Kecáliště
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Tak třeba "Protož i hned táhni a zkaz Amalecha, a zahlaďte jako proklaté všecko, což má. Neslitovávejž se nad ním, ale zahub od muže až do ženy, od malého až do toho, kterýž prsí požívá, od vola také až do ovce, a od velblouda až do osla."
Mám to brát jistě jako hlubokou alegorii, nikoli doslovně chápanou pasáž. A Nezabiješ, to je vlastně taky jen alegorie...
Tíms e člověk dostane do nekonečného cyklu, co se mi líbí mám brát doslovně a co ne, to alegoricky?
Již jsem citoval předminulého papeže, který říkal, že když se "mýlí bible", znamená to, že ji špatně chápeme" a musíme ji tedy nově vykládat. prostě dogma o nemylnosti se musí zachovaty za každou cenu, a tak jsou tam někteří věřící (jiní zase nikoli a Darwina jakákoli věda na škole je jem prosi srsti, protože vesmír je 6000 let starý) schopní nacházet evoluci, kvantovou fyziku a já nevím co ještě. :)
Ačkoli lidem nijak neberu touhu vyplnit to prázdno, které pocitují, něčím čemu snad i věří. Je to pěkné nebýt na všechny starosti sám.
"tak teď mohly být poznatky ze všech oborů daleko více vpředu" - Aha hmm jako dneska, kdy jedna z nejvíce ateistických zemí je známá svým chlastáním, hulením, obezitou a korupcí. A české školství a výuka se propadá kamsi do neznáma. Jestli je to tvá představa toho jak jsme dál, tak s tím můžeš jít do háje. :P :D
Z těch tvých citátu ohledně Einsteina není ani jeden dohledatelný na nějaký slušnější stránce, která by se dala použít jako reference.
Naopak takový český rozhlas uvádí: http://www.rozhlas.cz/nabozenstvi/zpravy/_zprava/einstein-a-jeho-vira--344483
"Ostatně ve své době ani neměli na výběr." - Aleee měli na výběr... Mohli se dál věnovat vědě...
"Umět prodloužit život člověku, který by ve více dávných křesťanských dobách umřel o 10, 20 ...." To ještě neznačí nějakou spokojenost v kontextu té doby. Člověk může být naprosto fyzicky zdatný a přesto nemusí být spokojený z prožitkem svého života... Jak jsi psal nedá se geeralizovat...
To, že si tu dnes lidi níčí zdraví chlastem je čistě jejich věc. A jestli máš takový zajímavý postoj, no, tak by pro tebe tehdejší život byl asi ideální. Jak dlouho by si tam přežil? :D
"Ostatně ve své době ani neměli na výběr." - Aleee měli na výběr... Mohli se dál věnovat vědě...
Inkvizice, vyhnanství, pronásledování, a další těžkosti, to ti něco říká?
Zlatý fundamentalista s kalašnikovem oproti atomové bombě nebo spoustě dalších vynálezů, které dokáží ukončit milionů životů v jedné sekundě. Všechno má své klady a zápory - antibiotika taky oslabují lidskou odolnost a zdá se, že věda zas tak rychle jiné nenajde. Takže to uvažování v kontextu vám nějak uniká
Ne tohle je o existencionalismu - prostě jste si vybrali, že budete stát na jedné straně barikády a flusat na druhou - tak tam stůjte. Já si půjdu, tak nějak tím holistickým přístupem. ;-)
"Středověku na několik set let PŘIBRZDILO vývoj a výzkum. A to zásadně! To nemůžeš popřít. Země není středem vemsíru? Šup do pece s ním! Atd. atd... " Ano ale v jakém kontextu... Proti Antice ty podmínky nebylo zrovna růžové což?
A vlastně není potřeba. Pascal sám se věnoval víře:"„Nevěrec věřiti musí nejvíce.“
„Můžete ztratit dvě věci: pravdu a dobro, a dvě věci musíte vsadit: svůj rozum a vůli, své znalosti a své štěstí; a vaše přirozenost se straní dvou věcí: chyby a bídy. Váš rozum není více raněn volbou jednoho než volbou druhého, poněvadž je třeba volit. Toť prázdný úhel pohledu. Ale co vaše štěstí? Važme zisky a ztráty, v sázce na to, že Bůh je. Uvažme obě možnosti: pokud vyhrajete, získáte všechno, pokud prohrajete, neztratíte nic. Vsaďte tedy na to, že je, bez váhání.“
Občas jdu u nás do kostela kvůli příbuzným co chodí pravidělně (objednají semtam rodinnou mši (pěkně za hotovost a nemalou :D )). Pak ještě odevzdám nedobrovolně drobný do košíčku, aby mě u nás ve městě nepomluvily kostelní báby a sleduju vitrážky a krásnou sklípkovou klenbu, takže taková návštěva muzea... teda.. s tím že průvodce co stojí vepředu mluví dost zcesty. Místo toho aby upozorňoval na nešvary společnosti, nabádal lidi, aby nebyli sobečtí apod. hrozí nekřtěným že opustili boha a půjdou do zatracení. Nevím asi bych čekal od kázání v roce 2015 něco jinýho, ale jistě záleží i na farářovi, ale když jeden přijde ožralej jak hovado na pohřeb mojí babičky, těžko se reputace napravuje.
Náboženství a školy - ani jako volitelný předměty. Jako kroužek mimo školu proč ne. Není to tak hrozný jako když zakomplexovanej fotřík nutí dítě hrát fotbal, protože má sám nějaký mindráky.
Když jsem byl v tom kostele někdy před rokem (cca únor) tak tam byla ženská s dvěma dětma do 10 let a celou dobu mše klečely na kamenný podlaze. Jasný revma pro všechny. Nemám rád fanatiky. Církev dneska by měla mít víceméně charitativní účely a být objektivním kritikem společnosti, tak můžou dokázat svojí svatost.