Volby

upraveno 4. října 2014 v Rozličný pokec
Koho volit? Koho nevolit? a proč?
13032343536

Komentáře

  • upraveno 14. prosince 2014
    @ugla Hádat se nebudu, moje hloupost ze jsem reagoval tak jednoduse a nerozvedl to, jn mě to praštilo silene do očí a neudržel jsem se. Je mi jasné, ze názorové základy máme zcela protikladne. Každopádně by to chtelo z me strany obsáhlejší komentář, ale na to bohuzel nemam cas, takže jsem neměl ani začínat.

    no, ano... Moje generace teď bude tím hybatelem veci, ale já se mezi ni snad radit nebudu. Rad bych si sel za svým cílem a po vystudování odjel pracovat do Německa. Jelikoz nehodlám 6 let studovat lékaře(5 farmacii,Nevim jeste, uvidím podle přijímaček, ale Věřím si) abych pak bral 20 tisíc, když o par kiláků dal je nástupní 5* vetsi, Staci certifikát z neminy a dvere jsou otevrene, a ten snad brzy mít budu. Každopádně co tím chci říct, mam to tu rad, ale tak nějak nemam na naši politiku nervy a cely školský systém a následně ohodnocení práce mi přijde absurdní....a to nijak Němce nemusím.

    a v mou genraci když jsme u toho také nemam velkou víru. No, nechme se překvapit.

    P.S píší z mobilu, takže to není žádné terno, ale dlužil jsem jakous takous odpoved
  • Z tohoto důvodu jsem pro placení školného na VŠ. Chápu, že Německo láká české lékaře, když do jejich vzdělání neinvestovalo ani euro.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Anebo ne placení, ale závazek, že nějakou dobu bude muset člověk odpracovat tam, kde studoval. Zaměstnavatel třeba když poskytuje studijní volno, tak taky se zaměstnancem podepisuje dohodu, že pak zaměstnanec musí na oplátku nějaký čas odpracovat u zaměstnavatele, aby se zaměstnavateli vrátily vložené prostředky. Proč by totéž nemohl dělat i stát.
  • flanker.27 napsal(a):

    Anebo ne placení, ale závazek, že nějakou dobu bude muset člověk odpracovat tam, kde studoval.

    Proč by mi měl stát nařídit, kde budu pracovat? Není to porušení osobních práv? Nejsem právník, ani nebudu, ale přijde mi na hlavu, aby mi stát nařídil, že musím tak a tak dlouho pracovat tady a tady, i když mám daleko lepší nabídky. Pokud v něčem má demokracie (potamžo EU) a svoboda cestování smysl, tak tady v tomto. Když umím, tak jdu pracovat tam, kde mám lepší ohodnocení, bez nějakých nařízení... Za takových podmínek bych tu snad ani nestudoval, ale to by záleželo na tom, jak dlouhá by ta "podmínka práce" byla..



  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 15. prosince 2014
    @Mellien Ne, žádné porušení to není. Když jdeš třeba na vojenskou medicínu, tak máš potom povinnost odpracovat si x let u armády + tě můžou kdykoli po dobu dvanácti let po ukončení studia poslat někam na misi. Jinak porušení práv? Takže stát ti sice má zaplatit školu, ale na oplátku nemá nic chtít? To snad nemyslíš vážně pro změnu ty.
  • Ja neříkám, ze mi má platit školu... Jsem rad, ze skolne není, ale už mi přijde praštěné a postavené na hlavu, aby polovina studentů v Brně byli Slováci a měli to tady zadarmo...a zabírali místa českým studentům.

    a ano, příklad povinného odpravováni let mi přijde divný. Netahej sem cokoli s vojenskou školou, to je něco trochu jiného. Tam to chapu, ale to si clovek vybral... Ja když jdu studovat, tak fakt nechci mít podmínku práce u nás, když jazyky solidně umím a můžu jinam...
  • jeste jsem zapomněl dodat, ze systém školného, nebo te odpracované doby mi přijde v pořádku, pokud je to budouci zaměstnání adekvátně ohodnoceno. Ale to u nás absolutně nefunguje. Nepochopím, jak je možný ze učitel bere jen něco pres 20 tisíc, když na jeho profesi systém stoji. Lékař to stejny, podhodnocení financni je velké, atd. Atd.... Pokud by to bylo správně nastaveno, tak by skolne nevadilo.

    jenže to by tu nesměli byr v minulosti soudruzi s heslem dělník je víc než vysokoškolák. A dalsi chybou je hodnoceni podle toho, jestli titul mate nebo ne. Neni vysoka akola jako škola a není práce jako práce. Zkratka je to tu u nás v nepořádku....
  • upraveno 15. prosince 2014
    @Mellien
    Pokud se bude jednat o ty Slováky, kteří pak zacelí personální díry ve zdravotnictví po odjezdivších Češích, tak se financování jejich vzdělání Českému státu vyplatí.

    Já to vnímám následně, občané ČR odvádějí daně, zdravotní a sociální pojištění, aby si zajistily služby, mezi které patří i zdravotnictví. Stát garantuje na oplátku funkční zdravotnicky systém.
    Pro funkční zdravotnictví je potřeba i personální zajištění. Proto je v rámci vzdělávání financována řada školských zařízení. Doktoři pak patří k těm asi nejdražším studentům, z pohledu výdajů na vybavení a pomůcky.
    Doktor odejde do zahraničí, stát nezajistí personální fungování zdravotnictví, ač na něj vydal peníze. Stát nesplnil svoji povinnost k občanům, kteří mu, mimo jiného, platí za zajištění zdravotní péče.

    Popsaný systém pak samozřejmě nejvíce vyhovuje oněm lékařům, co na náklady, určené k vzdělávání lékařů a zajištění personálu pro české zdravotnictví, vystudují a pak hurá za lepším. Už méně však vyhovuje občanům, kteří odvádějí daně, ze kterých jsou studia zdravotníků placená, ale dostane se jim zdravotní služby s personálními problémy.

    Odchod zdravotnického personálu do Německa má i řadu výhod pro české zdravotnictví, pokud se po čase vrátí. Nesmí však dosahovat příliš kritické hranice.
  • Vím, ze Slováci zacelí pak mezery po těch lwkatch, co odejdou. Ale nemůžeš za to stát sám? Nedokázal lekáre adekvátně ohodnotit a ti jdou za lepším, nejsem si jisty v číslech, ale tak kritické procento to asi úplně není, přestože lwkari chybi...tady pak zasáhnou ti Slováci, ale to už by to skolne zkratka platit měli. Jejich školy jim nejsou tak dobre, ok, ale at zaplati a přispějí na chod toho systému, jako kdyby jeli kamkoli jinam..
  • @Mellien Jenže oni se na chodu toho systému podílí tím, že přijmou ten závazek práce o který například ty odmítáš.
  • Všichni taky ne, stejně jako všichni neodchází do zahraničí... Ale je ti jasné, proč ho odmítám?
  • @Mellien Protože celý náš systém je padlý na hlavu. S tím se ztotožňuji, ačkoli nejen příčiny, ale i řešení vidím nejspíše jinde než ty.
  • A kde vidíš řešení? To mě celkem zajímá.
  • Jestli někdo chce vydělávat pořádné peníze, jsou jednodušší cesty, než se stát lékářem (natož lékárníkem). :-$

    Zdroj Respekt: Pohyb mozků po EU - ČR je pohodlně v plusu díky příchodu Slováků a Ukrajinců, takže odliv lékářů a spol. k sousedům pracovní trh vyváží příchozí.

    Ve svém okolí jsem se setkala s názorem, že kdo tu získá vzdělání, má tu platit daně, vrátit společnosti, co do něj vložila. Chtělo by to nějaká čísla, kolik opravdu lidí odchází a o co stát přichází. Není to proti jiným černým dírám na prachy kapka v moři? Kdo také říká, že se onen člověk nikdy nevrátí? Zeptejte se taky nějakého lékáře, jak se získává atestace. Jako všechno, co je spatlané od řady ministrů, je to zbytečně komplikované. Němci mají systém jednodušší (a od známé vím, že i zajímavější). lékař studujete 6 let a po nástupu do práce je blbější než průměrná sestra, minimálně další 4 roky se připravuje na atestaci a systém mu nic neusnadní. Někdo pak volí cestu, že je pár let v Německu, našetří si, získá atestaci a do ČR se vrátí už vzdělán a v situaci, kdy už je možné i tady dostat za práci slušné peníze.
  • Presne tak. Takovou cestou bych se rad vydal i já. I to vzdělávání je tam zajímavější. A nástupní plat okolo 95 ooo nepovszuji za špatný...
  • No a když ta práce je dokonce odborně bližší a zajímavější než ta, kterou seženeš v ČR (nemyslím teď lékaře, ale strojaře :-) ), tak proč ne. Nezastírám, že peníze byly také silným motivem.

    Jako se vším je to ale něco za něco, zřídka najdete mezi místními blízké přátele.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 15. prosince 2014
    @Mellien Hmm, to by bylo na sepsání celé knihy. Velice, opravdu velice zjednodušeně - napřed je třeba dosadit do vedení státu odborníky. A tím myslím skutečné odborníky, ne tlupu hňupů co se dokáže mile tvářit na veřejnosti a přemluvit stádo lidí aby jim dalo hlas za pěkný úsměv. Tedy - ministrem obrany by měl být generál, ministrem zdravotnictví lékař, ministrem financí zase ekonom.

    Není v mých silách pochopit, jak může být ministryní obrany Karolína Peake, která viděla armádu naposledy ve filmu Top Gun, nebo Martin Stropnický, jehož kvalifikace končí u povinné vojenské služby. Dále je třeba, aby tito odborníci byli pokud možno zcela apolitičtí (žádné přiblblé předvolební sliby, žádná pravice nebo levice) a hlavně, aby byli vybíráni dalšími odborníky - tedy aby ministra zdravotnictví vybírali zdravotníci, ministra obrany zase vojáci s vyšší hodností.

    To, jak v současné době funguje systém vlády - vládne ten, co se tváří jako největší borec bez ohledu na to, jaká je jeho znalost státní problematiky (a tím teď nemířím na žádnou určitou stranu, u nás to bohužel platí poměrně obecně o všech stranách) je podle mě naprostá katastrofa. Smyslem našich politiků je evidentně to, aby se co nejdéle udrželi u dobrého zdroje peněz, místo toho aby něco dělali. Samozřejmě, bez toho, aniž by za svá rozhodnutí nesli hmotnou odpovědnost.

    Takže tohle je silně zjednodušená verze mojí představy o řešení. Zkrátka místo toho abychom vybírali osoby zodpovědné za chod státu podle jejich pravicových/levicových názorů, bychom hlavně měli vybírat lidi kteří jsou kompetentní k vykonávání takové práce. A to se u nás prostě neděje.
  • Úkolem atestací je zaručit určitou míru způsobilosti lékařů k jejich profesi. Současný systém v době svého vzniku plnil tuto roli určitě dobře, ale momentálně představuje významný problém a mnělo by dojít k jeho revizi.

    V otázce finančního ohodnocení lékařů v ČR, to bude vždy odpovídat finančním podmínkám v ČR. Máme zde platy x-krát menší? Pak budou mít samozřejmě i lékaři platy x-krát menší.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Mellien napsal(a):

    Ja neříkám, ze mi má platit školu... Jsem rad, ze skolne není, ale už mi přijde praštěné a postavené na hlavu, aby polovina studentů v Brně byli Slováci a měli to tady zadarmo...a zabírali místa českým studentům.

    Tak v Brne je tuším aj slovenský profesor.
    Je mi ľúto, že slováci čechom zaberajú miesta. Netušil som, že VŠ vyhadzuje a vyberá študentov náhodne. Doteraz som si myslel, že to aspoň trocha postavia na schopnostiach.
    Takisto slováci študovať v Česku hrôza, ale ty sa dotrepať do Nemecka môžeš.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Everett_Young napsal(a):


    Není v mých silách pochopit, jak může být ministryní obrany Karolína Peake, která viděla armádu naposledy ve filmu Top Gun, nebo Martin Stropnický, jehož kvalifikace končí u povinné vojenské služby. Dále je třeba, aby tito odborníci byli pokud možno zcela apolitičtí (žádné přiblblé předvolební sliby, žádná pravice nebo levice) a hlavně, aby byli vybíráni dalšími odborníky - tedy aby ministra zdravotnictví vybírali zdravotníci, ministra obrany zase vojáci s vyšší hodností.

    U nás bude teraz nový minister školstva, čo vyštudoval pedagogiku a študoval v Yorku a tiež som si povedal, že možno konečne niekto, kto bude vedieť ten systém prekopať.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 15. prosince 2014
    Proč by mi měl stát nařídit, kde budu pracovat? Není to porušení osobních práv? Nejsem právník, ani nebudu, ale přijde mi na hlavu, aby mi stát nařídil, že musím tak a tak dlouho pracovat tady a tady, i když mám daleko lepší nabídky
    Ano, všichni slyšeli, že mají nějaká práva, málokdo slyší an to, že má nějaké povinnosti :)
    Je to uzavření smlouvy něco za něco, stát není od toho, aby studentíkovi nafrněnému na "malé české (platové) poměry" zajistil vzdělání, načež ten na něj zamává a jde vydělávat podle toho, co považuje za adekvátní svým cenným schopnostem :)
    Stejně jako jsem uváděl ten příklad se zaměstnavatelem, to je zcela běžné a fér. Zaměstnavatel přijde na tom, že člověka uvolňoval na studia, o nějaké hodnoty, které zaměstnanec mohl během normální pracovní doby vyprodukovat. Takže pochopitelně by pak bylo vůči němu nefér, aby z toho, co do zaměstnance investoval, profitoval jiný zaměstnavatel. Když pak v dohodnuté lhůtě zaměstnanec změní zaměstnání, musí zaměstnavateli nahradit to, co zaměstnavatel vynaložil/o co mu ušel zisk.
    Nevím, proč by to se státem mělo fungovat jinak.
    Přitom stát nemůže mít zájem čistě na účetním vyrovnání čísel, ale taky na tom, že musí zajistit fungování základních služeb, organizace, řádu, bezpečnosti, dopravy, zdraví.
  • @Ugla:
    Ugla napsal(a):

    já ty autory dopisu nepovažuji za zločince, jenom za blbce (a namyšlené k tomu).

    Aha, tak příště prosím napiš rovnou, že podle tebe na nálepku "blbce" pro významnou skupinu akademiků stačí jedna akce (kterou adresát té akce vzal v celku OK), o které jsi toho zas tak moc nevěděl v době, kdys jim podobné přílepky začal dávat.
    Ugla napsal(a):

    ...mnohem víc vadí, že policie nezakročí ve chvíli, kdy je překročen zákon. Útok (byť vajíčky) na hlavu státu nepovažuji za svobodné vyjádření názoru.

    Takže argument přejitím na jiné téma? ... a přesto se domnívám, že by Katágo mělo být zničeno,... ano fyzická invektiva (včetně vajec) sice je "svobodné vyjádření názoru" ať už si myslíš, co chceš (doporučuji najít význam jednotlivých slov), nicméně k legalitě má - narozdíl např. od OD - hodně daleko... ne, kvůli názoru (ten až na výjimky není podstatný), ale formou vyjádření. S označením "vajíčkářů" za škodící blbce bych rozhodně problém neměl.
    Ugla napsal(a):

    ... kritiku ublíženecky vztahovat na sebe a žádat omluvu. To konkrétně považuji za onu frackovitost.

    Vyjádří-li se někdo (navíc jménem vážené instituce) k akci s kterou jako takovou souhlasím, pak je to něco jiného něž vyjádří-li se k určité skupině lidí, která na té akci byla... jak říkám, na mě Zimova slova původně působila tak, že se vyslovil proti té akci, ne proti vajíčkářům.
    ...já SNB nepovažuji za zločineckou organizaci jako ty. Zásah na Národní byl v souladu s tehdejšími zákony a odpovídající zvyklostem doby.
    Prosím, nauč se číst... psal jsem o NSDAP, jejímž byl Thummel členem a o tom, že nemám problém rozlišovat jednotlivé lidi a organizaci... Ostatně, nástup NSDAP a holocaust nevyjímaje bylo v Německu též "v souladu s tehdejšími zákony a odpovídající zvyklostem doby".
    Co nebudu respektovat nikdy, je svévolné porušování nastavených pravidel.
    Pak rovnou napiš, že na Národní by jsi klidně v řadách SNB bil, na Náměstí Nebeského klidu bys neváhal rozjet transportér a v Osvětimi pustit plyn - Jsou případy, kdy jsou nastavená pravidla slušným lidem neakceptovatelná.
    Pokud jsi to ovšem myslel na svět dneška, tak tě mohu ubezpečit, že jak pro demonstraci, tak pro OD jsi neuvedl žádná nastavená pravidla, která by porušili. Porušili je maximálně jednotlivci - vajíčkáři.

    Jestli jde o podstatu - tedy o Zemana a jeho slovník, způsoby, postoje a tak podobně, pak na postojích se neshodneme (podobně jako se v mnohém neshoduju se Sobotkou v jeho "levickovém" pojetí světa),... ale to ještě není důvod, proč bych si dotyčného nemohl vážit. Smutným faktem je, že postoje v ČR bohužel volby příliš nevyhrávají, spíše sliby a očerňující kampaň (Zemanovi volby vyhrál výrok KS o Benešových dekretech - a využití tohoto není nic zakázaného, jen o korektnosti moc řeči být nemůže). Jinak sorry, ale ptáš se na něco, co jsem neřekl... dokonce jsem napsal, že nemusí nic (stejně jako nemusel reagovat Zima) - to své volební období má "jisté" ať udělá téměř cokoli (Kamarádšofty a "Alláhuakhbar" mi vadí trošku víc, než to, že "se neshodneme v postoji k Rusku", kde spíše vadí, že se neshodne na postoji s vládou, která je mu v tomto nadřízená) - jen tím možná způsobí nebývalý propad důvěryhodnosti prezidentského úřadu...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Ad nálepka blbce - blbec je u mne osobně ten, kdo podepíše dopis, ve kterém obsah neodpovídá účelu :)
    jak už jsem napsal, otevřený dopis akademiků obsahuje jejich politické proklamace a na konci pak žádá rektorovu omluvu, aniž by specifikoval, za co se vlastně omluvit má. To je dílo diletantů :)
  • brbr napsal(a):

    K oslovení paní/slečno; pokud se nepletu, v případě, že má dotyčná VŠ titul, se používá oslovení paní.

    Opravdu, oslovení "slečno magistro/bakalářko" je samozřejmě nesmysl. Krom toho dle etikety stačí, aby byla ve věku, kdy už na sebe může vydělávat (= tedy byla svou paní). Tudíž oslovení "slečno" se přestává používat od cca 18tého roku života. Druhým aspektem jsou pak staré dámy trvvající na oslovení "slečno"... v tom by se jim opět mělo vyhovět...
    Ostatně, s panem Halíkem to bude podobně - pokud s oslovením Tomáši Halíku nesouhlasí (mě by to přišlo divné, ale nic proti ničemu,... asi by nebyl problém se s VM dohodnout.
  • Ohledně studií - myslím, že by měly být placené... ovšem odloženě a nejspíše nějakou formou daní (stylem platíš v ČR daně - "dluh" se ti snižuje a až jej splatíš, klesnou ti daně X pracuješ v zahraničí - OK, můžeš, ale zaplať ševče...)
  • @Gepeto: To je ovšem často sázka do loterie - na Zdravotnictví jsme měli doktora a chybělo tam vyvážení - lékaři X farmaceuti X nemocnice X pacienti. Némlich to samé to myslím bylo na kultuře s vyváženosti hudba X film X divadlo,... Myslím, že mít člověka z oboru může být fajn, ale taky to může být celkem průšvih, pokud je dotyčný nějak jednostranně zaháčkovaný.
    Obecně, víc záleží na člověku, než o jeho odbornosti... čím větší odborník, tím může být lepší neb se vyzná a tím může být i horší, protože ví, jak odklánět aby se to nezjistilo, neb se vyzná...
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Jay napsal(a):

    brbr napsal(a):

    K oslovení paní/slečno; pokud se nepletu, v případě, že má dotyčná VŠ titul, se používá oslovení paní.

    Opravdu, oslovení "slečno magistro/bakalářko" je samozřejmě nesmysl. Krom toho dle etikety stačí, aby byla ve věku, kdy už na sebe může vydělávat (= tedy byla svou paní). Tudíž oslovení "slečno" se přestává používat od cca 18tého roku života. Druhým aspektem jsou pak staré dámy trvvající na oslovení "slečno"... v tom by se jim opět mělo vyhovět...
    Ja som bol v tom, že slečna je slobodná a paní je vydatá.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Jay Samozrejme, nevravím, že to určite bude inak. Viac o nich neviem, ale pokojne aj Čaplovič a Pellegrini mohli byť z oboru a veľa sa nezmenilo (nie žeby Pellegrini na to mal toľko času ako iní). Len, že zrovna toto ma zaujalo, ako skončí :)
  • upraveno 15. prosince 2014
    Myslím, že je hloupé peskovat kohokoli za to, že by si vybral pro něj výhodnější nabídku práce. To je jako kdyby měl někdo firmu a schválně vybíral to horší. Pokud stát není schopný udělat práci dostatečně lukrativní, pak může přistoupit k nějakému omezení. (Práce x let v ČR, pokud jdeš pryč zaplatit... možností je spousta)
    Pak by totiž záleželo, zda bude student souhlasit s podmínkami státního školství a vykoná danou "oběť"(třeba těch pár let práce v ČR) anebo bude studovat jinde(soukromé školy, zahraničí).

    Ale tyto omezení samozřejmě neřeší to, že bude stát poskytovat praxi(zaučí je i v reálu) a oni stejnak odpracují(zaplatí) a půjdou pryč, pokud ta pozice nebude pro ně lukrativní.
  • Gepeto napsal(a):

    Ja som bol v tom, že slečna je slobodná a paní je vydatá.

    Já donedávna také... nicméně etiketa je celkem živá entita, takže se vyvíjí... a v současné době platí, že od určitého věku je "bezpečnější" používat paní (i když nemá prsten -to už se taky o sebe postarala... :o)- ani titul) s tím, že pokud bude trvat na oslovení slečna, musí to dát najevo - podobně jako tykání by také měla nabídnout dáma...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.