No když nad tím tak přemýšlím, tak to možná mají špatně i v tom zdroji. "Odjazykoval" ho Aerys, jak říkáš. A pokud to mělo být za tu jeho průpovídku o Tywinovi, tak by to mělo být někdy v roce 281, kdy ještě Tywin byl pobočníkem. Bohužel jsem to teď narychlo v knížce nenašel. Tak snad někdy až bude víc času. Anebo napiště, pokud byste to někdo našel. Dík.
V Martinově světě je na rozdíl od reálného středověku šlechta vesměs gramotná - takže odjazykování jako způsob udržení tajemství by nebylo příliš efektivní...
Jestli Podrick skutečně visí na větvi (já doufám že ne, přeji mu státi se pobočníkem krále Tyriona), tak by jeho objevení mohlo sera Ilyna vzpružit k další hvězdné hodině. Vlastně mě ani nenapadá, jak jinak by mohlo jeho zavraždění ději prospět. Tedy pokud nechtěl GRRM jen redukovat počet postav, ale to by měl u mě mínus.
Třeba byl Ilyn takovej talentovanej mluvka, že Aerys se bál, že kdyby jej nechal mluvit dál, byl by k smrti směšný pro zvyšek království. Jako když Tyrion udělal pořádek s tím bardem, co spíval o zlatých a ženských dlaních. Tady akorát nesedí, že Aerys - ten pyromanskej sadista by se spokojil s jazykem, zatímco poměrně humánni Tyrion se zbavil pěvce úplně.
O Lyannině dítěti asi těžko - pokud ztratil jazyk ještě v době, kdy byl Tywin pobočník, pak to bylo před turnajem v Harrenově, tedy před tím, než válka začala, dříve než byla Lyanna unesena a dříve než ji Rhaegar poznal. S Podrikem je podle wiki "vzdálený bratranec". Pořád si myslím, že kdyby chtěl, tak se zvládne dorozumět (slyší a malovat a "ukazovat na obrázky" by zvládl taky...). Ostatně, za těch bratru patnáct let se "musí" umět dorozumívat sakra dobře.
tO JAKO JO, ALE MOHLO JíT O NĚJAKO tARGO-lANNSKé TAJEMSTVí A TO BY Už BYLA JINá... A napadlo mi, možno, že ozaj niečo vie, ale vytrhnutý jazyk bol varovanie, že ak by chcel prezradiť ešte niečo viac, sankcie budú väčšie.
@Aviv: Jako nápad zajímavé, ale myslím, že ne. Někdy holt mocní neunesou pravdu a někdy divadelní hra je jen divadelní hra (Tanselle by mohla tušit). Pokud víme, žádné tajemství neprozradil, po smrti Šíleného krále už by mohl vyzradit "cokoli by chtěl" a vytržený jazyk není překážkou...
Popravdě, kdybych měl přistoupit na hru "zná tajemství a o jazyk přišel, aby jej nevyzradil", tak si myslím, že jako Tywinův majordomus mohl vědět něco bližšího o twincestu... a pokud Tywin nechtěl ztratit prestiž a chtěl jej "umlčet", pak samozřejmě oficiální důvod NESMĚL vyplout na povrch... ale přesvědčit Varyse, aby králi vycvrlikali ptáčci, že se Illyn nešťastně vyjádřil o jeho milosti... to by asi zařídit šlo (jestli pak bude bez jazyka, nebo bez hlavy už mohla být sázka do loterie, ale z Tywinova pohledu win-win). :o)
Komentáře
Existuje víc způsobů, jak se domluvit.
S Podrikem je podle wiki "vzdálený bratranec".
Pořád si myslím, že kdyby chtěl, tak se zvládne dorozumět (slyší a malovat a "ukazovat na obrázky" by zvládl taky...). Ostatně, za těch bratru patnáct let se "musí" umět dorozumívat sakra dobře.
A napadlo mi, možno, že ozaj niečo vie, ale vytrhnutý jazyk bol varovanie, že ak by chcel prezradiť ešte niečo viac, sankcie budú väčšie.