[Spoiler] Vichry zimy

upraveno 22. ledna 2014 v Píseň ledu a ohně
GRRM měl v plánu započít práce na šestém dílu ságy Píseň ledu a ohně v lednu 2012. Nicméně několik kapitol, které se nevešly do Tance s draky, už má hotových.

V prosinci roku 2011 také zveřejnil první ukázkovou kapitolu, kterou si můžete díky Aruthovi přečíst v českém překladu....

Číst celý článek zde
1505153555672

Komentáře

  • Taktika, strategie, logistika - znalosti 0.
    To není pravda. Dobyla Astapor a Meeren. Začínala s malými dráčaty a získala nejlepší pěchotu v Martinově světě. Takže samozřejmě uměla využít své žolíky (na rozdíl od Stannise například) a k tomu už člověk nějaké taktické myšlení potřebuje. Spíš než vojevůdce selhává jako politička. Navíc je idealistka a příliš se stará o druhé.
    ale zrovna zásobování by ji v reálu rozložilo vojsko už dávno
    Nejsme v reálu, ale v Martinově světě:-)
    popravdě, celou dobu se o ni někdo staral a vše za ní platil
    No staral. V dětství žila prakticky na útěku a mezi Dothraky se prosadila sama. Sansa by na jejím místě leda tak proplakala kapesníčky. Daenerys to nezabalila a snažila se získat na svou stranu manžela z úplně jiné kultury. To není tak málo. Pak musela projít Rudou pustinu, přežít v Qarthu.

    Souhlasím, že je v mnoha ohledech nezkušená, ale člověk získává zkušenosti věkem a tím, co v životě prožil. Daenerys je kolem 16 let.
  • @Nevada: Neříkal jsem, že to tak bude, tvrdil jsem, že to tak může být... Stylem: Je představitelná teorie RLJ? Je. Je představitelné, že není pravdou? Je (byť třeba já moc nepochybuji). Je představitelné, že bude v seriálu? Je. Je možné, že to tam nebudou řešit? Je. Je představitelné, že v knize to později bude jinak? Je. Takže si trvám na svém, že když připustím, že "všechno je možné", že si nemusím sledováním seriálu spoilovat děj knih víc než pročítáním spekulací zde... prostě cokoli z toho v knihách být může úplně jinak... ostatně Danyiny vize byly taky trochu (úplně) jiné než v knize, modrá růže rostoucí ze Zdi myslím taky nebyla,...
  • @Chmur: Ad Taktika, strategie, logistika - znalosti 0
    Astapor: No, tak využití absurdní "absolutní" oddanosti není ani o taktice, ani o strategii, jen a pouze o absurdnosti situace, kterou Martin vykreslil...
    Yunkai: Boj proti poloviční síle, vše rozhodnuto zradou... (Yunkaici bojem ztratili cca 5% armády) sorry, ale to i Ram je větší taktik, ten to naplánoval - proti Casselovi i proti Theonovi.
    Meereen: V boji dostala nakopáno a 20 dobrovolníků (kteří pronikli dovnitř jak Vinnetou) osvobodilo otroky, kteří vše vymlátili zevnitř... No, uvěřitelné a úplná liška pouště... :o)
    Prosadit se sama... no ano, měl jsem na mysli do začátku knih. Tam byla její pozice dost podobná Sansině ubrečenému postoji. U Droga si prosadila jen to, že ne zezadu... Rudou pustinu správně popisuješ, že MUSELA projít Qarth přežila hlavně proto, že ji Martin chce živou (to je de facto jediný žolík, který ve skutečnosti má), je mi to tak líto... U ní prostě neplatí to Martinovské, že "za chyby se platí životem".
    Když zmiňuješ Sansu, tak ta by samozřejmě schytla ještě drsnější popis, kdybych se ji snažil takto s nadsázkou popsat... ale jakkoli má chyb jak máku, alespoň není přesvědčena o své výjimečnosti, nadřazenosti a neomylnosti (jako Dany a Cersei...).
  • lespoň není přesvědčena o své výjimečnosti, nadřazenosti a neomylnosti (jako Dany a Cersei...).
    To je pravda jen z části. Za prvé Dany je v mnoha ohledech výjimečná. Tak to prostě je, ať se ti to líbí nebo ne. Nejmocnější khal Dothraků by asi neměl zájem o nějakou šedou myšku. Dokáže aspoň částečně ovládat draky, snáší horko více než obyčejný člověk atd. Za druhé se Dany nevidí jako neomylný člověk. Ve svých myšlenkách často zpytuje svědomí a pochybuje o sobě a svých činech. Jestli jsi to v knize neviděl, tak se nedá nic dělat a všechny moje argumenty jsou naprosto liché.

    Pokud chceš všechny její činy za každou cenu bagatelizovat, tak asi nemá smysl, abych ti oponoval.

    Kupříkladu. Opravdu si myslíš, že u Dothraků stoupla jen kvůli sexuální pozici? Nemyslíš, že před tím se musíš smířit s tím, že tě vlastní bratr prodal bandě divochů, nelitovat se a zkusit si vylepšit pozici aktivním přístupem? Mnozí by na jejím místě pofňukávali a vzdali to.
    MUSELA projít Qarth přežila hlavně proto, že ji Martin chce živou
    Tak to je argument, nad kterým opravdu přemýšlím, jestli se mám smát nebo brečet. Takže Dany přežila díky Martinovi, zatímco ostatní postavy přežívají díky svým schopnostem autorovi navzdory:-)

    Asi nemá smysl o tom diskutovat. Někteří čtenáři mají k vybraným postavám tak antagonistický postoj, že vidí jen to špatné. Možná je to dobře. Kdybychom měli všichni rádi stejné postavy nebo naopak některé postavy hromadně nesnášeli, byla by to nuda.

  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 10. března 2015
    Jay napsal(a):

    Neříkal jsem, že to tak bude, tvrdil jsem, že to tak může být... Stylem: Je představitelná teorie RLJ? Je. Je představitelné, že není pravdou? Je (byť třeba já moc nepochybuji). Je představitelné, že bude v seriálu? Je. Je možné, že to tam nebudou řešit? Je. Je představitelné, že v knize to později bude jinak? Je.

    Ty bláho, diskuze s Tebou jsou čím dál větší dada...
    Jay napsal(a):

    Takže si trvám na svém, že když připustím, že "všechno je možné", že si nemusím sledováním seriálu spoilovat děj knih víc než pročítáním spekulací zde...

    No, jak jsem psala - já Ti to neberu a nerozmlouvám. Jen nesouhlasím.
    Jay napsal(a):

    ostatně Danyiny vize byly taky trochu (úplně) jiné než v knize, modrá růže rostoucí ze Zdi myslím taky nebyla,...

    Zrovna tyhle vize dost dobře použít nemohli. Ve vizuálním ztvárnění by v jedné vyzradili Rudou svatbu dvě série předem a druhé dvě by nedávaly smysl, protože o modrých růžích tam kvůli ignoraci historie nebyla zmínka a vztah diváků k Rhaegarovi jsi popsal dokonale. U zmínky o třech hlavách draka a "on je písní ledu a ohně" by si nejspíš diváci poklepali na čelo, nebo v lepším případě by chtěli ten matroš taky.
  • @Chmur: Zrovna o tom, proč ji chtěl Drogo bych mohl vážně pochybovat... O tom, že ona nechtěla jeho nemusím (=> zřejmě dohodnutý sňatek). Osobní tip bude, že jí Drogo chtěl, protože byla neobvykle krásná a třeba proto, že stříbrovlasá (viz kniha Rudý Orm)
    Ano, výjimečná je - je jediný, kdo vlastní draky (ve svém odporu k ní klidně řeknu, že je jediná slepice, která je dokázala vysedět). :oP To je prostě středobod, okolo kterého se točí jakákoli její kvalifikace.
    U Dothraků moc nestoupla (jakkoli mohu obdivovat její učení cizího jazyka) - fakticky vzato, jediný Dothrak, kterého si získala byl Drogo, ostatní kteří s ní jsou je trojice pokrevních jezdců (které si nezískala ona, ale plyne to z kultury) a pak víceméně zbytky, které k sobě nikdo nechtěl vzít (staří)... to, že si je získala bylo až poté - tím, že vyseděla draky.
    No, klidně se směj, ale Martin tvrdí, že jeho hrdinové prostě umírají, když si to zaslouží a že "zázračné záchrany" se u něj nekonají. Že hrdina uprostřed jednotky nepřítel s papučema a noční pošilí to nerozchodí... a přesto u Dany (jen u ní) to funguje jinak - přežije své upálení (to ještě mohla tušit), projde Rudou pustinu, přežije dva atentáty, Neumírající,... Já bych rád věděl, kolika jiným postavám někdo tolikrát usiloval o život (či byli v tak nebezpečných situacích) a rozchodili to... napadá mě možná Jon? Ale jinak?
    Postavy samozřejmě nepřežijou "navzdory autorovi", ale proto, že je autor takovému nebezpečí nevystavuje... a ty které vystavuje tak nepřežijou. - Zdravím Robba, Neda, Starého Medvěda, Rudou zmiji, Tywina, Roberta,.... no, to bychom tu byli dlouho.
  • @Nevada: Já myslím, že v názoru, že možností je přehršel, se moc nelišíme. :o)
    Jasně, je na tobě, že se na seriál nebudeš koukat, stejně jako je na mě, že já asi spíš jo a nebudu mu věřit ani slovo, dokud si nepřečtu knihu s očekáváním "a teď, jak to bylo doopravdy".
    Jinak jasně, třeba Rudá svatba je šok... ale nějak nelituji, že jsem o tom věděl dříve,... alespoň jsem mohl snáze vnímat konsekvence (kterých v seriálu byla desetina) a navíc napsané je to silně i tak (a stejně -marně- jako u Vinnetoua jsem mohl doufat, že teď to dopadne jinak...)
  • upraveno 11. března 2015
    Já bych rád věděl, kolika jiným postavám někdo tolikrát usiloval o život (či byli v tak nebezpečných situacích) a rozchodili to... napadá mě možná Jon? Ale jinak?
    Co třebas Tyrion? Ten taky přežil spoustu mimořádně zapeklitých situací. Kam se na něj hrabe Dany. Zřejmě podle tvé teorie protekční postava. Davos mořský měl několikrát velké štěstí. Hodně úmrtí rozchodil lord Bercick:-) Autor prostě nechává přežít postavy, které potřebuje a je jedno, zda prochází více nebezpečnými zkouškami než postavy postavy ostatní.
  • @Chmur: Tyrion? Tomu (nepočítaje bitvy, které jsou nevyzpytatelné, proto jsem to nepočítal ani u Dany) opravdu šlo o krk dvakrát - na Eyrie a v kobkách Rudé bašty v obou případech se z toho dostal uvěřitelným způsobem - jednou penězi pro Bronna, podruhé díky Jaimemu (krev není voda)...
    Davos měl štěstí hlavně u Černovody... ale i tak uvěřitelné, kdyby byl jediný kdo to přežil, mluvil bych jinak, ale ne, nebyl výjimka.
    Oboje je nic v porovnání s "deus ex machina" Arstanem, který se najednou objeví a sejme cvičeného zabijáka během útoku. Největší "shoda náhod" v celé sáze. Prostě profi zabijákovi z pod kudly zatím neutekl nikdo (nepočítám šmudlu u Brana ani prodejce vína, to je jiná liga)...
    Ale možná u Dany záměrně buduje Martin charakter a la Hitler... o tom se říká, že přežil 42 atentátů (minimálně ve fázi plánu).
    Beric je kapitola sama o sobě, na něm chtěl Martin demonstrovat moc Rohlíka... Stejně jako by bylo uvěřitelné, kdyby se objevil nějaký bezejmený frajírek "který přežil sedm pekel" (ta statistická pravděpodobnost, že sem tam někdo přežije i neuvěřitelné věci je) třeba Lucky Luke... :o) - ale při Martinovo smyslu pro ironii by se mayslím nedožil konce kapitoly a ideálně nějakým způsobem aspirujícím na Darwinovu cenu...
  • Na tobě se mi Jayi libí, že všem měříš stejně. Tak za prvé Dany se na rozdíl od Tyriona aktivně žádné bitvy nezúčastnila. Tyrion prošel jako aktivní bojující dvěma bitvami, přičemž jednou v boji muže proti muži malý trpaslík dokázal porazit dospělého ozbrojeného muže. Nejde jen o to, že uplatil Bronna. Také se mu podařilo přesvědčit horské klany, aby ho nechaly žít. Před utonutím ho zachránil Grif. Před útokem rytíře Bílé gardy ho zachránil na poslední chvíli nezkušený panoš. To není podle tvé logiky "deus ex machina"? Čtyřikrát ho někdo vytáhl ze smrtonosné kaše.
    terý se najednou objeví a sejme cvičeného zabijáka během útoku
    Najednou objeví? Ty máš nějaký problém se čtením? Doprovázel Dany od začátku, co se šla projít mezi své lidi. Na tom snad nic divného není. Kdyby to nebyl on, doprovázel by ji Belwas nebo někdo jiný.
    cvičeného zabijáka během útoku
    Jakého cvičeného zabijáka? Byl to vůdce jedné ze žoldnéřských skupin. Nic víc. Nejednalo se o žádného Muže bez tváře. Arstan je elitní rytíř a žijící legenda. Navíc jak jsem psal, nejednalo se o náhlé objevení, takže zkus hledat největší shodu náhod někde jinde.
  • @Chmur No, ono to asi celé bude způsobené tím, že Martin je "realistický" (jak o sobě sám s oblibou tvrdí), jen když si potřebuje obhájit zbavení se postavy pro kterou už nemá další využití. Jinak sype zázraky úplně stejně jako kterýkoli jiný autor, protože bez nich už by půlka postav byla nejspíše dávno mrtvá.
  • Samozřejmě že autor vládne nad životem svých postav, ale když jsme měli ve škole besedy s pamětníky 2. světové války tak ty příbehy byly někdy tak neuvěřitelné, že by se to autor knihy styděl zařadit protože to znělo tak neuvěřitelně. Třeba otec našeho němčináře takhle utekl hrobníkovi z lopaty asi 4x.
  • @Chmur: Se čtením problém nemám, možná s pamětí, připouštím... Nicméně mám pocit, že mluvíme každý o jiným útoku... a ten "tvůj" jsem jí nepřihodil k tíži já, ten "můj" jsi ty briskně opomněl :o). Sorowful men (neznám překlad) jsou podle všeho zabijáci zcela srovnatelní s muži bez tváře.
    Jak říkám, bitva je tak nevyzpytytelná, že přežití "každé" z nich je spíše otázkou náhody, stejně jako přežití porodu/potratu... a ano, to že jej zachránil Pod je jistě napůl zázrak, ale pokud se nemýlím, tak jej nezabil v F2F souboji (kde by neměl šanci), ale pouze jej srazil do vody
    Jinak ano, Tyrion je jeden z těch, co přežívají zapaklité situace (ale poměr zásluha vs. náhoda je řádově jinde než u Dany),... mě třeba napadl ještě Sam... (chodec, Craster, neumrzl cestou,...)
  • Celkově tam jsou postavy, co mají nadání zázračně přežívat různá nebezpečí, třeba i Bran toho neuvěřitelně přežil a dál pokračuje
  • Tak k té Dany trochu na odlehčení...
    image
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Arya tam mala
    ,,Death death death revenge.. death death revenge... death death... death revenge.."
  • "tvůj" jsem jí nepřihodil k tíži já, ten "můj" jsi ty briskně opomněl :o)
    Po pravdě jsem ho opomněl nechtěně. Podle tvé věty
    sejme cvičeného zabijáka během útoku
    mě opravdu nenapadlo, že tím myslíš scarabea v krabičce. Lítostivého muže (nájemného vraha) totiž Arstan rozhodně nesejmul. Na druhou stranu připouštím, že tady Martin použil silný prvek náhody. Je to ale na podobné úrovni, jako když Pod zachránil na poslední chvíli Tyriona nebo Sansu uchránil znásilnění Ohař.
    (ale poměr zásluha vs. náhoda je řádově jinde než u Dany)
    To není pravda. Když srovnáme opravdu nebezpečné chvíle, kdy šlo bezprostředně o život, tak jsou na tom zhruba stejně. Rozhodně se nejedná o nějaký řádový rozdíl. To je prostě blbost.
    Tyrion si nezasloužil záchranu od Jaimeho, Grifa a Poda o nic víc, než Dany od Arstana či Drogona. Taky si můžu podivovat nad tím, že Tyrion po kontaktu se zkamenělým člověkem neonemocní, zatímco Grif který pro něj "jen" skočí do vody šedý lupus dostane nebo jak je možné, že člověk trpící achondroplazií dokáže v boji muže proti muži porazit nejprve dospělého vojáka (no budiž byl opěšalý) a potom dokonce rytíře na koni v plné zbroji. To ti nepřijde trochu vykonstruované? Zatímco co u Dany je vykonstruované zřejmě skoro všechno.
  • týýýýjo docela ztrácím přehled, obdivuju vás chlapci že stále víte o čem se vlastně bavíte, ja se v tom ztratil už davno
  • @Chmur: Jak říkám, paměť mi občas vynechává, na to, že ten zabiják nezemřel jsem si nevzpomněl,... ale zabránit útoku vraha je samo o sobě náhoda,... o to víc, když se tam Arstan objeví "jako nazavolanou"...
    Koho zabil Tyrion? Mám tušení, že někoho na Zelené vidli (mimochodem, když jsme ve Spoilerech Vichrů, tak na Awoiaf je u této bitvy citát z Vichrů)...
    ... mě napadá, že nebude ani závratná pravděpodobnost, že první khalassar na který narazí za doprovodu svého dráčka bude právě ten jejího úhlavního nepřítele.
    Jinak to, jak se ke mě staví lidi které znám samozřejmě svým chováním a svým výběrem přátel ovlivním, to jestli se náhodou objeví když je potřebuji je úplně jiná písnička... No, asi to skončíme, v názoru se neshodnem, já Dany asi vidím holt trochu jinak než ty... ale třeba to Martin rozsekne ve Vchrech a uvidíme, komu bude přát zázračné štěstí dál a který přístup bude "úspěšnější".
  • Uvidíme. Já osobně si myslím, že Dany je skutečný Azor Ahai, ale je to tak zřejmé, že je má domněnka asi špatná a Dany zemře nějakou hloupou smrtí:-D
  • Já mám za to že Azor Ahai je hloupá pověra omezených západozemců a pomatených kněží a kdyby tam nějaké takové "vtělení" fakt bylo, tak si Martin zruinuje příběh.

    A musím říct, že sdílím nevoli k Daenerys. Postavu, která si stále myslí, že dělá dobrou věc a její nesvědomitostí za ní zůstává prach, popel a krev si fakt zamilovat nemůžu. (A pokud budete tohle chtít nějak napadnout - Memento Astapor! )
  • Není to pověra Západozemců ale východních národů. Když můžou existovat draci a bílí chodci, mohl existovat i tento legendární hrdina.
  • Chmur napsal(a):

    Není to pověra Západozemců ale východních národů. Když můžou existovat draci a bílí chodci, mohl existovat i tento legendární hrdina.

    No jo, to že žil je možné, ale jestli se "znovuzrodí" je jiná pohádka... Ale třeba to bude (abych parafrázoval Sklepáky) - prvních 6 knih je o čekání na hrdinu, ten nepřichází,... a ta sedmá ta je jen o něm.
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    http://grrm.livejournal.com/412882.html
    Should I complete and deliver WINDS OF WINTER before these cons roll round, I reserve the right to change my mind
    Prvni pozitivni zprava ohledne Vichru zimy. Vypada to, ze se GRRM mozna blizi do konce.
  • Což znamená asi kdy, prosím? 8-O
  • Vypadá to opravdu tak nadějně, že by to mohl dopsat do konce roku? :anxious:
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    upraveno 17. března 2015
    Kdyby se chtel zucastnit tech konani, tak by to musel dokoncit do konce cervna. Ale pravdepodobne to potrva dele, jinak by nepsal, ze se tech konani nezucastni.

    @Miya Skoro to vypada, ze do konce roku urcite. Otazka je, jak dlouho zabere editace.
  • Tak proč ne, sám tvrdil, že mu po Událostech Hostiny/Tance psaní půjde víc od ruky. Možná taky přestal psát sto stran, které nakonec vyhodil =D
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Chmur napsal(a):

    Uvidíme. Já osobně si myslím, že Dany je skutečný Azor Ahai, ale je to tak zřejmé, že je má domněnka asi špatná a Dany zemře nějakou hloupou smrtí:-D

    Ne ona ne, AA je Jon
  • @Achileus je to úplně potvrzené?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.