K hororom. Nedávno som pozerala One missed call. Ale nie ten americký, ten japonský. V recenziách som sa dočítala, že je to viac menej rehash overených motívov, ale ja mám s ich produkciou málo skúseností, takže to pre mňa nebolo opozerané a rozoznala som jedine objímaciu scénu akoby vystrihnutú z Temnej vody (tiež podarený film, ajkeď som toho názoru, že by bolo rozumnejšie ísť s dcérou k vodojemu a nie ju nechať osamote), len s prehodenými rolami. Ale povedať som chcela vlastne to, že to na mňa urobilo dojem. Veľmi skoro som prestala počítať, koľko krát mi po chrbte prebehli zimomriavky. Babka to pozerala so mnou a po filme sme ešte strávili asi tak pol hodinu rozoberaním, čo sa tam vlastne stalo, aby to dávalo zmysel, čo je podľa mňa super, lebo to zážitok prehĺbi a ukotví v spomienkach viac.
@Nevada kouknu na O dívce, která proskočila časem a doufám že do bude dobrý poslední japonský film byl těžké zklamání ale ty jsi asi znalkyně tak ti budu věřit :)
To se fakt jmenuje Paprika? Koukám že i v angličtině se to jmenuje Paprika. To asi nebude paprika jako Paprika :-k Sakra, dostal jsem z toho polemizování chuť na nakládané cibulky!
@Nevada: "oboje jsou trochu starší záležitosti... (bral jsem to v "letošní" konkurenci)..." - v souvislostmi s Oskary snad platí, že jde o novinky (řádově posledního roku), DBC má rok 2013, čili v tomto smyslu je "starší". Jinak já osobně za staré filmy prohlašuji ty z před-Columbo-vské doby :o). (Tím nejsou horší, třeba Kurosawu vysloveně můžu...).
Pokud se chcete mrknout na moderní samurajskou řezanici, tak doporučuju 13 Assassins. Včera jsem viděl na ČT Art a dobrý. Rozjezd je docela pomalý, ale masakr na konci to vynahradí + co dokážu posoudit hodně dobrý závěrečný souboj. Dobrý postřeh je v úvodních titulkách, že se děj odehráva cca 100 let před tím, než byly svrženy atomové bomby na japonská města ( což by já s filmu rozhodně nepoznal, že se odehrává tak pozdě v podstatě nepoužívané palné zbraně, jen pár střelců z primitivních mušket kdy jsem si nevšimnul že by někdo vůbec stihnul vystřelit. Pro mě mínus asi jen v tom, že všechny hlavní postavy mají stejný učesy a jsou si podobní, takže pro hůř rozpoznatelný.
Keby si žil v tom prostredí, bol by si zvyknutý na tento typ tvárí a dokázal rozoznávať jemné rozdiely. My sa im zdáme tiež zdáme rovnakí. Akurát, že tie vlasy a účesy máme pestrejšie. Ikeď, pred dvesto rokmi, s tými parochňami, možno ani nie...
@derfel: Ono Japonsko dosáhlo téměř dokonalého izolacionalismu krátce po pokusu o dobití Kublajchánem... a vydrželi to zhruba do poloviny 19 století, kdy jim američané připluli s flotilou do Tokijského zálivu a v podstatě namířenými děli si vynutili vstup. Jinak industrializace a pokrok pak nabrali neskutečné tempo, když si uvědomíme, že už 1904 už zahájili (a 1905 vyhráli) válku proti Rusku... a to technologicky na úrovni "rozvinuté" Evropy.
Jen bych podotknul, že v té době ještě např. všechny japonské bitevní lodě byly nakoupeny v Británii. První v Japonsku postavené bitevní lodě (Satsuma a Aki) byly rozestavěny v roce 1905 a dokončeny až roku 1910, což v té době bylo docela pomalé.
Ano, výzbroj a techniku nakupovali kde se dalo (USA, Nizozemí, Německo, Anglie), o čemž ostatně vypráví i film Poslední samuraj... R-J válka byla vedena převážně nakoupenou technikou (byť křižníky a torpédoborce už měli i vlastní), ale v Japonsku vycvičenými japonskými vojáky. Ten vývoj byl neskutečně rychlý. A ano, stavba lodí třídy Satsuma trvala dlouho (což souviselo s nezkušeností a několikerou změnou projektu - kterých bylo tolik, že lodě jsou dokonce považovány za "nevlastní sestry"), následující třída Kawachi už "standardní" 3 roky (1909-1912). Ale to jsme OT, chtěl jsem jen říct, že "pár mušket" sto let před atomovkou by nemělo být překvapením, pokud člověk zná alespoň rámcově japonské dějiny... Podobné to je v legendárních Sedmi samurajích (Jako Sedm statečných taky není špatné, ale je to "jen" remake, včetně Mifune scény se štípáním dříví). Mimochodem, z japonské kinematografie je geniální i původní verze "Smím prosit?", přeci jen japonská kultura ve vztahu mezi ženou a mužem je trochu jinde než euroamerické vnímání...
Byli rozhodně schopní se rychle učit (na rozdíl od strnulého Ruska). Co se týče palných zbraní, tak co vím, v 16. a první polovině 17. století se užívaly a rozvíjely v Japonsku víceméně jako v Evropě, pak ale když převážila politika izolace, byly zakázány a začaly se rozvíjet zase až v 19. století. Sedm samurajů je lepších než Sedm statečných, při porovnání mi hlavně vytane rozdíl v pojetí. V japonském filmu mají mnohem větší roli vesničané, samurajové do značné míry působí spíš jako jejich vůdci a cvičitelé, v americkém pojetí je to prostě parta hrdinů, co zachraňuje prakticky bezbranné.
@flanker.27: Mě zase vytane rozdíl, že je to místy zbytečně rozvleklé (hlavně přestávka uprostřed filmu je nářez... :o)), ale v zásadě mají obě díla něco do sebe. @Tyrion Lannister @flanker.27: Jinak Toshiro Mifune je výborný v trilogii Samuraj aka Miyamoto Musashi (natočeno kolem 1954, režie Inagaki)... takže nejen Kurosawa... @flanker.27: Jinak to, že reálný šerm a scénický šerm mají často společného asi tolik jako divadlo a skutečný život je prostě fakt... no, nedivme se, souboj Oberyna a Hory (nebo dříve Bronna a toho rytíře co se učil lítat) mi taky přijde jako pohádka,... ale zatraceně záživná, čtivější, koukatelnější a lepší než kdyby Oberyn skončil po druhé ráně s rozfláknutou hlavou...
@Jay Tak v případě Oberyna to tak dlouho trvalo, protože za a) Oberyn se pokoušel Horu utancovat b) Gregor byl víceméně tank na nožičkách, takže jenom pár úderů ho zasáhlo, kdyby Oberyn prozřetelně nezvolil lehčí outfit a Hora nebyl chodící pevnost Boyard, tak by pravděpodobně souboj po druhé ráně skončil. Co se snažím říct, že zrovna tenhle souboj mi nereálný nepřišel... v knize :D
Z trilogie Samuraj jsem viděl první díl, zbytek plánuji po přečtení předlohy. Nutno říct, že Toshiro je tam vskutku výborný, Musashi moje srdcovka(četl jsem několikrát Knihu pěti kruhů),takže též mohu doporučit.
Komentáře
Je to prostě kočka. Hlavně v civilu bez těch kožešin teda. A ani ta Myranda nevypadá jako totální čubka @Everett_Young
dobrej film je Princezna Mononoke ale to je pro tebe asi mainstream :)
Koukám že i v angličtině se to jmenuje Paprika.
To asi nebude paprika jako Paprika :-k
Sakra, dostal jsem z toho polemizování chuť na nakládané cibulky!
chtěl bych vidět tohle http://www.csfd.cz/film/359393-omoide-no-marnie/komentare/
a na Papriku mě navnadilo tohle video
Jinak já osobně za staré filmy prohlašuji ty z před-Columbo-vské doby :o). (Tím nejsou horší, třeba Kurosawu vysloveně můžu...).
Ale to jsme OT, chtěl jsem jen říct, že "pár mušket" sto let před atomovkou by nemělo být překvapením, pokud člověk zná alespoň rámcově japonské dějiny... Podobné to je v legendárních Sedmi samurajích (Jako Sedm statečných taky není špatné, ale je to "jen" remake, včetně Mifune scény se štípáním dříví). Mimochodem, z japonské kinematografie je geniální i původní verze "Smím prosit?", přeci jen japonská kultura ve vztahu mezi ženou a mužem je trochu jinde než euroamerické vnímání...
Co se týče palných zbraní, tak co vím, v 16. a první polovině 17. století se užívaly a rozvíjely v Japonsku víceméně jako v Evropě, pak ale když převážila politika izolace, byly zakázány a začaly se rozvíjet zase až v 19. století.
Sedm samurajů je lepších než Sedm statečných, při porovnání mi hlavně vytane rozdíl v pojetí. V japonském filmu mají mnohem větší roli vesničané, samurajové do značné míry působí spíš jako jejich vůdci a cvičitelé, v americkém pojetí je to prostě parta hrdinů, co zachraňuje prakticky bezbranné.
@Tyrion Lannister @flanker.27: Jinak Toshiro Mifune je výborný v trilogii Samuraj aka Miyamoto Musashi (natočeno kolem 1954, režie Inagaki)... takže nejen Kurosawa...
@flanker.27: Jinak to, že reálný šerm a scénický šerm mají často společného asi tolik jako divadlo a skutečný život je prostě fakt... no, nedivme se, souboj Oberyna a Hory (nebo dříve Bronna a toho rytíře co se učil lítat) mi taky přijde jako pohádka,... ale zatraceně záživná, čtivější, koukatelnější a lepší než kdyby Oberyn skončil po druhé ráně s rozfláknutou hlavou...
Z trilogie Samuraj jsem viděl první díl, zbytek plánuji po přečtení předlohy. Nutno říct, že Toshiro je tam vskutku výborný, Musashi moje srdcovka(četl jsem několikrát Knihu pěti kruhů),takže též mohu doporučit.