností, tak mi maličko cukají koutky.
    Navrhuji Beak a Wing

    Arrynové nejsou jediný rod bez meče z valyrijské oceli, z velkých rodů ho nemají Baratheoni, Tyrellové, Martellové, Grejoyové a Tullyové.

    tak Baratheoni sú najmaldším rodom .. takže je to jasné, že ho nebudú mať. Greyjoyovia boli vždy piráti a nevládli ako králi ... Tullyovia tak isto vždy boli podriadený a tak ich to nezaujímalo ... Tyrellovia boli len správci a Martellovia nemali Valyrijcov radi :) Ale Arrynovia boli kráľi dlhé roky tak je to zvláštne :D a čo je zlé na Cti a Spravodlivosti? Keď môže byť Bdelosť alebo Lad :D
  • Souhlasím s Nevadou. Sama skutečnost, že se o tom nepíše v Písni, neznamená, že valyrijských mečů nejsou v Západozemí stovky a že je nemá každý druhý významnější rod.
    Proč by vlastně měly mít meče z valyrijské oceli jen velmi bohaté, mocné či starobylé rody? Valyrie zanikla pouhých 500 let před dějem Písně. Před tím existovala nějakých 5.000 let. Nikde se nepíše, že by pro Valyrijce byl zvláštní problém vyrobit jejich ocel, dá se tedy předpokládat, že zbraní z tohoto materiálu produkovali dost. Vzhledem k tomu, že měli draky, nemuseli se bát s nimi obchodovat, pokud dostali slušně zaplaceno. Pokud se meče z valyrijské oceli daly po několik tisíc let koupit za sice větší, ale ne obrovské peníze, mohl si je v Západozemí dovolit každý šlechtic, který si našetřil :-)......
  • @DonPadre Greyjoyové jsou starobylým rodem Prvních lidí, který svůj původ odvozuje od legendárního Šedého krále. Z tohoto rodu pochází spousta králů Železných ostrovů. Baratheoni jsou v mužské linii potomky valyrijské šlechty (jestli se nepletu), dokonce možná blízcí příbuzní Targaryenů. V ženské linii jsou zase potomky jednoho ze tří nejstarších královských rodů Západozemí. Tullyové jsou též velmi starým rodem Prvních lidí, byli jedním z nejvýznamnějších rodů Říčních krajin už v době příchodu Andalů. Tyrellové sice byli "jen" správci, na druhou stranu ale byli těmito správci dědičně, byli druhým či třetím nejmocnějším rodem Roviny, a jsou velmi úzce spřízněni s Gardenery, asi vůbec nejurozenějším rodem Západozemí.
  • Hmm... Mečov teoreticky môže byť poskromne a stále ubúdať, ak niekto uplatnil podobný prístup ako Tywin a vyhotovil z 1 meča viacero iných predmetov. Takých dýk bude podľa mňa určite viac.
    Zaujímalo by ma, ako by valyrijská oceľ reagovala na miešanie so štandardnou. Nespomínam si, že by sa o tom niekde písalo.
  • DonPadre napsal(a):

    ja by som si vedel predstaviť aj štít s Valyrijskej ocele :D a meč by sa volal buď Honor alebo Justice .... alebo niečo spojené so Sokolmi ale nič ma nenapadá :/

    Talon (Spár) by neznel zle. :)
  • Talon je ešte lepší než beak.
  • Čo sa týka výskytu mečov z valýrskej ocele, tak tuším, že sa niekde spomína, že ich majú aj mnohé malé či chudobné rody (myslím, že to vraví Tyrion v kontexte toho, že jeho otec bol odhodlaný po strate Jasného revu odkúpiť meč z valýrskej ocele od niektorého rodu, ale vraj ani tie najmenšie a najchudobnejšie rody neboli ochotné ten svoj predať, pretože tieto meče boli vysoko ceneným rodinným dedičstvom). A dýk bude určite v celej Západnej zemi plno.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Arrynové jsou Andalové a tudíž mohli mít meč pojmenovaný dávno před příchodem do Západozemí a před jejich volbou znaku a rodového hesla. Třeba s odkazem na víru.
    Aviv napsal(a):

    Hmm... Mečov teoreticky môže byť poskromne a stále ubúdať, ak niekto uplatnil podobný prístup ako Tywin a vyhotovil z 1 meča viacero iných predmetov. Takých dýk bude podľa mňa určite viac.
    Zaujímalo by ma, ako by valyrijská oceľ reagovala na miešanie so štandardnou. Nespomínam si, že by sa o tom niekde písalo.

    Mečů z val. oceli je v Západozemí cca 200, jak uvádí Martin v sáze. I proto můžou být klidně u dalších velkých rodů, jen to Martin nezmiňuje.
  • Arutha napsal(a):

    DonPadre napsal(a):

    ja by som si vedel predstaviť aj štít s Valyrijskej ocele :D a meč by sa volal buď Honor alebo Justice .... alebo niečo spojené so Sokolmi ale nič ma nenapadá :/

    Talon (Spár) by neznel zle. :)
    znie to parádne :) ale je to podobné ako Claw ... :D ale lepšie ako Beak :D ale stále mám na mysli Honor :D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 11. srpna 2020
    Narazila jsem ve Fire&Blood na zajímavou zmínku. V řeči o Černožáru je použitý ženský rod.
    (It is said that Aenys requested that his brother return Blackfyre, to which Prince Maegor
    replied, “Your Grace is welcome to try and take her from me.”)

    Podle slovníku se v angličtině her používá i pro osobu, u níž není udáno pohlaví. Co myslíte, je to Martinova chyba (nebyla by první tohoto druhu), jeho spisovnost, nebo je Blackfyre ženského rodu, stejně jako Dark Sister?
  • Já myslím,že žádná možnost není vyloučená, ale že je to ta Blackfyre je docela nasnadě. Jak by se to ale překládalo? Černozář by byla zajímavý oxymoron a taky podoba s puvodní verzí, ale něco horkého raději než svítivého by bylo lepší. Ať je to raději on, tak jaho majitel byl on, zatímco Temná sestra byla v rukou ženy.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.