Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1264265267269270581

Komentáře

• VenaVena Stannis the Mannis!!!
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 28. ledna 2015
    upraveno 28. ledna 2015
  • upraveno 29. ledna 2015
  • Ad "Peníze fyzicky vzniknou jedině tiskem".
    - Tím říkám, že peníze, oběživo je prostě jen komodita, artikl, prostředek směnny a že fyzicky vzniká jen tiskem. Stejně jako je je artiklem třeba obilí, zlato či diamanty... cokoli z toho můžeme používat jako prostředek směnny a de facto se vším se dají dělat stejné "finanční operce" jako s korunama. Jasně, každý z těchto prostředků má své výhody a nevýhody.
    Diamant - rozdělením na drobné se znehodnocuje, těžko se ověřuje pravost a s potenciálním vynalezením metody, jak jej vyrobit z tuhy klesne jeho cena.
    Zlato - těžko se ověřuje pravost, těžko si umím představit, jak platím zlatinkama za 10 rohlíků.
    Obilí - těžko si lze představit, že si do peněženky vezmu ekvivalent pětitisícovky... Na druhou stranu, pytel obilí svou cenu mít bude, protože narozdíl od zlata i peněz se z něj najím...
    Peníze - ve své podstatě cenu mají proto, že jim lidé tu cenu přisuzují a proto, že je relativně stabilní.
    Půjčka je jen vzájemná směna dvou komodit, podobně jako když dva sedláci vymění 10 slepic za pytel obilí. Jedna strana poskytne statek ve formě peněz, druhá poskytne slib (a často zástavu), že tehdy a tehdy dluh splatí včetně něčeho navíc. Nic víc nic méně...
    A ano, samozřejmě je drobný rozdíl mezi tím, jak snadno vznikne komodita zlato, jak snadno komodita peníze či jak snadno vznikne komodita "příslib splacení", ale každá ta část je kompencována tím, jak moc trh věří stabilitě zlata, dané měny či tomu příslibu...
    upraveno 29. ledna 2015
    @Vena Obecně souhlasím, co se týče toho klesání, já to beru dlouhodobě a v nominální hodnotě. Jistě, řadě států se daří třeba zadlužensot udržovat ve stejném poměru k HDP, ale pokud ten roste, tak nominální výše dluhu je stále vyšší, i když tvoří cca stejné procento - což adle dle výhledu mnoho zemí splňovat nebude a problém je, že jakmile přestane růst ekonomika (a HDP), začne ten dluh narůstat i procentuálně.

Ke krytí viz @ugla.
  • JayJay
    upraveno 29. ledna 2015
    upraveno 29. ledna 2015
    @flanker.27
    Ano, to je videt i na tom grafu, co jsem postoval. V roce 2008 to zacalo hodne narustat vzhledem k HDP a pravdepodobne nejen proto, ze si USA zacali vic pujcovat, ale i proto, ze HDP nestoupalo.
    Ja samozrejme nerikam, ze vysoky dluh statu je dobra vec. Ja rikam, ze vysoky dluh nemusi byt vylozene spatna vec. Pokud je stat zodpovedny, tak vysoky dluh nemusi vubec znamenat neco spatneho.

@Jay
    Ne, kdyz si pujcis od banky, tak ona ti neda svoje penize a ani je nikomu nevezme z uctu, ona ti proste jenom pripise na tvuj ucet X penez. Da se rict, ze banka ti poslala svoje penize a u sebe vytvorila penize z niceho, ktere jsou kryte slibem, ze v den splatnosti uveru budou nahrazeny "realnymi" penezi.
    V tomto videu je to docela dobre popsane nekde od 3:20 a od 9:20:

Mimochodem podle tohoto videa jsou v ekonomice USA jenom 6 % vsech penez realne penize, zbytek je uver.
    Tady je to popsane lepe:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Money_creation#Money_creation_through_the_fractional_reserve_system
    a tady:
    http://www.positivemoney.org/how-money-works/how-banks-create-money/
  • JayJay
    upraveno 29. ledna 2015
    upraveno 29. ledna 2015
    @flanker.27 Spousta lidí podle toho kolik lidí chodí na ekonomické fakulty :D
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Gorgloj No, kamarád šel na informatiku na VŠE, teď je taky v prváku, a co jsem koukal tak když srovnám jejich předměty s našimi, tak mi přijde že VŠE je podstatně lehčí, minimálně co se informatiky týká.
    V Jistě, pane ministře dávají úředníci (absolventi Oxfordu) ministrovi často sežrat, že on "chodil jen na ekonomku" :D
  • @Vena: No,... nechápeš ty mě. :o) Tohle se dělalo i se zcela papírovým oběživem... co si tam jedni uloží, to může druhým půjčit (resp. např. 90% toho), protože "ví", že těch 10% jí bude stačit na krytí výběrů. Čili ne, nevyrobí delší peníze, jejich objem peněz je stále stejný, akorát si mezi sebou přeprodáváte jednotlivé přísliby, že za takových a takových podmínek tomu a tomu zaplatíte - 1) ty uložíš - tj. koupíš příslib, že ti banka peníze vydá 2) banka půjčí - tj. koupí příslib, že ji budou vráceny 3) ty chceš vybrat - tj. chceš zpětně prodat (uplatnit) příslib, který ti banka dala,... a tady jsou dvě možnosti - buď ti je vydá (protože je má, nebo si je může u ČNB půjčit = prodat ČNB papír, že jí je vrátí), nebo je prostě nemá (má jen příslib dlužníka), ČNB jí je nepůjčí (nenech se mýlit, i ČNB má jen omezený objem peněz, kterým v jednu chvíli disponuje a navíc jsou samozřejmě dané podmínky, komu může kolik půjčit... něco o vlastním jmění společnosti)... a pak je to to, co se označuje jako RUN na banku - což může nastati kdyby měla trezor plný investičního zlata - prostě když chceš cash, je jiná komodita k ničemu, pokud není dané komodita dostatečně likvidní - tj, lze ji rychle prodat bez toho, abych musel s cenou dolů.
    To, že jsem studovaný statistik neznamená, že tu statistiku nepoužívám ve finančním sektoru - někdo musí určit, jak moc bezpečné (tj. hladina spolehlivosti) je, aby banka držela v hotovosti těch 10% (či zda nestačí 5%, nebo je potřeba 20%),... protože to co nereinvestuje jí nevydělává.
    upraveno 30. ledna 2015
  • Jak Vás tu tak pročítám, tak té ekonomice nerozumím ani o chlup víc. A ne, že bych někdy rozuměla.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Vena jo, někde to tu mám v pdfku, jen musím kouknout kam jsem ho zahrabal.
  • @Vena: Jop, někdy se prostě objeví úplná "hloupost", která vše vrhne do jiného světla... :o)
    Jinak to vytváření peněz v bankovním sektoru je (dle mého názoru) spíše takové zjednodušení pro to, že bankovní sektor formou půjček "posílá" peníze do oběhu místo toho, aby se válely v sejfu... holt peníze se musí točit, aby ekonomika fungovala...
    Ale jsem tu již nakousl, některé výroky je třeba vidět v kontextu toho, jak zazněly a jsou zpopularizovány (až zneužity) až ve chvíli, kdy se o ten kontext připraví - Paroubek: "Dluhy se neplatí", Kalousek:"Krize u nás není/nehrozí".
  • Mám takový dotaz... nevíte někdo, jestli bylo v knihách někde jasně řečeno, že draci jsou dvounozí a horní končetiny mají změněné v křídla, nebo jestli jde o seriálovou interpretaci (byť třeba nakrásně konzultovanou s Martinem,... protože mám za to, žeon se k tomu vyjádřil).
    Otázka zní, zda to je někde přímo v knize...
  • @Jay ono je snad "třicet dva korun" nespisovně?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.