Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura
1117118120122123144

Komentáře

• Třeba to bude ještě tragičtější, než si čekal.
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    Tam kde je Ctaeh očekávám to nejhorší. Btw jedna z nejdesivejsich věcí tenhle strom. Fuj.
  • @Benji Teď sem tu kapitolu dočetl, potřeboval bych panáka :D
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    Podle me to s tou postavou Cthaeh Rothfuss trosku prepiskl. Neumim si predstavit, jak z toho vybrusli, ten strom ma neuveritelnou moc. Nebo to proste dopadne cele hodne spatne.
  • upraveno 1. ledna 2016
    Dozvím se o Ctaehu něco důležitýho po tom co Kvothe opustil Fae? Nebo už bylo všechno řečený? :D
  • Mně to tedy moc depresivní nepřišlo. Nesplněných proroctví už jsme ve fantasy měli. Co mu vlastně přesně řekl, už mi to vypadlo. Daleko depresivnější jsou poslední scény s hostinským, kde čtenář absolutně neví, proč je tak moc v prdeli. Osobně si myslím, že třeba Marco a jeho Šakal jsou občas depresivnější, tam je opravdu většina postav absolutně hnusných.
    Nejde o zadne proroctvi. Ani nejde o to, co mu rekl. Jde o to, co ten strom umi. Vysvetloval to Bast hned v kapitole po tom, mam pocit. Pokud jsi to nejak nezaznamenal, tak se to da jednoduse vygooglit.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Vena Hlavně si nemyslím, že by Rothfuss dokázal zakončit všechny dějové linie na tisíci stránkách, vzhledem k tomu, že v druhém díle ještě přidal dalšího záporáka a celý děj zamotal ještě víc. Takže musí uzavřít Haliaxe, Stromovouse, Dveře, Současnost, dovyprávět zbytek minulosti, vyřešit Dennu, vyřešit všechny ostatní. Na to je tisíc stran trochu málo s jeho stylem psaní.
  • upraveno 2. ledna 2016
    @Vena tak otázka je, jestli ten strom opravdu něco umí a jestli umí přesně to, co říká. Myslím, že je naivní si myslet, že se stane přesně to, co ten strom umí :) Já čekám happoš, je to víceméně dospělejší Harry Potter, i když pořádný masakr bych taky uvítal, třeba něco ve stylu Poslední argument králů, to je perfektně, depresivně ukončená trilogie a ani nikdo nemusel umřít. Pochválil bych i Malaz, ale tam mě sraly některé slunéčkové scény, které snad ani nepsal Erikson.(Hetan :wall:)
    @Everett_Young Jj, taky si rikam. Pokud se nepletu, tak Rothfuss nekde rikal, ze po 3. knize bude nejake dalsi pokracovani, akorad tam nebude Kvothe. Takze mi neco rika, ze nektere veci se proste budou resit v dalsich knihach.

@Kalam Mekhar To nerika ten strom, ale Bast. A nejen Bast. Vzhledem k okolnostem si nemyslim, ze je to lez.
    Přesně je prostě něco jinyho než proroctví, ten strom budoucnost nepredpovida, on ji celou ovlivňuje. Ale třeba je už Kvotheho role u konce, víme že ve světě zuří nějaká válka která s K. souvisí atd. Takže teď už není K. potřebný a sám skončil hrozně, protože co je horší pro génia co uměl pomalu všechno, než to co se Kvothovi stalo? Achjo...
    @Everett_Young Taky se mi nechce věřit že tímhle stylem psaní to dokáže uzavřít tak, aby to bylo všechno elegantní jako první dva díly. Třeba atentát na Maera, to by bylo divný kdyby se k tomu ještě nevrátil, ten mistr přece neměl motiv. Kdo nebo co ho najalo? Nebo to prostě Kvothe nikdy nezjistí protože ho to nijak neovlivní?
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Vena myslim, ze to s tym stromom a jeho dopadmi prehanas.
    Proč by proháněl? Stačí si to představit.
    @Benji no prave ten strom nedokaze vyhladit vsetko(zive) a pravdepodobne ani nechce. Takze vlastne neurobi najhorsiu moznu variantu.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Edem Lanre se radil s tím stromem předtím než se z něj stal Haliax a obrátil svůj hněv proti zbytku světa. A víme kolik zla napáchal a ještě stále páchá.
    upraveno 2. ledna 2016
    Myslím, že kdyby to šlo tak to udělá. Jenže on má k ovlivnění prakticky "jen" rozhovor který naplánuje tak aby ho Sithove neviděli, pokud je to možné. Jeden člověk nedokáže spustit lavinu k vyvražděni lidstva.
    @Everett_Young @Benji a napadlo vas, ze ten strom, tym co robi moze predchadzat horsim katastrofam, on vidi vsetky mozne reality, nemate tam dalsiu pstavu, ktora vidi vsetky mozne reality a moze posudit rozhodnutie toho stromu.
    a @Benji to sa moze stat, zvlast vo fantasy a nemusi to urobit samotna postava ale moze to byt jeho ideologia/ hnutie/ nejaky nasledovnik/ potomkvia atd.
    upraveno 2. ledna 2016
    @Edem Jediny zpusob, jak predejit horsi katastrofe, je zpusobit jinou (byt o neco mensi) katastrofu? To bych Rothfussovy nesezral.

Na druhou stranu je teoreticky mozne, ze jsou schopnosti toho stromu spatne interpretovany. Moc by se mi takove vysvetleni nelibilo, ale byl bych ochoten ho prijmout.
    Druha moznost je, ze Kvothe o setkanim se stromem proste lze. Rothfuss se nekolikrat vyjadril, ze Kvothe je nespolehlivy vypravec.
    @Vena takze skor sa zmieris s tym, ze postava, z ktoreho pohladu sledujeme dej nam klame ako postava o ktorej vsetci prehlasuju, ze je zla vlastne nie je zla.
    @Edem Nesmirim, to by mi prislo hodne zvlastni, kdyby se ukazalo, ze Kvothe proste lhal. Rothfuss to spis mysli tak, ze nektere detaily si Kvothe trosku pribarvil, ale ze by o necem takovem rovnou lhal, to asi spis ne.
    O tomhle by asi nelhal, zvlášť když tak děsive reagoval Bast. Musíme se prostě řídit tím co řekl Kronikář - Ctaeh stejně ví co uděláme tak si můžeme dělat co chceme. A třeba ani Ctaeh nedokáže ovlivnit to co se stane na úplném konci příběhu.
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    @Riokai hej..... Tak.....To.....je.....dokonalý
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Kruci, já si to budu muset znovu přečíst (a to se asi za 100 dílů dozvím, kdo je padouch v Narutovi, mám resty a nemám vůbec čas) :)
  • A já zas konečně přečíst. Ozaj, četl tady někdo novou trilogii Kena Folletta z dvacáteho století?
    Tak a Hudba ticha je doma. Má to krásnou obálku a přistupuji k tomu opatrně, takže mě to snad nemůže zklamat. :dance:
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.