Volby

upraveno 4. října 2014 v Rozličný pokec
Koho volit? Koho nevolit? a proč?
13031323335

Komentáře

  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 16. prosince 2014
    Není to tajemství, vždyť to říkají v televizi o každých volbách =D
  • Nj, od dob "náboženských válek" tu žádný pořádný flamewar nebyl :onfire:

    @Mellien: spíš než o nějakou politickou orientaci jde o to, že v některých věcech střílíš od boku a paušalizuješ. Na pravicovém ani levicovém smýšlení není nic špatného. Všimni si, že třeba v té debatě o pracovním uplatnění, kterou jste tu měli na předchozích stránkách, problém (nejspíš) neleží v politické rovině a na zásadních věcech byste se možná shodli. Navíc se tyhle názory vyvíjejí s přibývajícími zkušenostmi. Než doděláš školu, můžou být poměry jiné, ty sám můžeš mít jiné priority apod.

    Online vypadá každý strašně vyhraněně. Kdybyste zašli do hospody, zjistili byste spoustu nuancí, které tady nevnímáte. V přímém kontaktu získáš o člověku daleko ucelenější obrázek. Každého z nás formuje spousta vlivů, které si ostatní (a někdy ani my sami) neuvědomují. Tady máš jediný informační kanál (text). Probíhá tu ztrátová komprese dat.

    Berte to s nadhledem a moc se tu nerafejte ;-)

  • Berte to s nadhledem a moc se tu nerafejte


  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
  • Přečetl jsem si pouze
    flanker.27 napsal(a):


    A ještě trocha racionality k "tržnímu sentimentu"
    http://roklen24.cz/a/iySdn/dolar-proti-rublu

    a podle té tvé racionality, jak jsi to označil, jsem se dozvěděl, že rubl je vlastně v pořádku, hoví si na měkkém polštářku. Naproti tomu dolar je nahraný, a brzo se sesype, což mu ostatně, podle opakující se rétoriky hrozí už léta.

    Úsměvné je i vynášení zlata, jako jistoty měny. Zlato je dlouhodobě v pytli, neb se ještě nevzpamatovalo z monstrózní spekulace, kterou na ni pro mě neznámé skupiny nalíčily asi tak před 2 roky. Kromě toho princip merkantilizmu pohřbili Britové již v 19. Století, neb se jim příliš nehodil.

    A jestli mi přijde lépe krytá mněna, za kterou stojí široké spektrum nejrůznějších ekonomických sektorů, obchod, průmysl, nerostné zdroje.
    Nebo měna krytá čistě tím, v dnešní době nepříliš spolehlivým zlatem. Taková měna, která by byla krytá čistě jenom jedním portfoliem, například tím zlatem, v dnešní době samozřejmě neexistuje.

  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 17. prosince 2014
    @Elendir Měna pokrytá rezervou je dlouhodobě stabilní. Dolar kryjí vlastně jen dvě věci - že se za něj obchoduje ropa a že mnohé země (zejména Čína) mají nakoupeny americké dluhopisy. Proto by takovým zemím prudké oslabení dolaru nebylo po chuti, ostatně by to přinášelo i další náklady (viz rozhovor s Robejškem). Další věc je, že pro americký hospodářský systém není problém si kdykoli zvýšit dluhový strop nebo vytisknout nové peníze (přičemž devalvaci brání právě obchodování s ropou za dolary) :)

    A ostatně nikdo netvrdí, že má být měna kryta jenom zlatem, ale představa páně Tošovského, který v 90. letech vyměnil zlato za (bez)cenné papíry byla hodně mimo.

    Faktem zůstává, že okamžité prudké proměny kursu nemají co dělat s dlouhodovým vývojem ekonomiky, jak se snaží přesvědčovat ČéTé.Ostatně aktuální kurs rublu je v tuto chvíli skoro takový, jako včera ráno před "propadem". Je to samozřejmě i díky intervenci na jeho podporu, ale to jen dokladuje, že snižovat nebo zvyšovat hodnotu měny v rámci krátkého období lze pouze burzovními operacemi (třeba short sale) bez ohledu na stav hospodářství.
  • @flanker.27
    Ruské národní bance se povedlo vyrovnat poslední propad, ale Rubl je stále hluboko pod jejich vysněnou hranicí.

    V tvrzení o krytí dolaru si trochu zaměnil příčinu a následek.
    Dolar je krytý silnou Americkou ekonomikou. Proto ho používají některé země k zahraničnímu obchodování.
    Tedy oni s ním obchodují, protože je stabilní, nikoliv že je stabilní, protože s ním obchodují.

    Je samozřejmě lepší mít určité hmotné rezervy (zlato, valuty) a čím více, tím lépe. Je to ale dobré především jako diverzifikace krytí na více portfolií. Mýt krytou měnu jenom zlatem je již opuštěný princip.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Elendir
    Mýt krytou měnu jenom zlatem je již opuštěný princip.
    jedště jednou, kdo tvrdí, že má být měna krytá výhradně zlatem? Vymezuješ se vůi něčemu, co není argumentem :)
    V tvrzení o krytí dolaru si trochu zaměnil příčinu a následek.
    Za dolar se kupuje ve velkém měřítku ropa. To je to, co zajišťuje poptávku po něm. Jinak jsou Spojené státy druhá nejzadluženější země po Japonsku (měřeno v přepočtu na HDP).

    jejich výhodou je, že si kdykoli mohou půjčit/vytisknout nové peníze, to je celý trik.
  • Moje devizové krytí představuje 1 (slovy "jeden") americký dolar, který jsem dostal od táty před cca 30 lety (jednou z mála výhod dolaru je, že platí bankovky libovolného stáří).
    Elendir napsal(a):

    Zlato je dlouhodobě v pytli, neb se ještě nevzpamatovalo z monstrózní spekulace, kterou na ni pro mě neznámé skupiny nalíčily asi tak před 2 roky. Kromě toho princip merkantilizmu pohřbili Britové již v 19. Století, neb se jim příliš nehodil.

    2 roky (ani století) neznějí moc dlouhodobě :3eyed: Trik je v tom, co píšeš dál - mít něco, s čím můžeš fungovat v mezičase. A samozřejmě v tom nenechat si ho sebrat :king:
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Trik je v tom, co píšeš dál - mít něco, s čím můžeš fungovat v mezičase. A samozřejmě v tom nenechat si ho sebrat
    Tím mezičasovým je právě ta ropa. Proč se sní obchoduje v dolarech. Záležitost historie. Zatímco 19. století patřilo uhlí a libře, na začátku 20. začala hrát v energetice a tím v ekonomii celkově roli ropa. Z tehdejších velmocí byla Amerika jediná, která měla dost vlastních zásob jak pro vlastní potřebu, tak pro vývoz. Nepočítaje tedy carské Rusko, které bylo zaostalé a pro světový trh nevýznamné (i když americké firmy těžily na Sibiři diamanty hluboko do 20. let). Navíc tehdejší technologie neumožňovaly transport na velkou vzdálenost jinak, než loděmi a s dopomocí železnice, což se Sibiře nebylo možné.
    takže bylo nasnadě, že na mezinárodním poli budou Spojené státy udávat tón. Pro Evropu byly nejbližší technicky dostupné zdroje na středním východě, který byl tehdy turecký. Boj o Turecko a potom proti Turecku byl taky jednou z důležitých součástí 1. světové války zvlášť v souvislosti s ovládnutím jejích nalezišť. Jenže Evropa, i když střední východ nakonec Britové a Francouzi ovládli, se ve válce vyčerpala, takže logicky pozice hegemona zůstala Americe.
  • @flanker.27: Já psal, že máš brát něco zpátky?
    Proto jsem pro to, aby absolvent odvázěl spíše výkony než peníze...
    Což o to, teze pěkná, ale k tomu, aby výkon odvedli "u nás" vedou jen dvě cesty z nichž nedobrovolná formou drátování hranic zřejmě není dobrá, takže zbývá, že tu volbu učiní sám... v současné době nejspíše zvažuje kritéria - blízkost rodiny, patriotismus, plat, daňové zatížení a náklady na pobyt tam či onde - a zde mám pocit, že splácení studia by umožňovalo zvýšit ekonomickou páku na udržení absolventa v ČR, a přesněji ve státním sektoru - (jak jsem psal) třeba formou benefitů - pokud např. k platu státní nemocnice (resp. školy jsou taky dobrý příklad) splatí za absolventa 1000 měsíčně z dluhu, půjde o peníze, které zůstanou v kolotoči "státních peněz" (takže vícenáklad státu 0), proti tomu, aby jej přetáhl soukromník (ať ČR nebo zahraničí), musel by nabídnout vhodnou kompenzaci...
    AD: A v případě snížení hranice platu, od které se splácí (ano, psal jsem sazbu, takže se platí od první koruny,... byť uznávám, že sleva na poplatníka by tam nějakou minimální hranici vytvořila), je to zase znevýhodňující pro lidi s nízkým příjmem. Ne každé vysokoškolské vzdělání je ostatně zárukou vysokého příjmu... - Jistě, záruka není nikdy nikde, nicméně pokud jsi tím myslel "hranolkové obory", pak asi nějak přehlížím důvod, proč by stát neměl požadovat "kompenzaci" vynaložených peněz (ostatně obor si každý vybírá sám, do toho mu stát nemluví tím, že by řekl "ty jdi studovat egyptologii, protože na to máš talent" a pokud nemyslí na využití, tak je něco špatně, že... a pokud má někdo doktorát na stavárně a prodává v super-hyper, tak bude spíš něco špatně s ním) - přece jen, prodávat hranolky může jít člověk už po gymplu... a stát by nejen neplatil nic, co dotyčnému "na nic nebylo", ale dokonce by od něj měl daně (což jsem taktně nezmiňoval, protože minimálně od těch, kteří budou platit daně v ČR lze očekávat, že si na daních vybere v průměru od jednoho VŠ v součtu víc než od jednoho SŠ)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Jay Zase bych nechtěl některé "hranolkové obory" :) vyloženě ostrakizovat, i když o užitečnosti mnohých si myslím své. Ale výše platu v tom kterém oboru zdaleka ne vždy souvisí s jeho užitečností. Kdyby to tak bylo, dosáhli bychom nějakého ideálu a už by nebylo co měnit a co řešit v politice :)
  • @flanker.27 ideal sa podla mna urcite neda dosiahnut vtedy, ak by platy suviseli len s uzitocnostou. Skus sa spytat v Neapole, aky uzitocni su smetieri, ked ti strajkuju niekolko tyzdnov.
    Ideal sa imho dosiahne iba vtedy, ak sa skombinuje v prvom rade nenahraditelnost (chirurga smetiarom nenahradis, opacne to ide), potom uzitocnost a tiez vysledky ci vykon prace.
  • @Ugla: Ten dopis nebyl jedinou reakcí a patřil k těm relativně umírněným.
    ... to možná nebyl, ale je to jediné, na co jsem narazil a co tu bylo citováno.
    @Ugla: Rektor není prezidentova chůva, nenese za něj žádnou odpovědnost a nemá žádnou povinnost vyjadřovat se k jeho politickým postojům. Zima explicitně odsoudil formu protestů jako nedůstojnou konkrétní příležitosti.
    Není chůva, nemá povinnost... a mám pocit, že k prezidentovým postojům se nevyjádřil se a to mu OD nevytýká. Schválně tě nechám na to přijít (ať to nevypadá, že potřebuješ "výklad") co kritizuje věta - nejen, že ses mě slovně nezastal, ale dokonce sis do mě ještě kopnul.
    @Ugla: To nejsou jen ta vajíčka. Přeřvávání moderátorky či univerzitního sboru patří též k hulvátským způsobům.
    No, ovšem zásadní rozdíl je v tom, že vajíčka jsou přes míru (zákona a v daném případě by zásah pořádkových sil byl na místě), ovšem pískot a hluk je "jen" vyjádřením neúcty či nesouhlasu, který je zcela legitimní - jelikož předpokládám, že s univerzitním sborem lze těžko nesouhlasit, takže předpokládám, že daný projev buď nepatřil jemu, nebo šlo o nezdvořilost,... ale to ti musí odpovědět ti dotyční - já k tomu pouze řekl, že třeba stačilo chvíli počkat,... ostatně při jakýchkoli přednáškách šum ustal až když všichni zaregistrovali, že za katedrou je přednášející, a vypadá, že už chce začít - do té doby byl ve třídě šum a ruch.
    Netýkalo se to jednotlivců (viz. video), ale zároveň (téměř jistě) ne všech.
    Jak vajíčka, tak hluk se netýkal všech a nebyl vždy. Projev rektora (neslyšel jsem naživo, jen ve zprávách) na mě působil, že mluvil obecně o všech demonstrantech, ač tak nebyl myšlen a ač tak možná nezněl.
    Upřímně, když v akademické sféře s něčím nesouhlasím, nikdy jsem neměl problém se zeptat, co tím chtěl dotyčný říci či zda si na tom trvá. Dostalo se mi někdy vysvětlení, jindy doporučení ať si dostuduji a pak kladu přesnější otázku až po pseudoargument "Pane kolego, vy jste to dnes slyšel poprvé, já to učím už 30 let" -trochu nešťastné bylo, že jsem měl pravdu a ač jsem nikdy nepožadoval omluvu (ostatně v tom OD byla primárně žádost o přehodnocení postoje - ta omluva z toho až plynula - rektor také odepsal, že postoj zůstává shodný a omluvil se za to, že nepoužil vhodná slova a jeho projev následně nebyl správně interpretován - což není jeho chyba), tak si myslím, že považovat kohokoli za blba za jednu chybu (nazveme-li podpis OD chybou) indikuje, že je nutno označit blbem všechny. Já mám jiný postoj a nemám problém si vážit lidí s nimiž nesouhlasím a vážím si jich i tehdy, když udělají chybu a obvzlášť tehdy, když svojí chybu umí přiznat a omluvit se za ní. (Pro sichr - Zima chybu neudělal, přesto se smířlivě omluvil, OD byl možná přešlapem, a nepochybně bych se, byl-li bych signatářem, panu Zimovi omluvil, pokud by po tom projevil touhu... komukoli jinému bych vzkázal, že je mu po tom velké hnědé, jelikož nebyl adresátem... a zvláště pak lidem, kteří hrají přemoudřelá a neprojeví špetku sebereflexe v tom, že sami se dopouštěli osočení v tom, že byl požadován odchod rektora z funkce).

    Psal jsi že budeš dával odkazy, takže s Vlkem a Řezankou mám názorový problém - Vlk sežral Karkulku a Hodslavská Řezanka obsahuje Masox, což neschvaluji. Ale tvůj souhlasný názor ti neberu.
  • JayJay
    upraveno 18. prosince 2014
    @flanker.27: Já jsem nechtěl ostrakizovat obory... Třeba na tu zmíněnou egyptologii mám hrozně nevyhraněný názor. Jen říkám, že studovat 5 let obor, který nevyužiji a není přínos je chyba... a za chyby se holt platí (Tedy v tomto případě neplatí, ale není to nic, kvůli čemu bych hranolkové absolventy litoval).
    Pokud mluvíme o společensky užitečných s nízkým platem, pak je to ta pasáž o penězích, které si stát může přelévat z kapsy do kapsy, aby je motivoval pracovat ve státním, nebo nechat absolventa (resp. soukromníka/cizinu) zaplatit studium, což jen značí, že o tyto absolventy je zájem a že možná ve státním jsou platově pohodnoceni.
    S hlavou plnou ideálů se chodilo na zkoušku z algebry (takový matematický vtip), nicméně ideální stav v takovémto případě neexistuje, protože ekonomika a podobně není stabilní proces, ergo politici budou mít co dělat vždy (byť je otázka, nakolik nestabilitu procesu sami zanášejí... aby měli co dělat).
  • flanker.27 napsal(a):

    @Elendir

    Mýt krytou měnu jenom zlatem je již opuštěný princip.
    jedště jednou, kdo tvrdí, že má být měna krytá výhradně zlatem? Vymezuješ se vůi něčemu, co není argumentem :)
    Aneb jak ve dvou větách spojit kritiku něčeho a spáchání toho samého.

    Ke krytí ve zlatě a ve valutách se vyhrazuji proto, že tebou odkázaný článek vynáší rubla nad dolar pro jeho krytí zlatem a valutami. Jako by se jednalo o jediný správný způsob, přičemž ani rubl není samozřejmě zaostalý, aby byl kryt jenom zlatem a valutami. Jeho pád je způsoben zhoršením obchodu, který skýtá další soubor krytí měny (výkon ekonomiky).
    V dnešní době je měna krytá vším možným, ekonomickou silou, obchodem, mezinárodní důvěrou, hmotným majetkem, finančními rezervami. Cokoliv má hodnot, může posloužit ke krytí. Představ si tisknutí mněny, jako když si jdeš půjčit do banky. Dáš do zástavy barák, tady máš peníze, vyděláváš hodně, tady máš peníze, vyděláváš méně, tady máš méně peněz za horších podmínek. Máš dobrou platební morálku, máš lepší podmínky, než s horší platební morálkou. Když vytiskneš více peněz, než by ti domnělá banka půjčila, on už to srovná kurz vytištěné mněny.

    Mylnost teze, že dolar je kryt skutečností, že se v něm obchoduje a ne naopak demonstruji jednoduchou otázkou.
    Pokud by sis vybíral, v jaké měně budeš provádět mezinárodní transakci. Vybereš si stabilní dobře krytou měnu, nebo by sis vybral cokoliv a doufal, že tvé obchodování v té měně ji stabilizuje dostatečně. Samozřejmě, že obchodování v dolarech dolaru pomáhá, ale tohle není slepice, nebo vejce. Zde je prvopočátek jasný, silná dobře krytá mezinárodní měna.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Skus sa spytat v Neapole, aky uzitocni su smetieri, ked ti strajkuju niekolko tyzdnov.
    A stávkovali by v případě, že by byli placení dle své užitečnosti? =D
    chirurga smetiarom nenahradis, opacne to ide
    To platí o mnoha oborech, jsou-li porovnávány s lékaři, vědci či s tak populárními učiteli :)

    Ale celkově k "ak sa skombinuje v prvom rade nenahraditelnost ... potom uzitocnost a tiez vysledky ci vykon prace" nemám výhrady.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    tak si myslím, že považovat kohokoli za blba za jednu chybu (nazveme-li podpis OD chybou) indikuje, že je nutno označit blbem všechny
    Nejsou všechny chyby ekvivalentní, mnou uvedená chyba je dle mého ovšem zcela zásadní a "akademičnost" dotyčných je pro mne přitěžující okolností, protože tihle lidé by měli být spíše schopni se jí vyvarovat.
  • @flanker.27 Tak ak by som mala zovseobecnovat, tak taliansku pracovnu moralku bohuzial poznam. Vacsina smetiarov chce plat ludi v CERNe, lebo ved oni su uzitocnejsi. A na francuzsky narodny sport mam tiez svoj nazor.

    @Jay Tvoj vtip o idealoch v algebre tu pochopili max tak 2 ludia :)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Elendir
    Ke krytí ve zlatě a ve valutách se vyhrazuji proto, že tebou odkázaný článek vynáší rubla nad dolar pro jeho krytí zlatem a valutami.
    Ke krytí ve zlatě jsi především neuvedl, v čem je špatně teze článku, pouze ses vyhradil vůči něčemu, co článek (ani já neřekl). Potud to považuji za střelbu na neexistujícího nepřítele.

    Pokud jde o zlato samotné, jde tu o dlouhodobé trendy, tak uvedl @ugla, ne o okamžité spekulace, které lze provést s čímkoli.

    BTW článek nevynáší rubla nad dolar, to je další tebou dosazený význam. Pouze říká, že je dobré mít rezervy pro překlenování okamžitých výkyvů, které nemají co dělat se silou ekonomiky, ale jsou výsledkem krátkodobých cílených operací.

    Jako celek je to příkald toho, že zvláště taková záležitost jako kurs je hodně hodvislá od pocitových věcí, typu "důvěra", "jistota", a tak dále. Jako s hypoteční krizí. Nikdo se dlouho neptal, jak to s těmi hypotékami je, jakou mají hodnotu. Když se pak po tom lidi začali pídit a zjistili, že často vůbec žádnou, najednou si balíky hypoték nikdo nechtěl přeprodáívat, protože v ně ztratil důvěru. To se může stát s čímkoli, co je závislé na pocitech. přitom čísla mohou říkat něco jiného, viz mnou zmíněná obří zadluženost Ameriky. Možná v přepočtu na HDP vyprodukuje hodně, ale vydá mnohem víc a hje tak závislá na půjčkách. Vlastně dluh má řada subjektů (od států přes banky až po jednotlivce) takový, že se ani nepočítá s tím, že by se někdy zaplatil (ani o to není zájem, protože dluh je skvělá obchodní komodita), stačí provést další půjčku, nejlépe penězi, které se nově vytisknou, aby to nebylo "až tak virtuální".

    ve skutečnosti to nesmírně virtuální je, protože skutečná hodnota ať už kurzu měny nebo ceny akcií není odvozena od reálných hodnot, ale jen a jen od toho, jaká je představa lidí o té hodnotě (David Hume by měl radost :) ).

    BTW ještě k ropě a jejím nízkým cenám - zatím to vypadá, že za nízkou cenou je především Saúdská arábie a spol., tedy producenti, kteří se snaží zbavit konkutence - zkapalnělého břidličného plynu, který v těchto cenových hladinách není rentabilní. Takže na jednu stranu možná to poškozuje Rusko, na druhou stranu i Ameriku, která do této technologie značně investovala a náklady se zatím nevrátí.
  • @flanker.27: Tak určitě nejsou... a z těch co jsem zmínil je největší použití argumentu "já to tak učím už 30 let", přesto mi ani to nezabráňuje si takového člověka vážit.

    - Takže reakce (a velmi umírněná - jednalo se jen o OD) na prohlášení (ačkoli v prohlášení přímo byla výzva, aby se lidé nebáli reagovat, a byli aktivní), která požaduje přehodnocení názoru na něco co tam fakticky (nejspíše) nezaznělo, (byť taková "drobnost", jestli jde o prohlášení UK, nebo prohlášení rektora UK utekla dokonce i panu Zimovi) je zásadní chyba
    - A na druhou stranu, když se někdo jiný dopustí podobného přešlapu - tj. bez přesné interpretace, či dokonce bez znalosti znění kritizuje nějakou iniciativu, je nesrovnatelně menší drobnost? Nebo to je podle toho, žes to napsal ty?
    4. Čímž se zase vracíme k oné petici (souvislosti je třeba vnímat komplexně, nikoli selektivně), protože ona kritizuje člověka za to, že odsoudí házení vejci, ne projevení názoru jako takového. Opět v souvislostech pak musím tuto petici vnímat jako schvalování tohoto aktu.
    Pro připomenutí, jak se ukázalo, házení vajec odsuzoval i OD, za názor na Zemana jej nekritizovali, kritika byla toho, jak vyznělo rozlišení demonstrantů a výtržníků.
    Mno, že odsoudí celý protest je opět jen názor na který má právo (i když výslovně doplnil, že odsoudil jen házení vajec, ale to je podle mne nerozhodné), tak je to zase jen jeho názor a sepisovat petice za odvolání někoho, kdo vysloví názor, který není zločinný, mi přijde poněkud zvláštní.
    Pro připomenutí - o tom, jestli celý protest, nebo jen vejcaři to celé bylo, nešlo o odvolání a sepsat petici na odvolání někoho za to, že vysloví nějaký názor by sice bylo zvláštní, ale ne nezákonné... a konec konců, pořád i to je svou legitimitou o několik řádů výše, než způsob, kterým se každý rok točí někteří náměstci ministrů a ředitelé státních podniků... často stačí odlišný názor s nadřízeným a letí, proti tomu petice nejprve vyžaduje určitý počet lidí, aby se jí závazně musel někdo zabývat... a ani tak jí nemusí vyhovět.
  • @Hildegarda... já myslím, že (počítám-li i sebe), tak MINIMÁLNĚ dva lidi. :o)

    Obecně asi každý, kdo má nižší by chtěl plat vědců v CERNu... a o užitečnosti (natož o domnělé užitečnosti) platy nejsou - platy jsou o průsečíku "potřebuji toto udělat, kdo to udělá nejlevněji a nejlépe (váha mezi jedním a druhý je případ od případu)", "Umím to a to, a za tohle chci tolik (se zohledněním toho, jak moc o to stojím a jaká je konkurence)".
    Potřebuji-li více doktorů, můžu jim jako stát přidat, můžu jim ekonomicky ztížit jim odchod do zahraničí a nebo zařídit, aby jich absolvovalo více - buď zachováním úrovně s rozšířením kapacit (na lékařskou byl přetlak, je stále, ne?), nebo snížením úrovně. Něco z toho jsou dobré metody řešení, něco... no, ne až tak dobré - o zdravotnictví (nebo o školství,... ale platí to pro oboje) platí, že ideál je KVALITNÍ, ZADARMO (myšleno z vlastní kapsy), PRO VŠECHNY,... bohužel v reálu je možné splnit zároveň nejvýše dvě z těchto podmínek.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    reakce...na prohlášení...je zásadní chyba
    Ne, to jsem nikdy neřekl. Nepřekrucuj. Řekl jsem, že zásadním nedostatkem OD je, že vyzývá k omluvě, aniž by v něm kromě politických proklamací bylo uvedeno, za co se má Zíma omlouvat. To je to co považuji za základní nedostatek textu a když už bych chtěl někoho vyzývat k omluvě, napsal bych zhruba toto: "vážený pane xy, svým výrokem/jednáním 123 jste poškodil toho a tohle, neboť skutečnost je taková a taková a jiná než co jste o tom a tom řekl a tím, že jste neuvedl pravdu, jste tohoto a tohle poškodila proto žádám, abyste se za to, čím jste někoho/něco poškodil, omluvil."

    A to co považuji za ten základní nedostatek a z čeho odvozuji tu "blbost" opakuji po několikáté a stále říkám totéž, jen se pokaždé setkám s jiným podáním z tvé klávesnice =D
    za názor na Zemana jej nekritizovali, kritika byla toho, jak vyznělo rozlišení demonstrantů a výtržníků
    Jenže obsahem OD je jen "my si myslíme tohle a vy byste se měl omluvit", hotovo dvacet. Pak to skutečně vypadá, jako by se dotyčný měl omluvit za to, že nepěje stejnou píseň. Nehledě na mnou též opakované uváděné a tebou chabě zpochybňované "někteří účastníci", což si "petenti" vztáhli (ostatně čisté dle mého soukromého názoru právem) na sebe a podali to tak, že je kritizováno to, že oni nesouhlasí se Zemanem, což v Zímově prohlášení nikde není, naopak sám právo na odlišný názor výslovně podporuje, viz
    vyjádření svobodného názoru je samozřejmě nezpochybnitelným právem každého občana České republiky. Kdy jindy než právě dnes bychom si měli říct: záleží-li nám na tom, v jaké zemi, v jaké Evropě, v jakém světě žijeme, jednejme podle toho. Vyslovujme se ke všemu, co nás zneklidňuje a trápí, zkrátka, a dobře buďme aktivní.
    Pokud jde o házení vajec, o tom se dopis zmínil v jedné odbočce a z věty tedy žádné odsouzení nezaznělo a především, Zímovo vyjádření se netýkalo jen vajec, ale mimo jiné i hvízdání při studentské hymně, což "považuje za neúctu" a já též. A dle videa z akce nešlo o pár jednotlivců, ale o dav, kterému bylo naprosto jedno, co se konkrétně odehrává na scéně, prostě "Franto, pískej a huč, takhle..." (připomnělo mi to scénu z Tří veteránů "takhle se mává, takhle se bije") =D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Hildegarda napsal(a):

    ...chirurga smetiarom nenahradis, opacne to ide...

    Neviem si predstaviť chirurga, ktorý by za normálnych okolností robil smetiara. Takže nemyslím, že opačne to ide. Ak človek zaškatuľkuje takéto povolania ako "to vie robiť každý debil", človek sa bude vyhýbať tomu byť spoločnosťou takto skatuľkovaný, naozaj sa tam dostanú len tí, ktorí si inde nenašli miesto a to môže výkon práce negatívne ovplyvniť. Myslím si, že takéto povolania by mali byť tiež podporené, pretože v konečnom dôsledku sú významnou súčasťou mestského života.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Hildegarda napsal(a):


    @Jay Tvoj vtip o idealoch v algebre tu pochopili max tak 2 ludia :)

    Tak ja matiku nemusím a nestrkám sa do nej, ale pochopiť tomu vtipu až tak ťažké nie je - dá sa vydedukovať, že ide o pojem.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 18. prosince 2014
    @Hildegarda Z linárních modelů mám zkoušku v lednu. A vtipné mi to nepřijde vůbec :evil: :'-(
  • @Gepeto Jasne ze to ide opacne. Som si ista, ze v ramci verejnoprospesnych prac sa uz nasiel chirurg, ktory zametal ulice a vynasal smeti. Hovorim o schopnosti vykonavat danu pracu. Myslela som si, ze je to jasne z mojho prispevku.

    Pri tom vtipe som hovorila o ludoch, co to nemusia dedukovat ;)

    @Everett_Young Nemala som sice z algebry dekansky termin ako moj manzel, ale zato sa jej u nas bali vsetci certi :)
  • @flanker.27: Ok, takže zásadní chyba dostačující za označení za blba je, že dopis nebyl formulován dostatečně přesně (ne, že by ses ze začátku obtěžoval zjistit co vlastně obsahuje) - tedy způsobem, abys jej TY pochopil bez dalšího vysvětlování?
    Mám za to, že dopis byl adresovaný panu Zimovi (nikoli tobě) a pan Zima jej bez problémů pochopil, takže to prosím ber tak, že přizpůsobili znění dopisu inteligenci adresáta.

    Dopis obsahuje jednak fakta, jednak postoje signatářů, jednak popis toho, co se domnívají, že řekl a v poslední větě (ta, která obsahuje žádost o přehodnocení postoje a žádost - nikoli POŽADAVEK - o omluvu) jasně ukazují, že jeho prohlášení (mylně) vztahují k celé demonstraci, nikoli ke kterékoli jeho části: "Vážený pane rektore, z uvedených důvodů Vás žádáme, abyste přehodnotil své stanovisko k protestům na Albertově a účastníkům demonstrace se omluvil."
  • @flanker.27
    Nikde jsem nepsal, že krytí zlatem je špatné. Dokonce jsem někde napsal, že mít více zlata na krytí je určitě lepší, než zlato nemít.
    Co tvrdím je, že krytí zlatem není o nic lepší, než krytí čímkoliv jiným (tj. to krytí dolaru vysokým výkonem Americké ekonomiky).

    Záleží vždy na okolnostech, do jakého portfolia je momentálně nejlepší investovat (komodity, akcie, dluhopisy). Pokud to převedu, do zlata, valut, nebo investičních pobídek.
    Co je však určitě špatné, mít investováno jen na jednom místě, pak jsou investice silně ohroženy nejrůznějšími výkyvy.

    PS. Poslední větou netvrdím, že by mněl někdo konkrétní investováno jen na jednom místě, aby si mně zase netahal za slovíčka.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.