Malíček a další intrikáři

upraveno 6. listopadu 2010 v Postavy a bytosti

Okrem Lady Oleny je tu este jeden podozrivy a sice nas stary dobry Malicek.Ktoremu neverim ani jedno slovo ktore povie.

Bol to vlastne on kto celu hru o trony zacal.Nechal zavrazdit Lorda Arryna(jeho manzelkou).Lysa na jeho podnet posiela dopis svojeje sestre a takto do hry vstupuju Starkovia.Pricom podozrenie z vrazdy pada na Lannistrov.Bol to teda Malicek kto rody Starkov a Lannistrov postaval proti sebe.

Pre koho pracuje? Pre Tyrellov? Je to mozne(aj ked mozno iba docasne)...pretoze ,to bol prave Malicek ktory bol Tyrionom poslany,po smrti Renlyho Baratheona ,zjednat z Tyrellmi dohodu.Dokonca sa na tuto ulohu ponukol...

Pocas osudnej noci,ked Joff zakapal,bol v Kralovom Pristave,takze to mohol zariadit (ved venoval Sanse specialnu sietku na vlasy).

1235727

Komentáře

  • Nebo s Jinými. :twisted:
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Žeby mal Malíček rád sedmu?
  • Co s tím mají karty?
  • Proč si myslíš, že Littlefinger je zlovolný. Já ho jako záporáka určitě nevidím, jen jako velice schopného hráče. Zlovolný je Ramsay, Joffrey, Hora, postavy co tam jsou pouze proto, aby ublížili.

    On naopak bojuje o moc jak nejlíp umí, vyhrabal se ze dna na jednoho z nejmocnějších lidí. Sleduje svoje osobní cíle, ale z jeho hovorů se Sansou už jsou mu nějací Starkové nebo Tullyové volní a neprahne tolik po pomstě.
  • Blackfish napsal(a):

    nějací Starkové nebo Tullyové volní a neprahne tolik po pomstě.

    Protože díky jeho machinacím se už nemá komu mstít. Navíc se obávám, že kdyby se mu splnili jeho ambice, lidi, kterým by vládl, by jeho "schopnosti" zrovna neocenili. Soudím tak podle toho, že jediný, o koho se Malíček zajímá, je Malíček, a že rozpoutal válku v době, kdy příchází zima, a podceňuje hrozbu Jiných. Jedna věc je dostat se k moci a druhá skutečně vládnout. Možná není záporák ve srovnání s Ramsaym a Horou, na kterých ale nic šedého nenajdeš.
  • Přesné přídavné jméno pro Malíčka je bezohledný.
    Považovat ho za zloducha je principiálně správně. Míru zlodušství bych poměřoval podle součtu veškerého zla, co konkrétně osoba napáchala. Někdo může a někdo nemusí odečíst veškeré dobro.
    Otázka jestli je větší zloduch osoba, která zlo spáchá kvůli špatnému duševnímu zdraví (Ramsey, Hora), nebo špatnému morálnímu zdraví (Malíček, Cersei), je spíše filozofického rázu. S tím že tahat do toho filozofování, to se pak můžeme ptát, jsou zlí Jiní, nebo lidé při tom všem co zatím napáchali. Mám pocit, že se Velký Jiný bude muset snažit, aby překonal některé zástupce lidského druhu.
  • Ano bezohledný je zcela určitě, s tímhle se dá souhlasit. Ale opět záleží na úhlu pohledu. Varyse beru například úplně stejně jako Malíčka, s tím rozdílem, že se slouží záměru dostat na trůn Targaryeny. A bezohledný je úplně stejně, když odstranil Kevana, který by dokázal trošku obnovit řád. Když defakto zařídil vraždu Tywina, který by to měl pevněji v rukou. Někteří lidé prostě chtějí svět hořet.
  • Smrt Tywina se Varysovi moc nehodila. U Varyse nám zatím nebylo odkryto celé portfolio jeho činnů. Hodnocení jeho postavy bych se proto prozatím pozdržel.
  • Kdyby nechtěl aby Tywin zemřel, tak k němu Tyriona nepustí :)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Blackfish Varys tuším Tyriona prehováral nech tam nejde a potom tuším mrnčal ,,Čo si to spravil..." keď ho odprevádzal do prístavu.
  • @Gepeto: To je jen o míře intrik... když někomu řekneš, ať někam nechodí, tak se najde spousta lidí, kteří tam právě proto půjdou... A jestli věděl, koho tak Tywin má...
    No, jestli věděl a chtěl Tywina chránit, šanci měl, ale nekonal... A v podstatě je jedno, jestli někdo koná, nebo jen popostrčí jiné, aby konali za něj...
    Mysllím, že Malíček a Varys jsou jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet,... jen má každý trochu jiné cíle, trochu jiné prostředky a jiné způsoby řešení. Oba jsou ti hlavní hráči a až se jejich cíle zkříží příliš (což je nevyhnutelné), tak není střední cesta, aby žili oba...


  • Varys s Malíčkem originál! :D
  • Anonym napsal(a):

    Suhlasim.Varys je tiez lutkar,ktory taha nite v pozadi,nechcelo sa mi to vypisovat,ale tiez mam v pamati pasaz z podzemia.A kedze je carodej je pravdepodobne v spojeni s carodejmi na druhe strane mora(Illyrio-venoval Daenarys dracie vajcia).

    Cize je to asi trochu zlozitejsie...a je naozaj zaujimave ako rozne situacie z knihy do seba zapadaju. Ved magia smrtou posladnych drakov ,zacala slabnut a kto ma vacsi zaujem o jej navrat ako spolok carodejov?Cize podpora Targaryenov je pochopitelna.

    Jak je známo z páté knihy, Varys byl ve spojení s Illyriem. Akorát nechápu, proč to jsou podle tebe čarodějové či dokonce jakýsi Spolek čarodějů. O tom se v knize nepíše.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Někde se tu řešilo, ze Malíček použije Sansu jako dědičku Tullyu, uvedomte si jednu drobnosti Malíček žádné Tullye nepotřebuje,protože je Lord Trojzubce
  • No tak varys nechal zabít i Kevana, takže Tywina by patrně potkal stejný osud.
  • Oba jsou ti hlavní hráči a až se jejich cíle zkříží příliš (což je nevyhnutelné), tak není střední cesta, aby žili oba...
    Nemyslím si, že se jejich cíle musí nutně zkřížit. Zatím to vypadá, že Varys ma za cíl dostat na trůn Targaryeny. Co má v planu Malíček nikdo neví:-) Jestli mě Varys v plánu odstranit Tywina je dost sporné. Mohla to být dokonale promyšlená manipulace, ale taky to mohla být svévolná Tyrionova záležitost. To, že Tyrion Tywina sejme nebylo zcela jasné a pokud není Varys jasnovidec, tak to prostě vědět nemohl. Jasné mu mohlo být pouze to, že osvobozením Tyriona se odpíská z oficiálního působení v KP.
  • @Chmur: No, svévolná Tyrionova záležitost... Jako v případě, že Tyrionovi šel tatík po krku, brousil mu jeho milou a obecně spolu měli dost napjaté vztahy (čehož si asi dalo všimnout), tak pustit synáčka k tatínkovi do ložnice mohlo asi jen těžko skončit tím, že by si padli do náručí...
    Neříkám, že věděl, že to skončí Tywinovou smrtí, ale kdyby mu na Tywinově životě záleželo, choval by se jinak...
    Varys je hráč a jde přes mrtvoly... až do konce Tance to sice nebylo tak zjevné jako u Malíčka, ale tihle dva si v praktikách a dopadech jednání nemají co vyčítat... a trvám si na tom, že oba zatím žijí jen proto, že se jejich cíle nestřetly. A ano, nemusí se střetnout... (třeba proto, že Malíček může skončit dřív než se do KL vrátí).
  • svoa00 napsal(a):

    Soudím tak podle toho, že jediný, o koho se Malíček zajímá, je Malíček, a že rozpoutal válku v době, kdy příchází zima, a podceňuje hrozbu Jiných. Jedna věc je dostat se k moci a druhá skutečně vládnout.

    S první i poslední částí lze souhlasit,... ale vyčítat mu rozpoutání války (samo o sobě částečně zpochybňuji - jemu narozdíl od Varyse nešlo o válku, jako o odstranění Arryna a pak už jen využíval nabídnutých příležitostí, aniž by samozřejmě proti válce cokoli udělal) v době, kdy "přichází zima" (což chápu skrze Jiné) mi přijde přitažené za vlasy... v době kdy válka začala "věděl" o Jiných jen Ned... a to jen z výpovědi dezertéra, kterému nevěřil, jinaak by stálo za to obviňovat jeho, že proti nim nic nedělal.
    Ostatně ti, kteří nepodceňují Jiné by šlo skoro vyjmenovat - Bran s doprovodem, někteří bratři Noční hlídky, někteří divocí, Mel a možná Stannis (ten si myslím, že jen využívátěchto "povídaček", ale při spatření prvního Jiného by myslím měl své ohnivé srdce v gaťatech, a upaloval by, jako by mu hořela koudel u... tam... Což v podstatě nemyslím, jen tak, že i Stannis si plete nepřítele - je sice na severu a vypadá to, že dělá nejvíc, ale problém jsou Jiní, nikoli divocí nebo Ramsay...).
  • Stejně tak bych mohl říct, že mu nezáleželo na životě Tyriona. Varys nemohl tušit, kdo bude mít blíž ke kuši a že Tywin zrovna vykonává potřebu. Tváři v tvář bez kuše by asi Tyrion neuspěl. Tuhle část Písně podle mě Martin moc nezvládl, nebot Tyrion i Varys se chovají dost hloupě a iracionálně.
  • @Chmur: Ano, nemohl tušit, že bude konat potřebu... já na jeho místě bych spíše tušil, že bude spát... což by měl Tyrion ještě jednodušší. :o) Ale na rovinu,... jemu by to bylo jedno i tak, za Tyriona by neplakal (Já udělal co šlo, za smrt si mohl sám), Tywina by se zbavil později jinak... V tomhle to byla win-win strategie.
  • Myslím, že Varysova výhoda je hlavně ve schopnosti improvizovat v závislosti na tom, jak nepředvídatelně se ostatní chovají. Asi neusiloval o Tywinovu smrt, ale jakmile se tak stalo, prostě přehodil výhybku a zakomponoval to do svých plánů.
  • To stejné dělá i Malíček...
    Tam jsem zvědavý na blížící se seriál, protože to bude první dějová linka, která předběhne Martena řekl bych (záleží samozřejmě nakolik to bude fikce autorů seriálu). Zajímalo by mě, co má tento filuta nadále v plánu, bo jak říká Varys (minimálně v GoT) - Malíček je jedním z nejnebezpečnějších lidí v příběhu vůbec. A když se ted defakto dostal k moci, tak jakou zaujme strategii dál?
    Jinak souhlasím, že Varys na tom tratit nemohl. Je-li jeho cílem chaos umožňující návrat Targaryenů, tak mu mohlo být jedno, jestli zabije Tyrion Tawina nebo naopak.
  • Zorganizovat útěk z vězení a přeplutí přes moře a pak nechat jen tak chcípnout? Ne, pro Varyse byl Tyrion velmi důležitá figurka ve hře, aby mu nezáleželo na jeho osudu. K jeho taťuldovi ho pustil, aby měl jeho důvěru. Pro Varyse samotného to nemělo vysokou prioritu. Nevíme jak v knize, kde Varys zmizel, ale minimálně v seriálu je jasně vidět, že Tywinova smrt si vynutila změnu jeho taktických plánů.


    Obhajoba Malíčka, že nechtěl rozpoutat válku pro válku samotnou je směšná. Zvláště když je spojená s narážkou, že pro Varyse by války byla více než prostředek jako pro Malíčka. Jestli je v knize někdo, kdo by vyvolal válku pro válku samotnou, tak to jsou psychouši typu Hora.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Elendir Nepřimel Jaime Varyse, aby Tyriona pustil?
  • Ne, pro Varyse byl Tyrion velmi důležitá figurka ve hře, aby mu nezáleželo na jeho osudu.
    Nebyl pro něj důležitý. Varys prostě v danou chvíli improvizoval a využil situace pro svůj prospěch. V tom je podobně jako Malíček jedinečný. Umí se rozhodovat okamžitě a zatím i správně. Tyrion pro jejich plány nijak důležitý není. V čem by měl jako být klíčový?
  • Pořád nechápu jak někteří čtenáři můžou chovat k Baelishovi byť jenom špetku sympatií.. To že není psychouš jako Ramsay, Hora nebo incestní spratek Joffrey, a že ho neženou vlastní pudy neznamená že jeho činy můžou být jakkoliv omlouvány, ba naopak. I v porovnání s Varysem je to padouch prvního kalibru. Už jenom proto že je to kompletní sobec a všechno dělá ve vlastním zájmu, Varyse minimálně omlouvá ta snaha že to dělá nebo že snad i věří že to dělá v zájmu říše. Ale kdo ví, třeba se z Varyse vyklube taky lotr první kategorie (ne že by nebyl, ale vždycky je co zlepšovat :) ) a zjistíme že mu o říši vůbec nejde ale že je to sobeček stejnej jako Baelish.
  • @Achileus Jak by Jaime přišel na to, že mu Varys může pomoci.
    Pustit Tyriona a přeplavit ho přes moře byl Varysůvplán, minimálně od okamžiku Tyrionova uvěznění.
    Ne nějaké, a hele, zrovna mně napadlo, že mám v přístavu loď, nevlezl by sis do toho sudu?

    Jen bylo třeba zatahat za pár nitek. Jamiho do toho namočil úmyslně on, nikoliv naopak. Můžeme spekulovat o tom, že Jaime měl podpořit Tyrionovu nevraživost k otci, ale o rozhodnutí a motivech Varyse toho víme pramálo.

    Jen upozornění na konec. Malíček a Varys by byli mizerní intrikáři, kdyby jen reagovali na situaci. Jejich plány jsou dlouhodobé, jen některé úkony nechají dozrát a provedou podle okolností. Nic z jejich činů bych však nespojoval s operativním rozhodováním. Jsou to stratégové, ne nějací operativci.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Malíček válku rozpoutat chtěl, potřeboval, a taky ji rozpoutal. Dělal všechno proto, aby si Starkové a Lannisteři skočili po krku. Štval je proti sobě od samého počátku.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Malíček potřeboval zakrýt svoje machinace
  • Tato otázka je možná mimo téma : Varys je uváděný jako uhlazený a vysoce přepudrovaný, ale když ho Arya v první knize viděla s Mopatisem, viděla chlapa ve zbroji s velkou jizvou.
    Co to má znamenat? Skrývá pudrem pravou podobu, nebo se za někoho převléká (mistr převleků) a napadá vás nějaký zjizvený kandidát, za kterého by se mohl souběžně vydávat? Ohaře nepočítám :-D
    Nebo je celý jeho popis v této kapitole jen "náhodný" a nic neznamená? Co myslíte?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.