Vytržený jazyk

upraveno 16. dubna 2007 v Spekulace
Při pročítání západozemských letopisů mne zaujala poznámka o "odjazykování" Ilyna Payneho. Repektive její časové začlenění. Já měl za to, že to nařídil šílený král Aerys jako trest za to, že se Payne nechal slyšet, že ve skutečnosti vládne Západozemí jeho pobočník, lord Tywin.

Takto to spíš vypadá, že to bylo z jiného důvodu. Ví snad něco o Lyannině dítěti? Nebo něco jiného?

A mohl by to prozradit, dejme tomu Jaimemu?

Komentáře

  • upraveno 16. dubna 2007
    No je to hezká teorie, ale já mám jinou. Jistý překladatel udělal maličkou chybku. ;) Díky za upozornění, Amonyme. Letopisy jsou souhrnem tří různých zdrojů, které jsem spojil dohromady, případně opravil, když byly nějaké rozpory. A chybka asi vznikla při spojování těch různých zdrojů. Zmínka o Illynovi by měla být na začátku roku 283 - alespoň dle zdroje. Opravím to.
    Tím naplno říkám, že tento článek není nijak ověřen, takže je možné, že chybky tam jsou. GRRM nikdy žádnou oficiální timeline nevydal. Aspoň máme o čem diskutovat. ;)
  • upraveno 16. dubna 2007
    No když nad tím tak přemýšlím, tak to možná mají špatně i v tom zdroji. "Odjazykoval" ho Aerys, jak říkáš. A pokud to mělo být za tu jeho průpovídku o Tywinovi, tak by to mělo být někdy v roce 281, kdy ještě Tywin byl pobočníkem. Bohužel jsem to teď narychlo v knížce nenašel. Tak snad někdy až bude víc času. Anebo napiště, pokud byste to někdo našel. Dík.
  • upraveno 16. dubna 2007
    A co když Ilyn opravdu "NĚCO VÍ"? A GRRM si to nechává jako trumf do dalšího dílu?
    "u cesty" :-) Podrick Payne s ním nemá společného nic?
  • upraveno 16. dubna 2007
    V Martinově světě je na rozdíl od reálného středověku šlechta vesměs gramotná - takže odjazykování jako způsob udržení tajemství by nebylo příliš efektivní...
  • upraveno 16. dubna 2007
    Obávám se, že by to bylo neefektivní, i kdyby byl "odjazykovaný" negramotný.
    Existuje víc způsobů, jak se domluvit.
  • upraveno 16. dubna 2007
    Taky si nemyslim, že by Ilyn byl ještě nějak důležitej - jeho hvězdnou hodinou byla poprava Neda ;)

    "u cesty" jsem moc nepobral...ale podrick s ním samozřejmě něco společného má, krom jména i krev ;)))
    btw, našel jsem ještě jednu timeline na Keepers of the Citadel. Ta rok 283 potvrzuje.
  • upraveno 16. dubna 2007
    Jestli Podrick skutečně visí na větvi (já doufám že ne, přeji mu státi se pobočníkem krále Tyriona), tak by jeho objevení mohlo sera Ilyna vzpružit k další hvězdné hodině. Vlastně mě ani nenapadá, jak jinak by mohlo jeho zavraždění ději prospět. Tedy pokud nechtěl GRRM jen redukovat počet postav, ale to by měl u mě mínus.
  • upraveno 20. července 2011
    Jak řekl Tyrion, když člověku vytrhnete jazyk, nedokazujete tím, že je lhář, ale že se bojíte, co by mohl říct. :-) Že by...?
  • Třeba byl Ilyn takovej talentovanej mluvka, že Aerys se bál, že kdyby jej nechal mluvit dál, byl by k smrti směšný pro zvyšek království. Jako když Tyrion udělal pořádek s tím bardem, co spíval o zlatých a ženských dlaních. Tady akorát nesedí, že Aerys - ten pyromanskej sadista by se spokojil s jazykem, zatímco poměrně humánni Tyrion se zbavil pěvce úplně.
  • AvivAviv
    upraveno 15. prosince 2015
    Lomeril napsal(a):

    Jak řekl Tyrion, když člověku vytrhnete jazyk, nedokazujete tím, že je lhář, ale že se bojíte, co by mohl říct. :-) Že by...?

    Tuhle teorii nabouráva fakt, že ještě pořád by to mohl napsat, nakreslit, nebo najít hodně výmluvná gesta.

    Beru spět, na wiki je napsané, že zhodou okolností i přes to, že je šlechtic, je nevzdělán - žádné čtení ani psaní. Teď nám zbylo je kreslení a řeč těla a v tomhle směru od Ilyna asi taky moc čekat nejde.
    A zajímavá je pasáž v Hostině, kde při jednom tréninku Jaime skončí v řece s Ilynoým mečm na hrdle a ten ho pak posune až ke rtum a pak prostě odkráčí.
  • O Lyannině dítěti asi těžko - pokud ztratil jazyk ještě v době, kdy byl Tywin pobočník, pak to bylo před turnajem v Harrenově, tedy před tím, než válka začala, dříve než byla Lyanna unesena a dříve než ji Rhaegar poznal.
    S Podrikem je podle wiki "vzdálený bratranec".
    Pořád si myslím, že kdyby chtěl, tak se zvládne dorozumět (slyší a malovat a "ukazovat na obrázky" by zvládl taky...). Ostatně, za těch bratru patnáct let se "musí" umět dorozumívat sakra dobře.
  • AvivAviv
    upraveno 15. prosince 2015
    tO JAKO JO, ALE MOHLO JíT O NĚJAKO tARGO-lANNSKé TAJEMSTVí A TO BY Už BYLA JINá...
    A napadlo mi, možno, že ozaj niečo vie, ale vytrhnutý jazyk bol varovanie, že ak by chcel prezradiť ešte niečo viac, sankcie budú väčšie.
  • @Aviv: Jako nápad zajímavé, ale myslím, že ne. Někdy holt mocní neunesou pravdu a někdy divadelní hra je jen divadelní hra (Tanselle by mohla tušit). Pokud víme, žádné tajemství neprozradil, po smrti Šíleného krále už by mohl vyzradit "cokoli by chtěl" a vytržený jazyk není překážkou...
  • To si nemyslim. Pokud by to vyšlo najevo, Tywin jeho lenní pán by ztratil prestiž. A pokud o něco Tywinovi o něco šlo tak to byla pověst a prestiž.
  • Popravdě, kdybych měl přistoupit na hru "zná tajemství a o jazyk přišel, aby jej nevyzradil", tak si myslím, že jako Tywinův majordomus mohl vědět něco bližšího o twincestu... a pokud Tywin nechtěl ztratit prestiž a chtěl jej "umlčet", pak samozřejmě oficiální důvod NESMĚL vyplout na povrch... ale přesvědčit Varyse, aby králi vycvrlikali ptáčci, že se Illyn nešťastně vyjádřil o jeho milosti... to by asi zařídit šlo (jestli pak bude bez jazyka, nebo bez hlavy už mohla být sázka do loterie, ale z Tywinova pohledu win-win). :o)
  • Tahle teorie zní báječně a smysluplně. Navyše by vysvetľovala, prečo som mala v Jaimeho kapitolách pocit, že Ilyn voči nemu chová hodně velkou zášť.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.