Hra o trůny 5x10 - Matčina milost - Ice & Fire

upraveno 27. června 2015 v 5. řada
imageHra o trůny 5x10 - Matčina milost - Ice & Fire

Finále páté řady je tu!   Stannis pochoduje. Dany je obklopená cizinci. Cersei hledá odpuštění. Jon je vyzván. Scénář: David Benioff a D.B. Weiss Režie: David Nutter

Číst celý článek zde


«13456718

Komentáře

  • Udělat celý díl z cliffhangerů, kdo by to byl řekl, že to pro mě bude ten nejnudnější díl z celé sezóny... a to jsem velký zastánce seriálu, safra.
  • Byl to dobrej dík, problém je, že lidi vědí, co bylo v knížce, takže je to neohromý, a to co nebylo, zas jejich mozek nedokáže přijmout, protože maj naučený, že to bylo v knížce jinak. Ale tak knížka tak skončila, plná cliffhangerů, tam jich je ještě víc.
  • Je dobrý, že je aspoň malá naděje na to, že Stannis žije, Brienne ho mohla vzít jako zajatce a chtít ho vyměnit za Sansu. To s Benjenem bylo super. To samý s Aryou. Doufejme, že Tyrion naučí Greyworma a Missandei vládnout a bude přesun do Westeros.
  • Dobré to bolo.

    Stannisovi nevěřím, B. jej vzpomínala jako jedinou věc, co musí udělat...
    Zmizení Melisandry divné - mělo to tam nějakou logiku?
    Dorne - tak proto byla Bronnova linka. Ta rozlučka byla jasná.
  • Tak díl byl no jen skončilo to jako v knize, až na pár vyjímek (viz stanis) a člověk ted bude napjatě čekat rok co dál bude dít, protože knihy se asi nedočkáme :D. Inak škoda, že drogon u těch dotraků nebyl s dany jako v knize, takhle nevíme, co s ní udělají
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Jsme poraženi, když člověk opustí vlastní principy, nic dobrého z toho nevzejde.
  • @knedle uvědomila si, že Stannis je mrtvej muž a jela za novým "Stannisem" na Zeď.

    @p1e9t9r2 V Králově přístavišti ještě něco z knížek nechali, což si myslím je dobře, líp to pasuje a je to ku prospěchu následnýho děje tam. Já jsem rád, že to skončilo bez spoilerů, aspoň má Martin čas dokončit knížku.
  • upraveno 15. června 2015
    @Stannis_Baratheon Ještě ne, ještě věřím v 1%, že není mrtvý :-) Třeba skončí jako velitel na Zdi :-)
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    Takze nakonec Balon Greyjoy vyhral valku peti kralu :D
  • balon je dávno mrtvej
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    V serialu neni :)
  • @panama46 myslíš, že ji stihne napsat do další sezóny já v to už nevěřím. Nějak dělá všechno možné kolem západozemí, jen ne vichry zimy (až tak mi to příjde viz vydání moudrosloví tyriona, ledový drak a mnoho dalších)
  • @p1e9t9r2 bylo by to ideální, šance tu je, myslím, že někde letos říkal, že to chce stihnout, ať to klidně vydají na dvě části, aspoň bude míň čekání. Ani bych se nedivil kdyby to měl hotový a psal už další díl, vždyť tam musí mít hodně věcí z minulý knihy, co se nevešly

    @Vena Mně by se líbilo, kdyby příští sezóna začala pohřbem Balona a všemi událostmi na Ostrovech v jednom kuse a epizoda vyvrcholila Euronem.
  • "I defeated your uncle Victarion and his Iron Fleet off Fair Isle, the first time your father crowned himself. I held Storm's End against the power of the Reach for a year, and took Dragonstone from the Targaryens. I smashed Mance Rayder at the Wall, though he had twenty times my numbers. Tell me, turncloak, what battles has the Bastard of Bolton ever won that I should fear him?"


    Doufám, že seriálové spoilery sem můžou :-k

    D&D Stannise prostě nemají rádi, tak mu nejdřív všechno sebrali a krásně to pro Brienne nachystali, aby si musela vybrat jako na konci Hostiny. Akorát tady bude vybírat mezi pomstou za Renlyho a záchranou Sansy. Vůbec netuším, jak by teď mohla v knihách dopadnout bitva o Zimohrad, ale kdo se těší na team Stannis, Brienne, Smraďoch, Sansa a Pod v příští sérii? Já :dance:
  • upraveno 15. června 2015
    @schneck No ale s touhle armádou nemohl uspět, tam nejde o vedení ale o početní převahu.
  • upraveno 15. června 2015
    Počkejte, tady si někdo myslí, že Brienne Stannise nezabila? :D To mě teda vůbec nenapadlo. Jinak teda u toho Jona jsem čekal nějaký menší crossover, že bude nějaký náznak - i když kdo ví tak ví, když Mel dorazila těsně předtím na Zeď.. To asi budu muset vstřebat. Epizoda to nebyla úplně špatná. Takže zatím jen pár dojmů nahodile, nesetříděně:

    - Jak teď rozeznáme Cersei od Jaimeho :-k
    - Robert Strong na mě zatím neudělal moc dojem.. Lze soudit že tam je hlava někoho jiného?
    - Freyové jsou jasní favoriti na získání Železného trůnu, když je nikdo neredukuje.
    - Alisser Thorne, neee, tobě zrovna jsem věřil. Chvíli jsem se bál že Jonovi zmodrají oči :D
    - Bitva o Zimohrad - zajímalo by mě jestli ten záběr na ta těla byl záměrný vzhledem k Tvrdodomovu.
    - Chudák Jaime, ze záporáka najednou kladná postava a takhle ho vytrestat. Nevím co Ellaria očekává, že na lodi udělají s právoplatným dědicem Dorne... (Jaime, ty parchante, to máš ještě za Brana, já nezapomínám).
    - Velký rozchod s knížkou je taky v Meereenu. Sice tam Varys nemá co dělat a mohl bych na to lehce nadávat, ale celkem se na tu RychlouRotu těším. A dokážu si představit zajímavé zápletky mezi těma čtyřma postavama (T+V+M+ŠČ) co v městě zůstaly.
    - Pokud nechají Balona naživu, tak může zastoupit jednoho z bratrů a pak už jim stačí jenom dodat Eurona třeba.
    - Zajímalo by mě jak to vyřeší Dany s Dothraky. Je pravda že na ní byl i sám Martin dost hodný, uvidíme jak to bude v knize i seriálu, ale čekal bych že buď se stane sama otrokyní nebo získá další sílu v podobě armády dothraků. Přeci jenom dothracky umí, osedlala si Khala Droga i Drogona, takže nějakej Pono pro ní bude prd překážka (nebo jí prokouknou a odvezou jí do Vaes Dothrak jako každou správnou vdovu..

    Edit: Co jsme si naivně mysleli že tam jako bude míň crossoverů jo? :D já hlupák!
  • upraveno 15. června 2015
    Mě se vůbec nelíbí jak kuchly Jona. Jako já vtom nevidím žádnou logiku. Zabiliho, protože nesouhlasili s vpuštením Divokých, ale rozhoupaj se až když Divocí jsou za zdí. Celkem lituju Tyriona, s vypětím všech sil dá Meereen do kupy a pak mu tam beztak naběhne Daenerys a všechno zase zmrví.
  • @sfik No tak v knize dany našli s drogonem po jejím boku, tady bylo dosti úsměvné jak se na něj pokoušel nasednout a jak ti pěkně setřásl dolů i jak ji totálně ignoroval jen nechápu proč nebyl v jeskyni, ale uprostřed louky. Inak dany byla khaleisii (nevím jak se to píše) a pokud ji najdou takhle samotnou, tak by ji měli odvést do jejich města, kde všechny jsou a něco (už si nepamatuji co), tam dělají.
  • Co se Jona týče, tak dopadl možná ještě hůř než v Tanci, s těmi dvaceti litry krve, co z něj vytekly, se bojím oživování a to se mi ani trochu nelíbí :( Doufala jsem spíš v léčitelské schopnosti Melisandry. Doufám, že to zase byla jen hloupost scénáristů a snaha o extrémně šokantní cliffhanger a překonání řezničiny v knihách.
    Jinak trochu divný, kde jsou všichni Divocí, každý má na Černém hradu svoji vlastní komnatu? A co frajeři čekají, že udělají v té síle celých deseti mužů proti obrovi a Tormundovi...bylo to celé nějaké meh, ale to se dalo od seriálu čekat. V knihách dává závěr Jonových kapitol malinko větší naděje, takže tohle budu ignorovat :D
  • @SkotR Logika je jasná, je to zrádce, Ned by mu už dávno usekl hlavu, porušil toho dost a kamarádíčkovat se s Divokými, to se nikomu v HLídce nelíbilo. Jsou to nepřátelé a nedá se mu věŕit. Nejde o vpuštění ale o všechno kolem Divokých.

    @sfik Stannisovu smrt neukázali, jen nápřah a ten zbytek byl jiná scéna. Klidně si to mohla rozmyslet. Mohla ho chtít vyměnit za Sansu apod. Takže já věřím, že žije, dokud to nepotvrdí a jako 1000.velitel Zdi to tam všechno srovná :-)
  • @panama46 V seriálu určitě ne :-D. Ale četl jsi tu ukázkovou kapitolu z Vichrů kterou jsem citoval?

    Stannis kempuje 2 dny jízdy od Zimohradu ve vesničce poblíž zamrzlýho jezera do kterýho rozkázal vojákům nadělat díry. Armáda přežívá tak tak, jí ryby a koně, naštěstí nad Stannisem drží pero George a ne 2 tupci, takže nemá ani žádnou dceru na upálení. Upálí pár kanibalů, co si pamatuju. V tý vesničce je věž, na který hoří oheň. Zjistí, že Karstark ho chtěl zradit a mistr Tybald (od Boltonů) pravděpodobně posílal zprávy do Zimohradu. Četl jsem teorii, že Stannis toho využije a až za ním dorazí Hosteen Frey, přesune oheň tak, aby armádu navedl nad jezero, kde si zaplavou.


    Spoj si to s tím, že v Zimohradu někdo vraždí Boltony a Freye a kromě dalších seveřanů loajálních Starkům je tam hlavně Manderly, kterej je 100% ready Boltony zradit i za cenu toho, že by to nepřežil. Takže Stannis je v knihách v mnohem lepší pozici a má nějakou šanci Zimohrad dobýt. Kdežto v seriálu 20 dobrých mužů precizně zlikviduje jeho zásoby a obléhací stroje. Všechny jeho holky umřou nebo ho opustí a on s mečem v ruce a 1000 vojáky běží proti Boltonský jízdě. Bravo D&D :applause:
  • @schneck Ale v seriálu nemůžou ukázat každou bitvu, každou scénu, to nikdo nezaplatí. Ono záleží jestli je teď mrtvej, nevíme co s nim bude pak v knížce i seriálu, možná bude mít stejný osud, kdy se ty dvě cesty spojí.
  • upraveno 15. června 2015
    nebylo v některé z pustěných kapitol, že
    Stannis dostal na prdel a byl rozprášen?
  • Jo iank lidi co jste říkala na procházku královny městem :D
  • @panama46 Nejde mi o obrovský bitvy, to si můžu pustit Pána prstenů. Jde mi o to, že tvůrci provádí nelogický změny který ústí v nelogický vyprávění. Mají dispozici skvělou předlohu ale serou na ni. Je to nejsledovanější seriál HBO a peněz mají dost, když se ale utrácí za nesmyslnou bitvu s 3d kostlivci jako ve finále minulý série...

    Mrtvej určitě není, Brienne sekla do stromu. Smrt takhle velký postavy by určitě ukázali, zvlášť když je to finále série. Jako nevěřím že by Stannis přežil do konce ságy, ale tohle...
  • @knedle V Jonově poslední kapitole předtím než ho pobodají mu přijde dopis s touhle zprávou, podepsán Ramsaym. Vykazuje ale známky toho, co by Ramsay nikdy nemohl vědět a Ramsay se v něm nevyjadřuje tak, jako v dřívějších dopisech. Takže ho napsal někdo jinej, aby vylákal Jona. Pravděpodobně Mance. Ukázková kapitola Theona z vichrů, o kterou se tady celou dobu opírám ukazuje že Stannis žije a obsah dopisu nebyl pravdivej.

    Doporučuju sérii Prestona Jacobse na YT.

  • @schneck Předloha je hezká věc, ale musí se půlka věcí vynechat, aby z toho šel udělat seriál. Mně ty změny přijdou v pohodě, já nechci vědět, jak to bude v knížce. Někdy musíš věci urychlit, poslední dvě knížky se děj dost táhnul. Už teď si lidi stěźujou, že se to v seriálu táhne, přitom paradoxně se to urychluje. Ten dopis mohl napsat i Stannis.
  • @panama46 a čím si pomohly, že ho zabili. Všem řekne, že jde zachránit Divoké.... sice reptaj, ale nekonaj. Postaví se s hordou Divokých před bránu... otevřou bránu nechaj Divoké projít a až pak jim dodatečně dojde, že Jon udělal blbost a kuchnou ho. V knížce je to mnohem lépe z důvodněno, tam s jeho zabitím skutečně něčeho dosáhli. A v seriálu? Mnohonásobná převaha Divokých je sice za Zdí, ale zabili jsme zrádce, hůrá. Promiň, já vtom logiku nevidím
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    @schneck Stannis je v serialu strasny nouma a diletant. V knize je to nejlepsi vojensky velitel ve Westerosu. V serialu prohraje boj s nejakym bastardem, ktery ma nulove bojove zkusenosti, a necha uplait svoji dceru, aniz by dokazal predpovedet, ze nekteri jeho vojaci dezertuji. Je patrne, ze D&D Stannisovi nejen nerozumi, ale taky ho nemaji vubec radi.

    To same v Dorne. Asi deni v Dorne D&D vubec nepochopili, o cemz uz svedci fakt, ze Sunspear prejmenovali na Dorne. Jako, Elaria zabije Myrcellu kvuli tomu, ze Oberyn se dobrovolne zucastnil boje s horou? To jako nekomu prijde normalni?
  • @Vena Tak celkově tam jak vynechali Ariadne je to takové divné. Z elarii udělali vraždíci mrchu (ačkoliv v knize myrcelu nikdo zabít nechtěl, plán byl ji korunovat královnou), ale to že vynechali říční krajiny za to jim jsem vděčný. Sice pár částí tam bylo podstatných pro děj, ale zbytek byl staní na místě a samé vyjednávání.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.