Krásně depresivní :-) Autorovi se podařilo skvěle navodit mrazivou atmosféru plnou bezmoci, líbila se mi i stručnost vyprávění, díky které děj hezky odsýpal. A navíc v povídce vystupovali dva mí oblíbenci, takže mám jen slova chvály a nemám žádných námitek :-)
A já myslela, že ho Duch olíže a zahřeje vlastním tělem :-D Jinak krásná temná povídka která měla šťávu! Jen mi asi úplně nedošlo, jestli tedy Duch na konec zemřel, když se vrátilo tělo Benjena?
Trochu kingovsky nadech. Ty nejzajimavejsi casti byly asi schvalne podane jen v naznacich a mlhave, nic nebylo receno doslovne, tedy zbylo hafo prostoru pro nasi predstavivost. Sice taky nemam jisto v tom, zda jsem si to vylozila spravne, ale tenhle styl se mi libi vic, nez kdyby to bylo popsano explicitne. Pro me Duch skoncil a zrodil se z nej novy Benjen, ktery i mozna ponese nejake stopy Duchovy osobnosti (nemost). Zajimalo by me, z ceho vznikl. Nejspis z jeho puvodniho masa, kterym se Duch nadlabl, ale je to hodne fujtajbl predstava teda :D no je mi jasny, ze kde nastupuje magie, logika jde stranou. Z otevreneho konce me svrbi prsty, co chtej klast otazky. Jedna z nich je, jak chteji/chce zachranit Jona. Mozna se dockame pokracovani? Jo a ocenuju originalni pojeti Benjenova osudu.
První povídka v tomto kole kterou jsem přečetl a musím uznat, že výborná. Konec Benjena mě vždycky zajímal a doufám, že Martin nám k němu prozradí víc (tady pokud někdy dopíše zbylé díly). Úvod příběhu mi lehce připomínal povídku z minulého kola, ovšem autor se zde vydal vlastní cestou. Popis nekonečné krajiny i zoufalství v duši Starka se velice povedl. Scéna se zanícenou ránou je dost naturalisticky popsaná což oceňuji, že autor měl odvahu nezjemňovat skutečnosti. Setkání s Duchem mě dost překvapilo a následné vyústění příběhu snad ještě více. Co vlastně jsou zač Benjen a Duch? Budu si muset nad tím lámat hlavu. Doufám, že autor nám prozradí víc, nebo možná napíše další část příběhu v následujícím kole.
Hoho, mám pocit, že tohle kolo nám přináší nadmíru skvělých povídek. Tahle je jemně krutá, láskyplně zlá, zjemněně surová, horce mrazivá a nádherně černočerná. Musím říct, že témata ze severu mají v sobě sílu!
A co se týče děje, doufám, že nám autor dovypráví, jak to bylo s Duchem a Benjim, jsem lehce zmaten. :-)
Mno, a jelikož autorka zatím pokračování jenom převaluje v hlavě a moc to nevypadá, tak vám to asi musí vysvětlit, jen nevím, jak se mi podaří. Když mě tahle povídka napadla, byla jsem z toho sama trochu zmatená :D
@Monte Karstark se s vlkodlakem vlastně trefil, protože jsem se tak trochu chytla toho, co padlo v komentářích už pod zadáním nového kola. Logika stranou taktéž šla.... :) Zhruba tak: Duch prakticky neexistuje, jeho vědomí (hlavně vzpomínky) se tak nějak usadilo v Benjenovi. Ten získal i Duchovo tělo, ale jako "vlkodlak" se může měnit zpět do svého (proto ty vnitřnosti, jo, je to trochu ble :D ). S tím, že se Duchovo vědomí usadilo ve Starkovi také oněměl, zrovna pro tohle hlubší důvod než "osud je mrcha" asi není. Jak chtějí / chce Benjen chránit Jona, to jsem měla vymyšlené zhruba tak, že se do Černého hradu vrátí jednoduše v Duchově podobě a nikdo nic nepozná a dál to bude probíhat možná cca jako v knížce, když se Duch vrátil. A jak věděli, že se Jonovi něco stane, za to asi taky mohou bohové... :D
Doufám, že teď je to trochu jasnější... nebo možná ne, to je jedno, jsem ráda, že se vám povídka líbí, děkuju :) Tenhle depresivnější styl pro mě byl trochu experiment ;):D
Komentáře
Ty nejzajimavejsi casti byly asi schvalne podane jen v naznacich a mlhave, nic nebylo receno doslovne, tedy zbylo hafo prostoru pro nasi predstavivost. Sice taky nemam jisto v tom, zda jsem si to vylozila spravne, ale tenhle styl se mi libi vic, nez kdyby to bylo popsano explicitne. Pro me Duch skoncil a zrodil se z nej novy Benjen, ktery i mozna ponese nejake stopy Duchovy osobnosti (nemost). Zajimalo by me, z ceho vznikl. Nejspis z jeho puvodniho masa, kterym se Duch nadlabl, ale je to hodne fujtajbl predstava teda :D no je mi jasny, ze kde nastupuje magie, logika jde stranou.
Z otevreneho konce me svrbi prsty, co chtej klast otazky. Jedna z nich je, jak chteji/chce zachranit Jona. Mozna se dockame pokracovani?
Jo a ocenuju originalni pojeti Benjenova osudu.
Konec Benjena mě vždycky zajímal a doufám, že Martin nám k němu prozradí víc (tady pokud někdy dopíše zbylé díly). Úvod příběhu mi lehce připomínal povídku z minulého kola, ovšem autor se zde vydal vlastní cestou. Popis nekonečné krajiny i zoufalství v duši Starka se velice povedl. Scéna se zanícenou ránou je dost naturalisticky popsaná což oceňuji, že autor měl odvahu nezjemňovat skutečnosti. Setkání s Duchem mě dost překvapilo a následné vyústění příběhu snad ještě více. Co vlastně jsou zač Benjen a Duch? Budu si muset nad tím lámat hlavu. Doufám, že autor nám prozradí víc, nebo možná napíše další část příběhu v následujícím kole.
A co se týče děje, doufám, že nám autor dovypráví, jak to bylo s Duchem a Benjim, jsem lehce zmaten. :-)
Podle mě jedna z nejlepších (ne-li nejlepší).
@Monte Karstark se s vlkodlakem vlastně trefil, protože jsem se tak trochu chytla toho, co padlo v komentářích už pod zadáním nového kola. Logika stranou taktéž šla.... :)
Zhruba tak: Duch prakticky neexistuje, jeho vědomí (hlavně vzpomínky) se tak nějak usadilo v Benjenovi. Ten získal i Duchovo tělo, ale jako "vlkodlak" se může měnit zpět do svého (proto ty vnitřnosti, jo, je to trochu ble :D ). S tím, že se Duchovo vědomí usadilo ve Starkovi také oněměl, zrovna pro tohle hlubší důvod než "osud je mrcha" asi není.
Jak chtějí / chce Benjen chránit Jona, to jsem měla vymyšlené zhruba tak, že se do Černého hradu vrátí jednoduše v Duchově podobě a nikdo nic nepozná a dál to bude probíhat možná cca jako v knížce, když se Duch vrátil. A jak věděli, že se Jonovi něco stane, za to asi taky mohou bohové... :D
Doufám, že teď je to trochu jasnější... nebo možná ne, to je jedno, jsem ráda, že se vám povídka líbí, děkuju :) Tenhle depresivnější styl pro mě byl trochu experiment ;) :D