Jiní spisovatelé

upraveno 5. února 2011 v Rozličný pokec
Martin je lemra lína (omlouvám se všem, co si z něj udělali nedotknutelnou modlu), tak je možná čas pokecat i o jiných spisovatelích a jejich ságách. Vedle Zaklínače a Písně je mojí absolutní jedničkou série Malazská kniha padlých od Stevena Eriksona.
189111314

Komentáře

• upraveno 11. ledna 2011
    To mají jen napsáno na společném hrobě, spíš to má co dělat s jejich láskou. Podle mě se tak ale neviděl. Tolkien ke Středozemi přistupoval jako novodobý badatel, který objevil starobylou minulost světa, nevím o tom, že by se stylizoval do nějaké postavy. Ilúvatar je spíš křesťanský Bůh.
    IMHO, posuzovat filosofickou podstatu světa Středozemě na základě nějakých Role-playing příruček a kartiček, na to bych si netroufal. :-) Sice je pravda, že nejběžnějším výkladem je, že postavy typu čaroděj, Tom Bombadil etc, jsou Maiar, ale nevím, kde přišli na to, že je Tom nějaký megabouchač na 250. levelu? Jenom se ví, že na Bombadila neměl Prsten moci žádný vliv, ale to neměl ani na Faramira (knižního), takže to zas taková výjimečnost nebyla. A Glorfindel II.? WTF!? :-)
    VE Strategii Pan prstenu pusobil Bombandil strasne smesne...
  • upraveno 12. ledna 2011
    Tak on Gandalf (šedý) měl zakázáno většinu své moci používat, proto trpěl bolestí, měl křehké tělo a podobně. Teprve po jeho souboji s balrogem získal část moc zpět (bílý). Právě vystupování jako smrtelníci byl jeden z cílů mise Istari do Středozemě. Valar už nechtěli dávat na odiv svou moc, protože to vždycky předtím dopadlo špatně (pozvání elfů do Valinoru, zcivilizování Numenoru). Jejich vyslanci (Istari) spíš měli vystupovat jako rádci, proto bylo nezbytné aby co nejvíce zapadli a vypadali jako moudří starci a ne jako super-dupr bouchači.
    Já si nemůžu pomoct, ale mně Tom Bombadil vždycky přišel v Pánovi Prstenů jako omyl. Jeho přítomnost tam je jako puška zavěšená na stěně, ze které se nikdy nevystřelí. Jako kdyby odkazoval spíš k žánru vyprávění Hobita, které ale bylo záhy opuštěno. Přijde mi jako relikt nějakého původního autorského plánu, který nedošel naplnění...
    Což mi připomíná, že bych sem mohl pověsit průběžně pár tolkienologických ptákovin; stejně nevím, co s nimi.
    O průběžném psaní Silmarilion vím, mě spíš zajímalo detailnější rozložení jednotlivých kapitol hlavně z období před Numenorem, jako byl rozkol elfů, zmiňovaný pád Gondolinu, boje Noldor s Melkorem, či lidé jako Húrin atd.
    A co teprve zmatky kolem stěhování lidského rodu a osudů Galadriel. To je teprv bordel! :-D Tolkien sám chtěl mytologii ke konci života úplně přepracovat, docela by mě zajímalo, jak by to dopadlo. Snad by to zpřehlednil. Myslím, že částečně začal právě u zrození lidí, jež přesunul z prvního východu Slunce někam do doby Pochodu elfů na Západ, taky se tam hlouběji zabýval tím, proč jsou lidé o tolik náchylnější k páchání zla a jsou zranitelnější než elfové. Ilúvatar se to později snažil napravit u Númenorejců, ale zle pochodil - holt dědičný hřích je dědičný hřích. ;-) vis Tale of Adanel.
  • upraveno 13. ledna 2011
    Stalo se vám už někdy, že jste nějakou knížku přestali číst ne proto, že by byla špatně napsaná, ale kvůli tomu, že jste nesnesli, co se v ní dělo? Mně se to stalo, když jsem poprvé dočetl kapitolu o rudé svadbě v Bouři mečů. K Písni jsem se pak vrátil až o půl roku později a jsem rád, že jsem se vrátil. :)
    Takhle běžně přestám číst knihy na jeden, dva dny. Pak se k nim zase vracím. Delší přestávky v četbě většinou způsobuje nuda v aktuální kapitole, to pak knihu můžu odložit i na měsíc a víc. Nebo za to může dočasné přeorientování na jiný žánr. Docela pravidelně osciluju mezi fantasy a sci-fi žánrem. Ale je to mnohem komplikovanější, hlavně v případě, že vyjde mnou dlouho očekávaná kniha. :-D
    Noldo2: jj, taky se mi to děsně líbilo:D a ten fatalismus na konci:D
    Noldo2: Jo, když mluvíš o té klasické literatuře, stalo se mi to taky u "Na západní frontě klid". Ale to se taky dobře četlo. :)
  • upraveno 14. ledna 2011
    keĎ som čítal McCartyho Cestu tak a vošiel som s hlavnými hrdinami pod poklop do "komory na mäso" tak som sa zľakol a odložil knihu. na chvíľu. niečo ako keď bastien zistil, že na neho volajú z Fantázie :)
  • upraveno 14. ledna 2011
    Nekonečný příběh jsem si chtěl přečíst, ale nakonec jsem se neodhodlal. Prý je děj prvního filmu zhruba polovina knihy, což jsem dřív nevěděl.
  • upraveno 17. ledna 2011
    Nekonečný příběh mě jako kniha strašně nudil. Film miluju...
  • upraveno 26. ledna 2011
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.