Malíček a další intrikáři

upraveno 6. listopadu 2010 v Postavy a bytosti

Okrem Lady Oleny je tu este jeden podozrivy a sice nas stary dobry Malicek.Ktoremu neverim ani jedno slovo ktore povie.

Bol to vlastne on kto celu hru o trony zacal.Nechal zavrazdit Lorda Arryna(jeho manzelkou).Lysa na jeho podnet posiela dopis svojeje sestre a takto do hry vstupuju Starkovia.Pricom podozrenie z vrazdy pada na Lannistrov.Bol to teda Malicek kto rody Starkov a Lannistrov postaval proti sebe.

Pre koho pracuje? Pre Tyrellov? Je to mozne(aj ked mozno iba docasne)...pretoze ,to bol prave Malicek ktory bol Tyrionom poslany,po smrti Renlyho Baratheona ,zjednat z Tyrellmi dohodu.Dokonca sa na tuto ulohu ponukol...

Pocas osudnej noci,ked Joff zakapal,bol v Kralovom Pristave,takze to mohol zariadit (ved venoval Sanse specialnu sietku na vlasy).

145791027

Komentáře

  • @Jay Malíček je taky jen člověk a to, že mu všechno tak krásně prochází mu mohlo lehce stoupnout do hlavy, takže může mít jistý falešný pocit nezranitelnosti, proto by klidně mohl kopnout Lysu do jámy před půlkou dvoru a asi by mu to moc nerozházelo spaní :D
  • @Jay to je celkem dost nepřesné tvrdit, že Malíček nehrál v Nedově smrti významnou roli. Místo, aby pomohl Nedovi prosadit právoplatného dědice, pomohl Cersei dosadit tu incestní zrůdu. Beru, že říkáš, že nemohl vědět co Jofrey udělá, ale s jeho vychcaností a znalostí lidí to minimálůně mohl tušit.
    Co se týče Lysy pak jsem rozhodně na straně vraždy. Pokud si správně vzpomínám, tak jí vykládal ty řeči o jediné ženě, kterou kdy miloval, které na ni zabrali a ona Sansu postila. Potom Malíček dořekl jméno té jediné milované a skopnul ji. Když je tak brilantní lhář určitě by bláznivou Lysu, která věřila všemu, co jí řekl, dokázal tahat za fusakly dál, kdyby chtěl. Jenžo jak jsem psal už splnila co měla, takže pa pa Lyso.
    Co se týče Varyse souhlasím s tebou, že neurozený přirození by asi rudí kněží nepálili. A ukazuje na to i to, že po jeho spálení odpověděl z ohně nějaký hlas..
    @Stannis_Baratheon já si zase nemyslím, že je Varys až tak loajální Targeryenům a o jeho česti si myslím, ještě méně. Kolika věcem přihlížel a i když věděl pravdu nechal je být.
    Jeho úmysli musí pohánět něco jiného. Otázka je co? Peníze ani moc to není. Takže zbývá pomsta, křivda a něco na způsob proroctví nebo tak.
    Pomsta se mi nezdá moc reálná, protože celý život žil ve svobodných městech.
    Křivda je možná, pokud by byl potomkem Blackfyra nebo Bitterstela, ale to by musel být tak čtvrtá nebo pátá generece a že by se tím od mala trápil no nevím nevím.
    Podle mě je nejpravděpodobnější něco magického.=D a moc se těším až to vyplave na povrch.
  • @Stannis_Baratheon @hnzanai: Ovšem je něco jiného, že nehrál roli (hrál roli, Malíček je jeden z těch, kdo aktivně a zdařile Hru hrají) a že plánoval Nedovu smrt... on hrál tak, aby přežil a vytřískal z toho přízeň "vítězné strany"... Neda de facto nechal jen zatknout... takový trochu čin hodný Jidáše,... ale toho po pár letech taky už nikdo nezná. :o)
    S Lysou je to podobné,... aktivně to neplánoval, ale dostal se do situace, kdy musel konat takže první krok zachránil Sansu je jasně pozitivní... a opět, nikdo jiný než on neví, jestli před tím, než Lysu shodil promyslel, jaké mu to přinese nebezpečí, jestli se jí chce zbavit, jestli živá dlohodobě představuje riziko pro Sansu (technicky ona zavraždila pobočníka), jestli nebezpečí viděl zažehnané jen do chvíle, než by nechal Lysu samotnou, nebo jestli měl zkrat... Lysa pro Malíčka nebyla nebezpečná, byla nebezpečná pro Sansu, na které Malíčkovi záleží. Kdyby mu byla jen nepohodlná, mohl se ji zbavit elegantněji.
    @Dreamer: Úspěšný hráč je, namyšlený nikoli. On hraje i když spí... :o) Ale souhlas, kdyby Lysu skopnul před půlkou dvora, tak by mu to spaní zřejmě nezkazilo - nejspíše proto, že přilámání v kole a podobných kratochvílích se blbě spí a těžko by se dalšího spánku dožil.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Mno, až na to, že Joffa "pár vhodně volených slov na jeho ješitnost" přimělo Neda popravit...
  • @flanker.27: To v knize Malíček skutečně říká (já vím, že si houby pamatuju), nebo je to pouhá spekulace (snadno uvěřitelná, ale čekal bych těch pár slov spíš od Varyse, než od Malíčka)?
  • @Stannis_Baratheon : je pravda, že Aerys Varyse zavolal, aby syna a manželku hlídal, ale ten mu navykládal, že turnaj v Harrenově uspořádal Rhaegar aby svolal lordy, kteří by s ním bojovali proti Aerysovi a dosadili ho na trůn. Takže je poštval proti sobě.
    apropo, pokud Varys nemá s Targaryeny nic společného a pokud by to nemělo být skrz náboženství, tak proč by mu na nich asi záleželo?
    Taky co se Daenerys týče, i ta mladá a pitomá holka poznala, že Mopatisovi nejde o její dobro. A ten je s Varysem jedna ruka.
  • @suertuda Pořád to nevylučuje možnost že je Blackfyre. Jako takový by měl motivaci dosadit na trůn případného Aegona Blackfyra a zároveň motivaci mstít se čistokrevným targaryenům.
  • @Everett_Young : jedině tak, ale potom proč by dávali Daenerys dračí vejce? To bylo s jasným cílem. Pokud ale měli v plánu D + A spojit do války, s tím, že pak Dany a draky odstraní, tak by to smysl dávalo. Vlastně to celé sedí dost dobře.
    Ale stejně si pořád myslím, že to jeho uřezané přirození v tom nějakou velkou roli hraje :-D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 7. května 2015
    @Jay Je to tuším takhle řečeno v některé Tyrionově kapitole, když Tyrion přemýšlí, jak to s popravou bylo (že Ilyn Payne a Slynt reagovali podezřele rychle, jako kdyby už věděli, co se bude dít). Není ovšem myslím řečeno konkrétně, kdo na tu Joffreyho ješitnost působit měl.
    Ale i poslední Tanec jsem četl už před čtyřmi lety, natož předchozí díly, takže si to nemusím pamatovat úplně přesně.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @suertuda Oni netušili, že Dany ich oživí (evidentne). Boli to tri vzácne šutre, svadobný dar. Ak mali naozaj precíznejší plán kontroly drakov, tak nešli zrovna pozitívnou cestou.
  • upraveno 8. května 2015
    @Jay mně se Malíček zdá svým způsobem namyšlený, není to stroj je to jen člověk a nemůže kalkulovat 24 hodin denně, jeho arogance bude jednou z věcí, na kterou dojede.
  • PhoebeaPhoebea I see you
    upraveno 8. května 2015
    Po smrti Tywina je Malíček nejlepším politikem Západozemí. Už teď je mu zavázáno mnoho lordů po celé zemi. Myslí hlavou a né srdcem nebo kolenem. Proto by byl vhodným králem. Ano, je ambiciosní, ale když by byl králem, tak vejš už to nejde :) Ano, jde přes mrtvoly, ale to většina postav v Písni :)
  • No stále zapomínáme, že svým způsobem je dobrý politik i tyrion varys nemluvě takže vichry zimy nás dle mého pěkně převapí
  • @Gepeto : tak tím bych si právě nebyla tak jistá, že to netušili. U Varyse a Mopatise slovo náhoda neexistuje.
  • Malíček je jednoznačně nejlepší politik Západozemí (Varys je mistr našeptávač a obrovský taktik ale s politikou moc společného nemá, oproti tomu Tyrion je chytrý a byl by asi nejlepší adept na trůn, jenže už jako pobočníka ho nikdo nerespektoval...)
    Malíček si jako jediný umí sjednat pořádek mezi lordy, aniž by u toho používal příjmení, titul či moc. Takže politik nejlepší ale na trůnu...tak to mi přijde jako hodně komická představa.

    Pokud vůbec v závěru nějaký trůn bude (čemuž nevěřím), bude na něm sedět Aegon / Tyrion / Jon
    ale spíš se obávám shořeného města, na jehož ruinách bude hrdě sedět Rhaegal, Viserion a Dragon :-D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Dreamer napsal(a):

    @Jay mně se Malíček zdá svým způsobem namyšlený, není to stroj je to jen člověk a nemůže kalkulovat 24 hodin denně, jeho arogance bude jednou z věcí, na kterou dojede.

    Alebo sa z Malíčka vykľuje stroj poslaný do minulosti, aby vyhľadal mladú Sansu Stark a zvrátil katastrofu v budúcnosti kvôli Westnetu... :D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @suertuda Tak ak oživenie drakov naozaj plánovali (a chceli ich využiť), tak to pekne podcenili situáciu a pokadili to.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Gepeto Co se týče tohohle tak Jorah vtipně a pravdivě poznamenal, že kdyby Mopatis věděl, že se z těch vajec mohou vylíhnout draci, sám by na nich seděl. :-D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Jay napsal(a):

    Malíček válku rozpoutat chtěl, potřeboval, a taky ji rozpoutal. Dělal všechno proto, aby si Starkové a Lannisteři skočili po krku. Štval je proti sobě od samého počátku.
    Prdlajz chtěl Malíček rozpoutat, natož aby válku potřeboval... on není žádný válečník anie vojevůdce, který z války může apriori profitovat nejvíc. Podle všeho mu šlo v první řadě o jeho prachy a o jeho motivech víme tak málo, že mnohem pravděpodobnější vysvětlení je, že mu zprvu šlo o Údolí a Lysu (proto smrt Arryna) a trochu rozčeřit vody (stylem když se dva smějou...) aby si toho nikdo nevšimnul, nebo třeba potlačit jen vliv Lannisterů. Upřímně mám pocit, že noc Robertovy smrti se mu vymkla z rukou a ani v nejmenším to nedopadlo, tak jak by si přál,... To že v tom účinkoval přece není nic divného - i ze špatných možností se musí volit ta nejlepší...
    A celkově, že mu jde o vlastní kapsu? To přece není první ani poslední ale někdo to dělá chytře, někdo ne... a samo o sobě to není aní morálně lepší či horší motivace, než totéž dělat pro lásku, moc, náboženství či "blaho Říše a lidu" (zrovna pod tímhle důvodem se už napáchalo svinstva... a většinou stejně šlo jen o upevnění moci a o lidi až v poslední řadě...)
    Inu, jestli si to chceš namlouvat, tak si to klidně namlouvej. Další bod, ve kterém se neshodneme :)
    Malíček válku rozpoutat chtěl, potřeboval, a taky ji rozpoutal. Můžu to maximálně poupravit, že od jistého bodu válku chtěl, atd. Že není válečník v tom nehraje vůbec žádnou roli.
    Jay napsal(a):

    Pochybuje snad někdo, že Arya slyšela Varyse v rozhovoru "Zemřel jeden pobočník, může snadno i druhý", nebo kdo navštívil Neda ve vězení s výrokem "Mohl bych ti pomoct utéct? Zajisté, ale proč bych to dělal?"

    To říkal Illyrio, ne Varys. Varys sice válku chtěl (dokonce uspíšit, zatímco ji Illyrio chtěl pozdržet), ale nezmínil Nedovu smrt jako příčinu. Spíš mi připadlo, že počítá s tím, že Ned bude jedním z těch, co do války zasáhnou.
    Jay napsal(a):

    A jako tvrzení, že Malíček si přál Nedovu smrt mi nepřijde podložené... jednak to mohl zařídit asi tisíckrát, jednak se angažoval v zájmu zastavení potyčky s Jaimem (taky se mohl jen zdejchnout), jednak není magor, aby věřil, že bude fungovat "Hele Cat, krocnul jsem ti manžela,... jako férovej chlap, ale nějak byl čas splatit účty a nekryl si záda, v tom už jsem se od boje s Brandonem poučil... ehhh, a co kdyby sis měl vzala, když jsi teď vdova?"

    Malíček Nedovu smrt mohl zařídit mockrát, to ano. Ale nejdřív ho potřeboval využít. Až pak ho nechal odrovnat. A jakmile byl Ned uvězněn, tak se pak zřejmě postaral i o jeho popravu. Nařídil ji sice ten blonďatý parchant, ale našeptal mu to Slynt, který byl Malíčkův člověk. Z popisu v Tyrionových kapitolách to zavánělo zákulisní hrou v Malíčkově stylu.
    btw - Malíček se v potyčce Jaimeho s Nedem angažoval tak, že se hezky rychle vytratil pod záminkou, že jde jako přivolat pomoc.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 8. května 2015
    p1e9t9r2 napsal(a):

    No stále zapomínáme, že svým způsobem je dobrý politik i tyrion varys nemluvě takže vichry zimy nás dle mého pěkně převapí

    No, Tyrion by byl dobrý politik, kdyby se nedal tak snadno ovlivnit svými pudy. Je chytrý, to ano. Za určitých okolností by mohl docela dobře vládnout.
    Gepeto napsal(a):

    Dreamer napsal(a):

    mně se Malíček zdá svým způsobem namyšlený, není to stroj je to jen člověk a nemůže kalkulovat 24 hodin denně, jeho arogance bude jednou z věcí, na kterou dojede.



    Alebo sa z Malíčka vykľuje stroj poslaný do minulosti, aby vyhľadal mladú Sansu Stark a zvrátil katastrofu v budúcnosti kvôli Westnetu... :D
    :roll:
    suertuda napsal(a):


    Malíček si jako jediný umí sjednat pořádek mezi lordy, aniž by u toho používal příjmení, titul či moc. Takže politik nejlepší ale na trůnu...tak to mi přijde jako hodně komická představa.

    To vážně umí? Já si jen zatím všimla, že se všemi manipuluje, podplácí, slibuje, případně štve jedny proti druhým. Že by někde sjednal pořádek jsem si zatím nevšimla. Vždyť ten pořádek neměl ani v účetních knihách, když dělal správce královské pokladny...
    btw - Malíček nechce být králem. Chce mít moc a chce ovládat lidi, kteří mají moc. Nepotřebuje být na očích a být za něco zodpovědný.
  • @Nevada : manipuluje, podplácí, slibuje a štve jedny proti druhým - no jak říkám politik na nejvyšší úrovni ;-) Ani pořádek v knihách mít nemusel, hlavně že ty prašule vždycky nějak splašil.
    To že by chtěl (měl) být králem je samozřejmě nesmysl, ale představa je to dost humorná, obzvláště se Sansou po boku:-)
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @suertuda Umí zjednat pořádek mezi lordy?A co ten bordel v Říčních krajinách, není povinnost lorda Trojzubcem udržovat tam poradek? A Údolí je na pokraji války, silně pochybuji, ze vetsina lordu Údolí jde s Malickem
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Jinak nemám rad Malička, ani Varyse. Oba jsou bezohledni parchanti.Malickovy intriky zpusobily Robertovi a Nedovu smrt, a následnou válku.Varysovym cílem je vyvolat válku mezi Lannistery a Tyrelly(otázka je jestli kromě Kevana, nezabije Maceho).
  • @Phoebea pardon, ale obhajovat zločince nebo vraha tím, že přeci vraždí i a krade i spousta lidí mi přijde jako naprosto absurdní a kontraproduktivní :) Malíček by nebyl dobrým králem, není to ostatně ani jeho cílem, jak tu bylo už řečeno. Je chladný, bez svědomí, dávno zapomenul na svou lidskost, není na něm co obdivovat. Ta hromada mrtvol, která stojí za jeho úspěchem je pořádně velká a Malíček si jistě uvědomuje, že zemřeli jeho zásluhou, ale je mu to ukradené, nemá to pro něj absolutně žádnou hodnotu a pokud by nešlo jinak, sám se chopí dýky nebo jiného smrtícího nástroje a odklidí překážky z cesty. Získal toho momentálně hodně, otázka je, na jak dlouho, hádám, že jeho čas na výsluní se rychle blíží ke konci.
  • @suertuda no ano splašil a zadělal na pořádný dluh, tolik zlata kolik Malíček napůjčoval by už nev..ehm žádný Lannister.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    suertuda napsal(a):

    Ani pořádek v knihách mít nemusel, hlavně že ty prašule vždycky nějak splašil.

    Jistě, hlavně velkou část splašil do vlastní kapsy. Proto taky ten bordel v účetních knihách, aby se to nedalo tak snadno odhalit.
  • upraveno 9. května 2015
    @Nevada a jo, nad tím se myslím, zamýšlel Tyrion nebo kdo do těch knih nahlédl :) Ale tady u nás to asi bude bráno jako další doklad o umu v oblasti politiky, protože to přeci taky patří k umění, které je velmi důležité pro každého typického politika a kdo neokrádá korunu, okrádá vlastní kapsu a dělají to skoro všichni, tak co :D
  • Gepeto napsal(a):

    @suertuda Oni netušili, že Dany ich oživí (evidentne). Boli to tri vzácne šutre, svadobný dar. Ak mali naozaj precíznejší plán kontroly drakov, tak nešli zrovna pozitívnou cestou.

    @Gepeto Právě, že to nebyli jen vzácné šutry. Pokud mají Mopatis a Varys něco společného s Targaryeny nebo BlackFyry, měli by mít i nějaké ty jejich znalosti a jednou z nich je, že se dračí vejce nekazí. Nemohla být náhoda to jak Dany přišla na to co s vejci udělat, aby se draci vylíhli. Podle mě to bylo něco jako nutkání nebo šestý smysl.
    Je divné, že by měli v plánu dát dohromady aegona nejspíš Blackfyra a Dany, když ji oženili s khalem.
    @suertuda taky si myslím, že by nemělo smysl řezat a pálit mužství nějakého kluka "z blešího zadku" svobodných měst
  • No tak pokud si dobře pamatuji, tak dany měla sny a vejce proto nejdříve vložila do koše s žhavým uhlím, což jak jsme zjistili nestačilo. Spíš je otázka bylo to kvůli dany, protože targarieni vejce měli a patrně je zkoušeli probouzet ohněm a nic viz událost na Letohradě. Jestli na to neměla vliv ta kometa nebo ona.
  • p1e9t9r2 napsal(a):

    No tak pokud si dobře pamatuji, tak dany měla sny a vejce proto nejdříve vložila do koše s žhavým uhlím, což jak jsme zjistili nestačilo. Spíš je otázka bylo to kvůli dany, protože targarieni vejce měli a patrně je zkoušeli probouzet ohněm a nic viz událost na Letohradě. Jestli na to neměla vliv ta kometa nebo ona.

    Dle mého na to měla vliv lidská oběť + žár z hranice + to že tam Dany byla taky.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.