Mám rád když je magie spíše ve formě jakési mysteriózní síly někde na pozadí fantastických událostí. Pokud je použita ta druhá forma magie (firebally, icearrow,...) a podobné živelní a světelné efekty. Tak jedině limitované něčím jako mana, nebo tak. Gandalf taky začaroval nějaký ten plamínek jen když teklo do bot, a ne vždy když se rozdělával táborák. Třeba v Harry Potterovi je magie tak volně otevřená až se divím, že tam nejsou všichni kouzelníci vyžraný prasata, když za ně všechno dělají kouzla.
Noir: v tom je právě ten problém. Je ten svět v základech křesťanský? A co znamená v základech křesťanský? Ono totiž křesťanství je v základech až příliš pohanské. Ty motivy se opakují v jiných mythologiích celkem často. Proto se ptám, považovali by jste to za křesťanské, kdyby jste nevěděli, že Tolkien byl křesťan?
Colombo: Když jsem studoval nedávno židovské apokryfní spisy, míval jsem pocit, že musely Tolkienovy sloužit jako jeden ze zdrojů inspirace. Minimálně v některých okamžicích mi ho to silně připomínalo. Ale je to jen můj subjektivní dojem a nejsem žádný odborník na dané téma.
Colombo - Tak Catelyn v knize měla podříznuté hrdlo, takže riziko, že by sama od sebe ožila, bylo minimální. Každopádně se mi připomněl, že třeba na lodích bylo zvykem při zašívání mrtvol do pytle vést poslední steh nosem, aby se poznalo, jestli je mrtvý skutečně mrtvý.
Myslel jsem to tak, že dřív se vědci nazývali kouzelníky. Nebral jsem to pro dnešní dobu. Mimo jiné kvůli vědecké metodě, která se snaží oddělit racionální bádání od novodobých "kouzelníků". :-)
A co asi dělali lidé jako Tycho Brahe, Kopernik, Galileo nebo Hérón Alexandrijský? Jasně, že věda jak ji chápeme dnes tehdy neexistovala, právě proto se těmto lidem taky neříkalo vědci.
Komentáře